De 7 wereldwonderen van de oudheid

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 1422 woorden
  • 8 maart 2004
  • 273 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
273 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

DE 7 WERELDWONDEREN VAN DE OUDHEID

1. De grote piramide van Gizeh
2. De hangende tuinen van Babylon
3. Het beeld van Zeus op Olympia
4. De colossus van Rhodos
5. De tempel van Artemis
6. Het mausoleum te Halikarnassos
7. De pharos van Alexandrie
De piramides van Gizeh

Het was in de tijd van 2560 jaar voor Christus, dat is dan al 4564 jaar geleden. Mensen denken dat de Piramide ongeveer 5 ton weegt. Oorspronkelijk was de piramide 146.6 meter hoog. Elke zijde is 229 meter lang. Het was tot de 19e eeuw het hoogste gebouw. De piramide heeft een omtrek van wel 900 meter. De piramide staat op de grens van de nijldelta en de woestijn.

Er zijn voor die piramide wel 20.00 tot 30.000 arbeiders ingezet. De stenen van het gebouw wegen per stuk wel 2500 kg. Ze gebruikten een soort leem, met een gipsmortel voor het metselwerk. Een piramide is een graf voor de Farao. Als hij gestorven is wordt hij in de piramide gelegd. Niemand weet waar precies in de piramide, alleen de architect, maar die wordt direct gedood na oplevering van de piramide.

De hangende tuinen van Babylon

Er werden veel landschaptuinen gebouwd tussen de 8e en de 6e eeuw voor Chr.. De bekendste tuin is de hangende tuin van Babylon. Deze tuin is aangelegd in het jaar 560 voor Christus. Het ligt in Babylon, dat ligt op de Oostelijke oever van de rivier de Eufraat, 50 km. ten noorden van Baghdad, de hoodstad van Irak. Of de tuinen werkelijk bestaan hebben is onzeker, er is nooit iets over de tuinen opgeschreven. Dat gebeurde pas later. Veel mensen denken daarom dat de tuinen nooit hebben bestaan. De koning, Nebuchadnezzar, heeft de hangende tuinen laten aanleggen voor zijn vrouw Amythis. Zijn vrouw kwam uit Medie, waar veel natuur is.Ze miste de natuur en daarom heeft de koning in het paleis hangende tuinen laten bouwen.

De tuinen bestaan uit verschillende terrassen. Het hoogste terras is 26 meter. Onder een terras is een zuilengalerij te zien. Dat zijn allemaal pilaren naast elkaar gebouwd. Die dragen het hele gewicht van de tuinen. Op deze zuilengalerijen zijn allemaal planten en bomen geplant. Om deze planten en bomen water te geven hebben ze een heel handig systeem uitgevonden. Het is een soort pomp:

De twee wielen worden door slaven in beweging gebracht. De emmers aan de ketting scheppen om de beurt water uit de Eufraat. Bij het hoogste terras leten ze water in een andere poel vallen. Dat water stroomt door de speciaal gemaakte riviertjes. Deze stromen dan weer over alle terrassen. Zo zagen de hangende tuinen van Babylon er waarschijnlijk uit: De tempel van Artemis in Efeze

De tempel werd gebouwd in 499 jaar voor Christus in de stad Efeze. Efese ligt aan de westkust van Turkije, ongeveer 50 km. van de plaats Celcuk vandaan. Efeze was een belangrijke haven- en handelsstad. Door verzanding ligt Efese nu enige kilometers van zee af. Er komen veel toeristen naartoe. Efese staat in de bijbel genoemd in de brieven van Paulus aan de Ephesiers. Er komen veel pelgrims naar de tempel van Artemis. Artemis is een Griekse godin van de vruchtbaarheid en de maan.

Dit is een beeldje van de godin Artemis.

Dit is de tempel van Artemis. Het gebouw is wel 122 meter lang. Het gebouw wordt ondersteund door 100 pilaren van wel 18 meter hoog. Ook zitten er veel versieringen op het gebouw. Deze versieringen zijn gebouwd door de beste kunstenaars in die tijd. Dat zijn: Pheidias, Polycleitus, Kresilas en Phradmon. De tempel is ontworpen door de griekse architect Chersiphron.

Plattegrond van de tempel. De blokjes zijn de zuilen. Binnen in de tempel zijn ook veel kunstwerken te zien. Bronzen beelden, schilderijen, zilveren beelden en gouden pilaren. Midden in de tempel staat een beeld van Artemis. De tempel is in 356 v. Christus verwoest door Herostratus. Hij dacht door het verwoesten van de tempel onsterfelijk en beroemd zou worden. Daarna is de tempel weer opnieuw gebouwd, maar het is na enkele jaren opnieuw verwoest en geplunderd. Later zijn nog wel sommige delen van de tempel opgegraven. Op de plek waar de tempel vroeger heeft gestaan staat nog 1 zuil omhoog. Hiernaast is een stuk zuil te zien dat later bij opgravingen is teruggevonden. Het is heel mooi versierd.

Het beeld van Zeus

Dit wil je ook lezen:

Dit was Olympia in het jaar 437. Het beeld van Zeus is gebouwd door Phidias. In 391 is het beeld naar Constantinopel verhuisd. dit is beeld van Zeus. Het beeld is 14 meter hoog. Het beeld zit vol met goud, sandalen, een mooi gewaad en een wezen in zijn hand. Zijn lichaam was van Ivoor. Voor Zeus ligt een groot bad met olie, waarin het beeld weerspiegeld. Iedereen bidt voor hem, omdat als je dat niet doet, de oogst zou mislukken en de mensen ziek zouden worden en misschien wel sterven. Uiteindelijk werd het beeld verwoest door een brand.

