We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school? Volg ons nu


De Eiffeltoren is het meest opmerkelijke monument in Parijs en het is wereldwijd het symbool van Frankrijk. Het wordt door velen gezien als één van de niet-klassieke wereldwonderen. De toren, genoemd naar zijn bouwheer Gustave Eiffel, ontvangt jaarlijks meer dan 5,5 miljoen bezoekers. Op 28 november 2002 verwelkomde de Eiffeltoren zijn 200.000.000ste gast. De Eiffeltoren is 317 meter hoog, zonder de televisie-antenne mee te rekenen (324 meter met antenne). Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan de toren enkele centimeters in hoogte veranderen door het uitzetten of inkrimpen van het metaal. De toren heeft vier poten; op verschillende niveaus bevinden zich platforms. Voor de tocht naar boven kan men kiezen tussen trap of lift (via de poten). Hij weegt ook 7200 ton.
Op het eerste platform bevindt zich een expositie over de Eiffeltoren met foto's, schilderijen en informatie.
Informatiepanelen geven aan welke gebouwen te zien zijn vanaf de Eiffeltoren. Er is een uniek uitzicht over Parijs.

Geschiedenis
Er is aan de toren gebouwd vanaf 1887 tot 1889 ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling, de Eiffeltoren zou de monumentale toegang tot de tentoonstelling worden (1889). Het jaar 1889 was niet toevallig uitgekozen: het was de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie. De Eiffeltoren werd op 31 maart 1889 ingehuldigd en op 6 mei officieel geopend. In totaal werkten 300 staalarbeiders mee aan de bouw. Het was opmerkelijk voor die tijd dat slechts één arbeider het leven liet tijdens de werken.
De Parijse bevolking was tijdens de eerste jaren dat de toren er stond helemaal niet blij met het monument. In hun ogen was het een metalen gevaarte. Vandaag de dag wordt de Eiffeltoren echter beschouwd als een architecturaal meesterwerk. Een bijzonderheid is de veelheid aan fijnmazige ornamenten (smeedwerk) die op de toren zijn aangebracht, een prestatie die Eiffel de bijnaam ijzertovenaar gaf.
Oorspronkelijk zou men de Eiffeltoren na 20 jaar weer slopen, maar omdat de toren waardevol bleek voor communicatiedoeleinden mocht hij langer blijven staan. Op 12 januari 1908 werd het eerste lange-afstand radiobericht vanaf de toren verzonden. In 1956 beschadigde een brand de top van de toren.
In de jaren '80 werd een oud restaurant en zijn ondersteunende steigerconstructie ontmanteld en uit de Eiffeltoren verwijderd. Het geheel werd verkocht en heropgebouwd in de Verenigde Staten (New Orleans, Louisiana). Tegenwoordig bevinden zich nog twee restaurants in de toren, het Altitude 95 restaurant op de eerste verdieping en het restaurant Le Jules Verne op 125 meter hoogte. De Le Jules Verne heeft één Michelinster.
In het jaar 2000 installeerde men talloze flikkerlichten en krachtige zoeklampen op de toren. Iedere avond is er een lichtshow en de zoeklampen bovenaan maken 's nachts van de Eiffeltoren een lichtbaken in de Parijse skyline. Elk jaar op 14 juli wordt rond de Eiffeltoren een groots vuurwerk afgestoken ter ere van de verjaardag van de Franse Revolutie.
Gustave Eiffel (1832-1923)
De Eiffeltoren is overigens bepaald niet het enige bouwwerk dat Gustave Eiffel ons nagelaten heeft. Zo dankt Frankrijk honderden spoorbruggen aan hem. Hoe groot de hekel van de Corsicanen aan de Fransen van het vasteland ook mag zijn, ze zijn nog altijd dolblij met de spoorbrug van de in Dijon geboren Eiffel, die het eindelijk mogelijk maakte het eiland ook in de winter dwars over te steken. De spectaculairste brug is wellicht de Viaduc de Garabit, die met 500 meter lengte op 122 meter hoogte over een dal voert. Merkwaardiger nog is het aquaduct (pont-canal) van Briare, dat maakt dat de binnenvaart op vijftien meter hoogte de Loire kruist.
Overigens beperkte Eiffel zich niet tot grote constructies. Hij tekende ook voor de ontwerpen van glas-in-lood-ramen, onder meer voor de stations van Toulouse en Agen. Verder ontwierp hij het stalen geraamte van het Vrijheidsbeeld.
Gustave Eiffel ligt begraven in een familiegraf op de begraafplaats van Levallois-Perret in Parijs. Voor de graftombe ligt een gedenksteen voor hem, met behalve zijn naam uiteraard een afbeelding van de Eiffeltoren.
Op de top
Op de top vind je het kantoor van Gustave Eiffel. De wassen figuren die je in het kantoor ziet zijn afbeeldingen van hem en zij dochter Claire maar ook hun beroemde gast, de Amerikaanse uitvinder Thomas Edison. Verder vindt op dit hoogte punt panoramische indicatoren, zo wordt het eenvoudig om de stad te herkennen en goede foto's te nemen. Verder staan er verwijzingen naar andere grote plaatsen in Europa en hun afstand er naar toe.
Restaurants in de Eiffeltoren:
1) Altitude 95
Dit restaurant is gevestigd op de eerste etage. De naam is afgeleid van de hoogte waarop het zich bevindt namelijk 95 meter boven de zeespiegel. Door de grote ramen heb je een schitterend uitzicht over de Seine en het Trocadero aan de ene kant en een leuk uitzicht op de binnenkant van de Eiffeltoren aan de andere kant. Het restaurant kent 200 plaatsen en heeft een uitgebreide kaart
2) Le Jules Verne
Het prestigieuze Jules Verne restaurant is gevestigd op de tweede etage en heeft zijn eigen private lift toegang. Deze vindt men bij de zuidelijke pillaar. De chef-kok, Alain Reix, heeft ervoor gezorgd dat het restaurant een perfecte reputatie heeft. Het behoort tot de beste restaurants van Frankrijk. Het uitzicht vanuit dit restaurant is schitterend. Je bevindt je namelijk 125 meter boven de grond!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

K.

K.

te weinig info

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

te weinig info

4 jaar geleden

Antwoorden

P.

P.

@klaas: niet waar is genoeg info

4 jaar geleden

gast

gast

D.

D.

ik vind het best cool dat hij het allee over de Eifeltoren doet dat is leuk

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

hoi, robbie deze site is enrg handig maar wil je het volgende keer in je eige woorden zetten?

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast