1e Wereldoorlog

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vmbo | 1420 woorden
  • 17 augustus 2004
  • 1051 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
1051 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord

Ik ga een werkstuk maken over de eerste wereldoorlog. Ik weet daar niet zoveel van af. Hopelijk leer ik meer naarmate ik het werkstuk ga maken. Toen we de opdracht hoorden was ik erg blij met deze opdracht. Ik ben gek op het maken van werkstukken. Ik vind het erg leuk om te doen en besteed er dan ook vaak tijd in om ook een goed werkstuk te hebben. Ik vond het jammer dat je een onderwerp moest kiezen waar je niet zoveel vanaf weet, anders had ik het graag over Egypte willen houden. Ik ben daar namelijk geboren en heb er tot mijn 7e gewoond.

Bronnen

Ik kom aan de informatie via boeken uit de bibliotheek en van het internet. Sommige plaatjes heb ik ook van het Internet. Ik heb ook een paar plaatjes zelf gescand.


Boeken:

Naam : De Eerste Wereldoorlog 1914 – 1918
Schrijver :Karel Verleyen
Boek is uitgebracht in het jaar : 2002

Naam : De Eerste Wereldoorlog
Schrijver : Stewart Ross
Boek is uitgebracht in het jaar : 1998

Naam : Moord in Sarajevo
Schrijver : Stewart Ross
Boek is uitgebracht in het jaar : 2001

Naam : Wereldoorlog 1
Schrijver : Simon Adams
Boek is uitgebracht in het jaar : 2001

Naam : De Eerste Wereldoorlog
Schrijver : Dennis Hamley
Boek is uitgebracht in het jaar : 2002

Ik heb ook op internetsites gezocht. Ik ben bijvoorbeeld op de zoekmachine Ilse geweest om wat informatie te vinden. Ook heb ik daar wat plaatjes van.

Hoofdstuk 1

In het begin van de eerste Wereldoorlog waren er 6 Europese landen betrokken aan in een conflict. Dat waren Frankrijk, Engeland, Duitsland, Rusland, Oostenrijk en Hongarije. Later kwamen daar ook nog andere landen bij, zoals Turkije, Japan,

Italië en de Verenigde Staten.

Hoofdstuk 2
De oorzaak van de Eerste Wereldoorlog .

De oorzaak van de eerste Wereldoorlog was de moord die eind juni in Sarajevo op de Oostenrijkse troonopvolger, Frans Ferdinand, en zijn vrouw werd gepleegd door een man uit Servië. Oostenrijk vond dit te ver gaan en daarom verklaarde Oostenrijk de oorlog aan Servië. Niemand had dit verwacht, want ze hadden wel vaker zulke problemen.

De bondgenoten van Oostenrijk waren Hongarije, Duitsland, Bulgarije en Turkije. Hongarije was niet echt een bondgenoot, want voor die oorlog waren Hongarije en Oostenrijk één land. Duitsland was wel een bondgenoot, want ze waren vroeger met elkaar bevriend. Bulgarije en Turkije waren eigenlijk veroverd door Oostenrijk-Hongarije en Duitsland, maar ook om Roemenië, Griekenland, en Rusland binnen te vallen hielpen Turkije en Bulgarije mee.

De bondgenoten van Servië waren Rusland, Frankrijk, Engeland, België, Italië, Roemenië, Griekenland, Verenigde Staten en Japan. Rusland hielp Servië omdat Servië vroeger bij Rusland hoorde. Frankrijk deed mee om Duitsland terug te pakken van de oorlog om het gebied Elzas-Lotharingen. Duitsland wilde dat voor die oorlog nog van Frankrijk afpakken. Engeland en België hielpen Frankrijk om tegen Duitsland te vechten. Italië moest vechten, want Oosterijk viel Italië binnen. Roemenië moest ook vechten, want Hongarije en Bulgarije vielen binnen en anders kon de as Oostenrijk-Hongarije, Duitsland, Turkije en Bulgarije, Rusland binnenvallen. Griekenland moest ook vechten, want die werd aangevallen door Bulgarije en Turkije. De Verenigde Staten waren woedend op Duitsland, want Duitsland had een paar oorlogsboten van hun laten zinken door ze te torpederen. Japan deed mee, want Duitsland hield zich niet aan de afspraken. Australië, Nieuw-Zeeland en Canada waren Engelse koloniën en deden ook mee.

