ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

InhoudInleiding

1. Wie was Anne Frank?

2. De familie Frank

3. Wie woonde er bij Anne Frank?

4. Het mooiste verjaardagscadeau

5. Het achterhuis

6. De laatste vier vellen dagboek

Nawoord

BronvermeldingInleidingHet lijkt ons heel leuk om meer te weten te komen over Anne Frank. We hebben het gekozen, omdat het ons een leuk en interessant onderwerp lijkt. We vinden het ook leuk dat we het samen mogen doen, want alleen is het een stuk moeilijker en minder leuk. Over Anne Frank is veel informatie te vinden zelfs te veel vinden wij. Daarom hoop ik dat degene die dit leest het een mooi, leerzaam en ook nog een leuk werkstuk vindt. Veel leesplezier!1. Wie was Anne Frank?
Anne Frank hoorde bij een Duitse familie. De familie was joods.Joods zijn is een van de godsdiensten die in de wereld is. Eigenlijk Heette Anne Frank voluit: Annelies Marie Frank. Op 12 Juni 1929 werd Anne Frank geboren. Ze was geboren in de Duitse stad Frankfort aan de rivier de Main. Ze vluchtte met haar familie dus met haar vader, moeder en haar zus Margot naar Nederland. Ze is eigenlijk bekend geworden door haar dagboek die ze voor haar verjaardag had gekregen. Ze had er 2 jaar lang in geschreven en toen was het vol. Na de oorlog was alleen Otto Frank nog in leven van de familie Frank, hij was de vader van Anne Frank. Otto Frank had het dagboek en een boek dat ze gemaakt had laten drukken dat was dan zeg maar een beetje samengevoegd. Dat boek heet "Het Achterhuis". Je kan haar dagboek nu bekijken in bepaalde musea alleen dan wel nagemaakt anders valt hij uit elkaar, want hij is al heel erg oud.
2. De familie FrankOtto Heinrich Frank trouwde met Edith Hollander in 1925. Hun dochter Margot werd in 1926 geboren. Anne Frank werd geboren op 12 Juni 1929. Het huis waar Anne Frank is geboren kun je nog vinden. Het huis vind je in Frankfurt (Marbachweg 307). Otto Heinrich Frank, Edith Frank, Margot Frank en Anne Frank waren een Duitse familie en ze waren joods. Met haar ouders en haar zus Margot vluchtte ze naar Amsterdam in Nederland. Ze woonden op het Merwedeplein in Amsterdam-zuid. Daar stond ook de Montessorischool in de buurt. Daar zat Anne Frank op school. Toen ze in Nederland woonde, woonde ze op de Prinsengracht 263.Omdat de familie Frank joods was mocht ze nergens in. De andere joden mochten dat ook niet. Ze mochten niet in: bioscopen, café's, bibliotheken, parken en alle andere openbare gelegenheden. Overal stond op een bordje: "Joden niet gewenst" of "Joden verboden". Op 5 Juli 1942 liep Anne met haar vader over het pleintje en toen begon hij over onderduiken. Hij wou al vroeg onderduiken, want hij wou niet opgepakt worden. Er waren niet veel mensen die net zoals hij zich heel vroeg gingen voorbereiden op het onderduiken3. Wie woonde er bij Anne Frank?Anne Frank woonde in Nederland op de Prinsengracht 263 met haar ouders en haar zus Margot. Totdat ze gingen onderduiken; dat deden ze in het Achterhuis. Op 6 Juli 1942 gebeurde dat. Na twee dagen kwamen er drie onderduikers bij, een gezin dat met de familie Frank bevriend was. De familie Pels het ze heten allemaal zo:

-Hermann van Pels

schuilnaam: Meneer van Daan

-Auguste van Pels Röttgen

schuilnaam: Mevrouw van Daan

-Peter van Pels


schuilnaam: Peter van Daan

Wat later kwam er nog een vierde onderduiker bij in het achterhuis, hij was dus de achtste persoon, zijn naam was:

