Cuba crisis

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1381 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
40 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Deelvragen
1. Waarom waren Amerika en Rusland met elkaar in conflict?

2. Wat was de meest directe aanleiding voor de Cubacrisis?

Op 16 oktober 1962 ontdekten Amerikaanse spionagevliegtuigen met luchtfoto’s dat er op Cuba platforms werden gebouwd voor middellangeafstandsraketten, voor het eerst sinds 1814 werd de VS bedreigd door een ander land. Maar veel belangrijker was nog dat Chroetsjov, Kennedy bedrogen had, hij had immers beloofd geen nucleaire wapens op Cuba te vestigen en dit was toch gebeurd.
http://nl.logilogi.org/RuG/GescH/BaC1/TheWorldS_ChapteR7

3. Wie waren de hoofdpersonen in de Cubacrisis en welke beslissingen hebben deze personen genomen?

Dit waren:
• John F. Kennedy
• Nikita Chroestsjov
• Fidel Castro

De besluiten die zij hebben genomen:
• Nikita Chroestsjov, zorgde ervoor dat er op Cuba, nucleaire wapens werden gestationeerd.
• Doordat de spionagevliegtuigen ontdekten dat er nucleaire wapens op Cuba waren gevestigd, besloot de VS (John F. Kennedy) om de handel met Cuba stil te leggen. Dit gaf grote gevolgen voor Cuba, en dit zorgde er ook voor dat Cuba zich ging richten op de Sovjet-Unie waar later een groot conflict door ontstaat.
• John F. Kennedy had zelf ervoor gezorgd dat er op Turkije raketten van de VS stonden, deze konden op elk doel in Europa worden afgeschoten, eventueel ook op de Sovjet-Unie.
• Door Fidel Castro gaat Cuba zich economisch meer richten op de Sovjet-Unie, waardoor later alle problemen ontstaan.
• De onderhandelingen van 23 tot 26 oktober, de wereld wankelt op een nucleaire oorlog.
Chroestsjov schrijft Kennedy een brief waarin hij zegt dat hij zijn schepen met kernwapens niet terug gaat roepen, hier schrijft Kennedy niks op terug, op 26 oktober krijgt Kennedy weer een brief hierin geeft Chroestsjov het voorstel om af te zien van nog meer wapenzendingen naar Cuba en al de wapens daar weg te halen, maar alleen wanneer Kennedy de handelsblokkade opheft.
Kennedy is bezig met een brief terugschrijven, maar Chroestsjov komt alweer met een een brief waarin hij voorstelt al zijn wapens weg te halen uit Cuba indien de VS hetzelfde doet met zijn wapens in Turkije.
Alle hoge heren in de VS vinden dat ze Cuba moeten bombarderen en vinden Kennedy een lafaard, vooral omdat de Sovjet-Unie al een U2(vliegtuig) had neergehaald.
Kennedy wou nog 1 dag uitstel, hij kwam met een eigen plan wat inhield dat de VS, Cuba niet zou binnenvallen wanneer de Sovjet-Unie zijn wapens van Cuba afhaalde, ook zou de VS de handelsblokkade tussen de VS en Cuba opheffen.
De dag daarop ontvangt Kennedy een bericht terug dat Chroestsjov hiermee akkoord gaat.
• Door deze uiteindelijk goede besluiten van Kennedy ontstond er geen oorlog tussen de VS, dit had rampzalige gevolgen kunnen hebben voor heel de wereld.
http://www.geschiedenisvoorkinderen.nl/eeuw/Koude%20oorlog.htm

4. Welke gevolgen had de Cubacrisis voor de Cubaanse bevolking?

Ontstond conflict VS en Cuba door nationalisering van buitenlandse ondernemingen. Daarnaast grote stijging suikerprijzen en adoptie nonalignmentpolitiek. Gingen handelen met SU en daarnaast kregen ze leningen van Rusland. Druppel: nationalisering olieraffinaderijen van VS, die weigerden Russische olie te verwerken. VS verklaarde een compleet handelsembargo met Cuba, waarop Cuba al het Amerikaanse bezit innam en nationaliseerde. Vanaf 1960 hadden de Cubaanse leiders ook besloten een planeconomie in te voeren in hun land volgens SU model. Door dit haastige besluit hadden ze veel financiële ondersteuning nodig van de SU, net als adviseurs. Cuba was diplomatiek en economisch afhankelijk van de SU geworden, waardoor de Koude Oorlog het Caribische gebied had bereikt.
http://nl.logilogi.org/RuG/GescH/BaC1/TheWorldS_ChapteR5
(Nog niet klaar dit stukje)

5. Welke oorzaken speelden behalve de directe aanleiding nog meer een rol in de Cubacrisis?

Voor jou Kevin, Nucleaire wapens, communisme, handelsblokkade.
Invasie in de Varkensbaai door de CIA, Marshall Plan!!!. (is plan waar landen geld kregen van de VS maar niet de Communistische landen.. –moet je maar ff internet zoeken—

Economische oorzaak: De Verenigde Staten lagen tot 1960 aan de basis van de Cubaanse economie, als grootverbruiker van Cuba’s belangrijkste exportproduct; rietsuiker. Na de Cubaanse Revolutie kwam er een boycot van producten uit Cuba door de Verenigde Staten. Nu de Verenigde Staten niet meer de basis legde voor de Cubaanse Economie, moest er een andere grootverbruiker gevonden worden. De logische keus van Castro was de Sovjet-Unie.
Deze wederzijdse samenwerking had voordelen voor beide landen. Cuba werd economisch weer gesteund, en de Sovjet-Unie had nu ook wat het wou: een bondgenoot dicht bij de Verenigde Staten, zodat ze meer macht konden uitoefenen.
Bron: gehuurde boekje

