- Voorwoord & samenvatting -
Ik heb gekozen voor dit onderwerp omdat ik er wat meer over te weten wou komen en omdat ik vind dat de atoombom nooit vergeten mag worden. Het is bovendien een van de belangrijkste uitvindingen uit de 20ste eeuw.
Voordat ik dit werkstuk ging maken wist ik niet veel van de atoombom. Maar nadat ik me er in ging verdiepen schrok ik er eerlijk gezegd wel een beetje van. Ik wist niet dat zo’n atoombom zulke grote gevolgen kon hebben.
Ik wil u ook nog even mededelen dat ik dit werkstuk volledig in mijn eigen woorden heb getypt. Misschien staan er volgens u zinnen in waarvan u denkt dat ik het niet zelf heb getypt maar dat is dan dus wel zo.
In vrijwel alle afbeeldingen van dit werkstuk vind u tekst wat u verteld wat de afbeeldingen inhouden.
Samenvatting:
Dit werkstuk is aardig informatief. Je kunt er van alles uithalen.
In hoofdstuk ‘Wanneer en door wie is de atoombom uitgevonden’ komt u te weten wie de atoombom heeft uitgevonden, wie er aan de ontwikkeling van de atoombom hebben meegeholpen en hoe de atoombom werd getest. Verder wordt er ook nog verteld welke geheimen de atoombom met zich mee bracht.
In hoofdstuk ‘Wat is een atoombom en wat zijn de gevolgen daarvan’ laten ze zien hoe een atoombom er van binnen uit ziet. En ze laten u ook zien welke afschuwelijke gevolgen de atoombom heeft na de ontploffing. Verder staat er nog een afbeelding van wat er van Hiroshima is overgebleven nadat daar een atoombom op is gebombardeerd.
In het hoofdstuk ‘Hiroshima & Nagasaki’ word u verteld dat Truman het bevel gaf Hiroshima te gaan bombarderen. Er wordt u ook verteld welke gevolgen dat heeft en hoeveel de kosten waren. Op de afbeelding ziet u dat er mensen zijn die het bombardement herdenken.
In hoofdstuk ‘Het project van Robert Oppenheimer’ laten ze zien wie Oppenheimer nu eigenlijk is en wat hij zo allemaal deed rondom de atoombom maar ook met het personeel. Ook word er wat verteld over ‘Thin Man’ en ‘Fat Man’.
In het hoofdstuk ‘Conflicten (ruzies)’ worden u enkele jaartallen laten zien met daar achter het conflict uit dat jaar.
Van de hoofdstukken die hierboven niet bij staan kan ik u geen samenvatting geven. In ieder geval wens ik u veel leesplezier toe!
- Inhoudsopgave -
Voorpagina
Voorwoord & samenvatting
Inhoudsopgave
Wanneer en door wie is de atoombom uitgevonden?
Wat is een atoombom en wat zijn de gevolgen daarvan?
Hiroshima & Nagasaki
Het project van Robert Oppenheimer
Conflicten (ruzies
Bronnenvermelding
Slot
- Wanneer en door wie is de atoombom uitgevonden? -
Het begon allemaal met de geleerde Ernest Rutherford. Hij was atomen aan het splijten. Dat gaf een reactie. En zonder dat hij het besefte was dit ‘het’ begin van de atoombom.
De atoombom werd uitgevonden door de Amerikaan Robert Oppenheimer (ook wel de vader van de atoombom genoemd).
Er werd al een hele tijd onderzoek gedaan in de VS maar dat ging heel erg chaotisch omdat alle wetenschappers in de VS zelfstandig te werk gingen. De Amerikanen deden vooral onderzoek omdat ze bang waren voor de Duitsers. Die deden natuurlijk ook onderzoek alleen die hadden nog wat afrondingsproblemen. Grote wetenschappers uit Europa zaten al in de VS vanwege de oorlog. Wetenschappers Fermi, Einstein en Szilsard hielpen mee met de ontwikkeling van de atoombom. In juni 1942 ging de ontwikkeling wat sneller. Dat kwam door Robert Oppenheimer. Hij liet alle wetenschappers goed met elkaar samenwerken en hij had ook een hele goede kennis om mee te werken. Het duurde in totaal 3 jaar voordat de ontwikkeling van de atoombom klaar was.
