Columbus

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1981 woorden
  • 26 februari 2005
  • 329 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
329 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
Voorwoord

Hallo,

Ik ben Rutger en heb het onderwerp Christopher Columbus gekozen, omdat we het onderwerp ook onder geschiedenis hebben gehad en ik er wel graag meer over zou willen weten.

Hoe ben ik te werk gegaan?

Ik heb als eerste informatie bij elkaar gezocht over Columbus en zijn ontdekkingsreizen. Toen ik dat had afgerond ben ik begonnen met hoofdstukken maken. Ondertussen was ik bezig met de voorkant en de plaatjes. Toen dat klaar was heb ik de inhoudsopgave, literatuurlijst, voorwoord en het slotwoord gemaakt. Zo heb ik mijn werkstuk opgebouwd

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1 ontdekkingsreiziger Columbus
Hoofdstuk 2 naar Indië varen via het westen
Hoofdstuk 3 de eerste reis
Hoofdstuk 4 de tweede reis
Hoofdstuk 5 derde en vierde reis
Hoofdstuk 6 Belangrijke datums
Bijlage
Literatuurlijst
Slotwoord

Ontdekkingsreiziger Christopher Columbus

Columbus werd waarschijnlijk in 1451 geboren in het stadje Genua in Italië. Toen hij twaalf was in 1463 maakte hij al zijn eerste zeevaarten. Columbus wilde graag een nieuwe route naar Indië ontdekken. Hij dacht dat de aarde niet zo groot was, dus dat dat makkelijk moest kunnen. Columbus ging met zijn plan naar de Portugese koning, maar die had niet zoveel belangstelling. Gelukkig hadden de Spaanse koning Ferdinand en koningin Isabelle dat wel . Zij gaven hem geld en Columbus kon in augustus 1492 zijn reis beginnen.

Naar Indië varen via het westen

Columbus wou via het westen naar Indië varen . De geleerden vonden die toch heel erg gevaarlijk want in die tijd dachten ze dat de aarde zo plat was als een pannenkoek en dus geen bol zoals nu. Maar toch waren er geleerden die zeiden dat je toch beter via het westen kon varen, want dat was misschien korten en kon je conflicten met de bemanning van Bartolomeus Diaz voorkomen.
In 1484 stapte Columbus naar de koning van Portugal (Johan de 2de ) maar de koning wou er helemaal niets van weten maar Columbus gaf het niet op hij legde zijn plan voor aan de koning en de koningin van Spanje (Ferdinand en Isabella). Zij waren het wel met Columbus eens. Toen ging Columbus als een gek aan het werk.

