Apartheid in Zuid-Afrika

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2528 woorden
  • 15 mei 2000
  • 491 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
491 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

1 Inleiding

Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik de apartheid in Zuid-Afrika best interessant vind er erg leuk om er een werkstuk over te maken. Zuid-Afrika, In dit werkstuk behandel ik de apartheid in Zuid-Afrika met onderwerpen zoals: wie er als eerste woonden, wie er een kolonie hadden, hoe het geregeld was in en na de apartheid met het school, werk en natuurlijk hoe het is ontstaan en hoe het op politiek gebied geregeld was en hoe de zwarten zich er tegen verzetten.

2 De geschiedenis van Zuid-Afrika

2.1 De eerste bewoners

Al ver voor onze jaartelling woonden er al lang volkeren en stammen in Zuid-Afrika. Een van de grootste volken in die tijd was in die tijd "De san". Deze mensen waren nomaden en ze trokken in kleine groepen door het zuidelijke deel van Zuid-Afrika. Ze leefden in de steentijd en aten vooral plantaardige dingen zoals knollen en wortels. Iets voor onze jaartelling kwam er nog een opvallend volk bij "De Khoikhoi" dit waren ook nomaden net zo als de San maar deze mensen leefden ook nog van hun eigen vee dat ze hielden. Deze volkeren waren niet van het negroïde ras of ter wel de mensen die een zwarte huidskleur hebben. De mensen die wel bij het negroïde ras hoorden leefden vooral in het noorden van Zuid-Afrika en noorden tot de Bantu-taalgroep. Het binnenland van Zuid-Afrika ook wel Hoogveld genoemd werd pas veel later bewoond. Hier gingen de "Sotho" volkeren zich vestigen. Deze volkeren behoorden ook tot het negroïde ras. De Sotho hielden zich bezig met mijnbouw. Zij haalden ijzererts uit de grond om er gebruiksvoorwerpen mee te maken maar ook tin, koper en goud werden gedolven. Deze grondstoffen waren voor de handel. Zo was er nog een stam Die in ivoor handelde met de Portugezen in een baai in het noord-westen van Zuid-Afrika, de Delagoabaai wat nu volgens mij de Alexanderbaai heet. Dit ging zijn gangetje tot de 18e eeuw. Toen ging het wat slechter met de handel uit van Zuid-Afrika.omdat er onrust was in Europa. Verder had je nog andere stammen zoals de Zoeloe, Zhosa, Mpondo, Pedi, Vendra En Swazi.

2.2 Kolonialisatie

Later kwamen de Hollanders naar Zuid-Afrika toe. Wel gek want de Porugezen waren er toch veel eerder. Dit zat zo: de Portugezen zagen gewoon het nut er niet van in om deze punt in te nemen. De Khoikhoi die daar net als de San en de zwarte boeren leefde werd verdreven of tot slaaf gemaakt.
De khoikhoi werd later door de Hollanders de Hottentotten genoemd. De Hollanders wel en hadden eerst alleen Kaap de goede Hoop in handen en waren
Dit zijn verjaagde boeren opzoek naar een nieuwe woonplaats.

de eersten dit een stukje land in
Zuid-Afrika hadden veroverd. Dit gebeurde op 6 april 1652. Zij hadden dit stuk land veroverd voor de gustige liging. Want het lag op de routevan Europa naar Indië dan konden schepen van de b.v de VOC aanleggen en daar nog wat bevooraden. Van andere landen kwamen er natuurlijk ook schepen om aan te leggen en dat betekende handel en geld verdienen. Het bleef niet alleen bij Kaap de goede hoop langsamerhand werd de grens verlegt. Toen de kaap in 1830 in handen van de Britten kwam schaften ze daar de slavernij af wat de Hollanders nog niet hadden gedaan en troken de Afrikaaners naar het noord-oosten in de richting van Pretoia en stichten daar twee republieken: Transvaal en Oranje Vrijstaat. Later werd er in Transvaal goud en diamand gevonden en dus wilden de Britten hun gebied uit te breiden. Dit gebeurde onder leiding van Cecil Rhodes. Hij was de premier van de kaap kolonie. Of ter wel oorlog deze oorlog. Deze oorlog heete: de Boren oorlog. De Boerenoorlog was hevig en duurde van 1899 tot 1902. Er werden 6.000 Afrikanen en 22.000 Britten gedood. Naast de 6000 Afrikanen die werden gedood stierven er nog eens 26.000 Afrikaanse vrouwen en kinderen aan ziekten in de door de opperbevelhebber Lord Kitchener opgezette concentratiekampen maar de boeren waren verslagen. In 1910 verleende de Britten onafhankelelijkheid aan Zuid-Afrika. De boeren die de oorlog 8 jaar geleden hadden verloren kregen het nu wel voor het zeggen in Zuid-Afrika.