Hier zie je een foto van het schip waarmee ze oorlogsboten van Verenigde Staten tot zinken hadden gebracht.

Wapens in de eerste wereldoorlog

Er waren afschuwelijke wapens uitgevonden in de eerste wereldoorlog. Één van die wapens was gifgas. Beide landen gooiden granaten die met gas gevuld waren. Als die ontploften werden de soldaten blind of ze gingen dood.

Foto van een gasgranaat

Ook werd in de eerste wereldoorlog voor het eerst een vliegtuig gebruikt. Eerst alleen om te kijken waar de vijand was, maar later ook om het vijandelijke kamp te bombarderen.

Heel belangrijk was de onderzeeboot. Vooral de Duitsers maakten daar gebruik van. Omdat Amerika veel schepen naar Engeland stuurde met wapens, voedsel en nog veel meer, konden de Duitsers de boten torpederen.


Daarom deed Amerika ook in 1917 mee aan de oorlog. Er werden ook tanks gebruikt, dat waren een soort auto’s met platen erop en daaruit werd geschoten op de vijand.

Hierboven zie je reclameposters uit verschillende landen. Deze reclameposters hadden ze gemaakt omdat veel landen soldaten nodig hadden om te vechten. Ook maakten veel landen deze posters om hun eigen volk te overtuigen dat vechten voor je land doed was. Veel mensen waren dan nationalischtisch. Dat betenkent dat je veel van je eigen land houdt en er veel voor over hebt om je land te beschermen.

Hoofdstuk 3

Hoe eindigt de eerste wereldoorlog .


Duitsland probeerde in het begin van het jaar 1918 nog een keer met een grootscheepse aanval door het land van Frankrijk heen te gaan. Dat leek te gaan lukken, overal werden de Fransen en Engelsen teruggeslagen. Maar in de zomer van 1918 kwamen de Amerikanen. Ze waren sterk, gezond en ze hadden goede nieuwe wapens. Die zelfs Duisland nog niet hadden uitgevonden. Toen Duitsland dat zag, gaven ze zich meteen over, want ze waren uitgeput en hadden geen eten, wapens, kleding en soldaten meer net als Turkije, Bulgarije en Oostenrijk-Hongarije.

Hoofdstuk 4

Wat gebeurde er na de 1e wereldoorlog .


Toen Duitsland, Oostenrijk - Hongarije, Bulgarije en Turkije zich hadden overgegeven in november 1918, waren de burgers van Duitsland woedend op hun leiders voor al die ellende. Sommige mensen in grote steden gingen zelfs staken dat de leiders van Duitsland weg moesten van de regering. De Duitse Keizer Wilhelm 2 vluchtte naar Nederland, want dat bleef neutraal en koningin Wilhelmina was familie en als hij in Duitsland bleef zou hij opgehangen worden. Sommige Duitsers waren woedend op de geallieerden. Net als Adolf Hitler bijvoorbeeld.

Hij stichtte een eigen partij, de Nazi-partij, en vijftien jaar later kwam hij aan
de macht. Het duurde niet lang of er kwam weer een oorlog: de Tweede Wereldoorlog.

