De Eerste Wereldoorlog

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 1670 woorden
  • 15 november 2002
  • 388 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
388 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstuk 1: De aanleiding voor de 1e W.O.

Het gekke is dat eigenlijk niemand weet hoe de eerste W.O. ontstaan is. Maar wat we wel weten is dat Duitsland, Engeland en Frankrijk hun legers aan het versterken waren. Toen de kroonprins van Oostenrijk Franz–Ferdinand en zijn vrouw (prinses) Sophie een bezoekje aan Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië (Bosnië dat één geheel was met Servië) bracht, werd hij tijdens dat bezoek doodgeschoten. Daar was Oostenrijk niet blij mee. Ze verklaarden de oorlog aan de Serven. Maar Rusland was bevriend met Servië, dus de Russen gingen hun vrienden helpen. Toen gingen de Duitsers, de Oostenrijkers en de Hongaren ( Hongarije en Oostenrijk waren toen één land) weer helpen. Frankrijk ging Rusland weer helpen, zo kwam er een begin aan de oorlog.

Prins Franz- Ferdinand van Oostenrijk/Hongarije in zijn auto in Sarajevo


Opeens trok Duitsland door België. De Duitsers wilden via België, Frankrijk aanvallen. De Belgen die zich er niet mee wilden bemoeien, vonden dit toch wel te ver gaan dus gingen ze Rusland, Servië en Frankrijk helpen. Tijdens die tocht door België werden er veel mensen doodgeschoten, de wereld werd boos en Engeland kwam België, Servië, Frankrijk en Rusland te hulp. Dus nu was het Duitsland, Hongarije en Oostenrijk tegen Servië, Rusland, Frankrijk, België en Engeland.

Hoofdstuk 2: De loopgraven

In Vlaanderen zijn sommige loopgraven bewaard gebleven

De soldaten aan het front graafden diepe kuilen en verstopten zich daarin.Zo waren ze veilig en ze konden de vijand makkelijk zien aankomen.Overal werden deze gangen gegraven. De gangen heten loopgraven.De loopgraven waren meestal 1,8 tot 2,5 meter diep. Militairen die niet hoefden te vechten (werken) leefden in schuilholen.Ook gebruikten de Duitsers gifgassen.

Soldaten met gasmaskers op
Deze gassen werden ook vaak in loopgraven gegooid vele soldaten stikten of kregen andere erge dingen , ze werden bijv blind (Adlof Hitler, werd ook blind , maar dat was tijdelijk). De loopgraven zorgden er vooral voor dat de oorlog lang duurde. Er werd man tegen man gevochten. Overal klonk geschreeuw. Door de rook of het gifgas zag je nauwelijks wie er vlakbij je stond. Het was een enge oorlog. Soms vielen er honderden doden en waren de beide landen geen meter verder gekomen in het gebied van de vijand.e zich beschermen tegen gifgas en wachtend op de vijand.

Hoofdstuk 3 : De wapens die werden gebruikt


Er zijn afschuwelijke wapens uitgevonden en gebruikt in deze oorlog.

Tank

De tank is er een van. Het is een Engelse uitvinding. De naam tank ontstond zo: de Engelsen waren bang dat Duitse spionnen er achter zouden komen dat de tank werd gemaakt. Ze wilden het als verrassing gebruiken. Daarom noemden ze het geen slagveld-auto of zoiets, maar gaven ze hem een codenaam: tank, waarmee bedoeld werd: watertank. Om water te brengen aan de soldaten, om te drinken en zich te wassen en zo. Pas toen het reusachtige ding voor het eerst op het slagveld verscheen, begrepen de Duitsers wat die tank echt was. Ze schrokken zich wild. Later werd dat natuurlijk minder en maakten de Duitsers hun eigen tank, net zoals de Fransen.

Gifgassen


Het bestaan van gifgassen was al lang voor de Eerste Wereldoorlog bekend, maar militaire leiders wilden ze niet gebruiken. Het Franse leger was de eerste die het als wapen gebruikte toen ze in de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog traangas granaten naar de Duitsers gooiden.
In Oktober 1914 begon het Duitse leger kogels af te vuren waarin een chemisch stofje zat dat irritaties aan de huid veroorzaakt. Het Duitse leger was het eerste leger dat chloorgas gebruikte tegen het Franse leger. Dat gebeurde in Ieper. Chloorgas maakt belangrijke dingen in je lichaam kapot (zoals je hart enz). zodat je een pijnlijke en langzame dood had.

