De Spaanse cultuur

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1149 woorden
  • 27 mei 2004
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
64 keer beoordeeld

Cultuur Geloof In Chili is het grootste gedeelte van de bevolking Rooms Katholiek. Men gaat regelmatig naar de kerk, loopt mee in de jaarlijkse bedevaartstochten en is dol op beeldjes en ander uiterlijk vertoon. Het Katholieke geloof in deze vorm kennen we hier in Nederland niet. Het lijkt misschien nog het meest op hoe de Italianen er mee omgaan. Natuurlijk komen alle andere geloven ook voor, maar in mindere mate. Regelmatig zie je in een stad twee nette jonge Amerikaanse jongens lopen. Het is dan heel goed mogelijk dat zij twee Mormonen zijn die hun geloof willen overbrengen. Vooral véél. Hieronder een opsomming van enkele typisch Chileense gerechten. • Empanadas - Een soort pasteitje met hartige of zoete vulling. • Pescados - Allerlei soorten vis. • Mariscos - Allerlei soorten schaaldieren. • Cazuelas - Heerlijk gevulde maaltijdsoep, zoals je die alleen in Chili kan vinden. • Estofados - Goed gekruide stoofpotjes waarvan pompoen vaak een onderdeel is. • Pastel de choclo - Taart van mais en diverse andere rotzooi. Erg lekker. • Humitas - Geprakte mais in eigen blad gewikkeld en in de oven bereid. • Desayuno - Ontbijt, die wordt genuttigd met iedere dag vers brood. Voornamelijk witte bolletjes waar allerlei beleg op wordt gedaan. Favoriet beleg is: manjar, mermeladas, palta (geprakte advocado) etc. • Almuerzo - Warme maaltijd die rond het middag wordt geserveerd. Meestal een drie gangen menu dus als je ooit bij iemand wordt uitgenodigd zorg ervoor dat je een erg lege maag hebt. • Once - Om een uur of zes als de vorige maal is gezakt eten de chilenen weer een broodje, zoals altijd vers gehaald bij de winkel op de hoek, met een kopje thee of koffie. • Cena - Voor de harde werkers die rond een uur of 9 's avonds thuis komen is er een tweede warme maaltijd. Drinken Pisco, vandaar The Pisco Page waar je als het goed is vandaan gekomen bent. De meest dronken makende drank die er bestaat. Is je Spaans nog niet helemaal vloeiend, dan spreek je na een paar glaasjes Pisco vanzelf vloeibaar Spaans. Met Pisco maken Chilenen van alles. Met Cola krijg je Piscola, met citroen krijg je Pisco sour. Ze flikkeren het door de koffie en ze drinken het als hoestdrank. Zelfs auto's rijden erop. Echt de hele binnenlandse economie draait op Pisco. Kent u het verhaal van de dronken indiaan? Nu dat is de reden waarom Pisco nu niet meer uit de Chileense maatschappij weg te denken is. Met de voorloper van Pisco hebben de Spaanse Conquistadores de indianen verslagen. Simpelweg door ze het genot van dit drankje te laten kennen. Verder blinkt Chili uit in hun wijnen die ook bijzonder populair zijn in Europa. Natuurlijk kan je in Chili ook hetzelfde vinden als hier in Europa.