Even alles op een reitje van het jaar 1871 tot 1933 :
1871 Het Duitse Rijk ontstaat
1879 Duitsland en Oostenrijk – Hongangrije sluiten een verdrag
Duple Alliantie ontstaat ( een groot legernaam )
1882 Italië en Oostenrijk – Hongarije sluit zich aan bij Duitsland
Triple Alliantie ontstaat
1894 Frankrijk en Rusland sluiten een verdrag
1904 Frankrijk en Groot – Brittannië vormen de Entente Cordiale

1905-06 Eerste Marokko - crises, Duisland trekt zich terug
1907 Groot – Brittanië sluiten een verdrag
1908 Oostenrijk – Hongarije tekent een verdrag met Bosnië en Herzegovina. Rusland protesteert maar grijpt niet in
1911 Tweede Marokko - crises, Duitsland trekt zich weer terug
1912-13 Sevië wint veel grond na twee oorlogen met Balkan
1914 28 Juni Moordaanslag op aardshertog Franz Ferdinad 5 Juli Duitsland geeft Oostenrijk – Hongarije een
‘ Blanco cheque `
29 Juli Oosterijk – Hongarije overhandigt Servië ultimatum
( een soort boorlogsverklaring )
30 Juli Rusland treft voorbereidingen voor de oorlog
1 Augustus Duistland verklaart Rusland oorlog
3 Augustus Duitsland verkloaart frankrijk oorlog
4 Augustus Groot – Brittanië verklaart Duitsland oorlog na de

Duitse Schending van de Belgische neutraliteit
November Turkije voegt zich toe bij Duitsland en Oosterijk – Hongarije ( de Centralen )
1915 Mei Italië voegt zich toe bij de Gealieerden

oktober Bulgarije voegt zich toe bij de Centralen
1916 Maart Duitsland verklaat Portugal oorlog
September Bulgarije valt Roemenië aan
1917 April De Verenigde Staten verklaart Duitsland de oorlog
Juni Griekenland en Brazilië voegen zich toe bij de Gealieerden
Feb/Okt De communisten komen aan de macht in Rusland
1918 November Een wapenstilstand maakt het einde aan de oorlogen
1919 Het verdrag van de Versailles wordt ondertekend. De volkenbond wordt opgericht. Het verdrag van St. Germain beëndigt de Haseburgse overheersing. De Amerikaanse Senaat verwerpt het verdrag van Versailles ; de Verenigde Staten trekken zicht terug uit Europa met hun legers en Tanks
1920 Het verdrag van trianon betekent het einde van het
Oostrijks – Hongaarse Rijk. En het verdrag van Severes betenkt het einde van het Ottomaanse Rijk .
1933 Hitler komt in Duitsland aan de macht

Nawoord

Ik vond het erg leuk om deze werkstuk te maken. Ik heb er dan met plezier aan gewerkt. Ook heb ik erg veel geleerd van dit werkstuk. Ik heb bijvoorbeeld geleerd over hoe de oorlog is begonnen en welke landen bij elkaar hoorden. Ik wist bijvoorbeeld niet hoe de eerste wereldoorlog is begonnen. Nu weet ik dat gelukkig wel. Ik heb zelf het hele werkstuk gemaakt. Mijn moeder en vader hebben me wel geholpen met de spelling en wat nog beter kon doen bijvoorbeeld onbelangrijke informatie weglaten en belangrijke informatie erin zetten, maar het meeste heb ik toch
zelf gedaan. Ik heb ongeveer 1 week aan dit werkstuk gezeten om hem te maken. Gelukkig hadden we ook wat tijd om onder de les van Grafische Vorming te maken. Anders had ik hem denk ik niet binnen de tijd gehaald. Uiteindelijk heb ik de laatste dag ( 22 – 06 – 2004 ) toch nog eraan gewerkt om hem af te krijgen.

REACTIES

T.

T.

In dit werkstuk staat bij het jaartallenoverzicht dat het verdrag van Versailles in 1919 werd ondertekend. Dit was echter in 1918. Verder vind ik het een prima werkstuk.

16 jaar geleden

J.

J.

