Hoe was Cuba voor de Cubacrisis?
Hoe was Cuba voor Fidel Castro? In de jaren '40 en '50 was het eiland Cuba half in handen van de Amerikanen. Er was van alles; stranden, drank en casino's. Bijna alle grond en fabrieken op Cuba waren in handen van Amerikaanse bedrijven. De machtsovername door Fidel Castro in 1959 maakte daar een einde aan. Maar hoe?
Waar was de crisis een resultaat van? De Cubacrisis was het resultaat van de groeiende spanning tussen de Verenigde Staten en Cuba na de Cubaanse revolutie in ‘59 . Deze revolutie verdreef de dictator Fulgencio in Cuba en de macht werd overgenomen door de communistische leider Fidel Castro. Fidel Castro was aan de macht gekomen in Cuba nadat hij Fulgencio had verjaagd. Met name tegen over de V.S. gedroeg hij zich vijandig, omdat dat land vriendschappelijke betrekkingen had onderhouden met Fulgencio en omdat de V.S. veel invloed had op Cuba. Amerika werd hierdoor ook ontstemd en wilde geen goederen meer kopen en verkopen aan Cuba. Hij sloot daarom een band met de vijand van de V.S; de SU. Vòòr de revolutie had Amerika veel invloed op de economie van Cuba, maar Castro wilde niet dat Cuba door Amerika beïnvloed werd. Op een gegeven moment wilde Fidel Castro alle Amerikaanse bedrijven nationaliseren, of tewel, de bedrijven kwamen in de hand van de staat. Verder wilde hij de grond gaan verdelen onder de arme boeren en de arbeiders. De Verenigde Staten waren geschokt.
Waarom trad de VS zo hard op tegen de crisis? De Verenigde Staten begonnen langzamerhand ook bang te worden van het communistische regime van Fidel Castro, omdat het communisme nu wel heel dicht in de buurt van de Verenigde Staten dreigde te komen, en begonnen economische druk op Cuba uit te oefenen, waarna een embargo (een verhindering van vrij internationaal goederenverkeer) werd opgericht tussen de Verenigde Staten, haar bondgenoten en Cuba. De Verenigde Staten wilde absoluut geen communisme zo dicht bij hun eigen land, eigenlijk helemaal niet op de wereld. Maar wat was er nou zo erg aan? Het communisme stond namelijk voor een wereldrevolutie en dat was hetgeen wat de Verenigde Staten probeerden te voorkomen. Fidel Castro weigerde daarop in te gaan en reageerde door een nauwe band met de Sovjet-Unie aan te gaan.
Hoe was Cuba tijdens de Cubacrisis?
Wat is de varkensbaai-invasie (1961)? Castro begon een economisch programma van landverdeling en nationalisatie van buitenlandse bedrijven. Dit trof een aantal grote Amerikaanse bedrijven die goede contacten bij de regering Eisenhower hadden. Men drong aan op maatregelen. De CIA begon het plan uit te werken voor een invasie van Cuba door 1500 Cubaanse bannelingen. In het begin zouden zij steun krijgen als dit nodig was. Bij het aantreden van John F. Kennedy als nieuwe Amerikaanse president was het plan voor een invasie nog niet uitgevoerd. Kennedy stemde met het plan in, maar de VS zou geen openlijke steun geven. Op 17 april 1961 om 2u30 in de morgen begon de invasie. Deze zogeheten Brigade 2506 wilde een klein gebied veroveren. De bannelingen slaagden erin aan land te gaan op Playa Giron (de Varkensbaai), ondanks de weerstand door de revolutionaire milities. Parachutisten werden gedropt om de wegen af te sluiten. Zo zou een versterkte zone gecreëerd worden die meteen dienst kon doen als bevrijd gebied. Daar kon dan een voorlopige regering geïnstalleerd worden, rechtstreeks overgevlogen vanuit Miami - waar ze met gepakte koffers zaten te wachten! Tegelijk begonnen B-26 bommenwerpers, vermomd met Cubaanse nummers, het gebied te bestoken. De vluchtende burgerbevolking werd niet gespaard. De invasie werd een mislukking. De bannelingen bleven steken op het strand en kregen niet de steun die ze nodig hadden. Castro had snel zijn defensie op orde en kon zo de bannelingen gemakkelijk tegenhouden. Hoewel de invasie in de Varkensbaai voor de regering van de VS een enorme nederlaag was, zowel op politiek als op militair vlak, heeft ze ook heel wat Cubaanse families in rouw gebracht. De invasie kostte het leven aan 176 Cubanen. Meer dan 300 mensen werden ernstig gewond.
Hoe werd de SU bij de Cubacrisis betrokken? Vanuit Amerika werd van alles geprobeerd om Castro en zijn communistische regime weg te werken. De invasie in de Varkensbaai werd, zoals je hierboven hebt kunnen gelezen, een mislukking. Castro was bang voor een grote aanval vanaf de VS, nadat er op een andere Caribisch eiland grote invasieoefingen plaatsvonden, en vroeg de SU om hulp.
De Sovjet-Unie beloofde Cuba te zullen helpen als Amerika nog eens zou aanvallen. Dat kon wel eens een wereldoorlog betekenen. Het bracht Nikita Chroesjtsjov, de communistische leider van de SU, op een gewaagd idee. Hij wist dat zijn lange-afstandsraketten weinig voorstelden. Maar raketten voor de middellange afstand had hij wel. In het geheim plaatsten de Russen op Cuba kernwapens. Castro zag onmiddellijk het strategische belang in van de aanwezigheid van die raketten op Cuba. Want dan zouden de raketten dichterbij de Verenigde Staten staan waardoor zij wel de grote steden van de Verenigde Staten konden raken. Deze kernwapens stonden dus maar een paar honderd km van Amerika en waren gericht op Amerikaanse steden. Er hoefde maar iets te gebeuren en het ging misschien fout. Op dat moment hadden de Amerikanen al soortgelijke raketten in Turkije staan. In juli vertrok het eerste Russische schip naar Cuba. In totaal zouden 150 schepen zwaar gecamoufleerde raketten en ruim 40.000 manschappen naar Cuba vervoeren.
In 1961 praatten de leiders van Amerika en de Sovjet-Unie met elkaar over de vele problemen. Hoewel dit een ontspannend gesprek lijkt, was dit het niet. Beide leiders wilden niets toegeven aan de ander en de problemen werden niet opgelost. In de herfst 1962 bleek dat de SU bezig is met de bouw van een raketbasis op Cuba. De Amerikaanse inlichtingendiensten zag dat er middellange afstandsraketten met nucleaire kernkoppen op Cubaans grondgebied geplaatst werden. Chroesjtsjov had de raketten voor de Amerikanen en Cubanen verborgen willen houden, niet voor het Witte Huis.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
B.
B.
haaj! uhm.. ik moet een presentatie over de Cubacrisis houden, en ik moet wat weten over de ideologieen. heb jij daar nog info over? bedankt...
17 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
er waren twee ideologieen het communisme (de SU) en het kapitaalisme de VS
7 jaar geleden
L.
L.
ik gebruik hem maar welk cijfer heb je hiervoor gekregen?
5 jaar geleden
Antwoorden