Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.


ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

InleidingIk houd mijn Werkstuk over Parijs omdat ik in de meivakantie (19 mei 2001) ernaartoe ga. Dus ik vind het wel leuk als ik er dan wat meer van afweet. Ik weet wel wat de Eiffeltoren, Nothre Dame en al die andere dingen enzo is maar die andere dingen niet echt. Daarvoor wilde ik er wat meer van weten.Ik wens je veel PLEZIER met lezen!!!!!!!!Wat kan je allemaal verwachtenIk houd het over Parijs en niet over Frankrijk.

Dus ik ga niet vertellen hoe de mensen leven en de godsdiensten, economie, burgemeester van Parijs en dat soort dingen.Maar over wat je allemaal in de stad hebt, de geschiedenis, monumenten (en dat zijn er nog al wat) de toeristen en waar Parijs ligt. En nog wat andere dingen.Hoofdstuk 1.Geschiedenis.
Parijs was eerst heel klein. Het bestond uit twee eilanden:

Ile de la Cité en Ile Saint Louise.

Ile de la Cité werd al 800 a 700 jaar voor Christus al bewoond door de mensen die Neolithicum werden genoemd. Het eiland (Ile de la Cité) werd later weer verlaten volgens wetenschappers door de veranderingen van het klimaat.

Het eiland werd ongeveer 250-225 jaar voor Christus opnieuw bewoond door de Keltische stam (mensen uit Zuid-Engeland) Die Parisii werd genoemd.

Die mensen leefden vooral van de Rivierhandel omdat het eiland in de Seine ligt. Nu ga ik een heel stuk overslaan en door naar ongeveer 1700. Omdat de andere tijden niet erg van interessant zijn er erg ingewikkeld is.Lodewijk XVI (16e) regeerde rond deze tijd. Hij was koning. Marie-Antoinette was de koningin. In die tijd ging het niet zo goed met Parijs. Het geld was een beetje op. Daarom begon in 1785 de bouw van Fermiers Généraux (een tolmuur rond Parijs) Er kwamen hoge belastingen op de goederen die Parijs in en uit gingen (door die muur dus) Het volk was hartstikke ontevreden. Maar de tolmuur hielp niet zoveel dus daarom ging daarna, in 1788 gingen de prijzen van het brood super omhoog omdat de oogst een beetje was mislukt. Meneer Jacques Necker was toen directeur van Financiën. En die werd ontslagen en de Favoriet van Marie-Antoinette werd aangenomen. De Baron van Breteuil.

In oktober marcheerde boze Parijzenaars naar Versailles (een plaatsje net buiten Parijs) om te protesteren tegen de hoge broodprijzen.

Het was daarna oorlog. En Marie-Antoinette en Lodewijk XVI verraadden het land want ze hadden militaire geheimen verklapt. LodewijkXVI werd op 21 januari 1793 berecht met een sjiek woord. Marie-Antoinette op 16 oktober dat jaar. nu komt Napoleon Bonaparte aan de beurt in mijn werkstuk.

Napoleon Bonaparte werd uitgeroepen tot Consul en dat is een Ambtenaar dat gebeurde in 1799. Napoleon was er populair bij het volk want de economie van Frankrijk ging heel goed. Op 2 december in 1804 werd hij gekroond als keizer. Maar het land werd bezet door legers van natuulijk andere landen en Napoleon Bonaparte werd verbannen naar Sint Helena. Dat is een eiland met een gevangenis. Daar ging hij dood. Op 5 mei 1829. Hij is 60 jaar geworden.Hoofdstuk 2.Parijs ligt in FrankrijkParijs ligt in Frankrijk ,wie weet dat nou niet.Op de kaart hierboven lijkt Frankrijk op een zeshoek (als je sommige uitsteeksels niet meerekent) Van elke punt is het bijna 1000 kilometer. Frankrijk is VEERTIEN KEER zo groot als Nederland (whoooo) Maar heeft maar 4 keer zoveel inwoners namelijk ongeveer 55 miljoen. Sommige mensen vinden Frankrijk wel een beetje op een gezicht lijken. Bij Brest, in de Bretagne, (zeg Bretangje) de puntige Neus en die Inham boven Bordeaux de mond. Parijs is dan het oog. Ik vind het niet zo lijken.Ik heb nog wat woorden onderelkaar gezet. Je moet natuurlijk wel Frans praten in Frankrijk.Oui = ja

No = nee

Pain = brood

Du chocolat = met chocolaHoofdstuk 3De Eiffeltoren en de Notre Dame.De Eiffeltoren en de Notre Dame zijn dé symbolen van Parijs.

