ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

Inhoudsopgave:Inleiding

Waarom begon de 2de wereldoorlog?

Wie waren betrokken aan wereldoorlog 2?

Waar werd gevochten tijdens wereldoorlog 2:

Verloop van wereldoorlog 2

Het leven van Hilter

Jodenvervolging in de 2de wereldoorlog

Nederland in wereldoorlog 2

Bronnen vermeldingInleiding:In 1918 eindigde de eerste wereldoorlog. Veel mensen dachten dat er nooit meer oorlog zou komen in Europa, maar de werkelijkheid was anders. Bij het opstellen van het verdrag van Versailles werden de kiemen gelegd voor een nieuwe conflict. Dat conflict zou uitgroeien tot de tweede wereldoorlog.

Er is geen oorlog waarover zoveel geschreven is als over de tweede wereldoorlog. Dat is niet zo verwonderlijk, want veel landen waren bij deze verschrikkelijke oorlog betrokken en veel mensen vonden tijdens deze periode de dood. Niet alleen veel soldaten, maar ook 6 miljoen Joden hebben deze oorlog niet overleefd. De oorlog werd begonnen door Adolf Hitler en zijn nationaal-socialistische regering.
Waarom begon de 2de wereldoorlog?De voornaamste oorzaak van de 2de wereldoorlog is wereldoorlog 1. In deze oorlog werd Duitsland verzwakt door de bombardementen en daarna door de economische crisis van de overgang van de oorlogsindustrie naar het normale leven. Verder moest Duitsland ook herstelbetalingen betalen van de vrede van Versailles en Duitsland moest zichzelf ook nog herstellen van de schade die het geleden had tijdens de 1ste wereld oorlog. Duitsland leende daarom geld bij de VS dat werd de Marshal hulp genoemd. Na de wall-street-crash van 1929 eiste de VS al hun uitgeleende geld terug daardoor zat Duitsland nog dieper in de schulden.

Toen Hitler zag hoe de regering van Duitsland zomaar over zich heen liet lopen vond hij dat hij moest ingrijpen door de regering af te zetten. Toen Hitler aan de macht kwam voerde hij de dienstplicht in en hij liet autowegen en wapenfabrieken bouwen. Zo kwam er meer werk en geloofden er meer mensen in zijn politiek. Ook zette hij een streep door de vrede van Versailles en plaatse hij soldaten aan de westelijk kant van de Rijn. Ook wilde hij voor Autarkie zorgen, maar hiervoor had hij grondstoffen en graanvelden in Oost-Europa nodig.Wie waren betrokken aan wereldoorlog 2?Deelnemers aan Triparite verdrag:

Duitsland-Oostenrijk

Italië

JapanGeallieerden:

Australië New Found land

Sovjetunie

VS

Verenigd koninkrijk

Zuid-Afrika

Polen

Canada

Brazilië

Nieuw Zeeland

FrankrijkSupporters van de geallieerden:

Argentinie Bolivie

Chili Columbia

Costa rica Cuba

Dominicaanse republic Ecuardor

El slavador Guatemala

Haiti Honduras

Irak Libanon

Liberia Mexico

Mongolie Nicaragua


Panama Paraguay

Peru Saudi Arabie

Syrie TurkijeMedeondertekenaars van het Tripartite verdrag:

Bulgarije (1 maart 1941)

Hongarije (20 november 1940)

Roemenië (23 november 1940)

Slowakije (24 november 1940)Anderen landen die de As mogendheden welgevallig waren:

Finland

Vichy-Frankrijk(marionettenregering)

Mandsjoekwo(marionettenregering)

Pro-Japanse “Chinese-nationale” regering te nanjing(marionettenregering)

Kroatië(marionettenregering)

Thailand(toen nog Siam geheten)Landen welke aangevallen of bezet werden.of van zijde veranderden tijdens de oorlog:

Albanië België

China Tsjecho-Slowakije

Denemarken Egypte

Ethiopië Finland

Frankrijk Griekenland

Iran Luxemburg

Nederland Nederlands-Indie

Noorwegen Filippijnen

Thailand JoegoslaviëLanden welke formeel neutraal bleven:

Ierland

Portugal

Spanje

Zweden(behalve tijdens de “winteroorlog”)

ZwitserlandWaar werd gevochten tijdens wereldoorlog 2:

Nederland

België

Luxemburg

Frankrijk

Amerika

Noord Afrika

Polen

Duitsland

Op de zee

Rusland

Australie

Noorwegen

Zweden

Finland

Denemarken

Letland

Japan

EgypteVerloop van wereldoorlog 2Stappenplan van Hitler

1)

In 1936 probeerde Hitler al een stukje te veroveren. Hij bezette met zijn soldaten het Rijnland. Dit gebied lag tussen Duitsland en Nederland in. Na de Eerste Wereldoorlog moest Duitsland beloven, dat er geen Duitse soldaten meer mochten komen. (Verdrag van Versailles) Toch kwam Hitler deze belofte niet na. De andere landen reageerden nauwelijks. Ze vonden het niet zo erg.

2)

Hitler zoekt andere landen die hetzelfde willen dan hij. We noemen dat bondgenoten. De landen die met Duitsland samenwerkten waren: Italië (leider = Mussolini) en Spanje (leider = Franco) Deze landen zijn dus bondgenoten met Duitsland. Ze helpen elkaar

3)

1938; In maart van dat jaar werd Oostenrijk gewoon een deel van Duitsland! Er werd dus niet gevochten. De meeste Oostenrijkers waren blij met de komst van Hitler. Hitler was zelf ook een Oostenrijker en de Oostenrijkers konden goed opschieten met het Duitse volk.

4)

1938; Tsjecho-Slowakije. In een deel van dat land, het Sudetenland, woonden veel Duitsers. Volgens Hitler hoorde dat gedeelte dus bij Duitsland. Hitler dreigde het land te zullen aanvallen. Voor het eerst bemoeide Engeland zich nu met de problemen. Engeland wilde een oorlog in Europa voorkomen. Ze gaven Hitler zijn zin, maar hij moest wel beloven dat hij Engeland nooit zou aanvallen. Die afspraak wordt "het verdrag van München" genoemd. (29 sept.1938)

5)

Polen: Dit land had een stad aan een haven. Die heette Danzig. Deze stad was in de Eerste Wereldoorlog ingepikt door de Duitsers. Maar na de oorlog moest Duitsland het weer teruggeven aan Polen. Hitler wilde Danzig nu weer terug hebben. Hitler dreigde weer. Dit keer moest hij oppassen, want als de andere landen nu Duitsland zouden aanvallen, dan zou Duitsland van verschillende kanten aangevallen kunnen worden. Daarom maakte Hitler stiekem een afspraak met Rusland. Ze beloofden elkaar de komende 20 jaar niet aan te zullen vallen. En Rusland en Duitsland vielen Polen aan 2 kanten aan. Ieder kreeg de helft! Op 1 september 1939 vielen Duitsland en Rusland Polen aan. Engeland en Frankrijk verklaarden de oorlog aan Duitsland. Hier begint de Tweede Wereldoorlog.Hitler wilde zogenaamd de havenstad "Danzig" hebben. Die lag in het noordelijkste puntje van Polen. Natuurlijk wilde Hitler heel Polen hebben, maar dan liep hij wel gevaar. Engeland en Frankrijk hadden al gedreigd in te zullen grijpen als Duitsland nog meer land wilde hebben. Daarom zocht Hitler hulp bij de Sovjet-Unie. Het ging toch al niet zo goed tussen de Russen en de Engelsen en Fransen. Op 1 september 1939 begon de Tweede Wereldoorlog, nadat de Russen en de Duitsers Polen waren binnen gevallen.Op 23 augustus 1939 hadden Duitsland en De Sovjet-Unie in het geheim afgesproken dat ze elkaar de komende 20 jaar niet zouden aanvallen. Beide landen mochten verder alles veroveren wat ze maar wilden. Ze besloten Polen te verdelen. Hoewel Hitler niets van communisten moest hebben, had hij Stalin nodig. Nu liep hij voorlopig geen gevaar dat hij aan 2 kanten moest vechten. (Het oosten van Duitsland liep nu geen gevaar)De oorlog in Polen was snel afgelopen. De Poolse soldaten kregen niet echt veel hulp van de andere landen. Bovendien moesten ze ook nog eens op 2 fronten (aan 2 kanten) vechten. En kijk maar eens naar de hoeveelheid wapens. Duitsland had duidelijk meer wapens en meer soldaten.

