ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

ANNE FRANKINHOUDSOPGAVE

1. Voorgeschiedenis

2. Dreiging

3. De schuilplaats

4. De onderduikperiode

5. Verraden

6. Het Dagboek

7. Slotwoord1. VOORGESCHIEDENISAnne Frank is van Joodse afkomst. Zij is in 1929 geboren in Duitsland, in Frankfurt am Main en heeft daar samen met haar vader en moeder; Otto en Edith en haar zusje Margot gewoond tot halverwege 1933. In dit jaar begint alle ellende als Adolf Hitler aan de macht komt in Duitsland. Zijn partij, de NSDAP, verbiedt het bestaan van alle andere politieke partijen en heeft zelfs een eigen leger, de SA. De aanhangers van Hitler worden ook wel de Nazi’s genoemd, dit zijn de mensen die tot het Arische ras behoren (blond haar, blauwe ogen). Zij haten en verafschuwen alle mensen die aan dit ideaalbeeld niet voldoen, vooral de joden.De familie Frank voelt zich thuis in Frankfurt am Main, omdat Anne’s oma en nog een paar ooms en tantes ook in Frankfurt wonen. Maar toch besluiten de ouders van Anne Frank in 1933 naar Nederland te verhuizen omdat Duitsland in verband met de rassendiscriminatie en jodenhaat te gevaarlijk wordt. Zij komen in Amsterdam terecht waar de vader van Anne een bedrijfje begint. De familie Frank voelt zich in Nederland gelukkig en ook weer veilig.
2. DREIGINGHitler wil macht hebben over heel Europa en valt daarom samen met zijn sterke leger verschillende Europese landen binnen, te beginnen met Polen.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Er volgen vele bombardementen op belangrijke grote plaatsen, onder andere Rotterdam, en het Nederlandse leger kan niets anders doen dan zich overgeven. Nederland is bezet door de nazi’s en vanaf dit moment wordt er door hen bepaald wat wel en wat niet mag. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen het Arische ras en alle mensen die daar niet bij horen, zoals Joden, gehandicapten, homo’s, zigeuners en Jehova’s getuigen. Joden moeten voortaan een Jodenster goed zichtbaar op hun kleding dragen zodat zij meteen te herkennen zijn door Hitler en zijn aanhangers.In 1941 wil Hitler alle Joden in Europa (dit waren ongeveer 11 miljoen mensen!) vermoorden. Hij liet hiervoor speciale kampen bouwen. De Joden moeten voortaan precies doen wat de Duitsers zeggen en zij worden verplicht in Duitsland te gaan werken. In werkelijkheid werden zij gearresteerd en naar concentratiekampen overgebracht om daar vermoord te worden.3. DE SCHUILPLAATSVanaf dit moment houden de ouders van Anne Frank er rekening mee dat er een tijd zal komen dat ook zij zich voor de nazi’s zullen moeten verstoppen en uit voorzorg richten ze vast een schuilplaats in. Ze gebruiken hiervoor het woongedeelte achter het bedrijfje van Otto, de vader van Anne. In de buurt zijn vele kleine bedrijfjes die ook in het weekend doorwerken. Het zal dus niet meteen opvallen als de schoorsteen van het Achterhuis in het weekend rookt.Als ook Margot, het zusje van Anne Frank een oproep krijgt om in Duitsland te gaan werken besluit de familie Frank echt onder te duiken in “Het Achterhuis”. In het voorste gedeelte gaat het bedrijf gewoon door.
Het achterhuis wordt van het voorhuis (het bedrijf) gescheiden door een boekenkast waarachter onzichtbaar een draaideur is bevestigd. Achter deze draaideur gaat een trap naar boven naar de ruimte waar de onderduikers zich schuilhouden.4. DE ONDERDUIKPERIODEIn de onderduikperiode houdt Anne Frank een dag boek bij. Ze begint dit dagboek op haar dertiende verjaardag, 12 juni 1942 en geeft het dagboek een naam: Kitty.

Anne is erg eenzaam omdat zij ondergedoken zit met zeven andere personen in een kleine ruimte; ze kan niet naar school, niet naar buiten en heeft geen vriendinnen. Maar gelukkig kan ze alles vertellen aan haar dagboek en tegen haar zus Margot.