Zoals het Amsterdammertje dat voor Amsterdam is.EiffeltorenIn 1887 ontworp Gustave Eiffels een gietijzeren monument de Eiffeltoren dus. Vandaar ook de naam natuurlijk. De toren heeft 15.000 delen en 2 500 000 klinknagels. De Eiffeltoren was toen het hoogste monument namelijk 317 meter.Er zijn 3 verdiepingen je kan er met de lift heen of met de trap. Maar dat zal ik niet aanraden want de eerste verdieping is 57 meter hoog, de tweede 115 m en de derde 276 meter. Ik zou de lift nemen. Vroeger waren de mensen helemaal niet blij met de Toren. Ze noemden hem “de holle kaars” of de “de walgelijke zuil van bouten en ijzerplaten” De Eiffeltoren weegt meer dan ZEVEN ton!!!!! En als het waait zwaait de top 12 centimeter heen en weer. Om roesten te voorkomen wordt om de 7 jaar de toren in ruim 50 ton verf gezet. Je kan vanaf de Eiffeltoren (zonder mist) 70 Kilometer ver kijken!!!!! Op de tweede verdieping is zelfs een restaurant: les Jules Verne. In het boek staat dat het eten er erg lekker is maar wel duur. Maar je hebt dan wel lekker eten en een super-de-luxe uitzicht!Nothre DameDe Nothre Dame staat op Ile de la Cité. Dat eiland waar ik het in de geschiedenis ook al over had. De Nothre Dame is een kerk.Maar meestal wordt hij Kathedraal genoemd. Onder de Kerk liggen de Ruïnes van De Jupitertempel, dat was een kerk uit de 4e eeuw en er ligt ook nog een basiliek onder uit de 6e eeuw. Een basiliek is een soort kerk. De eerste steen van de Nothre Dame werd gelegd door een Paus. Iedereen gaf geld aan de kerk zodat het werk aardig opschoot. Maar rond 1600 was de kerk niet meer in de “mode.” De mooie glas-in-lood ramen werden vervangen door Helder met blauw en goud afgezet glas.

Op de Kerk zelf stonden eerst 28 mooie beelden van Koningen van Judea maar die werden tijdens de revolutie vernield. 21 hoofden zijn nog teruggevonden en die bevinden zich in Musea in Parijs natuurlijk. Alleen het hoofd van koning David ligt bewaard in een museum in New-York.

De Nothre Dame heeft twee torens en de Linker is iets hoger dan de rechter.

Aan de Voorkant van de Nothre Dame zie je 3 portalen. In die Portalen

Staan beelden. (kijk maar op het plaatje)

Ze hebben ook allemaal een naam. Van links naar rechts heten ze. De Maagd Maria, het Laatste Oordeel de Heilige Anna. Het Annaportaal heeft de oudste beelden uit ongeveer 1170.Hoofdstuk 4.Monumenten in Parijs.
Er zijn natuurlijk heelveel monumenten in Parijs, de Sorbonne, Arc de Triomphe, Hotel les Invalides en noem maar op. Als je wat meer van Monumenten wilt weten moet je zeker dit hoofdstuk doornemen.In 1806 zei Napoleon tegen de Architect Jean-François Chalgrin dat hij een monument moest bouwen omdat hij weer een strijd had gewonnen. De bouw duurde van 1806 dus tot 1836. 30 jaar. De Arc de Triomphe is 50 meter hoog en 45 meter breed. Het is de grootse Triomfboog die ooit werd gebouwd. De Arc de Triomphe staat midden in het punt waar 12 wegen bij elkaar komen. Vroegernoemden de Parijzenaars het I’ Etoile (‘de ster’) en nu heet het al 31 jaar (1970 verandert) Place Charles-de-Gaule. Maar de Parijzenaars noemen het nog steeds I’ Etoile. Charles de Gaule was een Generaal.