2.3 Ontstaan apartheid

Het begon allemaal toen er een blanke partij aan de macht kwam.. In het jaar 1913 werd er een wet aangenomen waarin stond dat er honderdduizend zwarte Afrikanen moesten verhuizen en in speciale woongebieden moesten gaan wonen. Deze woongebieden werden "zwarte plekken" genoemd. Toen er in 1948 verkiezingen waren en dit werden gewonnen door Dr. Hendrik Verwoert. Hij was een Nederlander en hoorde bij de Nationale Partij (Alleen maar door een 2 miljoen blanken en een paar honderd kleurlingen.). In 1961 werd Dr. Hendrik Verwoert tijdens zijn zitting doodgestoken door een geestelijk gestoorde Griek Deze Nationale Partij (hoorde bij het Afrikaner Nationalisme). Een van de belangrijkste wet volgens de partij was de wet op de indeling naar ras. Dit hield het volgende in: er waren vier groepen in Zuid-Afrika: de blanken de zwarten de kleurlingen en de Indiërs. De blanken waren de Europeanen. De zwarten waren de oorspronkelijke bewoners. De kleurlingen waren niet blank maar ook niet zwart. De Indiërs staan ongeveer even hoog als de kleurlingen. Als je het op zou schijven krijg je het zoals het in figuur I staat.

Blanken ( fig. I )
¯

Indiërs
¯

kleurlingen
¯

zwarten

3 Tijdens de apartheid

3.1 Het dagelijkse leven

In het dagelijks leven merkte je best wat van de apartheid bijvoorbeeld op school voor de apartheid zat je met zwarte en blanken in een klas en er in zit je in eens gescheiden of als je alleen al naar buiten keek zag je het al: de bankjes in het park met de tekst "Nie vir Swarten" of "Whites Only" of "Europeans Only", stranden met borden waarop bijvoorbeeld stond: STAD DURBAN, Hierdie gebied is ingevolge van artikel 37 van die Durban strandverordeninge uitgehou vir die blanke rassegroep, of ter wel dat dit strand alleen voor het blanke ras. Deze openlijke vormen van racisme was heel gewoon en stond in de wet op Aanwysingen van Aparte Gerieve. Deze wet werd in 1953 aan genomen. Buiten de stad werden townships gebouw dit waren wijken die gebouwd werden voor de zwart Afrikaanse mensen. Deze mensen moesten dus verplicht verhuizen naar deze townships. Het enige voordeel was dat water gas en electriciteit gratis waren.maar op den duur kwam er nog een probleem bij, ze hadden voor de zwarte mensen geen huizen meer en die gingen dan een eigen huisje bouwen en zo ontstonden er binnen de kortste keren een krottewijk. Dit wou de regering niet dus lieten ze buldozers komen op de krotten wijken weg te slopen. Als zoiets gebeurde was zo'n township helemaal leeg en uitgestorven maar binnen een dag stonden er weer hutjes die van zelf weer een krottewijk vormden en de regering ging ze maar weer weghalen en zo ging het tot de apartheid over was. Ook het openbaar vervoer ging apart zo mochten als je bijvoorbeeld toch een blanke moeder had en een zwarte moeder mocht je soms niet eens samen in een bus om dat je een iets donkerde huid had dan je broer.

