De enigma

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 1210 woorden
  • 7 april 2015
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
19 keer beoordeeld

Wat weet ik al

Ik weet nog niet zoveel van dit onderwerp, maar ik weet wel dat dit werd gebruikt in de 2de wereld oorlog. En dat het erg gevaarlijk was om zo’n machine te hebben.

Wat lijkt mij moeilijk

Ik heb al even snel op internet gekeken bij alle 2 de onderwerpen van de verdiepingen. Toen zag ik wel meteen dat het vrij lastig was om informatie over dit onderwerp te zoeken.

De Enigma

Coderingsmachines

Een geheim gecodeerd bericht is meestal zo ingewikkeld dat het niet te begrijpen is. Dat is natuurlijk juist de bedoeling. Alleen diegene voor wie het bericht is bedoeld moet het begrijpen. Er zijn machines ontwikkeld die berichten kunnen coderen.

Op 7 oktober 1919 (vlak na de eerste wereldoorlog) dient Hugo Alexander Koch een geheimschrift machine laten maken. Het exemplaar wordt in het jaar 1920 verkocht aan de Duitser Arthur Scherbius. Deze vormt de basis van de Enigma, de beroemde codeermachine van de Duitsers. Deze codeermachine werd in de tweede wereldoorlog veel gebruikt. De Duitse zeemacht gebruikte de Enigma voor de communicatie met de U-boten (de onderzeeër boten).

Hoe ziet de Enigma eruit

Op de Enigma zitten een aantal codewielen, die in zesentwintig verschillende houdingen kunnen worden gezet. Voor een bericht wordt verzonden kiest de eigenaar van de Enigma, uit een zet van vijf codewielen er drie uit. Deze drie codewielen worden dan in een vooraf af gesproken positie gezet. Daarna worden de codewielen weer in de basispositie gezet. Terwijl de eigenaar de boodschap intypt, verschijnt in een bepaald venster letter voor letter de gecodeerde boodschap. De ontvanger van de boodschap had ook een Enigma waardoor de gecodeerde boodschap weer ontcijfert kon worden. Anderen konden de gecodeerde boodschap niet lezen.

De 2e&1ste wereldoorlog

Wie gebruikten de codedeermachines  
De Duitse zeemacht gebruikte de Enigma voor de communicatie met de U-boten (de onderzeeër boten).  

De Duitse Enigma is niet de enige codeermachine die ontwikkeld werd tussen de twee wereldoorlogen.

De Duitse landmacht gebruikte in de tweede wereloorlog ook een codeermachine. Die codeermachine heet de T52. Die kon direct op het telexnet worden aangesloten.

Het kraken

Op een gegeven moment is het de Engelsen gelukt, om de geheimcode van de enigma te kraken. Dit was geen ongevaarlijke missie voor de Engelsen.   Zij moesten namelijk een codeermachine van de Duitsers stelen, om de code te kunnen kraken. Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt had dit grote impact op het verloop van de oorlog. De Engelsen wisten toen welke berichten de Duitsers naar elkaar stuurden.  

De B21 en Hagelin

De Zweedse overheid kiest in 1925 voor de B21 (ontworpen en gemaakt door Hagelin). De B21 lijkt qua principe heel erg op de Enigma.

De modellen die Hagelin later ontwierp gaven meteen een cijfertekst. Door deze uitvinding werd het coderen veel makkelijker.

Aan het einde van de tweede wereldoorlog verhuist Hagelin met zijn bedrijf naar Zug (in Zwitserland).  Het bedrijf (met de naam Crypto AG) gaat daar veder met produceren van codeermachines.

De U-bootoorlog

De Duitse admiraal Karl Dönitz wilde in het begin van de tweede wereldoorlog een vloot van 300 U-boten laten maken in het geval de Engelsen de oorlog zouden verklaren. Hitler die toen aan de macht was vond het geen goed idee, hij liet er slecht 57 bouwen. 


