De Televisie

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1124 woorden
  • 21 mei 2001
  • 518 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
518 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Waarom is een televisie uitgevonden?

Een tv is uitgevonden als informatiebron en vooral als amusementsapparaat.

Dit is een informatiebron, net zoals internet, omdat er elke dag meerdere journalen voor tv komen. Er komen vaak ook leerzame documentaires op de tv, voornamelijk discovery channel en Nederland 1,2 en 3. Het is ook een amusementsapparaat, want er is geen gezin met een televisie in huis die de televisie niet gebruikt om bijvoorbeeld een mooie film of een leuk programma. Bijna ieder gezin in Nederland heeft een tv en ziet ongeveer anderhalf uur per dag televisie. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel. Er zijn mensen die veel meer tv kijken, of minder. Er zijn ook bepaalde groepen die helemaal geen tv hebben, omdat dat “het verderf” wordt genoemd.

Voordelen?

Door de televisie kunnen de mensen op de hoogte blijven van wat er in de wereld gebeurd. Bijvoorbeeld waar de oorlogen zijn, wie er bij betrokken zijn, hoe deze oorlog is gekomen enzovoort. Kortom alles wat de mensen willen weten over bepaalde gebeurtenissen. Een tv is er ook voor het plezier, heel veel mensen kijken dagelijks films, programma’s, documentaires en sportwedstrijden, omdat ze daar zin in hebben. Ook het wat minder ingrijpend nieuws, zoals als er koninklijk paar trouwt, komt op de televisie. Een huis zonder televisie is bijna niet meer weg te denken in deze maatschappij, omdat iedereen, vandaag de dag, graag op de hoogte wil blijven van wat er in de wereld gebeurt. De televisie is gewoon een meubelstuk geworden, want er zijn bijna meer televisies in Nederland dan zitbanken.

Toen er nog geen televisies waren, ging men vaak naar de bioscoop om een film te zien of naar het theater, dat was redelijk duur, daarom werd er naar een goedkoper middel gezocht. Dat werd de tv. Eerst was de televisie een heel groot toestel, daarna werd het steeds compacter. Eerst was de televisie er eigenlijk alleen maar voor het amusement, later werd er ook informatie over “verstuurd”.

In het eerste begin was er alleen Nederland 1, daarna kon er via een adapter ook Nederland 2 ontvangen worden, wat voor die al heel modern was. Later kwamen daar ook nog Nederland 3 en de commerciële zenders: RTL 4, RTL 5, Veronica, SBS 6, Fox en in 1999 NET 5 bij. Het verschil tussen de Commerciële zenders en de openbare omroepen: de commerciële omroepen halen de inkomsten uit de televisiereclame en de openbare omroep uit het kijk en luistergeld ( een bedrag die iedereen betaalt die een radio of televisietoestel heeft).

Rekening houden met menselijke maten = ergonomie?

Er wordt op het eerste gezicht niet veel rekening gehouden met de menselijke maten. Er zitten tenslotte geen poten of iets dergelijke aan waarmee je je eigen hoogte kunt instellen. Toch is er rekening met de menselijke maten gehouden, want als je in een hele kleine kamer een hele grote televisie hebt, dan zie je lang niet alles. De televisie is dus niet te groot gemaakt, want dan zie je lang niet alles. De tv moet ook niet te klein, want dan zie je alles weer veel te klein. Bij de televisie zelf wordt er nog niet zo veel rekening gehouden met de lichaamslengte, reikhoogte van de armen en ooghoogte. Bij de televisiekast des te meer. De televisie wordt op een hoogte neergezet waar je makkelijk bij kan wat de lichaamslengte betreft. Ook wat betreft de reikhoogte van de armen worden er rekening mee gehouden dat je bij het knopje van de televisie kunt.

Maar waar het meeste rekening mee gehouden door de ontwerpers van dit apparaat is de ooghoogte, want een televisie wordt uiteindelijk gekocht om naar te kijken en natuurlijk ook om naar te luisteren. Bij de televisie is de belangrijkste ontwerpstrategie de variantenstrategie. Er zijn namelijk veel verschillende maten tv’s, hele kleine compacte televisies, en grote breedbeeldbuizen die amper op of in de kast passen.

