Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De 2e wereldoorlog

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 2174 woorden
  • 10 mei 2013
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
50 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Werkstuk 2e wereldoorlog.

Hoofdstuk 1 – Hoe de oorlog begon…                                                                           Hoofdstuk 2 – De Duitsers de baas                                                                                 Hoofdstuk 3 – Joden in de oorlog                                                                                    Hoofdstuk 4 – Anne Frank                                                                                              Hoofdstuk 5 – Het einde van de oorlog

Hoofdstuk 1 – Hoe de oorlog begon…

Het was 10 mei 1940. Eerst leek er nog niets aan de hand te zijn.

Totdat…

De Duitsers vallen om  05.35 uur Duitse tijd (03.55 uur Nederlandse tijd) Nederland binnen. Dat doen ze op allerlei verschillende manieren: met tanks, vliegtuigen waaruit parachutisten springen, en natuurlijk met duizenden soldaten. Eerst probeerde ze in één keer heel Nederland in beslag te nemen. Maar dat mislukte. De Nederlandse soldaten hielden ze namelijk tegen. Om het verzet van de Nederlanders te breken, bombardeerden ze na drie dagen Rotterdam. Maar ja, dan heb je natuurlijk nog maar een klein stukje van Nederland, en dat vonden ze nog niet genoeg. Maar wij wilden ons nog niet overgeven. Daarom bombardeerden de Duitsers ook Utrecht & Haarlem. Van die drie steden was weinig meer over. Voor het grootste deel was het alleen maar puin. Hier en daar stond er nog een gebouw overeind, zoals het gemeentehuis in Utrecht. Toen gaf Nederland zich over. Ons land was in het bezit van de Duitsers, met hun leider, de gemene Hitler. Hij nam alles in bezit. Het was nergens meer echt veilig in Nederland. Overal waar je kwam moest je een persoonsbewijs (paspoort/ID-kaart) laten zien. En als je die niet (bij je) had, en de Duitse politie kwam daar achter, dan werd je direct opgepakt!

 Hoofdstuk 2 – De Duitsers de baas

Op 14 mei geeft Nederland zich over…

Toen was Duitsland de baas in ons land. Maar toen was de oorlog nog niet voorbij hoor… Nog lang niet zelfs! Want ja, nu had Hitler wel de macht over Nederland, maar dat betekende niet, dat alles toen opeens opgelost was. Ik zal even vertellen wat er onder andere is gebeurd.

Het koningshuis

Al voor dat de Duitsers de macht kregen, is heel het koningshuis gevlucht naar Engeland. Je zou denken: ‘Das laf, kunnen ze ons niet eens helpen?!’. Maar dat is helemaal niet laf! Dat is juist slim! De koningin ging er namelijk heen, om haar werk te doen, en samen met de mensen van de regering – die ook naar Engeland gevlucht waren – plannen konden bedenken, om er voor te zorgen dat de Duitsers weg gingen, en Nederland weer werd geregeerd door hun eigen vorst: Koningin Wilhelmina. Wilhelmina’s dochter Juliana, de moeder van Beatrix, zat in Canada. Lekker ver weg en veilig. 

Radio Oranje

Veel mensen hadden in de tijd van de oorlog een radio. Heel gewoon. Maar dat mocht niet meer. Hitler verbood radio’s. Niemand in heel Nederland mocht meer een radio hebben. Dat mocht niet omdat je anders via die radio contact kon maken met Engeland. Dat kon je dan doen met een soort van piepjes, die je dan hoorde. Elk soort piepje was weer een andere letter. Die piepjes worden ook wel ‘Morse’ genoemd, dat wordt ook veel gebruikt voor zeelieden. Op de radio’s in Nederland – die in verbinding stonden met Engeland – had je ook de zender: ‘Radio Oranje’. (Oranje verwijst naar de achternaam van de Koninklijke familie) Op die radiozender, kwam elke dag Koningin Wilhelmina ons land moed in spreken. En dat mocht natuurlijk niet van Hitler. En daarom mocht dus niemand meer een radio in bezit hebben…

De krant

Hitler had radio’s verboden voor de Nederlandse burgers. Maar als iets verboden is, dan betekent dat niet, dat iedereen zich daar zomaar  aan houdt. Er waren dus nog mensen die radio’s hadden. En daar luisterden ze dan het nieuws op. Van het nieuws dat ze gehoord hadden schreven ze kranten, en deelden die uit. Dat is dus heel gevaarlijk werk. Toch werd dit gevaarlijke werk door veel mensen gedaan. Toen Hitler daar achter kwam, verbood hij ook de kranten. Maar toch waren er altijd nog wel mensen die radio’s hadden, en dus kranten schreven. Dat moest wel in het geheim, want als Hitler er achter kwam…!

NSB

Er waren ook Nederlanders die het wél eens waren met Hitler. Die mensen werden lid van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB). Dat waren mensen die veel dingen hadden afgekeken van Hitler.