De eerste reis

Op 3 augustus 1492 vertrok Columbus uit Palos in Spanje. De drie schepen samen hadden ruim 90 bemanningsleden. De meeste mensen kwamen uit Spanje, uit Palos of Sevilla. Er zaten vier buitenlanders bij, waaronder iemand die Arabisch sprak. De andere zeemanslieden hoopten dat hij met de vreemde mensen die ze tegenkwamen kon praten. Er zaten ook gevangenen bij die vrij waren als ze meegingen.
Columbus had de leiding over de Santa María, Martín Alonso Pinzón over de Pinta en zijn broertje Vincent over de Niña.
Eerst voerden ze naar de Canarische Eilanden, om extra voorraden aan boord te krijgen, om een nieuw zeil voor de Niña te halen, en om een nieuw roer voor de Pinta te halen. Op 6 september 1492 ging de reis verder.
Alles ging precies als plan. Er was een stevige wind en het weer was goed. Columbus was heel goed in een speciale berekening met het weer. Hij noteerde het weer elke dag in een schrift, en zo kon hij berekenen waar ze ongeveer waren. Columbus had het erg naar zijn zin, maar de matrozen waren ongerust. Ze hadden het zwaar aan boord. Ze moesten elke dag de wacht houden. Een dag was verdeeld in zes wachten van drie of vier uur. Ieder matroos moest twee keer per dag de wacht houden. De eerste wacht was om 3 uur ’s nachts. Er werd dan vaak gezongen. Om 7 uur was er ook zang. 11 uur ’s morgens ontbeten de matrozen dan samen. Om 3 uur ’s middags was er een rustige wacht. ‘s Avonds was er ook nog twee keer wacht. Dan was er weer zang. Het klinkt misschien leuk, maar de matrozen waren ontevreden. Ze waren bang dat ze voorgoed hun vaderland Spanje moesten verlaten. Columbus probeerde ze gerust te stellen door allerlei trucjes. Maar de matrozen van de Santa María hadden op 6 oktober echt genoeg van de zee. Ze dreigden Columbus overboord te gooien. Martín Alonso Pinzón houde ze gelukkig tegen toen ze columbus over boord wouden gooien. De bijna geslaagde muiterij was afgelopen.
Op 11 oktober vonden de mensen hout. Dat betekende dus dat er ergens dichtbij waarschijnlijk land was. Op 12 oktober 1492, om 2 uur ’s nachts was er land in zicht. De mensen waren dolgelukkig. Columbus roeide er naar toe omdat hij dacht dat er mensen zouden wonen. Colmbus en zijn bemanning bleven daar een week om voedsel op te slaan. Columbus was in een hele nieuwe wereld namelijk: America. Op land stak Columbus een Spaanse vlag. Hij was waarschijnlijk (er zijn mensen die zeggen dat de Deen Pinning in 1476 Amerika had bereikt) na de Vikingen de eerste Europeaan die Amerika had bereikt. Hij noemde het eiland San Salvador. Hij praatte in gebarentaal met de plaatselijke bewoners. Hij bewonderde vooral hun voorwerpen en handelde voorwerpen met hen.
Later ontdekte Columbus nog meer eilanden. Hij had ze allemaal een bijnaam gegeven. Waarschijnlijk ontdekte hij Cuba in november. Hij vond het zo’n groot land dat hij dacht dat hij het vasteland van Cathay (China) had ontdekt.
Op 6 december ontdekte hij Haïti. Hij noemde het Española (letterlijk ‘Spaans Eiland’). De Santa María had voor de kust van dit eiland een schipbreuk. Gelukkig kwamen ze veilig aan op de kust van Española. Columbus sloot vriendschap met Guacanagarí, een machtige Indiaan. Het wrak van de Santa María liet hij samen met 39 man achter, die moesten van het wrak een fort maken en goud zoeken. Hij noemde het net gestichte nederzetting La Navidad.
In januari 1493 ging Columbus terug met de Niña. Maar door een storm van 12 tot 14 februari verloor de Niña contact met de Pinta. Columbus voer met de Niña naar de Azoren (een eiland). De mensen daar dachten dat ze piraten waren en gooide ze in de gevangenis. Later kwamen ze vrij, met moeite. Op 15 maart 1493 kwam Columbus in Palos in Spanje aan. Hij werd vereerd. Hij was in heel Europa bekend.