6) Noorwegen/Zweden

De landen die boven Duitsland liggen, waren ook belangrijk voor Hitler:

- Duitsland kan van die kant worden aangevallen.

- Duitsland heeft daar havens. (Duikboten) - Duitsland haalde uit Zweden veel ijzererts. Daarvan worden wapens gemaakt. Hitler had Zweden dus nodig.

Duitsland veroverde in april 1940 Noorwegen. Rusland had inmiddels Finland al veroverd. Ook Denemarken werd in 1 dag veroverd!Nu het oosten van Duitsland geen gevaar meer liep, probeerde Hitler ten noorden van Duitsland alles te veroveren. Dit ging zeer snel.7) De aanval op Nederland, België en Frankrijk

Dit zijn de landen, die ten westen (links) van Duitsland liggen. Nederland wilde net zoals in de Eerste Wereldoorlog "neutraal" blijven. (Geen partij kiezen) Toch werd ons land op 10 mei 1940 aangevallen door de Duitsers.

Hitler had daar zijn reden voor:

- Nederland ligt ten westen van Duitsland. Stel je voor, dat Engeland probeert Nederland te veroveren! Dan zou Engeland makkelijker Duitsland aan kunnen vallen!

- Vlakbij de Nederlandse grens ligt het "Ruhrgebied". Daar staan veel wapenfabrieken. Als een ander land dat gebied zou veroveren, dan zou Duitsland geen wapens meer hebben.

- Als je Nederland verovert, kun je makkelijker Engeland veroveren.

- Hitler dacht dat Nederland, België en Luxemburg binnen 1 dag veroverd zouden zijn.

- Vanuit Nederland en België is het gemakkelijker om het krachtige Frankrijk aan te vallen.

8. De aanval op Engeland

Engeland was het machtigste en belangrijkste land in Europa. Hitler wilde Engeland graag overwinnen, maar wist dat dit heel moeilijk zou worden. Engeland was een eiland en was sterk op zee. Het plan van Hitler was simpel. Hij hoopte het luchtgevecht te winnen en veel Britse (Engelse) steden te bombarderen. Als Duitsland in de lucht gewonnen had, kon het op zee gaan vechten tegen de Engelsen. De snelle aanval op het westen wordt nu ook wel de "Blitzkrieg" (spreek uit: blitskriek) genoemd. De luchtstrijd duurde van 8 aug. tot 31 okt. 1940 en moet als de meest beslissende fase van de Tweede Wereldoorlog worden beschouwd. Want het lukte Duitsland niet om de Engelsen de baas te zijn.9) De aanval op de Sovjet-Unie

Omdat Hitler de Engelsen niet kon overwinnen, besloot hij het voorlopig even op te geven. Hij dacht dat hij de Engelsen voldoende schade had toegebracht. Nu wilde hij het grootste land ter wereld aanvallen, de Sovjet-Unie (Rusland) De leider van dat land was toen Jozef Stalin.

Hier maakte Hitler zijn grootste fout en begonnen de Duitsers de oorlog langzaam te verliezen.

* Hitler liep het risico dat hij nu werd aangevallen aan 2 kanten tegelijk; in het westen door de Engelsen en in het oosten door de Russen.

* Hitler onderschatte de Russen en dacht dat het een snel klusje zou worden.In het begin van de aanval op Rusland ging alles heel goed voor de Duitsers. Er waren bijna geen Russische soldaten te vinden. Het leek wel alsof de Duitsers zo door konden lopen naar de hoofdstad Moskou...De Russische leider, Jozef Stalin, was natuurlijk verrast dat Duitsland zijn land aanviel. Een paar jaar daarvoor had hij samen met Hitler Polen veroverd! En toen had Hitler hem beloofd dat hij Rusland niet zou aanvallen. Toch had Stalin veel meer soldaten. En zijn land was enorm groot.Stalin deed iets heel slims: hij trok zijn legers terug, maar verbrandde eerst zijn eigen land. Hele dorpen werden door de Russen zelf platgebrand. Stom? Welnee! Toen de Duitse troepen in die platgebrande dorpen kwamen, konden ze geen voedsel en geen onderdak vinden!De slimme manier had Rusland al eens eerder in de geschiedenis gebruikt en toen werkte het ook. Het werd " de tactiek van de verschroeide aarde" genoemd.

Plotseling veranderde Hitler zijn aanvalsplan. Hij wilde nu, dat zijn leger in 3 groepen werden verdeeld. De eerste groep ging naar het noorden, een paar duizend km verder lag Stalingrad en deze stad wilde Hitler hebben, omdat de stad erg belangrijk was. De tweede groep moest door blijven gaan naar Moskou. De derde groep ging naar het zuiden. Hier maakte Hitler weer een fout. Zijn legers raakten vermoeid en uitgeput. Bovendien werd het steeds kouder en de Duitsers waren daar niet goed op voorbereid.Handschoenen, laarzen, dassen en oorbeschermers ontbraken in de winter van 1941 vooral bij de Duitse soldaten. Sommige Duitsers droegen nog steeds hun zomeruniform, en dat bij een temperatuur van 25 graden onder 0!

Hitler was van mening dat de Duitse industrie teveel zou worden belast als er ook nog winterkleding moest worden gemaakt. Zo liet hij zijn soldaten letterlijk in de kou staan...De tanks en auto's kwamen vast te zitten in de sneeuw of in de modder. De Russen hadden meer warmte in de hoofdstad Moskou en waren goed voorbereid. De Duitsers hebben waarschijnlijk de lichten van de stad Moskou wel gezien, maar zijn nooit dichterbij kunnen komen.

De eerste grote nederlaag kregen de Duitsers bij de slag om Stalingrad (1943) Het Duitse leger moest deze stad veroveren, maar het lukte ze net niet. Maar Hitler was koppig en liet ze gewoon een half jaar verder vechten. Zo stierven er 146.000 Duitse en nog meer Russische soldaten. Wat nog over bleef van de Duitse soldaten moest weer terug naar Moskou. Ook dat gevecht werd niet gewonnen door de Duitsers.Aan de andere kant van de wereld werd er ook hevig gevochten. Daar was Japan begonnen met landen te veroveren. Veel gebieden die Japan veroverde, waren kolonies van Europese landen. (vooral Engeland, Frankrijk) daarom was er nu ook oorlog met Japan. Amerika hield zich liever zo lang mogelijk buiten de oorlog.In 1941 begon ook Amerika met de oorlog, omdat de Japanners een Amerikaanse marinehaven (Pearl Harbor) aanvielen. Pearl Harbor lag bij de zuidkust van het tot Hawaii behorende eiland Oahu. In de ochtend (7.55 uur) van 7 dec. 1941 vielen de Japanners "Pearl Harbor" aan.De Japanners vielen de haven aan met 190 carrier-vliegtuigen, om 8.40 uur gevolgd door een tweede golf van 170 machines.

Er werden achttien Amerikaanse schepen tot zinken gebracht of zwaar beschadigd en rond 250 vliegtuigen uitgeschakeld; er vielen meer dan 2300 doden en bijna 1200 gewonden. De Japanse strijdkrachten onder vice-admiraal Nagumo leden betrekkelijk weinig verliezen. De Japanse aanval betekende dat ook Amerika zich zou gaan bemoeien met de oorlog.De Amerikaanse president Roosevelt was goed voorbereid op een oorlog. Zijn soldaten moesten in Europa en in het Oosten gaan helpen.