De oorzaak van de 1e wo was niet de moord op Franz Ferdinand, dat was de aanleiding. Er waren 4 oor zaken nml: Militarisme(het maken van grote en goed uitgeruste legers), Nationalisme(Het volk van een land was erg trots op zijn land en dacht dat hun land het beste was, daarom gingen de legers ook zo enthousiast de oorlog tegemoet) Modern Imperialisme ( de race om kolonies, Duitsland had er geen en ging ze met geweld veroveren) en Bondgenootschappen(Duitsland met Oostenrijk-Hongarije(dat was toen nog 1 land geen 2 zoals nu ook een fout)En Rusland met Frankrijk en Engeland). Ook verklaarde Oostenrij-Hongarije Servië niet de oorlog vanwege de moord maar vanwege het feit dat ze zelf geen inspecteurs in Servië mochten neerzetten om te onderzoeken. Ik lees ook niks over Het Von- Schlieven plan. Dat was nml om via Belgie Frankrijk binnen te vallen en zo snel mogelijk Frankrijk te verslaan om vervolgens weer terug te trekken om te verdedigen tegen de aanvallen van ed Russen en zo een tweefronten oorlog te voorkomen. Ook staat er niks over het feit dat Engeland eerst niks uitvoerde maar in actie kwam omdat Duitsland zijn vloot uitbreidde en hiermee Engeland bedreigde omdat die voorheen altijd de sterkste vloot had. Ook staat er mee deels in waarom de VS meedeed aan de oorlog. Er staat wel in dat de boten van de VS werden getorpedeerd door de Duitsers, maar niet dat Duitsland ook Mexico ophitste tegen de Amerikanen. Hopelijk word dit verbeterd en zo niet dan weet ik niet wat het nut is van deze service :P nee just kidding k hoop dat jullie er wat aan hebben Suc6 =D

16 jaar geleden

L.

L.

Engeland deed ook mee door dat de belgen hun vrijheid werd bedreigd. En engeland was geen echte bondgenoot maar wel betrokken met belgië.

7 jaar geleden

F.

F.

heeeey
goeie werkstuk he.....ik had er een 9.4 voor gekregen...ciao ciao..

19 jaar geleden

S.

S.

mooi werkstuk ;)(A)

19 jaar geleden

B.

B.

supper , ik heb een 10 gekregen

13 jaar geleden

D.

D.

ik vind dit goede info. vooral dat je(wie je ook bent) de namen van de landen erbij hebt gezet die in de 1e wereldoorlog betrokken waren!!!:);)

13 jaar geleden

M.

M.

ik heb hier ook wat informatie vandaan gehaald voor mijn werkstuk duss bedankt
xxx

13 jaar geleden

M.

M.

ik ben hoogbegaafd, maar ik snap het niet

13 jaar geleden

M.

M.

ooo nu snap ik het

13 jaar geleden

N.

N.

ik vond zo'n werkstuk van de eerste wereld oorlog moeilijk.
ik kon niets maar dan ook neit vinden over de oorzaak van deze oorlog mar daar voor bedankt:P

13 jaar geleden

A.

A.

eindelyk iemand met een samenvatting mjaah ik zoek ff door xx (l)

12 jaar geleden

M.

M.

Goed werkstuk, soms iets te veel opsommingen, en om aan te vullen: Amerika deed niet alleen mee omdat de Duitsers met onderzeeboten hun schepen tot zinken brachten, maar ook omdat de Duisters Mexico probeerde aan te vallen. Verder werden er ook vlammenwerpers gebruikt, en bij het gifgas, ze moesten goed op de wind letten, de wind moest naar de vijand toe waaien, zodat het gif naar de vijand ging, en niet naar hun zelf!

xxx

12 jaar geleden

H.

H.

super chill werkstuk. aleen ik kan hem niet gebruiken anders had ik denk ik een 9/10 gekregen . TOP ;}

10 jaar geleden

Z.

Z.

beter formeel taal

7 jaar geleden

E.

E.

hahhahahhahah ik moet ook dit werk stuk doen bedankt ;-)

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.