De koude oorlog

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 373 woorden
  • 24 maart 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De koude oorlog
De koude oorlog ging tussen de 2 grootste landen ter wereld die landen zijn: Sovjet-Unie(Rusland) en Amerika. Na de 2e WO kwamen die landen als de grote overwinnaars naar voren. Amerika had geen schade in eigen land, omdat daar niet was gevochten in Amerika. De Amerikanen hadden veel verdiend aan de oorlog en ze hadden West-Europa bevrijd. De Sovjet-Unie(Rusland) had Duitsland in het oosten verslagen en had miljoenen slachtoffers. De soldaten van de Sovjet-Unie(Rusland) kwamen helemaal tot de hoofdstad van Duitsland: Berlijn. Ze veroverde zo veel landen erbij dat ze daar niet meer weg wilde, dus zo werd het grootste land ter wereld nog groter. Het rode land is de Sovjet-Unie(Rusland)(communisten). Na de 2e WO bleven zij de baas in de volgende landen: Polen, Oost-Duitsland, Tsjecho-Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Er waren ook nog 3 andere landen die zomaar werden ingepikt door de Russen: Estland, Letland en Litouwen. Die landen liggen bij mekaar rechtsboven Polen. Deze landen bestaan nog steeds. Amerika en
Sovjet-Unie(Rusland) hadden allebei verschillende ideeën over hoe je moest leven in een maatschappij. (Kapitaal = geld) Dat betekent dat er een verschil is tussen rijke mensen en arme mensen. In een kapitalistisch land wordt geprobeerd om winst te maken. De arbeiders verdienen minder dan de fabrieksbazen. De regering bemoeit zich weinig met de economie. Niet iedereen in Amerika was gelijkwaardig. Zo waren de blanke mensen nog steeds meer waard dan zwarte mensen. (Pas rond het jaar 1960 werden zwarte mensen volgens de wet gelijkwaardig gesteld in Amerika). In de Sovjet-Unie was men niet kapitalistisch, maar communistisch. Het communisme komt van het woord "commune". dat betekent "gemeenschap of samenleving". In een communistisch land is alles van elkaar. Je hebt dus geen eigen bezit. Alles is van de regering en die probeert dan alle producten eerlijk te verdelen onder de bevolking. De communisten geloofden dat een kapitalistisch land vanzelf ten onder ging, omdat de arbeiders en de boeren in hun ogen werden uitgebuit. De communist wilde dat in ieder land er een opstand uitbrak tegen de rijken. Dit kaartje geeft aan dat er rond 1950 twee ideeën tegen elkaar aan kwamen te liggen. De Sovjet-Unie en China en Oost-Europa waren communistisch. De VS (Amerika) en West-Europa waren kapitalistisch.

REACTIES

N.

N.

het is leerzaam voor iedereen en goed gemaakt

13 jaar geleden

S.

S.

ik geef je een tip
goed bedoeld
ik zoe het met wat hoofdstukken onderverdelen

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.