In 1920 werd de Tombe van “de onbekende soldaat” onder de Arc geplaatst. Elke avond om half 7 steken mensen de vlam opnieuw aan. Om de Arc de Triomphe Ligt een Rotonde. Daar komen de twaalf wegen samen. Het is er erg druk en je kan er niet zomaar oversteken. Daarom moet je door de Voetgangerstunnel

Boven staat nog even een “mooi” plaatje van De Arc de Triomphe. Het is Avond.De Sacre Coeur. (zegt Zakre Keur)De Sacre Coeur ligt in Montmartre. Het Montmartre is de Kunstenaarswijk van Parijs dit vind je vooral terug op de place du Tertre het oude dorpsplein waar je veel van die kunstenaars vindt die voor weinig geld een portret van je schilderen.De Sacre Coeur ligt op een Berg in Montmartre en lijkt wel een beetje op een bruidstaart. Moet je maar zien, bij avond en bij dag.De Sacre Coeur kan je vanaf alle hoeken van Parijs bijna zien. Hij was af in 1914 ik vind het eigenlijk wel knap dat hij nog wit is. Hoewel…… een beetje geelig op dat plaatje…St. ChapelleDe St. Chapelle is een kerk. Ook weer op Ile de la Cité. Hij staat aan de overkant van de Nothre Dame. De Kerk is in slechts 6 jaar gebouwd, van 1242 tot 1248, maar daarom wel erg mooi. De kerk bestaat uit zegmaar twee delen. De boven “kapel” en de onderkapel. De onderkapel de benedenkapel heeft heldere rode en blauwe kleuren. De ramen zijn er klein omdat ze de bovenkapel moeten dragen. De benedenkapel werd gebruikt door Paleisdienaren en de bovenkapel werd gebruikt voor Koninklijke familie en staatshoofden. In de bovenkapel zijn 15 ramen van 15 meter hoog. 2/3 daarvan komen nog uit de 13e eeuw. Daar moet je geen steentje door het raam gooien!!! De meeste mensen lopen regelrecht door naar de Nothre Dame alleen volgens sommige mensen is de St. Chapelle mooier.La CongiergerieOp de vorige blz, dat is de Congiergerie. Het was een gevangenis. Hij is niet meer in gebruik als gevangenis, maar er worden nog wel mensen in verzekerde “bewaring” genomen. Nou dan moet je wel iets erg ergs gedaan hebben lijkt mij. Marie-Antoinette is daar onthoofd. (lees in geschiedenis op bladzijde 1 meer) De beul noemden ze daar: Monsieur de Paris. De meneer van Parijs. En dan weet je het wel. Op een toren van de Congiergerie hangt een klok uit de 14e eeuw, gelijk de oudste uit de hele stad.Hotel les InvalidesHet Hotel werd gebouwd omdat Lodewijk XIV er een ziekenhuis voor vermikte soldaten of veteranen soldaten wilde maken. Ik dacht gelijk toen ik in het boek las dat het voor veteranen was dat het wel een beetje op de naam leek. Invalide mensen bijvoorbeeld.

Midden onder de koepel, ligt nu een soort Tombe/kist. Het lijkt wel een beetje op zo’n rustbankje een sofa ofzo vind ik.Centre Georges-PompidouMidden in Parijs staat het Centre Pompidou. Het is een groot gebouw met allerlei knalkleuren: blauw voor de Airconditioning, groen voor waterleidingen, geel voor elektriciteit en rood voor liften en roltrappen. In het gebouw zelf is één van de meest bezochte Plekken van Parijs geworden je kunt er vanalles vinden, dans, film, fotografie, muziek, boeken en archieven en ook nog kunst.Musée du Louvre (of gewoon het Louvre)Dit is een Museum met allemaal Monumenten, het is dus niet echt een monument.

Voor de deur staat een glazen Piramide. Dat is de ingang.

