Dinsdag 20 september 2005. Dat is de derde dinsdag van september. In Nederland is dat ieder jaar opnieuw een bijzondere dag. De bedoeling is dat ik hier duidelijk maak waarom de derde dinsdag van september nou een bijzondere dag is.
De derde dinsdag van september wordt ook wel prinsjesdag genoemd. Op de derde dinsdag maakt de koningin eerst een rijtoer door Den Haag
vanaf haar ontvangst- en werkpaleis naar het Binnenhof, dit ontvangst- en werk paleis, heet Paleis Noordeinde. Het Koninklijk woonpaleis, dat ook in Den Haag staat, heet Paleis Huis ten Bosch, dit is sinds 1981 het woonpaleis van de Koningin en ligt aan de noordoostelijke kant van Den Haag. Onder het Binnenhof verstaat men het terrein rond het kasteel en de gebouwen die op en om dat terrein staan. Oorspronkelijk was het binnenhof alleen een ommuurd hof met in het midden de woning van een graaf, de bouw van een kasteel aan het binnenhof, het rolgebouw, werd afgemaakt door Graaf Floris V. Het binnenhof was ook ooit omringd door grachten en aan de noordkant had je de Hofvijver, nu is alleen de hofvijver er nog een klein stukje gracht naast het torentje. Rechts van dat Torentje, waar de werkkamer van de minister-president is, ligt het Mauritshuis, dat gebouwd is in 1640 als woning, maar nu gebruikt wordt als museum. Links van het torentje heb je de Grenadierspoort, recht tegenover het torentje bevinden zich kantoorruimtes van de tweede kamer.
Na de rit moet de koningin aan het werk in een van de gebouwen rond het Binnenhof. De rede die zij houdt, heet de troonrede. Ze leest de troonrede voor in de ridderzaal in het kasteel. De troonrede is altijd op televisie te zien, dus eigenlijk leest de koningin hem voor heel Nederland voor, maar in de zaal zitten de leden van de Staten-Generaal (dat zijn de eerste en tweede kamer) en de ministers, staatssecretarissen, de leden van de Raad van State en andere genodigden. De voorzitter van de vergadering, mevrouw Timmeman-Buck, vertelde dit jaar ook nog iets over de wijze waarop de Koningin haar functie uitoefent. De tekst die de Koningin voorleest, gaat over de toestand in ons land en in de wereld. De troonrede geeft als het ware een ‘staat van het land en de wereld’. Dingen als veiligheid, de terrorismedreiging, onze economie en de Europese integratie worden besproken.
Nadat de koningin haar tekst heeft voorgelezen maakt ze weer een rijtoer door Den Haag en gaat terug naar haar paleis. De meeste andere aanwezigen gaan naar een grote vergaderzaal. In die zaal gaan de leden van de Tweede Kamer en de regering vergaderen over een nota, een ander woord voor een brief met voorstellen. De nota die de minister van Financiën aanbiedt aan de Tweede Kamer heet de miljoenennota. Deze nota haalt hij uit een koffertje. De Miljoenennota is een algemene toelichting op de rijksbegroting. De Miljoenennota zet de keuzes, de belangrijkste plannen van de regering en de prijskaartjes die daaraan hangen op een rijtje en licht het ‘waarom’ achter deze keuzes toe. De Miljoenennota gaat ook in, op de economische en financiële situatie van Nederland en de te verwachten ontwikkelingen in Nederland, in Europa en daarbuiten. De nota wordt elk jaar opgesteld voor het jaar daarna, de nota die op afgelopen prinsjesdag is voorgelezen, is voor 2006.
De Nederlandse staat heeft volgens de regering in 2006 137,4 miljard inkomsten en 146,7 miljard uitgaven. De regering wil in 2006 27,9 miljard euro uitgeven aan onderwijs, cultuur en wetenschappen. Aan voortgezet onderwijs wil de regering in 2006 5.686.575.000 euro uitgeven. Dat is 3,4% van alle uitgaven.
De tweede kamer heeft in totaal 150 leden. Een fractie is een groep van volksvertegenwoordigers die uit dezelfde politiek partij komen. De tweede kamer heeft op dit moment 14 fracties.