De loopgraven na een gifgas aanval
Voor een gasaanval was ook het weer belangrijk. Toen het Engelse leger in september 1915 een gasaanval begon waaide al het gas terug naar de aanstormende Engelse soldaten. Dit probleem was verholpen toen in 1916 het gas in kogels voor zware artillerie werd gedaan. Hierdoor kon de gasaanval veel verder komen en het gas waaide niet zo snel terug als het weer niet goed was.

Na de eerste Duitse chloorgas- aanval, kregen geallieerde troepen katoenen maskers op die in plas gedoopt waren. In plas zit een stof dat het gif onschadelijk maakte. Anderen doopten hun kleren in soda en hielden daarmee tijdens de gasaanval hun neus en mond bedekt. Gasmaskers werden later in Juli 1915 gebruikt.

De automatische geweren en gasmaskers

Een nadeel van chloorgas was dat het slachtoffer begon te hoesten waardoor het minder gas binnen kreeg.
Mosterdgas werd voor het eerst gebruikt door het Duitse leger. Mosterdgas was het giftigste gas dat in de oorlog gebruikt werd. Het slachtoffer ging binnen twaalf uur dood. Mosterdgas was zo giftig dat je maar weinig gas in een ontplofbare kogel hoefde te doen om veel soldaten te kunnen doden.
De Duitsers gebruikten in totaal achtenzestig duizend ton gifgas tegen de geallieerden. Dit was meer dan het Engelse en Franse leger samen gebruikten.
91.189 Soldaten stierven aan gifgas en 1.2 miljoen waren er ziek door geworden.


De stad Ieper na de oorlog

Artillerie

De naam artillerie wordt gebruikt voor kanonnen en andere machines die grote kogels afvuren. In de negentiende eeuw had je zware en lichte artillerie. Of iets zwaar of licht was hing af van het gewicht van de kogel.
In het begin van de Eerste Wereldoorlog was een kanon met een grote loop het belangrijkste wapen van het Engelse leger.
Ook een mortier had een groot bereik. De kogel werd afgevuurd door een van te voren geladen explosieve kracht. Aan het einde van de oorlog waren sommige van deze kanonnen in staat hun kogels twee kilometer ver te schieten.

Hoofdstuk 4: De slag bij Verdun

De slag bij Verdun was een van de grootste veldslagen ter wereld.

drie hoofdrolspelers van links naar rechts. Falkenhayn, de kroonprins, Pétain.

Nooit is er zo lang, met inzet van zoveel mensen, gevochten op zo'n klein stukje grond. Deze veldslag, die duurde van 21 februari 1916 tot 19 december 1916, eiste naar schatting meer dan 700.000 doden, gewonden en vermisten op een slagveld niet veel groter dan tien bij tien kilometer.

In 1914 begon de Eerste Wereldoorlog en al aan het einde van dat jaar was de oorlog vastgelopen in een loopgravenoorlog. Duitsland dacht de overwinning te bereiken bij Verdun.

Het Duitse aanvalsplan


De Duitse generaal Falkenhayn vond Engeland en Frankrijk de grootste vijanden van Duitsland. Daarom moest een plaats worden gevonden dat voor de Fransen zo belangrijk was dat zij het hele Franse leger tot de laatste man wilde inzetten De plaats waar dit moest gebeuren was Verdun. Verdun was een belangrijke plaats aan de oostgrens.

Foto van een film over de 1e w.o
De Duitse aanval begint
De aanval begon op 21 februari met het zwaarste bombardement dat ooit in een oorlog was uitgevoerd. Het duurde meer dan 9 uur en was het meest verschrikkelijke dat men tot dan toe ooit had gezien.
Op 25 februari veroveren de Duitsers het belangrijkste fort in de verdedigingslinie: het fort Douaumont, Verdun konden ze nu gaan veroveren.

Doodgeschoten Franse soldaat bij Verdun

De Fransen maakten generaal Phillipe Pétain tot opperbevelhebber van het Verdun-front. Pétain gaf meteen de opdracht een verdedigingslinie te vormen tussen de overgebleven forten en deze te verdedigen, om zo tijd te winnen, om nieuwe soldaten te laten komen.
De zware gevechten tussen de Duitsers en de Fransen duurden heel lang en heel veel soldaten werden gedood. De aanval op Verdun mislukte steeds. 1 Augustus besloot het Duitse leger nog 1 keer aan te vallen en dit duurde met pauzes tot 6 september. Daarna gingen de Fransen en de Duitsers omstebeurt aanvallen. Op 11 december kwam de laatste aanval van de Fransen , maar de Duitsers gaven zich niet over. Pas op 19 december 1916 gaven de Duitsers toe dat ze de slag om Verdun verloren hadden en dit was het einde van de Slag bij Verdun.

Hoofdstuk 5: Wat zeiden de kranten in de 1e W.O.