Op 6 juni 1944 kwamen de Amerikanen en de Canadezen Europa bevrijden. Ze kwamen die dag aan land in het Franse Normandië. De Duitsers hadden verkeerde informatie gekregen en waren verrast. Deze dag werd "D-Day" genoemd. (Decision - Day = beslissingsdag) Al snel werden de Duitsers in Frankrijk teruggedreven.Toen de oorlog in Europa in mei 1945 beëindigd was, vocht Japan nog door. Toen besloot Amerika een nieuw wapen te gebruiken om de oorlog te stoppen. Het gooide 2 atoombommen op 2 Japanse steden (Hiroshima op 6 augustus en Nagasaki 3 dagen later.) Amerika deed dit om te zorgen dat er geen Amerikaanse soldaten moesten vechten tegen Japan. De 2 atoombommen hadden een verschrikkelijk resultaat: Op 6 aug. 1945 werd Hiroshima getroffen door de eerste atoombom die door de Amerikanen werd geworpen. De stad en haar omgeving werden volledig weggevaagd; schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen van 100! 000 tot 250! 000. Tot op de dag van vandaag sterven nog mensen aan de gevolgen.

De kleinere stad Nagasaki werd op 9 augustus getroffen door een atoombom van 5000 kg. Deze bom doodde 80.000 mensen. Niet veel later gaf Japan zich ook over. De TweedeWereldoorlog was nu helemaal voorbij. Er waren miljoenen slachtoffers gevallen. De onderstaande tabel vertelt het aantal slachtoffers in een aantal Europese landen:Het leven van Hilter:Dit is een babyfoto van Adolf Hitler. De wereld wist toen nog niet welke vreselijke dingen deze persoon zou doen in de wereld. Is het toeval dat Hitler die vreselijke dingen allemaal voor elkaar kreeg?

Adolf Hitler werd geboren op 20 april 1889, 's avonds om half zeven, in een herberg in een klein stadje (Braunau am Inn) Dat stadje ligt vlak bij Duitsland, maar het ligt in Oostenrijk. De vader van Hitler, Alois Hitler, werkte bij de douane. Zijn moeder was thuis en was erg lief voor Adolf. Tijdens zijn jeugd was Adolf Hitler een gewoon jongetje, niet anders dan anderen. Hiernaast zie je Hitler op 10-jarige leeftijd. Toen Hitler een jaar of 16 was, stierf zijn vader. Sindsdien ging het niet zo goed meer op school. Hij deed zelfs zo slecht zijn best, dat hij van school werd gestuurd. Hij wilde toen kunstschilder worden, maar dan moest je 18 zijn. Maar hij was nog maar 16. Dus moest hij 2 jaar wachten.In die tijd zat hij thuis te tekenen of hij hielp zijn moeder. toen Hitler 18 was, ging hij naar Wenen toe. Daar was de school waar je kunstschilder kon worden (kunstacademie) Hitler liet zijn mooiste tekeningen zien, maar de mensen vonden zijn tekeningen niet goed genoeg. Hij werd dus niet toegelaten op de school. Toch bleef Hitler in Wenen. Hij huurde een kamer samen met een muziekvriend. Kort daarop overleed zijn moeder. Hitler was er kapot van. Wel kreeg hij wat geld van zijn moeder.(kleine erfenis) In Wenen bleef hij tekenen, want hij vond dat zijn tekeningen goed genoeg waren. Maar een jaar later werd hij opnieuw afgewezen. De school vond zijn tekeningen nog steeds niet goed genoeg. En dat was niet de enige pech.... want zijn geld was ook nog opgeraakt. Hij kon de kamer niet meer betalen.....

4 Jaar lang was Hitler heel erg arm. Soms moest hij zelfs buiten slapen. Hij probeerde overal aan werk te komen, maar hij had geen diploma's. Daarom hielp hij mensen door koffers te dragen, sneeuw te ruimen en soms bedelde hij zelfs ! De mensen zagen hem als een zwerver, een schooier. De rijke burgers haalden hun neus voor hem op. Zo kreeg Hitler de pest aan de rijke mensen, vooral de rijke Joden. De Joodse bevolking in Duitsland had vaak een goede baan (advocaat, juwelier, handelaar) In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Hitler vocht met de Duitsers mee. Hij deed dat vrijwillig. Hij vond de Duitsers een volk naar zijn hart. In die oorlog kreeg hij zelfs 2 medailles voor zijn dapperheid. Gewond raakte hij ook, maar niet zo ernstig. Toen Duitsland in 1918 de oorlog verloren had, bleef Hitler in het Duitse leger. De Duitse officieren waren tevreden over hem. Ze merkten dat hij heel mooi kon spreken. Met zijn toespraken wist hij mensen te overtuigen. Daarom gaven ze Hitler de taak om les te geven aan nieuwe soldaten.

Na de oorlog moest Duitsland de schade aan veel landen terugbetalen. Vooral aan Frankrijk. In het verdrag van Versailles (spreek uit: verzaijes) stond dat Duitsland 132 miljard moest terugbetalen. Je snapt wel dat de Duitsers (en ook Hitler) ooit nog eens wraak wilde nemen.

Op een dag ging hij naar de vergadering van de "Duitse Arbeiderspartij". Die partij had maar 50 leden. Hitler werd ook lid van die partij. In het begin deed hij allerlei kleine werkjes voor de partij, zoals krantjes rondbrengen en geld ophalen. Ook de naam van de partij werd veranderd: het werd de N.S.D.A.P. (Nationaal - Socialistische Duitse ArbeidersParij) 2 Jaar later zou Hitler leider worden van de partij. Toen hadden ze al 65.000 leden. Het symbool van de partij was een vlag met een zwart hakenkruis erop. Bijna iedereen kende Adolf Hitler toen al. Hij was een kleine beroemdheid geworden. Maar ondanks de bekendheid hield hij niet zo van die aandacht en dat deftige gedoe.

De tabel die hiernaast staat, toont aan dat de NSDAP, de partij van Hitler, heel erg aansprak bij de Duitsers. In 1942 had de partij zelfs meer dan 7 miljoen leden. Het hakenkruis is het symbool van de partij. Vooral in 1933 steeg het aantal leden erg snel. Toen had Hitler de verkiezingen gewonnen en werd hij bondskanselier (soort premier) van Duitsland.

leden van de NSDAP:

eind 1925 27.000

september 1930 130.000

januari 1933 850.000

mei 1933 2.500.000

1939 5.300.000

1942 7.100.000

1945 8.500.000Al snel dacht Hitler dat hij wel even de macht zou kunnen nemen. In het geheim maakte hij samen met anderen een plan om de regering in Berlijn af te zetten. Hij wilde dus een revolutie, een opstand. (1923) Duizenden mensen liepen samen met hem naar Berlijn om daar de regering af te zetten, maar de opstand ging helemaal mis... Er klonken plotseling schoten en er vielen 19 doden. De mensen liepen in paniek weg. Hitler werd later gearresteerd, omdat ze wisten dat hij de opstand bedacht had. Hitler werd veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.Hier kijkt Hitler uit zijn gevangenisraam. In de gevangenis zou hij een boek schrijven dat "Mijn Strijd" (Mein Kampf) heette. Het boek is nu verboden in veel landen.

In het boek "Mein Kampf" schreef Hitler hoe hij over bepaalde dingen dacht. Hij beschreef in feite zijn eigen toekomst als hij aan de macht zou komen. Er stonden 2 gevaarlijke dingen in:

1. Ongelijkheid.

Volgens Hitler zijn niet alle rassen van gelijke waarde. Het blanke ras is meer waard dan het zwarte ras. Het Germaanse ras (o.a. Duitsers maar ook bijv. Nederlanders) is het beste ras. Zij waren beter dan wie dan ook. Je kon een echte Germaan herkennen aan blond haar, blauwe ogen en zijn lange lengte. Het slechtste ras vond Hitler het Joodse ras. Dat waren mensen die al het kwaad in de wereld veroorzaakten. Je snapt natuurlijk wel, dat dit idee niet waar is ! Helaas waren er meer mensen die in ongelijkheid geloofden. Er waren ook professoren, journalisten, leraren en schrijvers die het met Hitler eens waren. In het boek stond ook dat Hitler alle Joden wilde vermoorden!