De partijen uit de tweede kamer die ook in de regering van Nederland zitten, zijn het CDA (Christelijk Democratisch Appél), D66 (Democraten 66) en de VVD (Volkspartij voor Vrede en Democratie). De namen van de fractieleiders van de partijen die in de regering zitten zijn:
CDA (Christelijk Democratisch Appél) - Jaap de Hoop Scheffer
VVD (Volkspartij voor Vrede en Democratie) - Jozia van Aarten
D66 (Democraten 66) - Bori Dittrich
Het CDA heeft op dit moment 44 zetels, de VVD heeft er 27 en D66 heeft er 6. De partijen die wel in de Tweede Kamer zitten, maar geen deel uitmaken van de regering, kennen we één term, oppositie.
De fractievoorzitter is de voorman van een in een volksvertegenwoordiging. De fractievoorzitter van PvdA (Partij van de Arbeid) heet Wouter Bos, van SP (Socialistische Partij) is dat Jan Marijnissen en van het SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) is dat Bas van der Vlies.
Tussen volksvertegenwoordiging en regering zitten verschillen. Andere woorden voor volksvertegenwoordiging zijn parlement, Staten-Generaal en de eerste en tweede kamer samen. De Nederlandse volksvertegenwoordiging heeft twee hoofdtaken. Namelijk wetsvoorstellen maken en het opkomen voor de belangen van het Nederlandse volk. De Nederlandse regering heeft drie verschillende taken. Dat zijn wetgeving, uitvoering van de wetten en rechtspraak.
Vaak worden de termen regering en kabinet door elkaar gehaald, er is echter een verschil. In de Grondwet staat dat de regering wordt gevormd door de Koning(in) en de ministers. De regering van Nederland wordt gevormd door de opeenvolgende staatshoofden en kabinetten.
Het kabinet bestaat uit alle ministers en staatssecretarissen en heeft de naam van de minister-president. Het kabinet van nu wordt ook het kabinet-Balkenende genoemd. De ministers vormen samen de ministerraad.
Verslag bezoek aan Den Haag
Ik verwacht dat we leren hoe dingen in zijn werk gaan bij de tweede kamer. We gaan een debat bijwonen en ik verwacht dat we daardoor wat meer gaan leren over hoe dit allemaal gaat, wat iedereen doet, hoe de sfeer is, enzovoorts. Ook krijgen we natuurlijk een beetje een indruk over hoe het daar is, hoe het zou zijn als wij daar elke dag rond zouden lopen.
We gaan natuurlijk ook naar het Mauritshuis en ik hoop dat we dan wat meer leren over de schilderkunst uit de zestiende en zeventiende eeuw.
Ik denk dat dit wel een leuke excursie gaat worden.
Gebouwen
We moesten natuurlijk helemaal op het begin van de dag naar de gebouwen toe lopen, mijn eerste indruk was dat het heel groot was en veel glas, het was ook goed beveiligd, je moest al je spullen afgeven en door een staaldetector heen lopen waarna je je spullen in een kist moest doen. Het was heel modern en strak, met hoge plafonds, veel zilver en grijs. Later kregen we nog uitleg over het gebouw. Het gebouw is zo gebouwd dat er veel licht binnenvalt, er zijn veel ramen en veel lampen. Open staat voor democratisch, omdat wij natuurlijk een democratisch bestuur hebben in Nederland. De grond was zo gemaakt, dat het net op eb en vloed leek en de grijze lamellen overal waren water, wat natuurlijk heel toepasselijk is voor Nederland. In het kamertje waar wij film keken was een groene vloer (gras), een beetje een blauw plafond (lucht) en witte vormen op het plafond (wolken).
Film: de kamer aan het werk
Er waren na de verkiezingen 150 nieuwe kamerleden die nu de verantwoording voor alle Nederlanders hebben. Het verkiezingsprogramma wordt uitgevoerd door een coalitie. We spreken van een coalitie als twee of meer partijen in de Tweede Kamer het kabinet steunen. Dat is nodig omdat het kabinet het vertrouwen van de Tweede Kamer moet hebben om goed te kunnen functioneren. Dat noemt men het parlementaire stelsel. De bewindslieden in een kabinet zijn afkomstig uit de partijen die de coalitie vormen. In Nederland worden meestal coalities gevormd met een ruime meerderheid in de Tweede Kamer.
Het moment dat de afspraken in het regeerakkoord worden benoemd door het kabinet worden vastgelegd.
Het kabinet werkt een groot deel van hun tijd in de Plenaire zaal, deze is ook het bekendst. De 2e kamer controleert hier de regering, van dinsdag tot en met donderdag vergaderen ze in de Plenaire zaal en van maandag tot en met donderdag houden ze commissies. De details die niet in de Plenaire vergaderingen worden besproken, worden in de commissies wel besproken. Aan het eind van de week wordt er gestemd en dan wordt er een beslissing genomen. Op dinsdag wordt de eerste vergadering uitgezonden op tv, dit heet het vragenuurtje.