Traditionele dansen De Queca is dé dans van Chili. Van oorsprong een verleidingsdans waarbij de man met een rode zakdoek rondom de vrouw danst en zijn hakken fier in de grond stampt. De dame danst, ook met een zakdoek in haar hand, verleidelijk naar hem toe en van hem af. Het is een beetje een ja / nee spelletje. De queca wordt gedanst op een duidelijk herkenbare muziek. Naast de Queca zijn er ook de voor Chili minder traditionele dansen zoals de Salsa, Merengue en uiteraard de Cumbia die op vele feestjes tot vroeg in de ochtend op cassettebandjes worden afgespeeld. Bevolking De bevolking in Chili bestaat voor het grootste gedeelte uit een mix van zowel inheemse en Europese achtergrond (zogenaamde mestiezen). Verder zijn er de inheemse volken zoals de Aymaras, Atacameños en de grootste inheemse bevolkingsgroep de Mapuche-indianen. Deze inheemse bevolkingsgroepen zijn helaas achtergesteld in de Chileense samenleving. Ze hebben hun eigen cultuur, taal en gewoontes en een bijzondere geschiedenis. Zo zijn de Mapuche-indianen het enige volk dat stand wist te houden tegen de Spaanse veroveraars (conquistadores). Een leider van deze Mapuche-indianen heette ColoColo en naar hem is de voetbalclub van Santiago vernoemd. Natuur Mede dankzij de geografische ligging van Chili, is het land bijzonder veelzijdig wat de natuurlijke omgeving betreft. Door de lengte is er in het noorden de droogste woestijn van de wereld, de Atacama en in het zuiden zijn er de ijsgletsjers van Vuurland. Alles wat er tussen in ligt is zeker net zo noemenswaardig. Chili kent vele nationale parken die allemaal hun unieke kenmerken hebben. Deze nationale parken (Parque National) worden beheerd door een soort stichting met de naam CONAF. Hieronder een opsomming van Chili's nationale parken van noord naar zuid en hun oppervlakten. Naast nationale parken heeft Chili, nationale natuurreservaten en nationale natuurmonumenten. Natuurreservaten zijn minder streng beschermd dan de nationale parken en zijn vaak veel groter in oppervlakte. Een natuurmonument kan bijvoorbeeld een bijzondere waterval of rots zijn. Alle drie worden door Conaf beheerd.
Geografie Geografisch gezien is Chili behoorlijk extreem. Het aan het zuidelijk halfrond gelegen land telt een lengte van meer dan 4500 km. Ook de hoogte is Extreem. Van zeeniveau aan de kust tot vaak zo'n 5000 m in de Andes waarvan de uitlopers beginnen op het moment dat je van de kust afgaat. Door deze verschillen kent Chile een grote variatie van ecosystemen van noord naar zuid en van oost naar west. In het noorden is er de meest kale en droge Atacama woestijn en meer naar het zuiden loopt het landschap langzaam over in struikgebieden, koele regenwouden en tenslotte de toendra en de gletsjers in het uiterste zuiden. Reizen Als je van reizen houdt is Chili een mooie keuze. Het openbaar vervoer is er bijzonder goed en zeker niet duur. Je kan ongeveer uitgaan van 4,50 gulden per 100 kilometer met een luxe touringbus. Omdat niet alle natuurreservaten even makkelijk te bereiken zijn per openbaar vervoer is het zeker de moeite waard om zo af en toe een auto te huren of te gaan liften. Bij "Natuur" staan een aantal natuurreservaten opgenoemd die je niet altijd per openbaar vervoer kan bereiken. Als je het hele land wil zien zijn er een aantal logische routes. Bijvoorbeeld van Noord naar Zuid of andersom. Ga je voor een tijd langer dan 2 of 3 maanden, dan is het handig rekening te houden met het weer. In de zomermaanden is het in het noorden erg heet. Probeer het noorden daarom in de wintermaanden te bezoeken en het zuiden in de zomer. Bekijk hier de actuele weerverwachting in Chili. Het uiterste zuiden van Chili zoals vuurland en Punta Arenas, is het best met het vliegtuig te bereiken of met de boot langs de vele kleine eilandjes. Politiek Chili is sinds 1990 weer een democratische republiek. Momenteel is Ricardo Lagos de president. Hij is alweer de derde democratisch gekozen president. Het land heeft vanaf 1973 tot 1990 een militaire dictatuur gekend onder leiding van generaal Pinochet. Deze dictatuur ontstond na de militaire staatsgreep op de regering van Allende. Allende vond hierbij de dood. De staatsgreep werd ondergronds gesteund door invloedrijke Amerikanen en de CIA die hun financiële belangen in Chili niet door de regering van Allende behartigd zagen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.