Invasie varkensbaai: De Invasie in de Varkensbaai in Cuba is de mislukte invasie van Cuba door Cubaanse ballingen, gesteund door de Amerikaanse CIA. Deze invasie had het doel het communistische bewind onder Fidel Castro omver te werpen. De aanval werd echter afgeslagen.
Gehuurde boekje

6. Belangrijkste 14 dagen van de cubacrisis, de wereld op de rand van de wo 3

27 Juli 1962
Castro maakt duidelijk dat als er een eventuele aanval op Cuba komt door de VS, dit zal leiden tot een nieuwe wereldoorlog. Hij zegt ook dat hij hulp zal krijgen van de Sovjet Unie.

10 Augustus 1962
CIA Directeur McCone informeert Kennedy dat hij denkt dat de Sovjet Unie middellange afstandsraketten op Cuba gaat plaatsen.

31 Augustus 1962
Senator Keating zegt dat er bewijs is dat er Russische raketten op Cuba zijn. Hij dwingt Kennedy tot actie.

11 September 1962
Minister Groymko van buitenlandse zaken van de Sovjet Unie maakt duidelijk dat een Amerikaanse aanval op Cuba oorlog betekend met de Sovjet Unie.

9 Oktober 1962
Kennedy wil een U-2 spionagevliegtuig foto’s laten maken van Cuba, maar door het slechte weer kan de vlucht niet door gaan.

10 Oktober 1962
Senator Keating beweert dat er nu 6 ballistische raketten geïnstalleerd worden op Cuba.

14 Oktober 1962
De U-2 maakt foto’s van Cuba. De foto’s leveren bewijs voor het bestaan van raketten op Cuba.

15 Oktober 1962
Na observatie van de genomen foto’s, worden raketcomponenten gespot bij San Christobal, gelijk aan die gezien zijn in Rusland.

16 Oktober 1962
Kennedy wordt geïnformeerd over de raketten in Cuba (foto’s van San Christobal). Hij regelt een vergadering van zijn Executive Comitee, tijdens de vergadering bespreekt hij mogelijke reacties en maatregelen tegen Cuba.

17 Oktober 1962
Nog meer foto’s komen binnen, het gaat nu al om misschien 32 raketten met een reikwijdte tot 950 mijl. Deze kunnen binnen een week operationeel gemaakt worden. De Joint Chief of Staff wil een luchtaanval op Cuba.

18 Oktober 1962
Kennedy ontmoet Minister Grymko. Grymko beweert dat de raketten op Cuba alleen bedoelt zijn voor de verdediging van Cuba, niet voor offensieve doeleinden.

20 Oktober 1962
Kennedy annuleert zijn campagne tour vanwege ‘medische redenen’. Kennedy ontmoet zijn adviseurs en geeft bevel voor een defensieve quarantaine.

21 Oktober 1962
Bommenwerpers en Migs worden verzameld, aan de Noordelijke kust van Cuba worden meer raketinstallaties gebouwd. Generaal Taylor vertelt Kennedy dat een eventuele luchtaanval mogelijk niet alle raketten zal uitschakelen.

22 Oktober 1962
Kennedy informeert het volk over wat er aan de hand is in Cuba. Er worden meer mariniers naar Guantanamo Bay gestuurd. Kennedy ontmoet de leiders van het Congres, zij bieden steun, maar willen dat Kennedy meer actie onderneemt.

23 Oktober 1962
Robert Kennedy praat met de Russische ambassadeur Dobrynin. President Kennedy ontvangt een brief van Chroetsjov waarin hij de crisis een serieuze bedreiging vindt voor de vrede en voor de veiligheid van de mensen. De quarantaine wordt goedgekeurd door de OAS.

24 Oktober 1962
Russische schepen op weg naar Cuba draaien om. De militaire alertheid wordt verhoogd naar DEFCON 2, het hoogste ooit in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

25 Oktober 1962
Kennedy zegt in een brief naar Chroetsjov dat de Sovjet-Unie verantwoordelijk is voor het ontstaan van de crisis. Het Executive Commitee stelt voor om de raketten in Turkije te verwijderen, als Chroetsjov zijn raketten uit Cuba weg haalt.

26 Oktober 1962
De Sovjet-Unie gaat sneller werken om de raketinstallaties af te krijgen. Veel zijn al operationeel.

27 Oktober 1962
Kennedy ontvangt een brief van Chroetsjov, waarin hij een zogenaamde ‘Missile Exchange’ voorstelt: De Amerikaanse raketten weg uit Turkije, de Russische raketten weg uit Cuba. Kennedy laat weten dat de Verenigde Staten Cuba niet binnen zullen vallen, als de raketten weg gehaald worden.

28 Oktober 1962
Chroetsjov gaat akkoord met het weghalen van de raketten op Cuba onder de supervisie van de Verenigde Naties. Het weghalen van de raketten start meteen.

20 November 1962
De quarantaine stopt nadat alle raketten weg zijn gehaald.

Januari 1963
De crisis is officieel over, de Verenigde Staten beloven Cuba niet binnen te vallen, en hun raketten uit Turkije weg te halen. De Sovjet-Unie haalt zijn troepen en wapens weg uit Cuba.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.