Natuurlijk waren er in de loopgraven ook kranten. Er waren 2 soorten kranten om te lezen zoals: De frontkrant en de semi-frontkrant. De semi-frontkranten waren buiten de loopgraven geschreven (dus ook gemaakt). Die kranten werden ook zelf geschreven door de soldaten aan de loopgraven zelf. Maar deze waren illegaal. Er waren zo’n 130 kranten bij de graven. Waarvan er zo’n 80 illegaal waren. In het begin van de oorlog werd er graag over de oorlog geschreven. Later werd het verboden om over de gebeurtenissen te schrijven.


Tekening uit de krant

In 1918 vertelden de kranten van de winnende landen hun helden. Hun bedoeling was hun vijand nog dommer te maken. Een raar iets is dat de Duitsers in de kranten zeiden dat zij gewonnen hadden. Veel Duitsers geloofden dat ook. In het begin dachten we dat de oorlog maar een weekje zou duren. Toen we wisten dat de oorlog toch langer zou duren en heel bloederig was kwam er een verbod op het schrijven. Ook illegaal was dat je geen rouw(als iemand dood is)advertenties meer mocht zetten. In het begin stond er wel bij wanneer en hoe de soldaat was gestorven maar later niet meer. Maar bij slagvelden en loopgraven werden de soldaten die dood waren gegaan de hele oorlog lang wel tot de puntjes beschreven (in de illegale krantjes aan de loopgraven).

Hoofdstuk 6: Einde 1e W.O.


Een triest einde van wereldoorlog

Land aantal mensen die meededen dood en vermoord gewond gevangenen
en
vermisten Totaal gewonden
Rusland 12.000.000 1.700.000 4.950.000 2,550,00 9.150.000
Frankrijk 8,410,000 1,357.800 4,466,00 537.000 6,160,800
Engeland 8,904,467 908.371 2.090.212 181.652 3,190,235
Italie 5,615,000 650.000 947.000 600.000 2,197.000
U.S 4,355.000 126.000 234.300 4.500 350.300
Japan 800.000 300 907 3 1.210
Romana 750.000 335.706 120.000 80.000 535.706
Serven 707.343 45.000 133.148 152.958 331.-06
Belgie 267.000 13.716 44.686 34.659 93.061
Griekenland 230.000 5.000 21.000 1.000 27.000

Portugal 100.000 7.222 13.751 12.318 33.291
Montenegro 50.000 5.000 10.000 7.000 20.000
Totaal geallieerden 42.188.810 5,152,115 12,831,004 4,121.090 22,089,709

Duitsland 10.000.000 1,773.700 4,216,058 1,152,800 7,247,558
Oostenrijk/
Hongarije 7,800,000 1,200,000 3,620,000 2,200,000 7,020,000
Turkye 2,850.000 325.000 400.000 250.000 975.000
Bulgarijen 1.200.000 87.500 152.390 27.029 266.919
Totaal Centralen 22.850.000 3.386.200 8.388.448 3.629.829 15.404.477


In november 1918 gaven de Duitsers, Oostenrijkers en Turken zich over.
De geallieerden trokken Duitsland binnen en gaven de verslagen Duitsers een opdracht grote bedragen geld als schadevergoeding te betalen. Ook mochten de Duitsers geen leger meer hebben. De Duitsers werden echt vernederd.

Sommige Duitsers waren daar woedend om. De vroegere korporaal Adolf Hitler bijvoorbeeld.



Adolf Hitler tijdens de 1e w.o.

Hij maakte een eigen partij en vijftien jaar later kwam hij met verkiezingen aan de macht. Het duurde toen niet lang meer of hij begon opnieuw oorlog te voeren. Dat werd de Tweede Wereldoorlog.

REACTIES

S.

S.

ik heb geen kommetaar maar ik wou vragen of je nog plaatjes had??
b.v.d
simone

20 jaar geleden

S.

S.

Goed werkstuk dude

20 jaar geleden

B.

B.

je werkstuk gaat over de eerste wo1 en adolf hitler komt erin voor ! dat klopt niet!

13 jaar geleden

J.

J.

het klopt wel dat hitler er in voor komt want toen het zo slecht ging in duitsland is hitler aan de macht gekomen

11 jaar geleden

R.

R.

het is leuk als je er ook bijzet hoevel jaar het precies heeft geduurd.

8 jaar geleden

A.

A.

dankje je hebt me echt geholpen met mn werkstuk, ik zit wel in groep 8, maar dat scheelt niet veel en toch heb ik heel veel info gekregen
Groeten,
Anoniem

6 jaar geleden

W.

W.

uhmm blabla dat klopt wel en jaimy je hebt gelijk!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.