De koude oorlog

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 717 woorden
  • 29 mei 2006
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
80 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
DE KOUDE OORLOG

Na de 2e wereldoorlog (1945) was de Verenigde Staten (afgekort VS) het machtigste land van de wereld. De VS en de Sovjet Unie (afgekort SU) behoorden tot de winnaars van de 2e wereldoorlog. Ze beschuldigden elkaar van plannen om de hele wereld te veroveren. Er ontstond vijandschap tussen de VS en de SU. De oorzaken van de vijandschap waren dat de VS kapitalistisch werden er een vrijmarkteconomie kreeg, een eigen manier om te handelen en winst te behalen, dat het tegenovergestelde was van de SU. De SU die samen met de Oostbloklanden namelijk al sinds 1917, het eind van de eerste wereldoorlog, communistisch was en een planeconomie had. Bij een planeconomie zijn alle productiemiddelen van de staat.

De west Europese landen waren bang voor de Oostbloklanden. Ze waren bang dat het communisme zich verder uit zou breiden. Daarom richtten de VS, Canada en een aantal Europese landen in 1949 een bondgenootschap op: de NAVO (Noord-Atlantische Verdrags Organisatie) De Russen vonden dat de westerse landen zich met de NAVO agressief opstelden en richtten in 1955 het Warschaupact op. Zo kwamen de Oostbloklanden tegenover het Westblok te staan. Er kwam geen oorlog, maar er was wel ongeveer 40 jaar lang spanning tussen oost en west. De Amerikaanse diplomaat Bernard Mannes Baruch noemde die spanning: “de koude oorlog”, geen oorlog en geen vrede.

Er waren vaak ruzies die de vrede in gevaar brachten. Meestal gebeurde dat uitgerekend in Duitsland.
De Russen stelden in 1948 een blokkade voor in west Berlijn: de zogenoemde “Berlijnse blokkade”. Soldaten sloten alle auto-, en spoorwegen naar de stad af. West Berlijn raakte geïsoleerd. West-Duitsland bood direct hulp door vliegtuigen met eerste levensbehoeften te sturen naar het westen van Berlijn. Deze weg naar West-Berlijn werd de luchtbrug genoemd. De Berlijnse blokkade duurde ongeveer 1 jaar, daarna gaven de Russen de blokkade op.

Daarmee was de koude oorlog nog niet voorbij. De Amerikanen zagen nu overal dreiging van het communisme. Dat idee werd nog sterker toen in 1949 China communistisch werd. China was een groot land die veel invloed uit kon oefen op andere landen.
In 1954 werd Vietnam voorlopig in een noordelijk deel en een zuidelijk deel verdeeld. Het noorden werd communistisch. Dit heet trumandoctrine. Het communisme wilde in heel Vietnam regeren, dus vielen noord en zuid Vietnam elkaar aan. Een burgeroorlog dus.

De VS hielp zuid Vietnam, omdat ze nog steeds erg bang waren dat het communisme zich verder zou verspreiden. Het noorden won en Vietnam werd in 1975 helemaal communistisch. De eerste nederlaag voor de VS!

In 1961 was er weer spanning om het communisme. De regering van oost Duitsland laat een muur bouwen tussen oost en west Berlijn: de “Berlijnse muur”.

Het oosten zei dat ze oost Berlijn wilden beschermen tegen de slechte invloeden van west Berlijn. De waarheid was echter dat ze de muur bouwden om oost Duitsers tegen te houden die naar west Duitsland wilden vluchten.
In 1989 ging de grens weer open.
Maart 1990 (5 maanden naar de opening van de grens) werden er verkiezingen gehouden. Er bleef niks over van de communistische partij. Mensen wilden een eenwording: de Berlijnse muur moest weg. Dat was heel belangrijk omdat de muur vaak werd gezien als een herinnering aan de koude oorlog. De gehate muur tussen oost- en west Berlijn is toen omver geworpen.
In december van datzelfde jaar kreeg Duitsland een nieuwe regering.
In 1990 verklaarden politici van de VS en de SU dat de koude oorlog was afgelopen.

Wat heeft de koude oorlog met de val van de Berlijnse muur te maken?
De val van de Berlijnse muur heeft heel wat te maken met de koude oorlog. Eigenlijk is de val een klein deel uit de oorlog. De aanleiding tot de bouw van de muur was om het kapitalisme buiten te houden. Maar ook om de burgers, die communistisch geregeerd werden, binnen te houden.
Wat in Berlijn gebeurde, gebeurde eigenlijk ook in het heel groot. De muur die het communisme van het kapitalisme scheidde, kwam overeen met de functie van het ijzeren gordijn.
Ook is de oorlog beëindigd toen de muur viel. Het Oostblok viel toen ineens uiteen. Een voor een kregen de landen een andere partij aan de macht. Het communisme verdween in een mum van tijd. Daarmee was ook de koude oorlog beëindigd, omdat er toen geen strijd meer nodig was tussen het communisme en het kapitalisme.

REACTIES

S.

S.

thx! (:
xx

13 jaar geleden

H.

H.

tis goe onderverdeelt in hoofdstukken!!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.