De eerste en de tweede kamer

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 712 woorden
  • 10 februari 2002
  • 351 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
351 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
De Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft 150 leden. Die leden zijn fulltime beroepspolitici. Ze morgen er in principe geen andere baan bij hebben. Er zijn eens in de 4 jaar verkiezingen. Bij de verkiezingen zijn de Politieke Partijen erop uit zoveel mogelijk stemmen krijgen om daardoor zoveel mogelijk zetels (stoelen) in de Tweede Kamer te krijgen.
De Tweede Kamer heeft twee taken. Dat zijn het controleren van de regering en het maken van wetten samen met de regering en de Eerste Kamer. De regering wordt gevormd door de Koningin, het staatshoofd en de ministers.

De Tweede Kamer heeft een aantal rechten om de regering goed te kunnen controleren en goed te functioneren als wetgever. Die rechten zijn:
- Het budgetrecht. Door het budgetrecht kan de Tweede Kamer samen met de regering bepalen hoeveel de overheid zal uitgeven en waaraan de overheid geld uitgeeft.
- Het vragenrecht. Ieder kamerlid heeft het recht aan een minister of staatssecretaris vragen stellen. De minister of staatssecretaris moet op de vragen ingaan.
- Het recht van interpellatie. Bij interpellatie moet een minister of staatssecretaris uitleg over een bepaalde zaak geven.
- De mogelijkheid om moties in te dienen. Kamerleden kunnen een motie indienen als ze het ergens niet mee eens zijn of als ze vinden dat er actie moet worden ondernomen. Zo kunnen de regering en de Kamer met die zaken rekening houden.
- Het enquêterecht. Als er in de Tweede Kamer iets goed moet worden uitgezocht, wordt er gebruik gemaakt van een politieke enquête.
- Het recht van amendement. Dit houdt in dat de Tweede Kamer een wetsvoorstel kan veranderen.
- Het recht van initiatief. Tweede Kamerleden hebben het recht om zelf ook wetsvoorstellen maken en die in de Tweede (en Eerste) Kamer te verdedigen.
Het stemmen in de Tweede kamer gebeurt op drie manieren.
- Per fractie. De Tweede Kamer bestaat uit fracties. De leden van één politieke partij die in de Kamer zitten vormen samen de kamerfractie van die partij. Per fractie wordt er gestemd door middel van je hand op te steken. Er wordt gekeken of de fractie gezamenlijk voor of tegen stemt.
- Hoofdelijk. Hier telt elke stem. Er wordt hier aan de kamerleden persoonlijk gevraagd of ze voor of tegen zijn
- Schriftelijk. Deze stemmingen vinden alleen plaats als de Kamer iemand moet voordragen of benoemen voor een belangrijke functie of bij het kiezen van een eigen Voorzitter.
Als de Tweede Kamer het wetsvoorstel heeft goedgekeurd gaat het naar de Eerste Kamer.
De Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft 75 leden. Die leden zijn deeltijdpolitici (ze hebben vaak nog andere functies). De Eerste Kamer staat verder van de dagelijkse politiek af (ze richten zich alleen op de belangrijkste dingen) en is onafhankelijker dan de Tweede Kamer. Leden van de Eerste Kamer krijgen ook veel minder betaald dan leden van de Tweede Kamer.
De Eerste Kamer wordt niet gekozen door het volk, maar door de Provinciale Staten. De Provinciale Staten worden wel gekozen door het volk.
De Eerste Kamer heeft net als de Tweede Kamer bepaalde taken. Ze controleren net als de Tweede Kamer de regering. Ook moeten ze wetsvoorstellen goedkeuren of afkeuren. Deze wetsvoorstellen zijn door de Tweede Kamer al goedgekeurd.
De Eerste Kamer mag de wetsvoorstellen niet meer wijzigen. Ze hebben dus niet het recht van amendement. Het komt wel eens voor dat er zoveel kritiek op een wetsvoorstel is dat de regering het voorstel weer intrekt, nog voordat er gestemd is.
Soms is de druk van het stemmen erg groot, dat er zelfs mensen dreigen om af te treden als de Eerste Kamer tegen stemt. Dan neemt de Eerste Kamer het wetsvoorstel vaak toch maar aan.
De leden van de Eerste Kamer stellen veel minder vragen dan de leden van de Tweede Kamer. Deze vragen zijn wel schriftelijk, want het mondeling beantwoorden van vragen komt in de Eerste Kamer niet voor. De Eerste Kamer heeft nog nooit gebruik gemaakt van haar enquêterecht, in tegenstelling tot de Tweede Kamer, die het recht tot enquête al enkele keren heeft gebruikt.
Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel heeft behandeld en goedgekeurd, moeten de Koningin, de verantwoordelijke minister en de mimister van justitie de wet ondertekenen. Daarna wordt de wet afgekondigd in het Staatsblad en dan gaat de wet in werking.

REACTIES

L.

L.

ik vind je werkstuk erg goed bruikbaar.
Zelf hou ik het over het koningshuis en heb ik
dus ook wat nodig van de eerste en tweede kamer.

dank je voor je werkstuk ha ha.

23 jaar geleden

M.

M.

over welk jaar gaat dit werkstuk
en klopt alles wat erin staat

22 jaar geleden

P.

P.

7 jaar geleden

M.

M.

thx voor het werkstuk ,mzzls

21 jaar geleden

R.

R.

echt bedabnkt voor de eerste kamer!
je BENT EEN KEI

20 jaar geleden

L.

L.

ik vindt het wel goed want zo heb ik nu tenmijnste iets voor kernconcepten!
en geen onveldoende!

15 jaar geleden

A.

A.

ik vind je wekstuk egt super. ik hou mijn spreekbeurt over politiek en heb er super veel aan gehad.
tanks daarvoor.
egt tegek

14 jaar geleden

R.

R.

Fantastisch!!!! Alles wat ik nodig heb voor mijn werkstuk staat hier in!!!!! Echt super bedankt! Je bent geweldig

13 jaar geleden

R.

R.

Super bedankt! Echt onwijs veel aan gehad :-)

13 jaar geleden

M.

M.

mijn broer is een keer in de tweede kamer geweest, met school.
hij studeert nu econometrie.

bedankt!!
echt heel erg bedankt!!

12 jaar geleden

M.

M.

hoeveel fracties heb de 2e kamer eigenlijk?

11 jaar geleden

J.

J.

wouw dit is super awesome ik hou van deze cite xx joepie 3

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.