3.2 Politiek

Zuid-Afrika was een democratie tenminste zo was het bedoeld maar het meerendeel van de bevolking was zwart en dat deel mocht niet stemmen maar de mensen die wel mochten stemmen waren de blanken. Dus je kunt het meer een als je door de ogen van een zwarte Afrikaan kijkt meer een dictatuur waar je moest doen wat de staat zei en als je dat niet deed dan werd je opgepakt en voor de rechter gesleept en volgens mij moet je als zwarte Afrikaan heel veel geluk hebben op een eerlijk proces. In het begin was Dr. Hendrik Verwoerd persident van Zuid-Afrika en in 1966 dood gestoken. Hij was de grote man achter de apartheid, want hij had de apartheid doorgevoerd en nieuwe wetten ingevoerd deze wetten waren bijna allemaal discriminerend voor de zwarten en in het voordeel van de blanken. Zijn opvolger P.W Botha werd in hetzelfde jaar nog president. Hij hoorde ook bij de Nationale Partij waar Dr. Hendrik Verwoerd lid van was maar hij deed het wat minder streng. Dr. Hendrik Verwoerd had 12 miljoen zwarte Afrikanen in afzonderlijke thuislanden of zwarte nationale staten geplaatst en hun kregen geen Afrikaans staatsburgerschap. Ook de genen die achter bleven in de steden kregen ook geen Afrikaans staatsburgerschap.
Later werd de regering van president P.W Botha zo onder druk gezet dat ze in 1986 aan de helft in de thuislanden waren geplaatste zwarten hun Afrikaans staatsburgerschap terug gaf en nog iets later kreeg de andere helft ook hun Afrikaans staatsburgerschap terug. Verder vond hij dat de westerlijke regeringen met hun eigen zaken moesten bemoeien, want zij wouden dat hij de apartheid zou beëindigen en de zwarten hun rechten moest terug geven.

3.3 Naar school gaan

Voor de apartheid was het heel normaal dat je bij zwarten in de klas zat. Tijdens de apartheid vonden ze het ineens heel gek dat bijvoorbeeld zijn zwarte vriendje niet meer in de klas zat maar op een aparte school buiten de stad het zogename bantoe-onderwijs. Dit onderwijs was opgezet door Dr. Hendrik Verwoert in 1953. hiermee wou hij het onderwijssysteem zo aanpassen dat de zwarte Afrikanen die nog op school zaten zo de rol van het "zwart" zijn in de blanke maatschappij bij te brengen. Hij zei: "Als de zwarten in Zuid-Afrika op grond van wat hen wordt bij gebracht, meent te mogen verwachten maken zij een grove fout er is voor hen in de Europese levens gemeenschap geen plaats boven het niveau van bepaalde vormen van arbeid.". Met deze scholen wou hij de zwarten op zijn plaats houden waar ze naar zijn mening thuis hoorden. Dit was dan ook een belangrijke bron van de onrust geweest Er zijn grote verschillen tussen blanke en zwarte scholen. In 1879 was de verhouding leraar(es)- leerlingen zo: 1-20 voor de blanken en 1-48 voor de zwarten en is dus meer als het dubele aantal leerlingen per leraar dan de blanke scholen!!! De zwarten leerlingen leerden meer over de cultuur van de blanken dan over hun eigen cultuur. De zwarte scholen hadden ook slechte santaire voorzieningen en bij de blanke scholen was dat allemaal veel beter. Tot dat in 1983 in eens de regering mee deelde dat alle rassen dezelfde kwaliteit onderwijs kregen. Voor blanken en Indiërs tot 16 jaar werd school zelfs gratis en verplicht maar dit geld niet voor zwarten en kleurlingen niet en de scholen bleven rassenscheiding toepassen.

3.4 Naar het werk

Je kunt de werkverdeling makkelijk verdelen de zwarten doen de aller vuilste en aller rotigste baantjes terwijl de blanken de betere baantjes hadden. Ik ga over allebei wat vertellen. Ik begin bij de zwarten. Ongeveer 60.000 zwarten in de mijnen van Zuid-Afrika waar men diamant, goud en steenkool gedelfd wordt. De zwarten moesten bijvoorbeeld in de mijn mijnwagentjes voor uit te duwen of tussen de werkende machines kruipen om daar bijvoorbeeld een kapotte machine te maken of in nauwe mijngangen steen kool te delven dit werk was erg zwaar. In die mijnen werkten ook blanken hun en werken meestal in de diamant en goud mijnen en een klein deel in de steenkolenmijnen. In 1979 mochten de zwarte mijnwerkers voor het eerst lid worden van een vak bond maar die was er niet voor de zwarten dus in 1982 kwam er dan een zwarte mijnwerkers vakbond. Deze hete de Nationale vakbond van mijnwerkers of wel the national union of mineworkers. Twee jaar later riep de vakbond haar eerste officele staking uit en met succes want de zwarte mijnwerkers kregen 25% meer loon, maar verdienden nog steeds minder dan de blanken. Je had ook winkels die door zwarten werden gerund in deze winkel kwamen eigenlijk alleen maar zwarte mensen en zo had je ook andere dingen zo als garages en zo apart voor de zwarten. Je had ook winkels voor blank en zwart maar deze winkels hadden een aparte in gang voor zwarte en een aparte ingang voor blanken. Blanken hadden zoals ik eerder al zei een de betere baantjes zoals bijvoorbeeld programeur of iemand die op de beurs of op kantoor zit of boer met zwarte slaven maar ook bijvoorbeeld mijnwerker maar dan niet met erge rot banen zoals in een mijn mijnwagentjes voor uit te duwen of zo. Toch waren er in verhouding meer blanken werkloos dan zwarten.

