Aboriginals

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1511 woorden
  • 17 mei 2015
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Werkstuk Aboriginals

Geschiedenis

Aboriginals zijn de eerste boweners in Austalie. Aboriginals worden ook wel Aborigines of vroeger Austraalnegers genoemd. Het volk is al meer dan 40.000 jaar voor Christus oud. Ze hebben de langstlopende geschiedenis ter wereld. In al die jaren hebben Aboriginals een diverse cultuur opgebouwd met tussen de 300 tot 750 verschillende talen en verschillende levenswijze.

De naam Aboriginals komt van het Latijns woord ab origine, wat betekend 'oorspronkelijke bewoners'. Aboriginals zijn ook wel de eerste bewoners van Australie maar komen eigenlijk uit Zuidoost-Azie. Ze zijn komen varen naar Austalie, terwijl het zeeniveau erg laag was. Andere zeggen dat de Aboriginals uit New-Guina komen, dat eiland zat toen nog vast aan Austalie. Ze liepen daar heen en op een gegeven moment smolt het ijs in de ijstijd en ging de zeespiegel stijgen, zo gebeurde het dat de eilandboog langzaam verdween. Uiteindelijk moesten ze wel op het eiland blijven. Alle twee de verhalen kloppen wel, de ene Aboriginal kwam uit een ander land dan de ander. De Aboriginals hadden geen contact meer met andere landen, behalve New-Guina.

In de 17de eeuw haddden de Europeanen Australie ontdekt, terwijl de Aboriginals daar toen al eeuwen woonden. De Engelse noemde het land Terra Nullis, dat betekend leeg land, dus ze deden met het land wat ze wilden. Ook hielden ze helemaal geen rekening met de Aboriginals. Ze werden door de Europeanen uit het land verjaagd, en er kwamen nieuwe ziektes die de blanken mee hadden genomen, die nog onbekend waren voor de Aboriginals waardoor ze die slecht konden bestrijden. Veel drinkplaatsen en jachtgebieden werden ingepikt. De Europeanen dachten echt dat de Aboriginals gek, wild en onbeschaafd waren.

Nou, de blanken waren hier ook niet echt aardig.

De kinderen van Aboriginals werden afgepakt en als westerse kinderen opgevoed. Eigenlijk waren wel alle Aboriginals tegen de ideeen van de blanken, maar wie zich verzetten of begon te vechten werd meestal vermoord. Pas in 1967 kregen zij ook pas stemrechten.

Veel Aboriginals zijn er inmiddels niet meer, vroeger waren het er nog (rond 1970) 300.000. Nu is dat nog maar ongeveer 130.000. De regering doet er alles aan te doen om het met de Aboriginals weer goed te maken. De regering zei; voor de pijn en het kwetsen van gestolen generaties, hun nageslacht en achtergebleven families, zeggen wij sorry. Tegen vaders en moeders, broers en zussen, voor het uiteenscheuren van hun families, zeggen we sorry. En voor het onwaardige behandeling en vernedering, van dit trotse volke met hun trotse cultuur, zeggen wij sorry.

Aboriginals hebben het geloof christendom, maar de droomtijd is ook een soort van geloof die door hun is opgericht. Het is niet een echte tijd, maar een mythologie. Droomtijd wordt ook wel Tjukurpa genoemd. Het landschap is voor hun een soort bijbel. Aboriginals geloven in geesten, ze blijven dichtbij de plaats waar ze overleden zijn of gaan naar heilige plekken om die nog heiliger te maken.

Levenswijze

Aboriginals zijn jager en nomaden. Ze leven in groepen van ongeveer 40 mensen, en in het binnenland, waar het erg droog is en waar minder eten is te vinden, leven ze meestal met ongeveer 20 mensen in een groep. Elke stam/groep had een eigen taal en een eigen gebeid. Er waren zo'n 800 groepen en ongeveer 300.000 mensen.

De Aboriginals verspreidde zich over hetheel Australie en zelfs over de eilanden dichtbij. Sommige stammen leefden in de woestijnen of regenwouden, maar vooral in de belangrijke plekken zoals bergen, kustvalktes en riviergebieden. Door de verschillende klimaten in het land waren de Aboriginals in het zouden bijvoorbeeld kleiner en dikker omdat het daar kouder was. In het centrum was het warmer en daarom waren ze daar langer en slanker. De groepen hebben soms contact, en een keer in het jaar komen ze samen, wanneer de motten uitvliegen. Dan vangen ze die en eten ze die op.

Er wordt dan gefeest, ceremonies en huwelijken gehouden en onderling gevochten. De Aboriginals worden daarom ook wel mottenjagers genoemd.

Aboriginals leven op een stuk land, als daar het eten op is, trekken ze door naar een andere plek om daar opzoek naar eten te gaan. De mannen gaan altijd op jacht, meestal op kangoeroes, emoes en wallabies, de vrouwen zochten naar vruchten, noten en ander voedsel. En de vrouwen wisten ook of je het voedsel wel kon eten en of het goed was. Alles van de dieren werd gebruikt, de boten, het vlees en de huid. Ze kenden geen pijl en boog maar gebruikten een boemerang. De Aboriginals geloven niet dat ze uit Zuidoost-Azie komen. Ze geloven in 'de droomtijd'. Dat heeft niks te maken met slapen of dromen, maar dat is een geloof/mythologie. Het word ook wel tjukurpa genoemd.