2. Dictatuur.

Om Duitsland weer tot een groot en machtig land te maken, was maar 1 leider (führer) nodig. Dat was natuurlijk Hitler zelf. Het hele volk moest achter hem staan. Als mensen het niet met de leider eens waren, worden ze vermoord of opgepakt. Er mocht maar op 1 partij gestemd worden, de NSDAP. Na 1 jaar in de gevangenis te hebben gezeten, werd Hitler al weer vrijgelaten. Hij werd weer leider van de NSDAP. In 1933 zou Hitler de leider van Duitsland worden.Hitler beloofde de mensen een oplossing te geven voor alle ellende, armoede en werkeloosheid. Hij zorgde voor allerlei grote projecten. Hiernaast geeft hij de eerste aanzet tot het aanleggen van veel Duitse wegen. Veel werkelozen konden nu weer aan de slag gaan, met een schop in de hand. Er kwamen veel fabrieken die oorlogsspullen maakten, zoals tankers, vliegtuigen, bommen en andere wapens. Het geld om de mensen te betalen, leende hij veel in het buitenland. Op deze slimme manier wist hij wapens te maken van het geld van zijn toekomstige vijanden. En Duitsland had nu een flinke wapenvoorsprong. Toen de Tweede Wereldoorlog begon in september 1939 hadden de Duitsers het beste leger van de wereld.Hitler had voor zijn wereldoorlog veel soldaten nodig. Daarom moest de jeugd van Duitsland al snel voorbereid worden op het leven van een Duits soldaat, die zonder na te denken de bevelen van de führer (leider) opvolgt. Hiernaast de Hitlerjugend, een soort padvinderijclub voor jongens. Kijk die jongens eens stoer doen ! Er werd tegen de jongens verteld dat ze de beste waren van de wereld.Duitse vrouwen moesten volgens Hilter zorgen voor veel kinderen. Hij vertelde er natuurlijk niet bij dat hij die kinderen later kon inzetten in een wereldoorlog, die eigenlijk toch al verloren was. Gezinnen met veel kinderen kregen meer geld van de regering, dus veel vrouwen namen veel kinderen. Op deze poster zie je trouwens de ideale vrouw, volgens Hitler. Blond, lang en gezond. In 1935 maakte Hitler een wet, die er voor zorgde, dat Duitse vrouwen alleen maar met echte Duitse mannen mochten trouwen. "Het Germaanse ras moet zuiver blijven", zei Hitler. "Er mogen geen kwade joodse invloeden zich mengen met het Arische (germaanse) ras."Kijk die Hitler nu toch eens lief met die kinderen... Hitler liet dit soort foto's expres maken. Ze kwamen groot in de kranten te staan. Veel vrouwen in Duitsland vonden hem dan ook een ideale vent. Maar eigenlijk hield Hitler helemaal niet van kinderen. Ook relaties met vrouwen waren erg moeizaam. Hij was erg gehecht aan een nichtje van hem, maar die pleegde een keer zelfmoord. Hitler was er kapot van. Wel had hij een hond. Het liefst zat Hitler alleen, hij hoefde niet zo veel gezelschap. Later kreeg Hitler in het geheim een relatie met Eva Braun. Toen de oorlog uitbrak, zat hij vaak in zijn huis op de Obersaltzberg. Hier was hij veilig en kon hij belangrijke mensen ontvangen.De krant en de radio en de grote optochten maakten van Hitler een echte held. Hij had zijn woord gehouden en had de werkeloosheid opgelost ! Het ging weer goed met Duitsland. Zelfs de andere landen in Europa, zoals Engeland en Frankrijk, hadden bijna niets in de gaten. Binnen een paar jaar zouden er miljoenen mensen gaan sterven...Hitler gebruikte ook de bioscoop om de mensen te beïnvloeden. Hiernaast zie je een poster van een documentaire. Deze film ging over "de eeuwige jood". Kijk eens hoe de gezichten zijn afgebeeld. Het lijken allemaal wel misdadigers ! In de film werden veel leugens verteld, maar de film was iets nieuws. Het bestond nog niet zo lang. Bijna alle mensen geloofden alles wat ze in de bioscoop zagen. Ook de geschiedenis werd herschreven. De Duitsers waren plotseling niet de schuldigen van de Eerste Wereldoorlog, maar Frankrijk.

In 1943 wist Hitler al dat zijn oorlog niet gewonnen kon worden. In plaats van zich over te geven, liet hij nog meer Duitsers de dood in sturen. Hij vermoordde dus ook min of meer zijn eigen volk. Zo heeft hij ooit eens gezegd: "Een Duitse soldaat moet zich nooit levend overgeven." Hij liet vrouwen en kinderen in wapenfabrieken werken, omdat er te weinig wapens meer waren. Kinderen moesten nu ook als soldaat meevechten.

Het Russische leger (het Rode leger) was in 1945 al in de Duitse hoofdstad Berlijn gekomen. Er werd zwaar gevochten. Veel Duitse steden werden gebombardeerd door de Geallieerden. Maar nog steeds gaf Hitler zich niet over. Hij verstopte zich in een bunker onder het Rijksdaggebouw. Vanuit dat gebouw werd heel Duitsland bestuurd. Ook Goebbels, de minister van propaganda (reclame), verstopt zich daar met zijn vrouw en 6 kinderen.Deze foto is gemaakt in de laatste week dat Hitler nog leefde. Hij ziet er slecht uit en had ook gezondheidsproblemen. Terwijl de Russische soldaten al in Berlijn zijn, stuurt Hitler nog deze jonge kinderen als soldaat de oorlog in. Volkomen zinloos. Inmiddels had Hitler al zijn eigen besluit genomen. Hij zou zich niet levend overgeven.Dit is de beroemde laatste foto van Hitler. Hij is de rechter man en kijkt naar zijn eigen kapotte bunker. Zijn droom van een Derde Rijk is voorbij. De laatste week praatte hij bijna tegen niemand meer. Voordat Hitler zelfmoord wil plegen, wil hij nog trouwen met zijn "geheime" vriendin, Eva Braun. Op 28 april 1945, midden in de nacht, trouwde Hitler met Eva Braun. Daarna schreef hij zijn testament. Een testament is een papiertje waarop je schrijft wat je wensen zijn na je dood. In de avond van 30 april vertelde Hitler aan alle andere aanwezigen in de bunker dat hij zelfmoord gaat plegen. Hij gaf de opdracht om hem door het hoofd te schieten en zijn lijk te verbranden. Want zo zou hij onherkenbaar zijn voor de vijand.

Op 30 april, ongeveer om half 4 in de ochtend, plegen Hitler en Eva Braun zelfmoord. Ze hebben cyaankali ingenomen. Dat is een pilletje waar dodelijk vergif in zit. De Russen waren inmiddels al gaan zoeken waar Hitler zich verstopt had. Ze wisten nog niet dat hij al dood was. Ze vonden eerst het verbrande lijk van Goebbels. Ook z'n vrouw en de 6 kinderen waren dood. Vlakbij werd een lijk gevonden die op Hitler leek. Het was hem niet, maar de Russen vertelden aan de hele wereld dat ze het lijk van Hitler gevonden hadden. Maar 3 dagen later bleek het niet waar te zijn. De wereld was geschokt. Misschien was Hitler nog ergens in leven !