Tegenwoordig zijn er ook afstandsbedieningen, waardoor je als je slecht ter been bent ook nog normaal televisie kunt kijken. Natuurlijk is de afstandsbediening er ook voor beter ter bene mensen; het toch wel vervelende heen en weer geloop van de televisie naar bijvoorbeeld de bank word heermee verminderd. Nu kun je bijna geen “oude” televisies zonder afstandsbediening meer krijgen

Functionele eisen?

Een televisie moet er natuurlijk mooi uitzien, want anders zou niemand deze in de kamer willen hebben. Eigenlijk is een tv net zoals een auto een statussymbool, bijvoorbeeld iemand die op elke kamer in het huis een televisie heeft word al snel “rijk” genoemd. Bij de auto is het net zo, want als je een Ferrari 550 Maranello bezit, denken de mensen al snel dat je goed in de slappe was zit. Er komen steeds weer net wat meer verbeterde televisies op de markt, zodat de verkoop niet stil komt te staan. Als er nooit eens een nieuw type op de markt komt, dan werd er hooguit een nieuwe televisie gekocht als de oude “versleten was. Er komen ook steeds weer andere televisies met net een andere kleur op de markt, want zelfs de televisies zijn aan mode onderhevig. Er zijn al lang niet meer half houten televisies op de markt die tien jaar geleden echt in de mode waren. Door de chip is het gebruik van de afstandsbediening mogelijk gemaakt. Als er dus onderzoek zou gedaan worden, naar het verbeteren van de televisie, dan was er nu ook nog geen afstandsbediening. De functionele eisen van een televisie: ten eerste moet je er natuurlijk duidelijk naar kunnen kijken. Ten tweede moet het geluid daarbij goed zijn. Ten derde moeten er eigenlijk heel veel zenders op kunnen.

Een televisie moet niet te duur zijn, immers dan zou niemand het gaan kopen.

Een gemiddelde televisie kost ongeveer 600 gulden, een breedbeeld toch gauw 1500 gulden en een kleine televisie ongeveer 350 gulden.

Als een televisie moeilijk te bedienen is worden er ook minder van verkocht. Het is daarom belangrijk dat de tv makkelijk te bedienen is. Er moeten niet te veel knoppen op zitten, want dan wordt het veel te ingewikkeld om alle functies uit het hoofd te leren; maar als er te weinig knoppen op zitten dan kan je er niet veel mee doen.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Als een televisie moeilijk te bedienen is worden er ook minder van verkocht. Het is daarom belangrijk dat de tv makkelijk te bedienen is. Er moeten niet te veel knoppen op zitten, want dan wordt het veel te ingewikkeld om alle functies uit het hoofd te leren; maar als er te weinig knoppen op zitten dan kan je er niet veel mee doen.

Er worden steeds weer milieuvriendelijkere televisies gemaakt. Ten eerste omdat de eisen steeds hoger worden, er mogen bijvoorbeeld geen schadelijke stoffen in de tv zitten. Ten tweede, omdat het nu eenmaal in de mode is dat je zo veel mogelijk milieuvriendelijks in huis hebt.

De goede volgorde van eisen van de tv is: eerst functioneel, dan ergonomisch en daarna het design. Het belangrijkste van de televisie is dat hij doet wat hij moet doen, namelijk beelden+ geluid uitzenden. Het apparaat moet bij de menselijke maten passen, want anders kun je niet goed televisie zien. En natuurlijk is het design ook belangrijk, omdat anders niemand het wil kopen.

REACTIES

J.

J.

kun je mij misschien je literatuurlijst even laten zien, want ik moet ook een werkstuk maken over de tv en ik weet niet zo veel sites erover.

21 jaar geleden

D.

D.

Hartstikke bedankt dit waren we net nodig groetjes debbie

20 jaar geleden

L.

L.

erg fijn

10 jaar geleden

A.

A.

ik moest een presentatie houden over uitvindingen
dus koos ik tv
bedankt voor deze site ik heb nu veel info om te starten
thanks

9 jaar geleden

H.

H.

dit is super lol man

8 jaar geleden

A.

A.

do ff gewoon

7 jaar geleden

L.

L.

waarom heb je niet erop staan wanneer de televisies op de markt hebben gebracht?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.