De leider (en oprichter) van de NSB heette Anton Adriaan Mussert. Tijdens de bezetting, toen Duitsland Nederland veroverde, hielpen veel NSB’ers de Duitsers. Zulke Nederlanders noemen we nu ‘fout’.

Concentratiekampen

Als je het niet met Hitler eens was, werd je opgesloten. Vanaf 1933 richtte Hitler concentratiekampen op. Concentratiekampen zijn eigenlijk een soort werkkampen. In die kampen was amper te eten. Ook was het er erg vies en het werk wat ze moesten doen was meestal heel zwaar werk. Dat zware werk werd in het kamp gedaan, maar soms ook daarbuiten, in fabrieken. De mensen in het concentratiekamp (gevangenen) moesten ook wegen aanleggen van Hitler. Dat was nóg zwaarder werk. Eén werkdag duurde soms wel twaalf uur! En dan lekker naar bed gaan? Niet dus! Je moest met z’n tienen in één bed, dat was ‘gewoon’. Veel mensen waren ook nog eens ziek. En de bewakers van het concentratiekamp waren heel streng! Je kon gewoon zomaar gestraft en geslagen worden, zomaar om niets. Veel mensen overleefden het kamp en het zware werk daarom ook niet.

En zo ging het dus in die verschrikkelijke oorlog, met die verschrikkelijke Hitler. Maar dat was natuurlijk niet het enige, want er zijn nog veel meer verschrikkelijke dingen gebeurt…

Hoofdstuk 3 – Joden in de oorlog

In de 2e wereldoorlog waren er ook veel Joden in Nederland. Maar Hitler haatte de Joden. Daarom moesten alle Joden een Jodenster op hun kleren naaien. Zo wist iedereen of je een Jood was of niet. Maar na verloop van tijd werd het nog erger voor de Joden. Ze mochten nergens meer komen. Niet in zwembaden, in dierentuinen, in parken, gewoon nergens. Overal waar je kwam hing een bordje waarop stond: ‘Verboden voor Joden’. Ook werden er veel Joden gearresteerd, en daarna in Duitse werkkampen gestopt. Hitler probeerde met zijn leger zoveel mogelijk Joden dood te maken. Er zijn wel zes miljoen Joden vermoord. De Nazi’s spoorden ze op.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

In de 2e wereldoorlog waren er ook veel Joden in Nederland. Maar Hitler haatte de Joden. Daarom moesten alle Joden een Jodenster op hun kleren naaien. Zo wist iedereen of je een Jood was of niet. Maar na verloop van tijd werd het nog erger voor de Joden. Ze mochten nergens meer komen. Niet in zwembaden, in dierentuinen, in parken, gewoon nergens. Overal waar je kwam hing een bordje waarop stond: ‘Verboden voor Joden’. Ook werden er veel Joden gearresteerd, en daarna in Duitse werkkampen gestopt. Hitler probeerde met zijn leger zoveel mogelijk Joden dood te maken. Er zijn wel zes miljoen Joden vermoord. De Nazi’s spoorden ze op.

Hitler had nog zo’n raar idee: hij wilde geweldige mensen hebben: gezonde, blanke mensen met blond haar en blauwe ogen. Die mensen noemde hij ‘Ariërs’.

Veel Joden doken daarom onder. Dat deden ze bij niet-Joodse vrienden, die hadden meestal goede schuilplaatsen. Of ze deden het bij boeren op het platteland. Een ander woord voor ‘Jodenhaat’ is ‘antisemitisme’.

Tijdens de bezetting pakten de Duitsers ook gezonde Nederlandse mannen op. Zij moesten voor de Duitsers werken, meestal in Duitsland. Ze hoefden niet naar de werkkampen, zoals de Joden. Toch werden ze goed bewaakt, ze konden niet ontsnappen. Soms hadden de verraders en de onderduikers ruzie. Ook gebeurde het vaak dat opgepakte Joden en verzetsmensen, door mishandeling gedwongen werden adressen op te biechten. Uiteindelijk blijven er na de oorlog nog maar weinig Joden over…!

Hoofdstuk 4 – Anne Frank

Anne Frank werd geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt Am Main. Ze groeide op in Amsterdam, samen met haar familie: Haar vader (Otto Frank), haar moeder (Edith Frank) en haar zus (Margot Frank).

Op haar 13e verjaardag kreeg ze een oranje-grijs geruit poëziealbum, die ze gebruikte als dagboek. Omdat het zo gevaarlijk was in de 2e wereldoorlog moest Anne Frank samen met haar gezin onderduiken. Dat deed ze in het ‘achterhuis’.

Anne Frank woonde in een gewoon huis. Nou ja… Gewoon kon je het nou ook weer niet noemen. In het huis van de familie Frank stond een kast. Heel gewoon toch?! Nee! Niet gewoon! Want achter die kast, was nog een huis. Dat huis wordt ook wel het ‘Achterhuis’ genoemd. Dat was de plek waar de familie Frank onderdook.