Een paar dagen later vond men 2 verbrande lijken. Een man en een vrouw. De Russische leider Stalin liet in het geheim de lijken onderzoeken. Het waren de lichamen van Hitler en zijn vrouw. Hij vertelde niets aan de wereld. De lijken moesten stiekem uit het gebied worden weggesmokkeld. De doodsoorzaak was een cyaankali-pil. Ook had iemand Hitler na zijn dood nog door het hoofd geschoten ! Stalin had een probleem; waar moest hij met de lijken naar toe ? In de periode van 1945 tot 1970 werden de lijken 7 keer begraven ! Niemand wist het. In 1970 besloten de Russen om de lijken helemaal te vernietigen. Op 4 april van dat jaar besloot de Russische geheime dienst (geheime politie) de beenderen van Hitler op te graven bij het plaatsje Maagdenburg. Daarna werd het lijk verbrand en werd de as in een riviertje (de Ehle) gegooid, bij het plaatsje Biederitz. De Russen waren bang dat het lichaam van Hitler ooit eens ontdekt werd. Er zijn helaas nog steeds mensen die in Hitlers ideeën geloven. We noemen die Neo- nazi's (nieuwe nazi's). De Russen waren bang dat die Neo-nazi's misschien Hitler gingen vereren als een soort god. Daarom hebben ze besloten het lichaam van Hitler te verbranden tot as. Alleen de kaak en een deel van Hitlers schedel liggen nog in archieven (plaats waar belangrijke gegevens bewaard blijven) in Moskou.Jodenvervolging in de 2de wereldoorlog:In de Tweede Wereldoorlog werden bepaalde mensen bedreigd. Zoals zigeuners en mensen, die anders dachten dan de bezetters. Hitler had alle politieke partijen die het niet met hem eens waren, verboden. Als mensen apart behandeld worden, noemen we dat discriminatie. De nazi's gaven in de Tweede Wereldoorlog de Joden de schuld van allerlei problemen. Tegen hen werd gezegd: `Jullie zijn niet veel waard. Jullie horen hier niet. Joodse kinderen mochten niet meer naar een gewone school, samen met de andere kinderen. Ze werden apart gezet. Er werden bordjes voor de ramen gehangen met `Verboden voor Joden' erop. Wandelen in het park mocht ook niet meer. Weer een poosje later moesten ze een gele Davidsster met het woord Jood erop op hun jas dragen, zodat iedereen kon zien dat ze Joden waren. Dat was makkelijker bij het discrimineren.

Op het laatst moesten de Joden allemaal in een aparte wijk wonen. Ze werden opgeroepen om zich te melden of opgepakt op straat. Ze werden gevangen gehouden in het Kamp Westerbork in Drenthe. Vanuit Westerbork werden ze met lange treinen weggevoerd naar de concentratiekampen in Duitsland en Polen. Daar werden ze gevangen gehouden of vermoord in gaskamers. De meesten van hen zijn er niet levend uitgekomen. Voor 104.000 Joodse mensen in ons land betekende de oorlog het einde van hun leven. De overlevenden zijn nog verdrietig als ze er aan denken. Ook nu nog. Ook al is de Tweede Wereldoorlog al lang voorbij.In het begin van de oorlog dachten veel mensen: Laten we het eerst maar eens aankijken. Er waren ook mensen die dachten dat de Duitsers het zo gek nog niet deden. Ze hielpen de Duitsers en werkten ook voor hen. Er was in Nederland een politieke partij waarin de mensen dezelfde ideeën als de nazi's hadden. De Nationaal Socialistische Beweging, de N.S.B. Ze waren vrienden van de Duitsers. De Duitsers, dat zijn de betere mensen. Wij horen daar ook bij', zeiden ze. Ze hoopten dat ze op die manier de macht in Nederland konden krijgen. Ze hielden de mensen in de gaten en gingen na of ze zich wel aan de regels van de bezetters hielden. De N.S.B.-ers kon je herkennen aan hun zwarte pakken. Met stampende laarzen marcheerden ze door de straten. Sommige mensen noemden hen landverraders.Je kon ze overal tegenkomen. Op school, in de winkel en op het werk. Door hun verraad zijn veel landgenoten door de Duitsers opgepakt en vermoord. Het kon gebeuren dat je niemand meer durfde te vertrouwen. Dat je moest oppassen wat je zei, omdat je buurman lid was van de N.S.B.Hier en daar waren er mensen die tegen elkaar zeiden: `Het kan zo niet doorgaan. We moeten ons verzetten.' Dat deden ze op allerlei manieren. Vaak met gevaar voor eigen leven. In het geheim kwamen deze mannen en vrouwen bij elkaar. De één wist meestal niet wat de ander deed. Vaak hadden ze ook andere namen. Schuilnamen noemen we dat. Door het gebruiken van de schuilnamen konden de mensen in het verzet bijna niets over elkaar vertellen wanneer ze opgepakt werden door de Duitse soldaten. Verzetsstrijders hielpen onderduikers aan een nieuwe naam en een nieuw adres. Ze zorgden voor eten en drinken voor mensen die dat echt nodig hadden. Er waren ook Joodse mensen die in het verzet zaten. Achtduizend mensen uit het verzet hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Voor hen is in Loenen een ere- veld aangelegd. Ze zijn doodgeschoten door Duitse soldaten of omgekomen in een concentratiekamp. Andere verzetsstrijders zijn begraven op begraafplaatsen in Arnhem, Oosterbeek en Heteren en ook op andere plaatsen in Nederland.

Oorlog lijkt wel een beetje op ruzie. Maar het is toch veel en veel erger. Alles wordt totaal anders. Je hele leven. Je kunt niet zomaar meer de straat op gaan. Niet meer met je vriendjes spelen. Je kunt de dingen die je nodig hebt niet zomaar meer kopen. Er is overal dreiging, overal gevaar. De één vertrouwt de ander niet meer. Je mag ook niet meer doen wat je wilt of zeggen wat je van iets vindt. Je wordt gedwongen om dingen te doen die je helemaal niet wilt. Mensen worden bang voor elkaar. Ze zijn heel voorzichtig. Ze durven elkaar niet meer te vertrouwen.

Soldaten van verschillende landen of volken moeten gaan vechten. Oorlog met geweld en wapens, begint wanneer mensen niet meer met elkaar willen overleggen. De wapens worden gepakt: kogels, granaten, bommen. Huizen worden verwoest. Onschuldige mensen komen om. Kinderen raken verminkt. Velen slaan op de vlucht. Anderen roven hun huis leeg. Dat is oorlog.In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland weer een groot en machtig land. Mensen, jullie krijgen het goed. Als je mij steunt, krijgt iedereen werk.'

Dat wilden de mensen toen graag horen. Velen hadden geen werk en ze waren somber over de toekomst.

Veel mensen waren onder de indruk van de woorden van Hitler. Ze geloofden wat hij beloofde. We zullen iedereen laten zien, dat Duitsland het machtigste land in de wereld wordt. We zullen oorlog voeren en omdat wij de sterksten zijn, zullen we winnen. Hitler beweerde dat de Joden de schuld van alle narigheid waren. De meeste mensen geloofden hem. `Ze zijn gevaarlijk voor ons. Ze moeten worden uitgeroeid. Net als alle mensen die anders zijn, zoals zigeuners, homofielen en gehandicapten. Daar hebben we niets aan. We hebben niets aan zwakkelingen. Gezonde, sterke Duitsers, dat zijn de beste mensen', zei hij.Nederland in wereldoorlog 2:Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen binnen. Frankrijk en Engeland verklaarden nu de oorlog aan Duitsland. Nederland wilde zich niet bemoeien met de oorlog, net zoals dat gelukt was in de Eerste Wereldoorlog. Het bleef dus "neutraal". Het Nederlandse leger werd wel gemobiliseerd. Dat betekent dat het Nederlandse leger alles in orde maakte voor het geval dat ons land toch werd aangevallen.

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers ons land binnen. Hoewel we al eens gewaarschuwd waren voor een inval van de Duitsers, was ons land toch verrast. De Duitsers hadden veel modernere en nieuwere wapens als de Nederlanders. Die hadden al een hele tijd geen oorlog meer gehad en hadden weinig geld betaald voor nieuwe wapens. Hitler had een slim aanvalsplan: De vliegtuigen vlogen gewoon over de Nederlandse soldaten heen. Uit de vliegtuigen sprongen dan parachutisten, Duitse soldaten. Deze soldaten moesten bruggen of vliegvelden veroveren, of moesten proberen om de Nederlanders van achteren aan te vallen. Ook hadden tientallen Duitse soldaten de opdracht om de Nederlandse regering gevangen te nemen. Hitler had zijn aanval goed voorbereid en dacht dat Nederland in 1 dag veroverd zou worden.

