Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Le Tour De France

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 686 woorden
  • 4 februari 2009
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
33 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Tour de France
Het grootste wielerevenement is de Tour de France: een wielerwedstrijd van 21 etappes door Frankrijk. Deze bestaat ongeveer al honderd jaar en kan elk jaar worden aangepast met nieuwe routes. Zo begint de wedstrijd steeds in een andere plaats, maar eindigt wel elke keer in Parijs op de Champs-Elysées.
Er zijn bijna tweeduizend etappes verreden en duizenden wielrenners hebben meegedaan.

Historie
Voor het eerst de Tour door de Pyreneeën

In het voorjaar van 1910, zeven jaar na het oprichten van de wedstrijd, had Alphonse Steines, iemand uit het bestuur, een voorstel gedaan om de wedstrijd door de Pyreneeën te laten gaan. Henri Desgrange, directeur van de Tour de France, was het hier niet mee eens. Desgrange stuurde Steines naar de Pyreneeën om te kijken of de route en de paden te berijden waren. Steines kwam later met een positief rapport terug. Dit heeft indruk gemaakt op Henri, want hij kondigde aan dat de wedstrijd voor het eerst over de vier cols van de Pyreneeën zou gaan, de Peyresourde, de Aspin, de Tourmalet en de Aubisque. Dit was nodig om de etappe van Pau naar Luchon en van Luchon naar Bayonne af te rijden. Hierbij trokken 26 van de 136 ingeschreven wielrenners zich terug. Slechts 41 van de 110 gestarte deelnemers bereikten dat jaar de finish in Parijs. Met succes hebben zij de 326 kilometer lange etappe voltooid.

Veiligheid

2003: Dragen valhelm nu verplicht
De internationale wielerbond UCI heeft besloten dat ook beroepsrenners verplicht een valhelm moeten dragen. Dit werd twee maanden na de dodelijke valpartij van Kazak Andrei Kivilev in Parijs – Nice bekend gemaakt. Volgens experts zou een valhelm het leven van de renner hebben kunnen redden. Het bestuur van de profwielrenners was het er eerst niet mee eens, maar heeft er later toch mee ingestemd. De renners moeten de hele etappe de helm dragen, maar bij de (bergopwaartse) finish mogen ze hem afdoen.
Dit is vanaf 5 mei ingegaan. Als de renners de helm níet ophebben kan dat een boete opleveren van 132 tot 6.642 euro en er worden 50 UCI-punten, renners- punten, van je score afgehaald. Iedereen heeft de helmplicht geaccepteerd: de vereniging van profploegen (AIGCP), van wedstrijdorganisatoren (AIOCC) en de bond van beroepswielrenners (CPA).
Tot toen toe gold de helmplicht voor beroepsrenners maar in een paar landen, zoals België. In 1991 heeft de UCI ook geprobeerd het dragen van de helm te verplichten, maar de profs wouden dit niet. De Tour werd zelfs door de renners bedreigd met een staking. Toen heeft de UCI van de verplichting een advies gemaakt. Na de dood van Andrei Kivilev werd er weer over gepraat en was de uitslag zoals de UCI het wilde: de helm werd verplicht.

Tourlegende
Lance Armstrong
Grote kampioenen als Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Miguel Indurain waren eerst nog de grote helden met elk vijf overwinningen, maar met zeven opeenvolgende overwinningen in de Tour de France heeft Lance Armstrong écht een record gevestigd. Niemand heeft die tot nu toe nog verbroken en dat lijkt ook onmogelijk. De Amerikaan had de strijd met kanker in 1996 en 1997 al overwonnen, maar hij liet ook in de Tour een onoverwinnelijke indruk achter.

Op 2 oktober 1996 om 17.15 uur hoorde Armstrong dat hij een kwaadaardig kankergezwel had. Het was een harde klap in het gezicht van de man die iedereen kende als een gezonde brok natuur, een man die met zijn stoere kracht topwielrenner werd. Hij onderging een spoedoperatie met een goed resultaat, maar een paar weken later ging hij weer onder het mes, omdat de kanker ook in zijn hersenen zaten. Na drie geslaagde operaties moest Armstrong nog in twaalf weken vier chemokuren ondergaan. Lance Armstrong keek de dood in de ogen. Eind 1997 wou hij toch weer aan de Tour meedoen, maar zijn sponsor Cofidis zag dat niet zitten. Armstrong tekende een contract bij de Amerikaanse US Postal-ploeg. In de Vuelta veroverde hij de vierde plaats in de eindstand en bij het WK in Valkenburg eindigde hij ook twee keer net naast het erepodium. De twijfels over zijn comeback waren toen al verdwenen, maar ploegleider Johan Bruyneel hielp Lance Armstrong. Hij zei dat hij een kans had op de Tourzege.

En dat heeft hij bewezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.