Ze zit ondergedoken samen met haar ouders, zus en nog vier andere joden: de heer (Hermann) en mevrouw (Auguste) van Pels, Peter hun zoon en Fritz Pfeffer. In Annes dagboek hebben deze mensen een schuilnaam gekregen. De familie Van Pels noemt ze familie Van Daan en Fritz Pfeffer noemt ze Albert Dussel.De onderduikers krijgen hulp van niet-joden, vier medewerkers van het bedrijf van Otto Frank, die hen op alle mogelijke manieren proberen te helpen. Zoals Miep Gies, Bep Voskuijl, Victor Kugler en Johannes Kleiman. Zij doen alles voor de mensen die ondergedoken zitten in een woonruimte achter het bedrijf van Otto Frank.

- De vader van Miep heeft een boekenkast getimmerd om de ingang van de onderduikplaats te verbergen.

- Miep zelf zorgt voor boodschappen, maakt eten voor hen klaar en haalt boeken van de bibliotheek zodat zij met lezen de tijd door kunnen komen.

- Johannes helpt met de inrichting van de onderduikplaats.

- Victor neemt de leiding en de zorg over voor het bedrijf van Anne’s vader en neemt kranten en tijdschriften voor hen mee.

- Bep vraagt op haar eigen naam cursussen aan zodat de onderduikers die kunnen volgen.

De helpers doen er alles aan om te zorgen dat voor deze joodse mensen de dagen in het achterhuis ondanks het feit dat zij daar opgesloten zitten toch een beetje dragelijk zijn.5. VERRADENBegin augustus van het jaar 1944 wordt het hele gezin en de vier andere joodse onderduikers verraden. Er komt een overvalwagen voor de deur van het pand aan de Prinsengracht en een aantal Nederlandse politieagenten valt onder leiding van een nazi het pand binnen. Zij gaan meteen naar de boekenkast met draaideur waarachter de onderduikers zich schuilhielden. Het is dus duidelijk dat zij op een gruwelijke manier verraden zijn.De onderduikers en twee medewerkers van het kantoor worden gearresteerd en afgevoerd naar een concentratiekamp, Westerbork in Drenthe. Later worden zij overgebracht naar Auschwitz (Polen). Nog weer later werd Anne samen met haar zusje overgebracht naar een ander kamp in Duitsland: Bergen-Belsen.

Hier kregen zij bijna niets te eten en de leefomstandigheden waren zeer slecht. Vele mensen stierven hier van honger en door akelige ziektes. Anne Frank en haar zusje zijn hier ook gestorven in maart 1945 aan de zeer besmettelijke ziekte Tyfus.6. HET DAGBBOEKAls de oorlog afgelopen is en Nederland is bevrijd keert de vader van Anne terug naar Amsterdam. Hij is van de familie de enige overlevende. Dan komt Otto Frank in het bezit van Anne’s dagboeken. Miep en Bep hadden het dagboek en de schriften waarin Anne alles opgeschreven heeft gevonden na de arrestatie van de onderduikers en al die tijd bewaard. Otto Frank liet het dagboek aan familie en vrienden lezen. In het dagboek stond ook dat Anne later schrijfster wilde worden en een boek zou schrijven over de tijd dat zij ondergedoken zat in het Achterhuis. Ze had ook al een titel voor het boek bedacht: “Het Achterhuis”. Otto wilde de wens van zijn dochter vervullen en besloot er een echt boek van te laten drukken. Inmiddels lezen mensen uit de hele wereld dit boek.7. SLOTWOORDIk vind het vreselijk wat er in de Duitse bezetting is gebeurd en dat zulk soort dingen eigenlijk nu nog steeds gebeuren, bijvoorbeeld in Irak. Ik hoop dat de kinderen die nu leren hoe het is gegaan in de 2e wereldoorlog aan iedereen duidelijk maken dat het schandelijk is dat er zoiets is gebeurd en dat dit nooit meer mag gebeuren.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

bijna iedereen uit zijn klas heeft zijn werkstuk van deze site

10 jaar geleden