Als kamerleden niet tevreden zijn, dan kunnen ze een motie indienen. Als de motie wordt geweigerd, dan is er een conflict.
Dan, op de derde dinsdag van september, is het prinsjesdag, op deze dag wordt het parlementaire jaar geopend en houd de koningin haar troonrede. Na de troonrede brengt de minister van financiën zijn koffertje met de miljoenennota erin. De fractievoorzitters reageren en dan komt er een debat, de algemene beschouwing. De volgende maanden leggen de kamerleden en ministers de begroting uit. Op 1 januari wordt de begroting aangenomen. De beloftes worden in wetten omgezet en dan op de derde woensdag in mei, is de dag der verantwoording, dan wordt het koffertje weer gebruikt. Wat hebben we gedaan dit jaar? en Zijn we binnen het budget gebleven? Zijn dan vragen die er gesteld worden en waar over gedebatteerd wordt.
Zitting tweede kamer
Er zijn negen partijen. Als je vanuit het publiek kijkt dan zitten links de meest linkse partijen en rechts de meest rechtse partijen. De partijleden zitten van voor naar achter op volgorde van de lijst. Op de plekken waar de kamerleden zitten staat aan de binnenkant van de rugleuning van de stoel een wapen. De voorzitter van de Tweede Kamer (nu is dat Frans Weisglas) heeft ook een wapen op zijn stoel. Hij zit als je vanuit het publiek kijkt vóór de plaatsen van alle kamerleden, aan de linkerkant. Aan de rechterkant, zit de regering.
De achterste rij heet de loge. In het midden staan twee tafels waaraan stenograven zitten, die schrijven snelschrift en nemen alles op. Aan de zijkanten staan twee bankjes voor de bodes, zei brengen koffie en water rond en ook brengen ze de schriftelijke vragen en antwoorden van de kamerleden rond, je kunt ze herkennen aan de koker die ze op hun rug dragen en de ‘pinguïnjassen’.
De naam van diegene die de besprekingen van de kamer leid, hebben we niet kunnen horen, je kon wel zien dat hij het debat leidde, doordat hij elke keer als er een andere spreker aan het woord kwam, de spreker aankondigde. De sprekers die wij gehoord hebben, zijn dhr. Van As van het LPF en daarna dhr. Rouvoet van de Christen Unie. Het onderwerp was de slechte toestand op de Nederlandse Antillen. Dhr. Rouvoet sprak over het aanpakken van het drugsgebruik, het optreden van de kustwacht, de groeiende armoede en de sociale vorming van de jongeren daar. Hij werd onderbroken door dhr. Van der Staaij. Wat mij toen opviel, was dat ze op een gegeven moment door elkaar aan het praten waren en toen ze dat niet meer deden, liep dhr. Van der Staaij weg en ging staan praten in een van de ‘zijgangetjes’. Toen kwam hij terug en ging weer zitten. Wat me ook erg opviel, was dat er maar een stuk of 10 mensen waren in die hele grote zaak, dat was erg raar, omdat ik eigenlijk verwacht had, dat er wat meer mensen zouden zijn en er meer mensen aan het woord zouden komen.
Vragen aan kamerlid
Margreet Smulder van het CDA
1. Wat vindt u van de oorlog in Irak?
2. Hoe combineert u uw privé-leven met uw werk?
3. Hoe bent u kamerlid geworden?
4. Wat vindt u van Bush?
5. Hebt u last van de pers?
6. Krijgt u wel eens brieven van mensen?
7. Wat vindt u van Wilders?
8. Bent u ook woordvoerster?
9. Bent u voor of tegen bij het debat dat ging over dat de scholen verantwoordelijk zijn voor de kinderopvang na schooltijd?
