Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Anne Frank

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 1382 woorden
  • 19 augustus 2013
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Wie was Anne Frank?
Anne Frank werd geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt.  Haar volledige naam was Annelies Marie Frank. Ze kwam uit een joodse familie. De ouders van Anne zijn; Otto Frank en Edith Frank-Holländer. Ze had ook een drie jaar oudere zus; Margot.

Haar ouders trouwden op 12 mei 1925 in Aken. Na hun huwelijksreis naar Italië kwamen Otto en Edith in Frankfurt Am Main te wonen. Haar vader werkte bij de bank van zijn familie. Over Anne frank haar moeder is niet veel bekend. Ze kon niet zo goed met haar

moeder opschieten.

Daarna ging het slecht met Duitsland. Miljoenen mensen zijn arm en velen zijn werkloos. Hitler wilde dit veranderen. Hij wilde Duitsland weer groot en sterk maken. Hij gaf de joden de schuld van de armoede en de ellende. In januari 1933 komt Hitler in Duitsland aan de macht, hierdoor is Anne Frank en haar familie niet meer veilig in Duitsland. Ze verhuisden naar Nederland.

Wat is er na de 2e wo gebeurd?
Na 2 jaar ongemerkt ondergedoken te hebben, worden ze toch ontdekt en gearresteerd. In augustus 1944 worden de onderduikers van het

achterhuis namelijk gedeporteerd.

Na deze arrestatie in augustus 1944 heeft Anne Frank nog zeven maanden geleefd. Eerst is zij samen met de andere onderduikers naar kamp Westerbork in Drenthe gebracht en van daaruit naar het concentratiekamp Auschwitz in het Polen. In de winter van 1944 moest zij samen met Margot naar Bergen-Belsen, een kamp in het

noorden van Duitsland.

Anne en Margot Frank zijn in maart 1945 in Bergen-Belsen gestorven aan tyfus. Tyfus is een besmettelijke en gevaarlijke ziekte. In het kamp Bergen-Belsen hielden de nazi's duizenden joden gevangen. Omdat het Joodse “gevangenen” waren, werden ze slecht verzorgd. Je kreeg bijvoorbeeld amper eten, en hygiënische omstandigheden waren ontzettend slecht. Duizenden gevangenen

stierven aan honger en ziektes.

Toen Anne Frank samen met haar zus Margot in maart 1945 aan tyfus stierf, was

zij pas 15 jaar oud.

Haar moeder, Edith, is ook in het concentratiekamp overleden. Edith was zwak en erg mager en overleefde dat niet. Iedereen die bij hun leefde in het Achterhuis ondergedoken zat, heeft de concentratiekampen niet overleefd. Behalve Otto, Anne haar vader, is de enige van de 8 onderduikers die het overleefd heeft.

Otto Frank is zelf ook in 1980 overleden.

Op 15 april 1945 bevrijdden Engelse soldaten het kamp. Ze troffen duizenden dode gevangenen aan. De weinige overlevenden waren erg ziek. Er was geen tijd om alle doden netjes te begraven. Ze zijn in grote kuilen gegooid. Ook Anne en Margot Frank. Ze hebben geen eigen graf. Maar er is wel een grafsteen waar hun beide namen op staan.

 Waar wooonde ze?

Anne Frank woonde in het begin van de 2e WO nog in Duitsland maar in 1929 kwam er een crisisjaar in Duitsland dat kwam door de 1e wereldoorlog.  Duitsland moest toen het verdrag van Versailles ondertekenen. Veel bedrijven gingen gingen failliet. Ook het bedrijf van de familie Frank ging failliet in 1934. En ze verhuisden naar Nederland.

Maar toen kwam Hitler aan de macht, wou hitler (bijna) alle joden naar werkkampen sturen. Dus moest de familie frank onderduiken, om daar niet heen toe hoeven. Maar Margot is een van de eerste die toch te horen krijgt dat ze naar een werkkamp moet. Anne hoort van haar vader dat ze gaan onderduiken. Achter het bedrijfsgebouw aan de Prinsengracht staat een kleiner huis aangebouwd, dat leeg staat. Het heet het achterhuis. Op zes juli 1942 verstoppen zij zich in dat huis. Later komen er nog vier onderduikers bij. Je kon naar de families toe, door een boekenkast weg te draaien.

Het was heel moeilijk leven in het Achterhuis, je moest stil zijn overdag en s’avonds kon je een beetje praten.

Na meer dan twee jaar werden de onderduikers verraden, hun onderduikadres werd ontdekt. De families werden door de Grüne Politzei en de Nederlandse politieagenten gearresteerd. De families werden via kamp Westerbork naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau afgevoerd, en een maand later overgebracht naar Bergen-Belsen. Het is niet bekend wie Anne Frank en haar familie heeft verraden.