De tweede reis

Columbus had voor een tweede reis maar liefst 17 schepen gekregen! Waaronder de Niña. De mensen wilden van Española en de andere eilanden een kolonie maken. Er gaan maar liefst ruim 1200 man mee! Velen waren onder de indruk van het goud van daar, want iedereen wou natuurlijk zo snel mogelijk rijk worden.
Columbus koos een andere route. Na slechts 29 dagen, op 3 november 1493, bereikte Columbus Dominica. Het was een eiland van de kleine Antillen. Columbus voer langs vele eilanden (Maria Galante, Guadalupe, Montserrat, Antigua, Santa Cruz en Puerto Rico) naar Española. Toen de mannen Guadalupe net bereikten, ging Diego Márquez, de kapitein van een van de schepen, alvast zonder toestemming van Columbus het gebied verkennen. Hij verdwaalde helaas. De mannen van Columbus gingen hem zoeken. Het was niet makkelijk, want Guadalupe was bedekt door een dicht woud. De mannen ontdekten ondertussen een nieuwe vrucht, die ze ‘anana’ noemden. Ze kregen ondertussen ook ruzie met de Indianen. Ze wonnen de strijd wel, maar ontdekten dat de Indianen afschuwelijke mensen waren. Ze aten mensenvlees. Zelfs kinderen werden opgegeten. Nadat Márquez was gevonden ging de reis verder. Columbus bereikte Española op 22 november. Er was slecht nieuws voor hem. De 39 mannen die een tijdje geleden door Columbus was achtergelaten, waren door Indianen vermoord. Hun fort was verbrand. Columbus was niet blij, maar hij strafte de indianen niet. Hij sloot juist vrede met ze en begon zijn plan opnieuw. Op 2 januari koos hij een goede plek van Española uit en begon een nieuw dorp op te bouwen. Hij noemde het dorp Isabela, naar de koningin van Spanje. Eerst was het maar een heel klein plaatsje, maar langzamerhand begon het kleine plaatsje groter te worden. Later werd het zelfs een belangrijke plaats. Op 24 april 1494 ging Columbus verder met zijn ontdekkingsreis. Hij voer verder naar het westen, want hij hoopte dat hij Cathay (China) kon vinden. Marco Polo beweerde dat er in China veel goud en edelstenen waren. In plaats van het vasteland van China kwam hij op een ander stuk land terecht. Het was een klein eiland: Jamaica. Via Jamaica kwam hij aan in Cuba. Hij beweerde dat hij het vasteland van China had gevonden. Maar hij vond geen enkel stuk goud of edelsteen. Dus ging hij toch maar terug naar Española. Daar was het een chaos, een mislukking. In Isabela werd weinig goud gevonden. Omdat de Europeanen het land niet wilden bewerken, werden de Indianen gedwongen het werk te doen. Veel Indianen werden ziek en gingen dood. De Indianen vochten zelfs een keer met een leger van 10.000 man terug, maar ze werden toch verslagen. Ruim vijftig jaar later waren er maar nauwelijks 500 Indianen over. In 1496 ging hij terug naar Spanje. Hij hoopte dat hij zijn plaats als gouverneur van Española niet kwijt zou raken na de mislukking op Española.

Derde en vierde reis

Tijdens zijn derde reis in 1498 ontdekte Columbus het vasteland van Zuid-Amerika, bij de rivier de Orinoco, en het eiland Trinidad. Op Hispaniola had Columbus af te rekenen met een muiterij. De Indianen werden mishandeld en vermoord. Columbus wilde alles weer goed maken maar dat lukte hem niet. Na vele klachten over Columbus stuurde de Spaanse koning een 'scheidsrechter'(iemand die ergens een beslissing over moet nemen). Deze nam Columbus gevangen omdat hij vond dat hij niet te vertrouwen was. Later stuurde Columbus hem weer terug naar Spanje
Nadat Columbus zes weken in een gevangenis in Spanje hebben doorgebracht, werd hij ontvangen door het Hof. Hij vroeg eerherstel, maar het Hof ginger niet op in. Columbus behield nog wel zijn titels, maar zij hadden geen betekenis meer. Wel werd Columbus vrijgelaten.
In 1502 kreeg Columbus toestemming voor een vierde reis. Hij ging op zoek naar een route in Midden-Amerika. Hijzelf geloofde nog steeds dat hij Oost-Azië had bereikt. De route die hij zocht wordt beschreven door Marco Polo, en komt overeen met de straat van Malakka, tussen Maleisië en Sumatra. Later leed hij nog schipbreuk op Jamaica. Na een lange zware reis keerde hij op 7 november 1504 terug in Spanje.

