Cluny
Cluny, een stadje in Bourgondië, Frankrijk, dep. Saône-et-Loire, met 4700 inwoners, vermaard om het rijkste en grootste benedictijnenklooster van de vroege middeleeuwen dat in 909 werd gesticht.
Geschiedenis
De hier herstelde regel van Benedictus van Nursia (Cluniacenzer hervorming) werd het voorbeeld voor vele andere kloosters, die zich bij Cluny aansloten tot een machtige kloosterorganisatie. Cluny speelde een belangrijke rol in de hervormingsbeweging van de Investituurstrijd. De romaanse kerk van de abdij (1088–1131) was, vóór de bouw van de St.-Pieter te Rome, de grootste kerk van de christenheid. In de 13de eeuw raakte Cluny in verval en de organisatie viel uiteen. Het klooster bestond tot de Franse Revolutie, daarna werd het grotendeels gesloopt. Behouden bleven slechts de zuidzijde van het westelijk dwarsschip van de kerk en een deel van de abdijgebouwen.(o.a. de klokkentoren)
In juni 1992 werd tijdens een 17 minuten durende voorstelling de Cluny abdij op de origineleplaats in zijn elfde eeuwse pracht gereconstrueerd. In 1991 hadden drie student-ingenieurs het plan opgevat om een computer reconstructie van de originele abdij te maken. Zij gebruikten hiervoor de plannen en tekeningen van de Amerikaanse archeoloog en kunsthistoricus Kenneth J. Conant en klaarden de klus binnen een periode van 3 maanden.
Enkele van de belangrijkste abten
* Odo van Cluny (Geboren in 879 te Tours – gestorven op 18 november 942), benedictijn. Deze tweede abt van Cluny, trad, na elf jaar als kanunnik(=een geestelijke die uitmaakt van een kathedraal of collegiaal kapittel) verbonden te zijn geweest aan de St-Martinus te Tours, op 30-jarige leeftijd in het benedictijnenklooster te Baume. In 927 volgde hij Berno op als abt van Cluny. Hij bouwde de abdij uit tot een centrum van kloosterlijke en kerkelijke hervorming. De snelle groei van het aantal leden noopte hem het klooster en de kerk uit te breiden. De paus gaf hem opdracht de hervorming die hij in Cluny had doorgevoerd, ook in andere kloosters toe te passen. Vele kloosters in Bourgondië, Aquitanië, Noord-Frankrijk en Italië werden daartoe onder zijn leiding gesteld. Het traktaat Dialogus de musica, dat ten onrechte met zijn naam werd verbonden, is na 1026 door een Noord-Italiaan geschreven. Hij wordt als heilige vereerd. Feestdag: 18 november. WERK: Collationes; Occupatio; Vita S. Geraldi Aurelianensis comitis.
* Odilo van Cluny (Geboren in 962 te Auvergne – gestorven in 31 december 1049 te Souvigny), benedictijn. Deze vijfde abt van Cluny van 994 tot 1049, werd als zodanig aangewezen door zijn voorganger, abt Majolus. Hij heeft de hervormingsbeweging van Cluny verder uitgedragen en haar feitelijk gestalte gegeven. Hij behoorde tot de invloedrijkste personen van zijn tijd. Hij ijverde o.a. voor het handhaven van de godsvrede in Frankrijk. Hij werd in 1663 heilig verklaard. Feestdag: 1 januari.
* Hugo van Cluny (geboren in 1024 – gestorven in 1109), zesde abt van Cluny (1049–1109). Hij gaf de congregatie van Cluny een hecht organisatorisch verband en breidde haar invloed verder uit. Heilig verklaard in 1120. Feestdag 29 april.
REACTIES
1 seconde geleden
E.
E.
Hoi Yves
Ik wil je bij deze mijn gemeende dank betuigen over het stuk van de abdij van Cluny, op scholieren.com
Ik kijk heel anders tegen het leven aan, en dat komt allemaal door jou insprirerende woorden. Nogmaals mijn welgemeende dank hiervoor!!
Veel liefs
Esther
23 jaar geleden
Antwoorden