Het landschap is een voor hun een soort bijbel. Uluru of Ayer Rock is voor hun bijvoorbeeld een van de balngrijke plekken. De Ayer Rock is een reusachtige rode rots/berg (die hier naast op het plaatje staat). Veel toeristen gaan daar heen.

Nog iets geks; als je als Aboriginal dichtbij een kangoeroe bent geboren ben je heel je leven daar mee verbonden dus het jagen op kangoeroe's mag dan ook niet meer. Doe je het toch kan je zelfs de doodstraf krijgen. Aboriginals zijn heel erg verbonden met de natuur en het landschap. Ook geloven Aboriginals in geesten. Als er Aboriginals dood gingen bliezen de geesten kracht in de nieuwe generatie. Geesten hangen rond op belangrijke plekken zodat die nog heiliger worden.

Trouwen binnen de familie mocht niet. Het stond al vast met wie je moest trouwen. Liefde was er dus niet echt.

Muziek & Kunst

De Aboriginals maken veel muziek. Toen ik in Sydney was (waar eigenlijk minder Aboriginals leven dan in het binnenland) hoorde ik daar mooie muziek van een grote, soort van lange fluit dus een blaasinstrument. Ik heb opgezocht hoe zo'n ding heette en het blijkt dat je het een didgeridoo noemd. Dat betekend in het westers gewoon blaasinstrument. Zo'n didgeridoo is een van hun meest gebruikte instrumenten. Je spreekt het uit als didzjeriedoe. Vooral de Aboriginals in het noorden van Australie gebruikte dit veel.

Hier onder op het plaatje zie je verschillende soorten didgeridoo's.


 

Aboriginals maken mooie kunstwerken. Aboriginal art heet ook wel dotpainting. Dotpainting is ook wel schilderen met stippen. Het is een traditioneel teken en een schildertechniek. Vroeger deden de Aboriginals dit alleen op rotsen, bomen, in het zand en op personen maar tegenwoordig verfen ze zo ook gewoon op doeken. Dotpainting word gebruikt om een verhaal te vertellen over de droomtijd. Eerst schetsen de Aboriginals een soort tekening en daarna gaan ze met een stokje, takje of sateprikker en er overheen met verf. In de tekening of het schilderij zitten een paar symbolen, zoals;

  • De letter U. De letter U staat voor een mens. Als er naast het mens een speer staat is het een man, staat er naast de U een graafstok, dan is het een vrouw.

  • Lange lijnen. Lange lijnen staan voor de trektochten van mensen en dieren.

  • Een rondje. Als er een rondje op de tekening staat, betekend het overnachttingsplek.

De enige die het verhaal achter de tekening kan vertellen is de schilder.

Ook bestaat er een museum over Aboriginals genaamd ''AAMU museum voor hedendaagse Aboriginal kunst'' in Utrecht. Het bestaat al sinds 2001. Wat leuk is, is dat ze daar ook didgeridoo workshops geven. Zo leer je hoe je op een didgeridoo moet spelen. Of boomerang versieren. En een rondleiding voor de klas ;).

Toen ik in Australie was, zag ik veel souvernir winkel met boomerangs of andere dingetjes, waar veel dotpainting op zat. En de Aboriginals die daar liepen hadden weinig aan en er zaten allemaal stippen, strepen en rondjes op hun lichaam. Dat ziet er zo uit (plaatje). Dat is een hele oude traditie. Achter de face painting zit ook weer een verhaal. Wat alleen de gene kan vertellen met de geverfde huid (als hij/zij het zelf heeft gedaan).

Weetjes over Aboriginals

Er zijn nog een paar dingen die je moet weten over aboriginals. Hier zijn daarom een paar leuke weetjes;

  • Aboriginals hebben een eigen vlag voor hun land. De bovenkant is zwart en dat staat voor hun, de Aboriginals. Het rode aan de onderkant staat voor de aarde. En de gele cirkel in het midden staat voor zon en leven. Hij is ontworpen door de Aboriginal Harold Thomas.

  • De Aboriginals noemen zichzelf heel anders dan gewoon Aboriginals. Er zijn namelijk verschillende soorten stammen. Elke stam heeft een eigen dialect.

  • Hier zijn een aantal stammen (het zijn ze niet allemaal);

    • Tiwis (Dat is een verzamelnaam voor enige stammen bij de noordelijke kustgebieden.

    • Gagudju (Noordelijk)

    • Mutijulu (Ulurugebied)

    • Koories (Zuidoosten)

    • Yolngu (Dat is een verzamelnaam voor enige stammen in het Noordoost-Arnhemland)

    • Pitjantjatjaras (Centraal Australisch woestijngebied)

  • Er lven zo'n 20 miljoen mensen in Australie en maar 1% is Aboriginal

  • Veel Aboriginals leven in armoede en hebben problemen.

  • Veel Aboriginals gaan niet naar school.

  • Aboriginals moeten nog altijd strijden tegen rasicme van sommige blanken Australiers.

  • Aboriginals leven gemiddeld 20 jaar korter dan de blanke Australiers.

  • De Aboriginals is de oudste overgebleven cultuur.

REACTIES

H.

H.

hoi

8 jaar geleden

D.

D.

hai hoe gaat het

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.