Midden in de woestijn, in New-Mexico, werd de atoombom getest. In totaal hebben er 200.000 mensen meegeholpen om de atoombom te ontwikkelen. De kosten bedroegen ongeveer 2 biljoen dollar! Het project was zo geheim, dat de opvolger van president Roosevelt (Truman) er niets vanaf wist totdat hij president werd.
In 1945 hebben de Amerikanen 2 atoombommen op Japanse steden gegooid. Dit maakte een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog. Maar de gevolgen waren verschrikkelijk. Ook nu nog sterven er mensen door de radioactieve straling die de atoombom veroorzaakte. Al snel wilden meer landen zo'n bom maken. Inmiddels hebben meerdere landen de kennis om een atoombom te maken. Het is te hopen dat zo'n atoombom nooit meer gebruikt zal worden, anders zou er wel eens een atoomoorlog kunnen uitbreken.
- Wat is een atoombom en wat zijn de gevolgen daarvan? -
In het woordenboek staat: atoom·bom [aa’toom-] v(m) (-men) bom waarvan de explosieve kracht door atoomsplitsing vrij komt, kernbom.
Een atoombom bestaat uit twee aparte kamers (zie figuur hieronder), die elk een hoeveelheid massa (gewicht) bevatten die subkritiek is. Subkritiek betekent in dit geval, dat de bom niet plotseling explodeert. Op het moment dat de bom wordt losgelaten, worden de twee stukken subkritieke massa door middel van een (kleine) explosie in de bom tegen elkaar gedrukt. Op dat moment zijn de massa’s even groot. Dan komt er een kettingreactie op gang met de afschuwelijke gevolgen.
Stelt u eens voor dat er een atoombom op 2 km hoogte op Arnhem gegooid wordt. Een bom van 1 megaton (1 megaton is 1000000 kiloton). De bom op Nagasaki had een sterkte van 22000 kiloton. De bom die u zich nu voorstelt is dus bijna 50 keer groter!!! De bom die u zich nu indenkt kun je een ‘gemiddelde’ bom noemen!
Ik ga u nu laten zien wat de gevolgen zijn van een bom van 1 megaton die op Arnhem gebombardeerd en ontploft is.
1,8 seconden na de ontploffing
Er ontstaat een extreem warme en oogverblindende vuurbal. Deze vuurbal is feller dan de zon en geeft zoveel hitte af dat op vele kilometers afstand van de ontploffing alles wat brandbaar is ook direct in brand zal vliegen! Die vuurbal is ongeveer 1 miljoen graden Celsius. De hitte neemt af naarmate de afstand van de ontploffing groter wordt. Maar op 1 kilometer afstand van de explosie kan de temperatuur nog meer dan 2000 graden Celsius zijn.
Tijdens de explosie ontstaat er een vernietigende schokgolf, die vlakbij de ontploffing snelheden van 1000 km/u kan halen. Na 1,8 seconden is de schokgolf al meer dan een kilometer van het middelpunt vandaan. Om de vuurbal heen ontstaat een hoge radioactieve straling, waaraan je dood kan gaan als je er te lang aan word blootgesteld.
Na 4,6 seconden
De schokgolf knalt op de grond en kaatst weer terug. De teruggekaatste schokgolf en de oorspronkelijke schokgolf botsen tegen elkaar en samen vormen ze een allesvernietigende storm. Die storm blaast alles omver wat hij tegenkomt, dus ook huizen en gebouwen.
Na 11 seconden
De schokgolf is al ongeveer 5 kilometer weg van de plaats van de ontploffing. Achter de schokgolf waait een wind met een snelheid van bijna 400 km/u.
Na 37 seconden
Omdat alles met de schokgolf meewaait, wordt alle lucht weggezogen. De vuurbal is nu minder fel geworden en is niet meer oogverblindend. Omdat de vuurbal nog steeds ongelofelijk heet is stijgt de vuurbal naar grote hoogte. Samen met de schokgolf die ook naar boven gaat ontstaat er een lange slurf van opstijgend gruis, puin en stof. Zo ontstaat de steel van de bekende ‘paddestoel’. In en rondom de paddestoel waaien enorme winden (nawinden) met enorme snelheden. In de top van de paddestoel ontstaat een gasvormig overblijfsel.