Bijlage

Columbus eerste reis Columbus derde reis

Columbus tweede reis Columbus vierde reis

Belangrijke datums
Columbus’ leven Andere belangrijke ontdekkingen
Wanneer: Wat: Wanneer: Wat:
1451 Columbus wordt geboren in Genua in Italië Ca. 1000 De Vikingen ontdekken
Noord-Amerika
1476 Columbus komt aan in Lissabon 1488 Diaz ontdekt Kaap de Goede Hoop
1486 Columbus komt aan in Spanje 1496 of 1497 Cabot ontdekt Newfounderland
1492-1493 Eerste reis van Columbus, de Bahama’s, Cuba en Española ontdekt 1498-1499 De Portugees Vasco de Gama bereikt Indië via het zuidpunt van Afrika
1493-1496 Tweede reis van Columbus, enkele Antillen ontdekt 1499 De Italiaan Amerigo  Vespucci
ontdekt Brazilië
1498-1500 Derde reis van Columbus, Trinidad en Paria ontdekt 1520-1522 De Spanjaard Fernão Magelhaes maakt een reis om de wereld
1502-1504 Vierde reis van Columbus, hij volgt de kust van Midden-Amerika 1577-1580 De Engelsman Francis Drake maakt ook een reis om de wereld
1502 Columbus overleed op 20 mei te Sevilla, Spanje 1606 De Nederlander Willem Jansz. ontdekt Australië

Literatuurlijst

www.scholieren.nl

http://home.wanadoo.nl/watervrienden/columbus.htm

www.schooltv.nl

http://users.skynet.be/zoekheteensop/spreekbeurtenweb/spreekbeurtcolumbus.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Columbus

Slotwoord

IK heb twee keer eerder een werkstuk gemaakt over de onderwerpen: wintersport en Recreatie. Ik had nu het onderwerp “Columbus” gekozen. Het is wel iets heel anders maar ik heb er wel plezier aangehad. Maar de informatie is wel moeilijker te vinden. Want het is allemaal geschiedenis en vaak staan er dan moeilijke woorden of zinnen in die je niet begrijpt. Gelukkig heb ik toch noch genoeg informatie gevonden.

Jullie weten dat ik het onderwerp heb gekozen, omdat ik er graag meer over wou weten. Dat is gelukt, want eerder wist ik Nooit dat Columbus nog een 3e en 4e reis heeft gemaakt.Hopelijk vonden jullie het een boeiend werkstuk. En er misschien wel iets van geleerd hebben. Ik zelf vond dat Columbus een heel avontuurlijk leven heeft gehad. En dat Columbus belangrijk is geweest voor heel de wereld.

REACTIES

P.

P.

Columbus had ook twee dagboeken bij zich.

17 jaar geleden

A.

A.

Het is een leuke werkstuk. Alleen, het is koning Ferdinand en niet Gerdinand.

13 jaar geleden

V.

V.

Het is Amerigo Vespucci, niet Amerigo Vessupicci.

13 jaar geleden

S.

S.

dit is niet zo goed. ik had hier een laag cijfer voor. (niet dat ik heb gekopieerd maar het was veel foute informatie)

13 jaar geleden

M.

M.

Dit is echt slecht. Ik heb hier in groep 8 ook een werkstuk over gedaan en ik kreeg een 10! Als ik dit zo zou inleveren zou ik een dikke onvoldoende krijgen.

13 jaar geleden

G.

G.

Ben je hier wel eerlijk aan gekomen want ik zag hem net ook op een andere website

13 jaar geleden

A.

A.

Ik vind dat iedereen niet zo moet zeuren. Deze persoon heeft zijn best gedaan! En iedereen doet het op zijn eigen manier. En ook al is het gekopieerd dan heeft diegene die het originele werkstuk gemaakt heeft ook wel iets goeds gedaan. Dus houd op met verbeteren en geef niet alleen tips, maar op tops. En natuurlijk mag je ook tips geven! Maar ga niet heel veel tips geven want je weet niet eens of wat je zegt waar is. Boeken en websites kunnen allemaal fouten maken. Wat ik alleen weet is dat Jezus heel veel van jouw houd. Kijk voor meer informatie op: www.jongenvrij.nl

9 jaar geleden

I.

I.

Je hebt je best gedaan maar ik vind het niet zo goed.
Hij zag geen hout maar meeuwen dus hij zei tegen de mannen dat er land in zicht was. De bewoners waren bijna naakt, hij wouw met ze onderhandelen. (Wouw kan ook of wilde) De eerste reis duurde 1 jaar.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.