10. Waarom bent u tegen?
11. Hoe lang zit u al in de kamer?
12. Verveelt u zich ook wel eens als u lange debatten hebt?
13. Doet u ook huisbezoeken?
14. Krijgt u ook wel eens onbeleefde mailtjes of post?
15. Wat doet u allemaal in één week?
16. Hebt u kinderen?
17. Hoeveel dagen in de week werkt u in de kamer?
18. Bent u wel eens op tv?
19. Waar woont u?
20. Verdient u veel?
21. Zijn er de hele dag door debatten?
22. Hebt u Balkenende ontmoet?
23. Hebt u zich wel eens bedreigd gevoeld? Zo ja, waarom?
24. Wat vindt u van dit kabinet?
25. Bent u het meestal eens met uw partij?
26. Wordt u wel eens herkend op straat?
27. Wat zou u veranderen als u de minister-president was?
28. Wat wou u worden toen u klein was?
29. Hebt u nou het beroep dat u wilde worden?
30. Met welke fractievoorzitter bent u het totaal oneens?
31. Bent u wel eens bang om uw mening te geven? Na wat er is gebeurd met Pim Fortuin en van Theo van Gogh?]
32. Heeft uw man er moeite mee dat u kamer lid bent? zo ja waarom?
33. Wat vindt u van Jan-Peter Balkenende?
34. Pakt hij de dingen goed aan volgens u?
35. Wat vindt u van minister Verdonk? Vindt u dat zij het goed aanpakt met de asielzoekers? Zou u het ook zo doen? En waarom dan?
36. Wat vindt u zo leuk aan uw werk?
Verslag bespreking kamerlid
We zouden eigenlijk een gesprek hebben met mevr. Liesbeth Spies van het CDA, maar die was jammer genoeg niet aanwezig. Nu hadden we een gesprek met Margreet Smulder, ook van het CDA.
Margreet Smulder zit al 3 jaar in de kamer, ze is woordvoerster bij de debatten over kinderopvang en de zorgverzekeringswet.
Ze is dus woordvoerster bij de debatten over kinderopvang. Er is een debat dat ging over dat de scholen verantwoordelijk zijn voor de kinderopvang na schooltijd. Ze is tegen, omdat het niet de taak van de scholen is en kinderopvang al een beroep apart is. Ze kunnen niet zomaar een paar vrijwilligers in een lokaal zetten en die voor de kinderen laten zorgen. Dat is niet eerlijk tegenover mensen die bijvoorbeeld een eigen kinderopvang hebben. En ook niet tegenover de kinderen, die horen niet hele dagen op school te zijn.
Ze vertelt dat zij 3 kamerdagen heeft, dat zijn dinsdag, woensdag en donderdag. Op maandag en vrijdag doet zij in haar eigen regio huisbezoeken, of zijn ontvangt mensen, die vragen hebben over de onderwerpen waar zij over gaat. Ze vertelt dat ze in een week bepaalde dingen doet, ze heeft fractievergaderingen, het vragenuur, ze ontvangt mensen in haar eigen regio, ze heeft verder nog andere debatten en stemt één keer in de week na het vragenuurtje.
Margreet Smulder is niet zomaar kamerlid geworden. Ze was eigenlijk historicus, daarna werd ze makelaar. Na makelaar werd ze beleidsmedewerkster en daarna pas ging ze bij de staten van Drenthe werken (waar ze woont). Doordat ze daar werkte, werd ze gevraagd of ze in de tweede kamer wilde werken.
Ze zit bij het CDA om een paar redenen, ze is zelf Christen en de uitgangspunten die het CDA heeft spreken haar aan. Het CDA denkt ook aan de jongeren en kinderen, deze moeten zichzelf nog ontplooien enz. en ze heeft zelf een zoon, wat ook wel meetelt. Ook werkt het CDA via de filosofie van de bijbel, dus de wijze lessen die daarin staan.
Wat ze dus eigenlijk doet in de kamer, is dat ze dingen in de samenleving volgt en deze dingen verbeterd als dat nodig is.
Ze werkt in totaal ongeveer 40-50 uur per week, maar ze werkt soms ook op zaterdag, ze heeft dan ook een klein appartementje in Den Haag, zodat als ze heel erg laat doorwerkt, tot 9 uur ’s avonds bijvoorbeeld, ze daar kan overnachten. Ze heeft een zoon, waar ze in het weekend altijd bij is.
Ook vertelde ze ons hoe ze tegenover Bush en de oorlog in Irak staat. Ze zei over de oorlog, dat Saddam de regels heeft overtreden, hij had vernietigingswapens gemaakt. Nederland had dan wel niet meegedaan aan die oorlog, Saddam is uit zijn functie ontheven en dat vond ze goed. Over Bush zei ze, dat er een groot aantal zaken was waarbij er een groot verschil is tussen de manier waarop er geregeerd wordt hier in Nederland en in de VS. En dat ze de manier hier in Nederland toch echt wel beter vond.