Op 3 september 1939 verklaarde Engeland (geallieerden) de oorlog aan Duitsland. De Engelsen hadden bijna tien keer zoveel oorlogsschepen dan de Duitsers. Maar de Duitsers lieten zich niet zomaar pakken.
Na het verlies van een hoop U-boten bedachten de Duitsers een ander tactiek het “Rudel Taktik”. Deze tactiek draait vooral om samenwerken en communicatie.
Als een U-boot een boot van de Engelsen tegenkwam, gaf hij dit door met een geheim bericht via de Enigma. De U-boot die dan het dichtst bij was schaduwd de boot van de Engelsen, en bracht het tot zinken.
De Engelsen verloren sneller boten dan dat ze konden bouwen. Maar ze konden de Atlantische Oceaan niet zomaar aan de Duitsers cadeau geven. Dus ze moesten wel iets bedenken om de Duitsers te slim af te zijn.
In Engeland, Bletchley Park werkte een grote groep mensen die de code van de Enigma wilden ontcijferen. Alle informatie die ze kregen kreeg de codenaam ultra. Op een gegeven moment is het de Engelsen gelukt de code te ontcijferen. Dit had een groot gevolg voor het verloop van de oorlog. De Duitsers probeerden nog wel met elkaar te communiceren via de Enigma, maar alle berichten werden onderschept door de Engelse luisterstations. Na deze grote uitvinding van de Engelsen gingen er bijna geen boten van de geallieerden meer verloren.

Geheimtaal nu

Encryptie

Encryptie betekend letterlijk versleuteling. Hierdoor kunnen anderen de berichten (bijvoorbeeld email, whats app) niet zomaar lezen. Versleuteling wordt op verschillende manieren gebruikt op het internet en is eigenlijk ook een manier van geheimtaal op het internet.
Banken gebruiken ook encryptie. Banken gebruiken encryptie als zij betalingen voor klanten versturen. Dit doen banken om te voorkomen dat criminelen betalingen veranderen. Je moet er namelijk niet aan denken dat een hacker zomaar jouw betaling kan veranderen waardoor hij het geld ontvangt.
Ook criminelen gebruiken encryptie zodat de inlichtingendiensten (een onderdeel van de overheid) die berichten niet kunnen lezen.
De inlichtingendienst
De inlichtingendienst verzamelt informatie voor de overheid. Dit doen ze door bijvoorbeeld: mails te ontcijferen van mogelijke criminelen (ISIS), drones in de lucht te laten vliegen of bijvoorbeeld spionnen in te zetten.
Spionnen
Een spion is ook een onderdeel dat de inlichtingendienst gebruikt. Een spion wordt dan ingezet om informatie te verzamelen, waar ze anders niet bij kunnen. Vaak moeten een spion geheime berichten doorgeven. Dit doet een spion op allemaal verschillende manieren. Zo kan hij dat bijvoorbeeld doen met behulp van letter geheimtaal.

a=nb=oc=p d=q e=r f=s g=t h=u i=v j=w k=x l=y m=z n=a o=b p=c q=d r=e s=f t=g u=h v=i w=j x=k y=l z=m

Conclusie

De Enigma
Mijn conclusie is dat het erg lastig is om de Enigma te ontcijferen. Juist daarom had de Enigma een grote rol in de tweede wereldoorlog. En werd hij door de Duitsers heel veel gebruikt in de tweede wereldoorlog. Zonder de Enigma was de oorlog vast ook heel erg anders gegaan.
Er werden maar een beperkt aantal machines gemaakt. Daarom was er ook zoveel aanvraag naar.
Kraken
Ik denk ik dat het niet mogelijk is om in je eentje het geheimschrift van de Enigma te kraken. Dan zouden de geallieerden namelijk ook al veel eerder het geheimschrift gekraakt hebben. 

Maar er zitten tegenwoordig ook voordelen aan geheimschrift.

Encryptie
Encryptie (geheimschrift) is ook handig voor banken. Mijn moeder werkt namelijk bij de bank. Van haar heb ik dan ook veel informatie gekregen hoe banken encryptie gebruiken, bijvoorbeeld dan anderen niet je pincode kennen als je via internet geld overmaakt.

Maar er zitten natuurlijk ook weer nadelen aan encryptie, want criminelen kunnen het ook gebruiken. Hierdoor moeten inlichtingendiensten heel veel moeite doen om het bericht te ontcijferen.

Bronvermelding

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.