Koningin Wilhelmina en de regering vonden dat ze geen andere keuze hadden dan te vluchten naar Engeland. Daar zaten ze voorlopig veilig en vanuit Engeland konden ze dan toch nog ons land besturen en zich verzetten tegen de Duitsers. Toen het Nederlandse volk hoorde, dat de koningin gevlucht was, waren velen boos. Ze vonden dat de koningin ze in de steek had gelaten. Het Nederlandse leger probeerde zich te verzetten tegen de opkomende Duitse tanks. Veel land werd onder water gezet, zodat de tanks er niet meer door konden. Dijken werden doorgestoken, zodat het land volstroomde met water.Hitler had Nederland onderschat. Hij had gedacht Nederland te veroveren binnen 1 dag, maar het duurde nu al een paar dagen ! Op sommige plekken, zoals op de afsluitdijk, bleven de Nederlanders doorvechten en gaven niet op. Hitler stelde op 14 mei een ultimatum. Een ultimatum is een soort belofte: Als Nederland zich niet binnen 2 uur zou overgeven, dan zou Hitler de stad Rotterdam met bommenwerpers bombarderen . Dan zouden er duizenden burgers sterven. Koningin Wilhelmina had geen keuze, na lang aarzelen ondertekende ze een brief waarin stond dat Nederland zich over gaf Maar ondanks deze verklaring werd de stad Rotterdam toch nog gebombardeerd. ! Waarom weten we niet precies. Misschien was het een experiment, omdat er nog nooit een stad zo erg gebombardeerd was. Niet heel Nederland had zich over gegeven op die 14 e mei. De provincie Zeeland vocht nog even door. In die provincie zaten nog veel Engelsen en Fransen en die konden zo nog vluchten. Maar op 17 mei had Hitler geen geduld meer. Op die vrijdag liet hij de stad Middelburg bombarderen. Die dag staat bekend als de "Vreselijke Vrijdag". Na dit bombardement gaf ook Zeeland zich over. De oorlog had precies 1 week geduurd.Op 17 mei 1940 werd de stad Middelburg gebombardeerd. Vrijwel het gehele centrum van Middelburg lag in puin. Na deze Duitse actie gaf ook Zeeland zich over.

Er vielen tijdens de aanval op Nederland 5.000 Nederlandse doden. Ongeveer de helft daarvan waren burgers. Tijdens het bombardement van Rotterdam vielen ongeveer 1.000 doden. Utrecht zou de volgende stad zijn geweest die gebombardeerd werd, maar Generaal Winkelman gaf zich over

Nu Nederland bezet was door de Duitsers, kreeg ons land ook een Duits bestuur. Hitler stelde een Rijkscommissaris aan. Hij moest voor Hitler ons land besturen. Het werd de Oostenrijker Seyss - Inquart Hij was een soort premier. Verder werden er nog 4 ministers aangesteld, die allen hun eigen taken hadden. Er was 1 groep die teleurgesteld was. Dat was de N.S.B. De N.S.B. betekent: Nationaal - Socialistische Beweging. Het was een soort politieke partij die dezelfde ideeën had als Hitler. De leider van die partij was Anton Mussert. Hij had natuurlijk gehoopt dat hij in het bestuur zou komen van ons land, maar dat gebeurde niet.Seys-Inquart had bij de Nederlanders de bijnaam "Zes-en-een-kwart" Hier toont hij de "hitlergroet" Tijdens de bezetting van Nederland was hij in dienst van Hitler, de baas. Na de oorlog werd hij ter dood veroordeeld.De NSB werd opgericht in 1931 door Anton Mussert. Deze partij had min of meer dezelfde ideeën als de partij van Hitler, de NSDAP.Anton Mussert, leider van de NSB. Op 7 mei 1945 werd Mussert in het bevrijde Den Haag gearresteerd en wegens landverraad en hulpverlening aan de vijand doodgeschoten.

In het begin had Hitler de opdracht gegeven om de Nederlanders netjes en vriendelijk te behandelen. De Nederlanders behoorden ook tot het Arische (Germaanse) ras. Hij wilde geen problemen in Nederland. In het eerste jaar was dus weinig te merken van de bezetting. Het gewone leven ging weer zijn gangetje. De Nederlandse krijgsgevangenen (soldaten) die opgepakt waren, werden zelfs weer naar huis gestuurd ! Het nieuwe bestuur voerde een paar nieuwe dingen in:· Iedereen was verplicht een persoonsbewijs bij te hebben (paspoort)

· Alle politieke partijen (behalve de NSB) werden verboden

· Censuur (= Duitsers controleren wat er op de radio en in de kranten verteld wordt)

· Er werd een avondklok ingesteld. (Na een bepaalde tijd mocht je 's avonds niet meer buiten komen. Alles moest verduisterd zijn, er mocht geen licht naar buiten schijnen.

· Ariërverklaring: Alle mensen die voor de regering werkten (ambtenaren) moesten opschrijven wie hun (voor)ouders waren. Zo konden de Duitsers zien wie er een Jood was en wie niet. Uiteindelijk werden alle Joden ontslagen.

· Uitbreiding van de distributie. Doordat ons land bezet was, was er minder handel met andere landen. Bepaalde produkten werden schaars, zoals medicijnen en dingen van ijzer. Om te zorgen dat iedereen evenveel kon krijgen, werden er distributiebonnen uitgedeeld. Met deze bon en eigen geld kon ieder gezin aan de schaarse produkten komen.

· Veel Joden moesten verplicht verhuizen naar Amsterdam. Daar werden alle Joden in woonwijken bij elkaar gestopt. De Duitsers stelden een Joodse Raad in. De Joodse Raad moest lijsten maken van alle Joden die er waren. Later zouden deze lijsten gebruikt worden om de Joden af te voeren naar de concentratiekampen, waar ze bijna allemaal vergast werden.Om alle schaarse producten eertlijk te verdelen onder de bevolking werden er distributiebonnen uitgedeeld. Met zo'n bon kon je een bepaald product kopen. Onderduikers kregen natuurlijk geen bonnen van de Duitsers. Daarom moesten soms distributiekantoren overvallen worden. De bonnen werden dan gestolen voor de mensen die ondergedoken zaten.Tijdens de Duitse bezetting waren alle mensen verplicht een persoonsbewijs bij zich te hebben. Zo konden Duitse agenten iedereen op straat controleren als ze dat wilden. Had je je persoonsbewijs niet bij je, dan werd je opgepakt en liep je het risico om naar een werkkamp gestuurd te worden. In het persoonsbewijs van Joodse mensen stond dat zij joods waren.Sommige mensen maakten neppersoonsbewijzen om de joden te helpen. Deze mensen zaten in het verzet en deden erg gevaarlijk werk. Er stond de doodstraf op.Hiernaast een afbeelding van de Breestraat in Amsterdam. De Duitsers wilden dat alle joden bij elkaar kwamen wonen in grote woonwijken. In die woonwijken mochten alleen maar joden komen. In zo'n wijk werd de "Joodse Raad" ingesteld. Deze mensen moesten voor de Duitsers namenlijsten maken van alle Joden. Deze lijsten werden later gebruikt om alle joden te vervoeren naar de concentratiekampen. Bijna alle joden zijn daar omgekomen.Door de censuur werden in 1941 alle radiostations en kranten verboden, of ze werden gecontroleerd door de Duitsers. Zo werden er alleen maar goede dingen over de Duitsers verteld. Om toch goed op de hoogte van de oorlog te blijven kwamen er allerlei illegale krantjes, zoals Het Parool, Trouw, Vrij Nederland en De Waarheid. De namen van deze kranten zeggen natuurlijk al voldoende ! Bijna al deze kranten bestaan vandaag nu nog. De krantjes werden met de hand gedrukt, omdat het drukken met machines te veel lawaai maakte.

