De Nederlanders en Engelsen in Amerika!
Nederlanders
Giovanni da Verrazano
Giovanni da Verrazano is eigenlijk een Italiaan maar was als immigrant naar Nederland gegaan. Hij was de eerste die in New York is aangekomen. Dat was in 1524. Deze Italiaan was een collega van Christobal Columbus. Verrazano was verrukt over het gebied bij de uitmonding van de Hudson, vanwege de mooie heuvels en de vriendelijke Indianen. Hij ging snel weer weg, want hij wilde meer ontdekken.
Henry Hudson
In 1609 pas kwamen de Europeanen weer in de Hudson. Hun schip stond onder leiding van de Engelse ontdekkingsreiziger Henry Hudson, die in dienst van de Hollandse West-Indische Compagnie, zou uitzoeken hoe het gebied winst opleverend kon zijn. Naar hem is die uitmonding dus ook vernoemd Hudson….
Adriaen Block
In 1613 ging Adriaen Block als een van de eerste Nederlandse avonturiers op eigen houtje naar het nu genoemde New York. Hij wou er heen gaan voor het vele bont dat daar was. Daar aangekomen laadde hij zo snel mogelijk zijn schip ‘the tiger’ vol met het bont. Onderweg zonk het schip en belande meneer Block in Manhattan. Daar hielpen indianen hem mee een nieuw schip te bouwen dat ‘de onrust’werd genoemd en ging naar huis zonder zijn vele bont.
Pioniers
Pas in 1624 verschenen de eerste pioniers op het nieuwe Nederlandse grondgebied. Deze dertig families waren geen Nederlanders, maar protestantse Belgen, die naar Holland waren gevlucht. Zij woonde eerst in het fort Nassau, maar verhuisden al snel naar het meest zuidelijke puntje van Manhattan, dat tegenwoordig het hart is van de Verenigde Staten: Wall Street en omgeving. Zij gaven het de naam ‘Nieuw Amsterdam’.
Peter Minuit
In 1626 woonden er al 300 families toen werd Peter Minuit gouverneur werd. Hij kocht voor een paar tientjes heel Manhattan van de Indianen. Zij begrepen niet wat hun handtekening op het contract betekende. Ze vonden het raar dat een iemand of een groep mensen een land konden bezitten. Daarbij kwamen de Indianen erachter dat ze ook met andere dingen belazerd werden. Ze kregen vaak minder dan het afgesproken bedrag voor hun bontpelzen. Het gevolg was een bloedige oorlog tussen de Nederlanders en de Indianen die zo’n twee en een half jaar duurde.
Peter Stuyvesant
De West-Indische Compagnie zag dat de opbrengst van de kolonie terug liep, want de Indianen leverden geen huiden meer aan. De West-Indische Compagnie had belang bij een regelmatige situatie, waarbinnen de allochtonen en nieuwkomers samenwerkten, zodat er weer meer opbrengst kwam. Om dit te bereiken stuurde de Compagnie Hollandse Peter Stuyvesant. Deze nieuwe gouverneur vond landgenoten die verwilderd waren door het wilde westen toestand. Dagelijks zaten zij in cafés en ze woonden in hutten. Stuyvesant zorgde ervoor dat de mensen in stenen huizen gingen wonen, beschaafder werden en minder dronken. Verder richtte hij de eerste banken op, vlak bij Wall Street. In de zeventien jaar dat Peter Stuyvesant gouverneur was, bloeide de handel en groeide het aantal inwoners tot 500. Er werden achttien verschillende talen gesproken. De pioniers waren afkomstig uit verschillende landen. Allen waren ze naar Nederland gevlucht. Rondom Nieuw Amsterdam werd een verdedigingsmuur gebouwd tegen de aanvallen van de Indianen. Later verscheen hier Wall Street.
Engels
Hertog van york
Ondanks de verwerende maatregelen van de Hollanders was het een fluitje van een cent om Nieuw Amsterdam en het verdere Nederlandse gebied te bezetten. De veroverde kolonie werd vernoemd naar de broer van de Engelse koning, de hertog van York. De Nederlandse bewoners konden hun bezittingen houden, de meeste bleven. In 1672 heroverde de Nederlandse regering de stad, die daardoor hernoemd werd in ‘Nieuw Oranje’. Vanaf 1674 luidde de naam voor altijd New York.
De waarde van New york
De Engelsen hadden er veel voor over om New York opnieuw in hun bezit te krijgen vanwege de waarde van de natuurlijke haven, de beste langs de oostkust De Engelse bezaten inmiddels al koloniën in het gehele oostelijke deel van de Verenigde Staten. In de derde Nederlands – Engelse oorlog werd er met Engeland geruild voor Suriname omdat Engeland wou New York hebben en Nederland wou Suriname hebben omdat er veel grondstoffen waren waar wij vrij rijk door zijn geworden. Nadat de Engelsen New York dus weer hadden veroverd en het weer normaal was, groeide het inwoneraantal naar 20.000 in het jaar 1700. Naast de Nederlanders en de Engelsen woonden er veel Franse, Duitse, Zweedse en Ierse immigranten.
George Washington
In de loop van de 18e eeuw kregen de Engelse koloniën in Noord-Amerika steeds meer genoeg van de hoge belastingaanslagen en de besturing vanuit het Europese moederland. In 1775 besloten Amerikaanse politieke vertegenwoordigers de Engelse staatskas niet meer te voorzien van geld. Ze richtten gezamenlijk het Continental Congres op. Dat was het begin van de Amerikaanse Revolutie, die fel losbarstte nadat het congres in 1776 de onafhankelijkheidsverklaring aannam. Kort daarna verschenen 200 Engelse oorlogsschepen in de New Yorkse haven. Er kwam een bloedige strijd waarbij half New York werd verwoest. Hierin moest generaal George Washington overwonnen worden. Pas tegen het eind van de oorlog in 1783 kon hij de stad bevrijden.
New York werd in 1784 de hoofdstad van gelijknamige staat en een jaar later van de Verenigde Staten. George Washington, de generaal, kreeg als eerste president zijn zetel in de Federal Hall in dezelfde stad. Al snel verhuisde hij naar Washington, dat de nieuwe hoofdstad werd.
Als je kijkt naar de wijken in New York kun je zien dat de Nederlanders veel sporen hebben nagelaten. Bijvoorbeeld Brooklyn komt van Breukelen net als Harlem van Haarlem komt
REACTIES
1 seconde geleden