3.5 Het verzet

Waar onderdrukking is, is natuurlijk ook verzet. Dit is overal zo. Een voorbeeld: een leraar wil dat het stil is een deel doet het en het andere deel praat rustig door dan wordt de leraar kwaad een het deel wat rustig door prate word dan weer kwaad op de leraar. Het deel dat rustig door prate is dus het verzet, zij verzetten zich tegen de leraar. Dit gebeurde ook in Zuid-Afrika. De blanken onderdrukten en de zwarten verzetten zich er tegen. Je het verschillende manieren van verzet zoals demonsteren soms met geweld soms niet, blanken overvallen, maar ook het verbranden of weg gooien van je gehalte pas was verzet. Je gehaltepas was een kaart voor de zwarte mensen waar hun persoonlijke gegevens opstond. Deze pas moest je als zwarte altijd op zak hebben om het aan de politie te kunnen tonen als je bijvoorbeeld aan werd gehouden. De pas moest verplicht dragen worden als je zestien jaar of ouder was. Als je werd aangehouden en je had hem niet bij je werd je meteen op gepakt. Een van de bekentste verzets strijder uit
Zuid -Afrika was Nelson Mandela. Nelson Mandela hoorde bij het ANC of wel het African National Congress. Deze partij was opgericht in 1912. het doel van deze partij was een eind maken aan de rassenwetgeving door de regering onder druk te zetten. Pas in 1940 kreeg het ANC echt veel aanhangers en werd de partij steeds machtiger. 1952 begon het ANC met een hele grote actie de zogenaamde Defiace Campaign. Bij deze actie overtraden ze expres de apartheidsvoorschriften zoals de blanke winkelingang te gebruiken inplaats van de zwarte of mensen aan moedigen om hun pasjes weg te gooien en opgepakt werden wat zo de regering veel tijd en geld koste en ongemak bezorgde binnen een maand waren er 8500 zwarte mensen opgepakt. De actie werd beëingd door dat er ANC-leiders waaronder Nelson Mandela op grond van de wet op de onderdrukking van het Communistme werden opgepakt of verbannen. Na dat Nelson Mandela was opgepakt werd Albert Lutili voorzitter van het ANC. In 1976 werd het Zuid- Afikaans verplicht op alle scholen dit maakte de jeugd van het townschip Soweto zo kwaad dat
ze een protest-demonstratie organiserden op 16 juni 1976. Zo waren er meer dan 10.000 kinderen bij een midelbare school verzameld en toen de politie met traangas ging schieten gingen de kinderen stenen naar de politie gooien waarop de politie het vuur opende op de kinderenwaar bij een kind om het leven kwam. Dit maakte de bewoners van de townschips zo razend dat de volgende dag er weer demonstraties en protesten kwamen. Op 26 juni maakte de regering de regeling weer ongedaan.

Bronvermelding

Boeken:
Het einde van de apartheid \ C.Bradley; (vert.uit het engels) 1995
Zuid-Afrika \ M. Evans; (vert. uit het engels) 1988
Zuid-Afika: ontstaan en ontwikkeling van de apartheid \ Stan Verschuuren; 1990

Sites:
www.mg.co.za/mg/
www.madameve.co.za
www.mandelacartoon.co.za

REACTIES

R.

R.

het is kolonisatie
en niet Kolonialisatie
kijk maar eens goed

groet robert

14 jaar geleden

H.

H.

Ik vind wel dat je Moet opschrijven waarom de zwarte mensen zo onder druk werden gezet

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.