-Fritz Pfeffer

schuilnaam: Meneer Dussel

Het persooneel van het kantoor had beloofd dat ze de onderduikers zouden helpen. Dan zouden zij zorgen voor: boeken, kleren, eten en nog meer spullen die ze nodig hadden. Om in het achterhuis te komen was er een boekenkast gemaakt dat als een deur open ging. Er waren ook mensen die beneden in het magazijn werkte om kruiden te stampen enzo, maar die mochten van de draaiende boekenkast niets weten; zij waren namelijk niet te vertrouwen.4. Het mooiste verjaardagscadeau
Op vrijdagmorgen 12 Juni was Anne Frank al om 6 uur wakkker. Dat kwam doordat ze jarig was! Ze werd vandaag 13 jaar. Ze kon bijna niet wachten om op te staan. Anne woonde met haar ouders en haar zus Margot in een nieuwbouwbuurt in Amsterdam.Het was oorlog. In 1942 was Nederland al twee jaar bezet door de Duitsers. Het werd voor de joden steeds moeilijker om goed te kunnen leven. Vandaag dacht Anne daar niet aan. Ze liep om zeven uur naar de slaapkamer van haar ouders. Daarna gingen ze met zijn allen naar de woonkamer om de cadeautjes uit te pakken. Die dag heeft ze veel cadeautjes gekregen zoals: boeken, een broche, een puzzel, snoep en nog veel meer. Van haar ouders kreeg ze die ochtend een dagboek. Het dagboek had rode en witte ruiten op een stevige kaft. Anne Frank was er heel blij mee, want het was haar mooiste verjaardagscadeau. Ze had nog nooit een dagboek gehad. Anne had heel veel vrienden en vriendinnen. Ze praatte met hen alleen over alledaagse dingen. Anne Frank besloot dat ze haar dagboek alles kon toevertrouwen en te doen dat het haar vriendin was. Ze gaf haar dag boek ook een naam: "Kitty". Ze schreef iedere dag wel een paar keer in haar dagboek en dan begon ze iedere keer met:

"Lieve Kitty, "6. De laatste vier vellen dagboek
In de tijd toen het niet zo goed ging tussen de relatie van Otto Heinrich en Edith Hollander had Anne Frank dat natuurlijk in haar dagboek geschreven. Na de oorlog was alleen nog Otto Heinrich nog in leven van het gezin. Toen ging hij bij een gezin wonen die hem geholpen had. Zij hadden het dagboek en de schriften van Anne Frank gevonden in haar kamer en bewaard in een la. Otto Heinrich Frank had het dagboek eerst zelf gelezen voor hij het liet drukken. Op een gegeven moment had hij een stuk gelezen dat over de relatie van hem en zijn vrouw ging. Dat heeft hij eruit gescheurd en aan zijn vriend Cornelis Suijck gegeven. Hij had tegen Cornelis suijck gezegd dat hij die vier vellen dagboek pas mocht laten samenvoegen bij de andere originele handschriften als Otto dood was. Cornelis suijck woont gewoon in Nederland. Hij heeft in het buitenland goede vrienden en hij doet erg veel voor de Christie's. Daar worden de vier vellen dagboek dan bewaard. De staat betaalt er 270.000 gulden voor om de vier vellen terug in Nederland te krijgen.Nawoord
We vonden het leuk om een werkstuk te maken over Anne Frank. We hebben er erg veel van geleerd. We hopen ook dat degene die dit gelezen heeft het een leuk en een leerzaam werkstuk vond. We vonden het ook super leuk dat we het samen mochten doen, want dan is het sneller af. Toch hebbebn we er veel tijd aan besteedt. Ook hebben we veel lol gemaakt.Bronvermelding
• Anne Frank- De Ruiter

• Anne Frank- Carol Ann Lee

• Anne Frank de biologie- Melissa Müller

• De dagboeken van Anne Frank- Bert Bakker

• Anne Frank krant- Anne Frank Stichting

• Anne Frank- Anne Frank Stichting

• Plaatjes- Internet

• Krantenartikelen


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

goed gerschreven alleen een spelfout

10 jaar geleden

H.

H.

boeien over die spelfouten

10 jaar geleden

N.

N.

waar is nr 5??:S

10 jaar geleden

F.

F.

1. Veel spelfouten 2. dingen kloppen niet 3. je vergeet een heel hoofdstuk: Hoofdstuk 5 4. Bij een paar hoofdstukken vertel je andere dinge bijv: hoofdstuk 1: wie was Anne frank, Dan ga jij schrijven waar het boek te zien is en dat het boek oud is en dat er in musea een nagemaakt boek licht, dat gaat niet over Anne Frank.

10 jaar geleden

A.

A.

Je gaat van hoofdstuk 4 naar hoofdstuk 6

7 jaar geleden

D.

D.

Het is geen super werkstuk maar maar ook niet heel slecht

7 jaar geleden

I.

I.

Sorry hoor, maar ik ging speciaal naar deze werkstuk voor het hoofdstuk: HET ACHTERHUIS maar die is er gwn niet... -,-

5 jaar geleden