Ze vond de pers geen probleem, ze is niet zo vaak op televisie, dus dat is geen probleem. Ze krijgt wel vaak mailtjes, ze beantwoordt ze allemaal. Maar soms krijgt ze wel eens heel onbeleefde mailtjes, waar ze natuurlijk minder blij mee is, waarop ze heel kortaf iets terugstuurt. Ze is wel blij dat ze post krijgt, want dan kan ze de vragen van de mensen beantwoorden.
Ze zei ook wat ze van Wilders, de dood van Pim Fortuin en het idee dat Turkije bij de EU zou komen vond. Ze vond dat Wilders een aantal zaken goed deed, maar de manier waarop niet goed vond. De dood van Pim Fortuin vond ze een dieptepunt in dat jaar, omdat hij gedood is om zijn politieke opvatting, al is ze niet bang, dat dit haar ook zal gebeuren. Ze vond Pim Fortuin’s opvatting echter niet goed, al vond ze het wel goed, dat hij deze dingen bespreekbaar had gemaakt. Zijn standpunten vond ze te radicaal. Het idee dat Turkije bij de EU zou komen vond ze niet goed, omdat hun rechtssysteem niet goed is, er haast geen vrijheid in hun land is en ze over het idee van vrijheid van meningsuiting en geloof niet dezelfde opvattingen als in de EU hebben. Ze vinden vrouwen daar bijvoorbeeld ook minder als mannen.
Toen was het einde van het gesprek al aangebroken en ging mevr. Smulder naar een debat toe. Wij gingen op weg naar het Mauritshuis.
De schildertechniek
In het Mauritshuis hangen schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. In deze eeuwen, schilderden ze naar de werkelijkheid. Frans van Mieris bijvoorbeeld, was een fijnschilder, fijnschilders maken heel kleine schilderijen waar je het liefst helemaal met je neus tegenaan zou gaan staan om elk detail te kunnen zien. Ze schilderden met veel lagen over elkaar heen en zetten klodders op het papier om licht te vangen bijvoorbeeld. Ze gebruikten van alles om op te schilderijen, zelfs koper en goud, maar ook gewoon papier. Soms krasten de schilders als ze bijvoorbeeld op goud hadden geschilderd, op een stukje wat verf weg, waardoor de laag goud naar boven kwam. Ook stond deze tijd bekend om de hoeveelheid details die geschilderd werden. Op de film was bijvoorbeeld te zien, dat er een vieze doek op de achtergrond van een schilderij was geschilderd. Uit onderzoek bleek, dat deze ‘vieze doek’ uit wel 5 lagen verf bestond! Er was één schilderij, de oude man van Rembrandt van Rijn, die er eigenlijk een beetje buiten viel. Hij was niet geschilderd als de andere schilderijen. Op deze was namelijk op een paar plekken te zien waar de schilder zijn kwast had neergezet en de huid van de man op het schilderij, was niet gaaf, maar vol met strepen. Niet alle schilders houden zich dus aan de gewoonten van die tijd.
Terugblik op de excursie
Ik heb van het bezoek aan de Tweede kamer veel geleerd, omdat ik eigenlijk geen idee had, hoe het daar allemaal in zijn werk ging. Ik vond de voorlichtingsfilm een beetje onduidelijk omdat het allemaal heel snel ging enzo.
Ik vond het bezoek aan het Mauritshuis wel leuk, omdat ik wel van schilderijen kijken houd en het was ook leuk, dat je gewoon een vragenblad kreeg en die in moest gaan vullen. Je leerde hier veel meer van als van de rondleiding, omdat dat ook op het einde van de dag was en we het waarschijnlijk allemaal een beetje zat waren, het stil zijn enz.
Een advies voor volgend jaar zou zijn, een langere pauze, omdat je dan even lekker kunt doen wat je wilt en ook even in de stad rond kan kijken. Nu moest je gewoon heel lang achter elkaar stil zijn en opletten. Of wat eerder stoppen en dan nog een uurtje door Den Haag heen lopen. Ook een optie is dat je eerst alles doet in het Tweede Kamergebouw en dan alles in het Mauritshuis. Nu liepen we namelijk de hele tijd heen en weer tussen de twee gebouwen, wat ook weer tijd kostte natuurlijk. De rondleiding kan ook weggelaten worden, omdat je van dat formulier toch meer leert.
Mijn mening over deze excursie is toch wel positief, omdat ik het Mauritshuis gewoon heel leuk vond en de terugweg in de bus was ook gezellig, hoewel het wel erg lang duurde. En een excursie is hoe dan ook beter als een hele dag op school zitten natuurlijk.
REACTIES
1 seconde geleden