Het mausoleum van Halicarnassus

Dit is in Carie (de oude naam voor turkije). Deze stad heet Halicarnassus, dat nu Bodrum heet. Het is in het jaar 353 v. Chr. Dit is ook het sterfjaar van koning Mausolus. In deze tijd werd het rijk Perzie steeds groter, maar omdat Carie ver van Perzie af lag, was het zelfstandig.. Het Mausoleum is gebouwd door de koning van Carie , koning Mausolus. Dit gebouw is zijn graf. Zijn zuster-vrouw Artemisia, dat is een zuster die tegelijkertijd je vrouw is heeft opdracht gegeven tot de bouw van het mausoleum. Er zijn veel beeldhouwerken op het Mausoleum. Dit deden Scopas, Bryaxis, Leochares, Timotheos. Zij zorgen zelf allemaal voor 1 muur. Dit zijn de afmetingen van het gebouw: de onderkant is 20,2 meter de zuilengang daarboven is 6,8 meter de pyramide is 6,8 meter Het grootste beeld is 6 meter: Kijk nou eens wat een mooi stukje beeldhouwerk.Dit is een deel van
een van mijn vier paarden die bij
mijn kunstwerk horen!

16 eeuwen lang bleef dit gebouw staan, totdat het dak instorte. De oorzaak hiervan is een aardbeving. De rest van het gebouw is later door de Johannieters in het begin van de 15e eeuw gebruikt om er een fort van te bouwen. In 1522 ontdekten ze de tombe van koning Mausolus. Uiteindelijk is het door een brand verwoest in 426. Het enige wat nu nog van het gebouw te zien is, is de fundering van het gebouw, die zijn te bezichtigen in een Brits Museum. De colossus van Rhodos

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

16 eeuwen lang bleef dit gebouw staan, totdat het dak instorte. De oorzaak hiervan is een aardbeving. De rest van het gebouw is later door de Johannieters in het begin van de 15e eeuw gebruikt om er een fort van te bouwen. In 1522 ontdekten ze de tombe van koning Mausolus. Uiteindelijk is het door een brand verwoest in 426. Het enige wat nu nog van het gebouw te zien is, is de fundering van het gebouw, die zijn te bezichtigen in een Brits Museum. De colossus van Rhodos

Dit was in het jaar 300 voor Christus. De mensen hebben een beeld voor de god Helios gebouwd. De ontwerper is Chares. Het beeld heeft een krans van vlammen rond zijn hoofd dat laat zien dat het een god is. Het bronzen beeld is 32 meter hoog en is gebouwd van de zonnegod Helios in de haven van Rhodos. Het is gebouwd ter ere van de herinnering van de overwinning van Rhodos van 305 tot 304 jaar voor Christus. Het is in 226 jaar voor Christus vernietigd door een aardbeving, maar het is daarna na pas 900 jaar opgeruimd. In 654 werd het door het Arabische leger in kleine stukjes gehakt en als schroot verkocht.

In 226 v. Chr. is Dimitrios alweer 74, maar het grote beeld Colossus is er nog. Het beeld is 33 meter hoog. Het grote beeld staat op een marmeren sokkel, dat is een voetstuk van een heel harde steensoort. De rest van het beeld is gemaakt van brons. Het beeld is in delen gegoten. Van binnen is het verzwaard met stenen. Plotseling begint de aarde hevig te schudden, een aardbeving. Daardoor stort het grote beeld in.

De Pharos van Alexandrië

In 283 jaar v. Christus is op de oostkaap van het eiland Pharos, dat nu Alexandrië is, de havenstad van Egypte een hele grote “vuurtoren” gebouwd, genaamd Pharos. Hij is ongeveer 110-140 meter hoog. De Pharos was de 1ste vuurtoren die ooit gebouwd werd. Zo zou die er ongeveer uit hebben gezien.

de Pharos heeft 1762 jaar bestaan en is verwoest door een aardbeving in het jaar 1340. In 1479 heeft men op de ruine een kasteel gebouwd. Er zijn in 1884 delen ervan in de zee gevonden. Tussen 297 en 283 werd de Pharos gebouwd.

De Pharos bestaat uit 3 delen: Het 1ste deel werd bewoond door mensen die werk deden in de Pharos. Daarboven was een achthoekig deel. Als bekroning daarboven stond op een rond bouwsel een groot beeld, het beeld van Zeus. In het midden van de vuurtoren was een enorm vuur. Door middel van spiegels lukte het hen om het licht samen te bundelen tot een lichtstraal. Die lichtstraal was wel 50 km. van de kust te zien. De spiegel werd ook gebruikt om schepen op te sporen en te verbranden door de weerkaatsing van de lichtstralen op de boot. Het hart van de vuurtoren werd gebruikt om brandstof mee naar boven te brengen.

REACTIES

L.

L.

Het is misschien dom, maar er staan veel spellingfouten in de tekst.
De informatie klopt voornamelijk.

16 jaar geleden

A.

A.

hoi, bednakt! ik vond het fijn om deze informatie te gebruiken voor mijn werkstuk

12 jaar geleden

J.

J.

ik vond het erg saai, niet boeiend en te lui.


En o, ja Mainstreet faalt heel erg diep.

10 jaar geleden

M.

M.

alles gekopieeert en geplakt

10 jaar geleden

G.

G.

Wat is dit een slecht werkstuk. Meer dan de helft is niet waar. En de zinsopbouw is belabberd. En de spelling is ook beneden pijl. Ik kan het weten omdat ik er wel wat van afweet.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.