 Waarom had anne frank een dagboek? 

Op 12 juni 1942 werd Anne Frank 13 jaar.  Van haar ouders kreeg ze die ochtend een dagboek. Het dagboek had rode en witte ruiten op een stevige kaft. Anne Frank was er heel blij mee, want het was haar mooiste verjaardagscadeau. Ze had nog nooit een dagboek gehad. Anne Frank besloot dat ze haar dagboek alles kon toevertrouwen. Ze gaf haar dag boek ook een naam: "Kitty". Ze schreef iedere dag wel in het dagboek over de oorlog, school en familie.  Ze begon iedere keer met ‘’ Lieve Kitty’’. Hier een stukje wat Anne frank geschreven heeft op 1 julie 1942 over haar liefde: Peter Schiff

Ik houd van Peter zoals ik nog nooit van iemand gehouden heb, ik houd mijzelf altijd voor dat Peter alleen maar om zijn gevoelens te verbergen met al die meisjes loopt. Mischien denkt hij dat ik en Hello ook verliefd op elkaar zijn. Maar dat is niet waar. Hij is maar een vriendje van mij.

Anne´s liefste wens was schrijfster worden. In haar dagboek schreef ze ook; ´Je weet allang dat m´n liefste wens is dat ik eenmaal journaliste en later een beroemde schrijfster zal worden. Na de oorlog wil ik in ieder geval een boek getiteld ´Het Achterhuis´uitgeven.´ Otto Frank vervulde deze wens. Otto heeft de oorlog overleeft, hij kwam terug bij het achterhuis, Miep (die daar woonde en hulp met onderduiken) heeft het dagboek bewaard. Otto heeft het dagboek bekend laten worden en is in zestig talen vertaald. En is bekend over de hele wereld!

 Wanneer is Anne Frank verraden?                                                                   

Op 4 augustus 1944 worden de onderduikers gearresteerd. Iemand heeft ze verraden. Ze worden via doorgangskamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Alleen Otto Frank overleeft de kampen, alle andere onderduikers zijn overleden. 2 van de mensen die ook onderdoken in het achterhuis zijn vermoord. De anderen sterven van uitputting en ziekte. Wie de verrader was, is niet gevonden. Ze weten het nu nog steeds niet.

Iemand heeft de Duitse politie gebeld met de mededeling dat er op de Prinsengracht 263 joden verborgen zaten. Wie dat gedaan heeft, is nooit bekend geworden. Er waren vermoedens en er kwam in 1948 een eerste onderzoek. Veertien jaar later werd nog eens geprobeerd de toedracht uit te zoeken. Beide onderzoeken leverden geen resultaat op. De verrader werd niet gevonden.

Otto heeft gezegd;

Tegenwoordig wil ik het niet meer weten wie ons destijds in Amsterdam verraden heeft.

 Hoe is de bevreiding gegaan?

Otto Frank is de enige die de oorlog overleeft heeft. Zijn kamp werd door de Russen op 27 januari 1945 bevrijd. Otto wil terug naar Amsterdam. De russen brengen hem daarheen. Op 3 juni komt Otto aan in Amsterdam en gaat meteen naar Miep Gies. Otto verteld dat Edith dood is, maar dat hij hoop heeft dat Anne en Margot nog leven, want Otto heeft gehoord dat Bergen-Belsen geen vernietigingskamp is. Otto trekt in bij Miep en haar man Jan. Bijna 2 maanden later hoort Otto dat alle twee zijn dochters overleden zijn. Doordat het nu zeker is dat Anne dood is haalt Miep de dagboekpapieren tevoorschijn die Anne aan Miep in bewaring heeft gegeven. Otto gaat alles meteen lezen en is ontroerd en verbaast. Hij wist nooit dat Anne alles wat er in het Achterhuis is gebeurd zo nauwkeurig heeft verteld in haar dagboek. Omdat het Anne’s droom was om schrijfster te worden, begint hij met het zoeken naar een uitgever. Hiermee heeft Otto Anne’s wens toch nog uit laten komen. Pas in de zomer van 1947 word haar dagboek uitgegeven.

 voorwoord

Ik heb Anne Frank als onderwerp gekozen, omdat het mij een interessant onderwerp lijkt.  Ook vind ik met geschiedenis, de tweede wereldoorlog een interessant onderwerp.

 conclusie

Ik vond het een heel interessant onderwerp, ik heb er veel van geleerd. Ik wist niks over het dagboek enz. Er was heel veel informatie over te vinden, maar om het allemaal te verwerken in dit werkstuk, kostte wel veel tijd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.