Anne Frank

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 907 woorden
  • 14 april 2014
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Het lijkt mij heel leuk om meer te weten te komen over Anne Frank. Ik heb het gekozen, omdat het mij een leuk en interessant onderwerp lijkt. 

Anne frank werd op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt aan de Main (Duitsland). Anne heeft een zusje, Margot, dat drie jaar ouder is. De familie Frank is joods, maar dat is niet zo bijzonder, want in Duitsland wonen in die tijd honderdduizenden joden. In die jaren gaat het slecht met Duitsland. Miljoenen mensen zijn arm en velen zijn werkloos. Er is een politieke partij de NSDAP (Een partij van de nazi’s), de partij van Hitler.

Hitler is de leider. Hij zegt dat het Duitse volk het knapste volk en het beste Volk is van de hele wereld. Waarom is er dan toch ellende? “Dat komt door de joden”, zegt Hitler. “Stem op mij. Ik zal Duitsland weer groot en sterk maken.”Dat doet hij door snelwegen aan te leggen en hij leidt mannen op voor het leger.
Steeds meer Duitsers geloven hem en stemmen op Hitler. In januari 1933, als Anne Frank drie jaar is, wordt Hitler de baas in Duitsland. Familie Frank verhuist dan al snel naar Nederland (Amsterdam).

Anne en de onderduikers zijn in 1942 verraden, wie hen verraden heeft is onbekend.  Eerst moesten ze naar Westerbork in 1944 werden ze afgevoerd naar Auschwitz en daarna naar Belgen-Belsen daar is Anne in maart 1945 overleden.

Jodenster

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten Joden boven de leeftijd van zes jaar een Jodenster dragen. Dit kenteken bestond uit een zwart getekende zespuntige ster uit gele stof net zo groot als een van je handpalmen met de tekst Jood, in zwarte letters. De Jodenster moest zichtbaar en vast opgenaaid op de linkerkant ter borsthoogte van het kledingstuk gedragen worden.

Na de zomer van 1941 komen er allerlei maatregelen tegen de joden. Ze worden steeds meer apart gezet. Op Anne’s dertiende verjaardag krijgt ze een dagboek van haar ouders. Daarin schrijft ze onder andere over de maatregelen tegen de joden. ‘Jodenwet volgde op Jodenwet  en onze vrijheid werd afgepakt. Joden moeten een Jodenster dragen; joden moeten hun fietsen afgeven; joden mogen niet in de tram; joden mogen niet in een auto, joden mogen alleen van 14.00 tot 17.00 uur boodschappen doen; joden mogen alleen naar een joodse kapper’ en zo gaat het door, Joden mogen bijna niks meer van Hitler.
Maar nog steeds kan niemand vermoeden wat de nazi’s werkelijk van plan zijn. Hitler heeft namelijk in het geheim besloten dat alle elf miljoen joden in Europa moeten worden vermoord. Alle joden zullen eerst naar concentratiekampen worden gebracht.  Margot is een van de eersten die te horen krijgen dat ze naar een ‘werkkamp’ moeten. En dan gaat familie Frank naar het Achterhuis.

Het Achterhuis

Het werk van het bedrijf loopt gewoon door, dus de onderduikers moesten overdag erg stil zijn. Er kwamen ook klanten en er werkten gewoon mensen in het magazijn. De wc mocht bijvoorbeeld niet doorgetrokken worden. Er moest overdag heel stil gelopen worden en er moest gefluisterd worden als je wilde praten. ‘s Avonds moesten, voordat de lantaarns aan gingen gele papieren tegen het raam aan geplakt worden, anders kon je zien dat daar iemand was. 
Miep Gies, Jan Gies, Victor Kugler, Johannes Kleiman en Elisabeth van Wijk van het kantoor zorgden voor het eten en spullen die ze nodig hadden. De familie die zich schuil hield, had natuurlijk ook eten en spullen nodig. 

Na een week komt de familie Van Daan bij hen inwonen. Vier maanden later volgt een tandarts, die Albert Dussel heet. Anne moet haar kamer met hem delen, maar ze vindt hem helemaal niet aardig. 
Via de radio, die ze ‘s avonds beluisteren, horen ze berichten over het verloop van de oorlog. De spanning is te snijden met zoveel mensen in zo’n kleine ruimte en Anne heeft vaak ruzie met haar moeder en mevrouw Van Daan. Ze mag Fritz Pfeffer ook niet erg, dit is bijvoorbeeld omdat hij met zijn klokje bijhoudt wanneer hij aan Anne’s bureau mag zitten. De enigen met wie Anne kan praten zijn haar vader en Peter van Daan. 
Overdag is er voor Anne maar heel weinig te doen, als je amper mag praten ga je je ook erg vervelen. Overdag leert Anne het meest en ze schrijft natuurlijk wat in haar dagboek, en soms leest ze wat. 

Dagboek

oor haar dertiende verjaardag in 1942 kreeg Anne Frank een dagboek cadeau. Ze begon er meteen in te schrijven. Het grootste deel van haar dagboek gaat over haar tijd in het Achterhuis. Zo heet de plek waar Anne moest onderduiken. Ze moest zich daar samen met haar ouders, haar zus en nog vier andere joden verstoppen. Hun leven liep gevaar.

In de ruim twee jaar dat zij verborgen zit, schrijft zij enkele schriften vol. Op het einde van de onderduiktijd herschrijft Anne Frank haar dagboeken met het plan er een boek van te maken dat na de oorlog uitgegeven kan worden. In 1947 publiceert Otto Frank de dagboeken van zijn overleden dochter. Het dagboek van Anne Frank wordt een van de meest gelezen boeken ter wereld.

Bronnen

Wikipedia

Geschiedenis boek (op school)

De Anne Frank krant

Ik wist naar welke concentratie kampen ze moest en wanneer ze geboren was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.