De Nederlanders kwamen in het begin niet in opstand tegen de Duitsers. Pas in februari 1941 kwam de eerste staking, die de "februari - staking" genoemd wordt. Er werd gestaakt in het openbaar vervoer in Amsterdam, omdat veel Nederlanders het niet eerlijk vonden dat de Joden zo slecht werden behandeld.Voor het eerst was er een staking tegen de Duitsers. Op 19 febr. 1941 deed een Duitse politiepatrouille een overval op een ijssalon met een joodse eigenaar; deze verdedigde zich met ammoniakgas. Als represaille (tegenmaatregel) werden door de Ordnungspolizei(Duitse politie) op 22 en 23 febr. 425 joodse 'gijzelaars' gearresteerd. Dit was de directe aanleiding tot de Februaristaking, die door de partijleiding van de (sinds juli 1940 illegale) Communistische Partij werd uitgeroepen voor 25 en 26 febr. Deze had binnen enkele uren een bijna volledig succes. Van Amsterdam sloeg zij over naar een aantal bedrijven in Haarlem, de Zaanstreek en het Gooi. Jaarlijks wordt de februaristaking in Amsterdam herdacht.

Periode februari 1941 - april 1943

De Duitsers hadden de staking van 1941 niet verwacht. Ze besloten nu harder op te treden tegen de Nederlanders. In deze periode werd Nederland georganiseerd zoals dat in Duitsland gebeurde. Alle kranten werden verboden. Er kwam een Rijksradio - omroep, waar alleen maar goede dingen over de Duitsers te horen waren. Het was verboden om naar radioprogramma's te luisteren uit andere landen. Alle vakbonden werden opgeheven.Een vakbond is een organisatie van mensen uit 1 beroep. Nu konden werknemers niet zo snel meer in opstand komen. Er kwam voor alle beroepen samen 1 vakbond, de Kultuurkamer, die natuurlijk onder Duitse leiding stond. Het gemeentebestuur en het provinciale bestuur werd afgeschaft. Omdat de Duitsers te weinig mensen hadden om in de Duitse oorlogsfabrieken te werken, had Hitler extra mensen nodig om te werken in de Duitse wapenfabrieken. Daarom stelde hij een verplichte arbeidsdienstplicht ("arbeidseinsatz") in van 6 maanden. Iedere jongen vanaf 18 jaar was verplicht om een half jaar te werken in de Duitse fabrieken. Nu waren de Nederlanders weer ontevreden. Vele Nederlandse jongens moesten ook onderduiken , net zoals de Joden. De Joden liepen het gevaar om opgepakt te worden en naar een concentratiekamp te worden gestuurd. En de Nederlandse jongens wilden niet in de Duitse fabrieken werken. Opnieuw brak er een staking uit, vooral in het noorden en het oosten van het land. Het wordt de "April / mei staking" genoemd. (1943)De Duitse bezetter liet duidelijk merken dat joodse mensen niet welkom waren. Iedere jood moest een gele jodenster zichtbaar op de kleren dragen. Zo kon iedereen op straat zien dat je joods was.

Veel Nederlanders kregen een hekel aan de NSB 'ers. De NSB 'ers kozen de kant van de Duitsers en ze waren ook tegen de Joden. Het was zeer gevaarlijk om een onderduiker in huis te hebben, want een NSB ' er hield je misschien in de gaten, en kon je dan verraden. Als je gepakt werd, werd je zelf ook doodgeschoten. De meeste mensen deden trouwens niets tegen de Duitsers. Van de 100 mensen was er ongeveer maar 1 die echt in het verzet zat. Er zijn 2 soorten verzet:· Passief verzet: Je verzet je tegen de Duitsers, maar niet met het gevaar voor je eigen leven. Voorbeelden: Een Duitser die de weg vraagt de verkeerde kant opsturen of een Duitse autoband lek steken. Dit soort verzet was niet georganiseerd en het was niet echt gevaarlijk.· Actief verzet: Je verzet je tegen de Duitsers met gevaar voor eigen leven. Voorbeelden: Een Duitser doodschieten, een distributiekantoor overvallen en bonnen meenemen (die dan voor de ondergedoken Joden waren) , hulp en onderdak geven aan onderduikers of wapens smokkelen. Dit soort verzet was een beetje georganiseerd, maar zeer gevaarlijk. Als je mee wilde helpen of mee moest helpen met de Duitsers, noem je dat collaboratie. Collaboratie is dus gedwongen samenwerken of vrijwillig samenwerken met de Duitsers. De NSB 'ers waren mensen die vrijwillig samenwerkten met de Duitsers. Toch was er ook sprake van gedwongen samenwerken. Als je burgemeester was van een dorp of stad, moest je soms wel de dingen doen die de Duitsers vroegen. Als je dat niet deed, werd er misschien wel een NSB- 'er de nieuwe burgemeester en werd het alleen maar erger !Periode: mei 1943 - september 1944 Na de staking in 1943 gingen de Duitsers opnieuw harder optreden. De "Arbeidseinsatz" in Duitse fabrieken werd strenger gecontroleerd. De Duitsers werden steeds onvriendelijker en strenger. Steeds meer producten, zoals sigaretten, werden schaars. Van 3 sigarettenpeuken maakte men weer een nieuwe sigaret. Er kwamen allerlei vervangingsmiddelen, die leken op het oude product. Inmiddels was ook Amerika bij de oorlog betrokken geraakt en er was goede hoop, dat de bevrijding snel nabij was. Op 6 juni 1944 (= D Day) kwamen de Amerikanen, Engelsen en Canadezen aan wal in Normandie

De aanval op Duitsland en de bevrijding zou snel volgen. Veel NSB 'ers raakten in paniek. Wat zou er met hen gebeuren als Nederland bevrijd was ? In paniek vluchtten vele NSB 'ers op 5 september 1944 weg. Het wordt de "Dolle dinsdag" genoemd. De Duitsers zagen hun verlies nog niet in. Ze werden alleen maar harder en strenger. Steeds meer Joden werden afgevoerd naar de concentratiekampen. Er was ook een concentratiekamp in Nederland, bij het plaatsje Westerbork. Maar daar werden geen Joden vergast, het was een soort tussenstation. Vanuit Westerbork vertrokken weer andere treinen, die de Joden naar andere concentratiekampen vervoerden. Op 17 september probeerden de Geallieerden Nederland te bevrijden. Alleen het zuiden van ons land werd bevrijd. Boven de grote rivieren bleven de Duitsers de baas. De Nederlanders in het noorden van ons land waren bang dat er snel meer Duitse soldaten zouden komen om de riviergrens te versterken. Daarom brak er weer een staking uit. Een spoorwegstaking. Doordat de treinen niet meer gingen, konden er niet zo snel nieuwe Duitse soldaten naar ons land toe komen. Periode september 1944 tot mei 1945: De hongerwinter in het noorden en in de Randstad. De Duitsers hadden een plan bedacht om de Nederlandse spoorwegstaking te straffen. Er mochten nu geen treinen meer rijden. Dat betekende dat er vooral in de steden een enorm tekort aan voedsel kwam. Alle winkels waren snel leeg en het was ook nog eens een strenge winter ! Er was ook een gebrek aan brandstof. Veel mensen trokken met hun spullen naar het platteland in de hoop daar voedsel te kunnen vinden. Duizenden mensen kwamen om van de honger. Die winter staat daarom bekend als de "Hongerwinter" De razzia's ging gewoon door. De Geallieerden probeerden iets aan het voedseltekort te doen. Op 29 april 1945 lieten vliegtuigen voedselpakketten vallen. Op 5 mei lukte de Geallieerden het om heel Nederland te bevrijden. Iedereen vierde deze "bevrijdingsdag"Grote groepen joden werdden in het kamp Westerbork op de trein gezet naar het kamp "Auschwitz". Soms zaten er wel 100 mensen in 1 coupé. De trein was dan een paar dagen onderweg. In de coupé was het helemaal donker. Je had geen plek om te zitten en je green geen eten of drinken. Je kon niet naar de wc, dus je moest het gewoon in de coupé doen. Als de treinen aangekomen waren, waren er al een aantal dood. Alle mensen in deze trein zijn omgekomen in Auschwitz.