110 seconden na de ontploffing
De vuurbal heeft een afstand van 11 kilometer bereikt en begint af te koelen. De paddestoel word breder en dan zal de beruchte grote paddenstoel ontstaan. In de ‘paddenstoel’ zitten radioactieve deeltjes die over de gehele omgeving zullen neervallen en hun vernietigende werk zullen doen. Dit wordt ook wel ‘fall-out’ genoemd. Dit is radioactieve regen die in dikke, zwarte druppels over vele vierkante kilometers naar beneden komt vallen. In die regen zitten zit nog steeds radioactieve straling en dit zal alles besmetten wat erop zijn pad komt.
De schokgolf drukt alle wolken die in de buurt zijn van de paddestoel gewoon weg, dit komt door de gigantische snelheden die om de paddenstoel heen draaien. Er zal daar dan ook een cirkelvormig gat komen dat steeds groter zal worden.
De gevolgen van deze enorme explosie zullen extreem zijn: Arnhem is verdwenen evenals enkele plaatsen er omheen. De stad en dorpen zouden volledig met de grond gelijk zijn gemaakt. Alleen een paar zeer sterke gebouwen zouden het overleefd kunnen hebben.
Hetzelfde verhaal is ook op Hiroshima gebeurd. Dit waren de gevolgen:
- Hiroshima & Nagasaki -
Toen president Truman het bevel had gegeven, viel er op 6 augustus 1945 om 8:15 uur de uraniumbom op Hiroshima. De gevolgen waren verschrikkelijk. De tweede bom viel op 9 augustus 1945 om 11:02 uur op de stad Nagasaki. Dit was de plutoniumbom en deze bom had een nog grotere kracht dan de uraniumbom. De gevolgen waren ook deze keer vreselijk. Deze bombardementen hebben in totaal ongeveer 2 biljoen dollar gekost. Niemand had verwacht dat de Amerikanen er zoveel voor geld over hadden om zo’n bom te maken.
In 1945 werd pas echt duidelijk wat de gevolgen van het gebruik van kernenergie kunnen zijn. De Amerikanen gebruikten in datzelfde jaar de atoombom twee maal in de tweede wereldoorlog. De Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden compleet weggevaagd. Eén voordeel: men weet nu wat voor ongelofelijke gevolgen de atoombom heeft.
Voor een afbeelding van de gevolgen van het bombardement op Hiroshima kijk dan naar de afbeelding ‘overblijfselen bombardement Hiroshima’ op de vorige bladzijde.
HIROSHIMA – Drijvende lantaarns op het water symboliseren het verdriet om de slachtoffers van de atoombom die 6 augustus 1945 de Japanse stad Hiroshima trof. Tienduizenden mensen hebben gisteren in Hiroshima de aanval herdacht waarbij naar schatting 140.000 slachtoffers vielen. Om 08.15 uur, het tijdstip waarop 56 jaar geleden de Amerikaanse bom werd afgeworpen, namen de aanwezigen een minuut stilte in acht. Daarop werden honderden witte duiven losgelaten die vrede symboliseerden.
- Het project van Robert Oppenheimer -
De atoombom werd door de Amerikanen ontwikkeld om hun vijanden angst in te boezemen. Het begon allemaal toen Robert Oppenheimer in september 1942 het ‘Manhatten Project’ opstartte. Voor dit project werd een compleet nieuw laboratorium gebouwd door brigadier generaal Groves. Dit nieuwe lab kwam te staan in Los Almos, New Mexico. Dit lab werd gebouwd om alle wetenschappers bij elkaar te brengen zodat ze beter en sneller konden werken zodat er beter en sneller resultaat zou zijn. Oppenheimer was heel open tegenover zijn personeel. Hij vertelde ze niet alleen wat ze moesten weten om iets te maken, maar hij vertelde ze ook nog eens alles over het hele project en waarom het was opgestart. De werknemers hadden dus een doel om naar toe te werken en dat werkte beter en er waren dan ook betere resultaten.