En Anne dus ook. Daar heeft Anne veel in haar dagboek geschreven. Elke dag schreef ze wat er allemaal was gebeurt die dag. Dat schreef ze in een brief vorm aan een verzonnen vriendin: Kitty. Ze plakte er ook foto’s en plaatjes bij.

Anne schreef ook dat ze de oorlog verschrikkelijk vond. Ze wilde zó graag dat het eindelijk is op zou houden met de oorlog, en dat Nederland weer een gewoon, vrij land kon zijn. Maar wanneer dat zou zijn… Dat wist niemand, al hoopten alle Nederlanders het. Het onderduiken in het achterhuis was natuurlijk wel héél erg gevaarlijk. Overdag kon niemand de WC doortrekken, en ze moesten altijd fluisteren. Het was een verschrikkelijke tijd voor de familie Frank. Want als ze werden opgepakt, dan hadden ze een groot probleem. Wie weet wat er dan zou gebeuren.

Maar ze werden niet opgepakt. Tenminste, zo leek het. Totdat…

Na meer dan twee jaar werd de familie Frank, samen met de andere onderduikers die daar woonden verraden: hun onderduikadres werd ontdekt. Ze werden door de Grüne Polizei en Nederlandse politieagenten gearresteerd en via kamp Westerbork naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau afgevoerd, en een maand later overgebracht naar Bergen-Belsen. Het is niet bekend wie de onderduikers uit het achterhuis verraden heeft.

De moeder van Anne & Margot (Edith Frank) bleef achter en stierf op 6 januari 1945. Rond februari/maart 1945 overleed Margot. Een paar dagen later overleed ook Anne, waarschijnlijk kwam dat doordat ze de ziekte vlektyfus had.

Otto Frank, de vader van Anne & Margot was de enige van de familie Frank, die de 2e wereldoorlog had overleefd. Hij had overigens ook het plan van het Achterhuis bedacht.   

Maar hoe is het nou eigenlijk met het dagboek gegaan?

Na de dood van Anne, Margot en Edith, heeft helpster Miep Gies het dagboek van Anne bewaard. Dat gaf ze later aan Otto, Anne’s vader, die daar in 1947 een boek over heeft geschreven met de naam ‘Het Achterhuis’. En dat boek is zó beroemd geworden, dat het het meest gelezen boek ter wereld is!

Het Achterhuis is nu een museum.

En dat was dus de geschiedenis van het ondertussen wereldberoemde meisje:

ANNE FRANK…

Hoofdstuk 5 – Het einde van de oorlog

En toen…

Eindelijk!

Duitsland geeft zich na vijf jaar oorlog eindelijk over. Nederland is bevrijd! Overal in Nederland, in alle dorpen en straten was het groot feest! De mensen juichten, zongen, dansten, zó verschrikkelijk blij zijn ze nog nooit geweest! Ze bedankten de Canadezen, de Amerikanen, de Engelsen, en alle andere bevrijders en mensen die Nederland in de oorlog hadden geholpen. De Canadezen namen allerlei lekkernijen mee, die de mensen al heel lang niet meer op hadden. Chocola, kauwgom, lolly’s en alle andere lekkere dingen.

Maar ja, nu Nederland bevrijd was, was het niet zo dat iedereen lekker vrij had. Zeker niet! Ze moesten alle gebouwen en huizen die gebombardeerd waren, en al het puin weer helemaal opbouwen. Dat was een hele klus! Iedereen vond dat er nooit meer zo iets erg mag gebeuren. Daarom werden de ‘Verenigde Naties’ opgericht. Dat is een partij die 28 mensenrechten bedacht, zoals bijvoorbeeld regel 1: ‘Alle mensen hebben gelijke rechten’, en zo zijn er nog veel meer van dat soort regels.

Maar hoe is het nu verder gegaan met Hitler?

Op 30 april 1945 pleegde Adolf Hitler – de leider van Duitsland – zelfmoord.

En dat was het einde van de 2e wereldoorlog, die van 1940 tot 1945 heeft geduurd…!

Maar hoe ging het ná de oorlog verder?

Op veel plekken bouwden de mensen herdenkingsbeelden. Dat deden ze omdat ze nooit willen vergeten hoeveel mensen er zijn omgekomen in de 2e wereldoorlog. Dat herdenken we nu nog steeds, bijvoorbeeld op Dodenherdenking. En natuurlijk vieren we onze bevrijding natuurlijk ook nog jaarlijks. Dat doen we op Bevrijdingsdag! Dodenherdenking & Bevrijdingsdag zijn op 4 & 5 mei.

Einde

REACTIES

M.

M.

heel goed......... en handig

8 jaar geleden

een scholier

een scholier

Jaaaaa

3 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.