Westerbork was behalve een doorvoerskamp ook een werkkamp. Het werken was zwaar en velen stierven door vermoeidheid of uitputting. Ter nagedachtenis aan deze overleden mensen en de joden die hier op de trein werden gezet, zie je hiernaast een monument uit 1970. Het staat aan het bospad bij het voormalige kamp Westerbork.In september 1944 probeerden de geallieerden Nederland te bevrijden. In London, waar koningin Wilhelmina en haar regering zat, werd opgeroepen tot een spoorwegstaking. Als er geen treinen meer reden, konden er ook geen extra Duitse soldaten naar Nederland toe. De bevrijding van Nederland ging niet goed. Alleen het zuiden van Nederland werd bevrijd. De Duitsers hielden stand bij de rivieren. Het gestreepte gedeelte van Nederland bleef dus bezet. De Duitsers waren woedend over de spoorwegstaking. Er werd besloten dat er geen treinen meer zouden rijden. Dit betekende vooral honger in de grote steden.Er kwam in de winter van 1944-1945 een "hongerwinter". Mensen dachten alleen maar aan eten. Sommige mensen trokken weg uit de stad op zoek naar het platteland. Daar was nog iets eetbaars te vinden. Gepakt met wat spullen en op een fiets met houten banden trokken ze weg. Sommige ruilden al hun bezittingen om voor een paar kilo aardappels ! En wat te denken van de onderduikers ?De hongerwinter was verschrikkelijk. Duizenden mensen stierven van de honger of van de kou. Er stierven in dat deze periode meer mensen dan in vorige jaren. Er werden meer joden gedeporteerd. Rechts: dit Engelse vliegtuig laat voedselpakketten vallen om de steden te helpen.Op 5 mei 1945 werd ook het noorden van Nederland bevrijd. De geallieerden werden als helden ontvangen. Iedereen was op straat en vierde feest. Veel mensen van de NSB waren al eerder vertrokken, omdat ze bang waren. De Amerikanen deelden sigaretten, chocola en kauwgum uit. Ieder jaar vieren we de bevrijding nog steeds op 5 mei. De avond daarvoor herdenken we de slachtoffers van "de oorlog".Het was tijdens de bevrijding niet voor iedereen feest. Hier zie je 2 jonge vrouwen die worden kaalgeschoren. Alle mensen staan lachend toe te kijken. Wat is er aan de hand ? Deze jonge vrouwen hadden een relatie gehad met een Duitser of hadden een kind van een Duitser. Ze werden nu belachelijk gemaakt. Na de oorlog werden "moffenkinderen" veel gepest en getreiterd. De Nederlandse regering had gevraagd zelf geen wraakacties te nemen tegen mensen die "fout" waren geweest tijdens de oorlog.Bronvermelding:Schrift

www.geschiedenisvoorkinderen.nl

www.tweedewereldoorlog.nl

www.wereldoorlogtwee.nl

www.2dewereldwereldoorlog.nl

C. van Boxtel, W. Schroven, H. Bulthuis, B. Dijkstra, J. Jongejans, F. kerstjens,

W. Schovers/Memo geschiedenis vvor bassis onderwijs/Malmberg Den Bosch/Eerste druk


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Hitler heeft alleen zichzelf doodgemaakt.Op de nacht wanneer hij trouwde met Eva Braun.De rest klopt wel.

13 jaar geleden

D.

D.

dit klopt niet hij heeft eerst zijn kinderen gif gegeven en heeft toen met zijn vrouw zelfmoord gepleegd.

3 jaar geleden

".

".

Onder:Waarom begon de tweede wereldoorlog.Betreft Marshall-plan.Dit was een hulpprogram van de VS van Amerika om de ontregelde ecomomie van Europa, na de tweede wereldoorlog weer op gang te brengen.Dus geen lening aan Duistland na wereldoorlog I.!!!

15 jaar geleden

-.

-.

goed werkstuk!

10 jaar geleden

M.

M.

Hitler zoekt andere landen die hetzelfde willen dan hij. >> Kan je beter veranderen in 'Hitler zoekt andere landen die hetzelfde willen ALS HEM'

10 jaar geleden

L.

L.

veel te moeiljke woorden!!!

10 jaar geleden

A.

A.

je bent iets vergeten, Afghanistan hoorde ook bij de neutrale landen!

9 jaar geleden

..

..

goed werkstuk interressant kan je goed stukken uithalen

9 jaar geleden

A.

A.

goed werkstuk beste

9 jaar geleden

A.

A.

je hebt het goed gedaan ik heb er veel van geleerd en ik zit op het Eemland

9 jaar geleden

A.

A.

sorry maar zuid afrika was geen Geallieerden het was Noord-Afrika

9 jaar geleden

P.

P.

Dit verhaal is in het geheel verzonnen, men kan dus zeggen dat de geschiedenisboeken stripverhalen zijn. De oorlogen zijn in het geheel anders verlopen. NAtionalisme en ZIonisme maakt het woord NAZI . Ja Hitler vocht samen met de Joden waarvan de Joden zelf etnische zuiveringen maakte en waarvan Hitler de schuld van heeft gekregen. Hetzelfde is weer gaande maar nu is de USA de samenwerkende partij van de Zionisten. Met de hevige manipulatie en propaganda gaan we naar de 3de WO en weer hebben de Zionisten hier de leiding net als ook in de 1ste WO. Volgende x het Internet raadplegen en eens goed gaan luisteren naar de speech uit 1961 van Benjamin Freedman.
Ik wens je veel succes en denk eraan dat onze geschiedenis een gemanipuleerde bom is om Jeruzalem de financiële hoofdstad van de wereld te maken.

8 jaar geleden

F.

F.

ik vind het goed dat jullie deze website hebben maar willen jullie er ook iets opzetten over haarlem in de 2de wereldoorlog?

8 jaar geleden

S.

S.

ik wil weten in welke volgorde ze werden aangevalen voor de rest een coole site mensen

8 jaar geleden

R.

R.

super goed! dit heeft me echt goed geholpen thanks

5 jaar geleden

A.

A.

Veel te lang à zebi

4 jaar geleden

A.

A.

heb het gebruikt en heb een 10

4 jaar geleden

L.

L.

denk nou niet dat ik zoiets ga gebruiken. dacht ik eerst. maar heb het toch gedaan.
en jahoor een 8,5. echt thnxxx

4 jaar geleden

P.

P.

Nazi-Duitsland werd verslagen dankzij de Russen.Zonder de opoffering van de Russen in de Tweede Wereldoorlog, zou Europa nu waarschijnlijk een groot concentratiekamp zijn geweest! Nazi-Duitsland werd niet verslagen op de stranden van Normandië, maar op de Russische vlaktes(in Rusland vielen meer dan 20 miljoen doden).De Russen zorgen voor 85 % van alle Duitse verliezen.En wie veroverden de hoofdstad van de Nazi’s, Berlijn?Uh, de Russen.De Britten en Amerikanen waren het grootste deel van de oorlog louter toeschouwers.Pas in juni 1944 vond de invasie in Normandië plaats, die in de westerse propaganda als beslissend wordt voorgesteld.Zo hoor je ook altijd over Amerikanen als bevrijders, en nooit hoor je dat het hen geen moer kon schelen, die oorlog in Europa.Totdat Pearl Harbour werd aangevallen en ze meegesleurd werden in Wereld Oorlog II.En hun oorlog ging niet om het bestrijden van het fascisme, maar om het veroveren van afzetmarkten…

4 jaar geleden

A.

A.

3 jaar geleden

A.

A.

Daar ben ik het voor de 100 volle procenten mee eens

3 jaar geleden

B.

B.

volledi mee eens dat u dat aanhaalt !wel mooi verslag over WOII

3 jaar geleden

J.

J.

Goed??

3 jaar geleden

H.

H.

heel spannend

3 jaar geleden

J.

J.

je hebt het niet eens gelezen

3 jaar geleden

J.

J.

Wow goed werkstuk, heeft mij heel erg geholpen! thanks!

3 jaar geleden