In het lab werden 2 atoombommen gemaakt. Ze heette: ‘Thin Man’ en ‘Fat Man’. De ‘Thin Man’ was een Uranium-235 bom en ‘Fat Man’ een Plutonium-239 bom. De grondstoffen die nodig waren om deze bommen te maken werden ergens anders ontwikkeld. Het plutonium werd gemaakt in Hanford, Washington. De kernreactor die hiervoor nodig was werd gebouwd door 60.000 inwoners van dit plaatsje. En in Oak Ridge, Tennesee werd het uranium gemaakt. Toen alle nodige grondstoffen en de eerste proefbommen gemaakt waren, werd het tijd om ze te testen. Alleen ‘Thin Man’ en ‘Fat Man’ waren nog niet gemaakt want die waren voor het grote werk.
Op 16 juli was het grote moment aangebroken, de eerste proef met de plutonium bommen was een groot succes en dat hadden alle wetenschappers ook wel ontdekt.
- Conflicten (ruzies) -
Atoombommen worden niet alleen als militair wapen gebruikt, maar ook als politiek wapen. Landen met atoombommen kunnen andere landen zo onder druk zetten dat de tegenpartij doet wat ze willen.
Hieronder staan een paar voorbeelden waarbij landen dreigden een kernwapen te gaan gebruiken.
1962:
De Cuba-crisis, nadat de Russen hun kernraketten op Cuba hadden neer gezet dreigden de VS met een kernaanval. De raketten werden uiteindelijk weer weggehaald door de Sovjet-Unie.
Er komen de laatste tijd steeds meer verzwegen feiten aan het licht. Hier zijn een paar voorbeelden:
1969-1974:
President Nixon heeft meerdere keren getwijfeld of hij kernwapens zou inzetten om zijn zin te krijgen.
1994:
Nadat Franse VN-militairen in de knel kwamen in Bosnië werden op een Frans vliegdekschip kernraketten gereed gemaakt voor een mogelijke aanval op voormalig Joegoslavië.
1995:
Op 25 januari verscheen er een raket op het scherm van een Russisch radiostation en dit werd gezien als een mogelijke aanval op Rusland. President Jeltsin gaf toestemming om de procedure (gang van zaken in een proces) te starten voor een nucleaire ‘tegenaanval’ (een tegenaanval met radioactieve bommen). Pas op het allerlaatste moment, twee minuten voordat het proces zou beginnen, kwam het bericht dat het om een Noorse onderzoeksraket ging die geen bedreiging vormde…
- Bronnenvermelding -
Zoekmachines: Ilse.nl, Google.nl, Altavista.nl en Yahoo.com
Woordenboek: Kramers groot woordenboek Nederlands. 2e Druk
Websites: Geschiedenisisvoorkinderen.nl en Atoomspionage.com
Wikipedia Encyclopedie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Atoombom
- Slot -
Dit was mijn werkstuk en ik hoop dat u het met plezier gelezen heeft. Ik zou op de onderstaande regeltjes graag een reactie van u willen. Het maakt me niet uit of het positief of negatief is want ik leer er altijd van. Wat u dus ook opschrijft.
Bij voorbaat dank.
REACTIES
1 seconde geleden
V.
V.
hier heb ik veel aan gehad, bedankt he
voeg me anders maar even toe bij msn
mzzl
20 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
waar zijn de figuren?
20 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Dit is dik van wikipedia, hahahahahaha!
12 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
super goed! Mijn complimenten :) ik heb er veel aan gehad!
:) :) :) :)
10 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
dit is stom
8 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Klopt niet helemaal.1 Mton is 1000 Kton.En Nagasaki was 22 Kton en dat is 22000 ton of 22000000 Kilo tnt vergelijking.
8 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
ik vin het hond
7 jaar geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
ewa ja is wel goed werkstuk heb ik ook erg veel aan gehad
[nog bedankt voor mijn 9 ]
1 jaar geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
aino al deze reacties zijn echt oud
1 jaar geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
ja prc
1 jaar geleden
een scholier
een scholier
een heel lang werkstuk en ik ben er zelf ook een aan het maken dus een 10
1 jaar geleden
Antwoorden