In het Louvre hangt een beroemd schilderij namelijk de Mona Lisa. Ze is geschilderd door Leonardo Davinci. Hij hangt in een hele grote glazen ronde bak.Hoofdstuk 5.De Seine en haar bruggen.
De Seine is een rivier. Hij stroomt 11 km door Parijs zelf en in Parijs heeft de Seine 33 bruggen. De Seine deelt parijs in “tweeën” De linkeroever en de rechter. De Seine is heel mooi met lichtjes enzo maar volgens mijn vader (die is in Parijs geweest en heeft een rondvaart gedaan) zit je alleen maar tegen een hoge muur op te kijken. In de Seine ligt dat eiland, weetjewel, Ile de La Cité.

Vanaf de linkeroever kan je op een brug naar het eiland komen en dan ook gelijk door naar de Rechteroever. Die brug is zo’n beetje de bekendste brug en hij heet de Pont Neuf. (pont= brug)Hoofdstuk 6.Toerisme
In Parijs komen heel veel toeristen. Maar wat wil je anders… er zijn zo veel bezienswaardigheden en het is niet zo heel heel ver weg.

Dat er veel toeristen komen is natuurlijk wel erg handig. Denk maar eens aan de Eiffeltoren als je helemaal naar boven wilt kost het zo’n ƒ21,00 per persoon dat vind ik eigenlijk een beetje duur maargoed.

De toeristen moeten natuurlijk ergens slapen. Daarvoor zijn er hotels en campings. Sommige mensen willen alleen naar Disneyland, daar zijn ook hotels.

Omdat Parijs heel groot is kan je beter met de metro. Er lopen 13 lijnen door Parijs. Helemaal erdoorheen.

Ik had zelfs ergens gelezen dat je ook een Limousine kan lenen of huren.

Je kan natuurlijk ook met een taxi. De metro is open van 5.30-0.30.

Er rijdt ook nog een nachtbus de Noctambus die rijdt 01.30-5.30.

Er is nog een bus voor overdag en die rijdt van 12.00-21.00 die heet Balabus.Je kan beter niet met je eigen auto gaan want er zijn haast geen vlekjes meer vrij. Je kan dus beter met de bus of Metro.

BronvermeldingOmdat we naar Parijs gaan hadden we een boekje gekocht over Parijs.National Geographic Traveler Parijs.

Het boek is vertaald door Ger Boer.Junior Frankrijk

Hans-Peter van Thiel

Marcus Wurmli.Ik heb ook héél véél informatie van Internet en ook nog van een Film over Parijs.De Plaatjes heb ik gevonden op Internet en in de

Encarta Encyclopedie 1998. Of ze komen van internet of mijn vader heeft ze gescand.Hieronder staat het allerlaatste plaatje van ParijsSlotDit was het dan. Mijn werkstuk van Parijs.

Ik heb er heel wat van opgestoken en ik hoop de lezers van dit werkstuk ook.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

het is NON
niet NO
en du chocolat klopt ook nie, das gewoon chocolade

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

ik heb een paar fouten gevonden , en dat zijn:
No is fout. Dat hoort non te zijn.
En du chocolat betekend gewoon chocolade niet met chocolade.
En het woord sjiek is ook fout gespelt dat hoort chique te zijn.
verder was het eigenlijk best goed.

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

interresant

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

maar waar staat dat plaatje dan???

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

erg goed er zitten wel wat spel fouten in

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Ik ben zelf frans en zag dat je een paar fouten heb gemaakt maar verder heel goed!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

een scholier

een scholier

lekker veel informatie

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

jammer dat je hoofdstuk over eten en drinken in parijs hebt geschreven. want daar ben ik naar opzoek! maar verder was het wel heel erg ok!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

dank je voor je hulp

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

!.

!.

te veel een eigen mening en veel spelfouten

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

De eiffeltoren weegt helemaal geen 7 ton maar 10.100 ton

4 jaar geleden

Antwoorden

A.

A.

ja volgensmij ook.

4 jaar geleden

gast

gast

H.

H.

is goeie.

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

joanna

joanna

ik snap niet dat je niet gwn google vertaler hebt gebruikt want no is engels en du chocolat betekent chocolade niet met chocolade
dus ja

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Floor

Floor

super tof, ik doe het ook over Parijs

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Floor

Floor

Echtleuk

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast