Tower Bidge

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 854 woorden
  • 2 september 2008
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
49 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Geschiedenis

De Tower Bridge is in 1894 gebouwd. Het was een geslaagde opdracht. De brug loopt over de rivier The Theems in London. Het is tegenwoordig een touristische attracie. Hij ligt naast de de Tower of London, waar hij zijn naam aan heeft te danken.

Het ontwerp


In de tweede helft van de 19e eeuw namen de commerciële activiteiten aan de Oostkant van London dusdanig toe dat er behoefte ontstond aan een nieuwe brug stroomafwaarts van London Bridge. In verband met de scheepsvaar van en naar de haven die zich op dat moment nog in de Pool of London bevond, was het niet mogelijk een vaste brug te bouwen. In 1870 werd een tunnel onder de Theems aangelegd ‘de Tower Subway’, maar deze was alleen voor voetgangers.

In 1876 werd een Bridge or Subway commitee opgericht, die een oplossing voor het probleem moest zien te vinden. Ontwerp bureau’s mochten een ontwerp maken. Uit meer dan 50 inzendingen van ontwerpen werd in 1884 het ontwerp van Horace Jones (een ontwerper van the City Architect) goedgekeurd.

Het ontwerp van Jones bestond uit een 265 meter lange basculebrug met aan weerskanten 2 torens van 65 meter hoog, gebouwd op landhoofden. De 61 brede opening tussen beide torens is in twee gelijke delen gesplitst, die binnen een minuut tot een hoek van 86 graden kunnen worden opgedraaid, zodat het scheepvaartverkeer kan passeren. Elk van de twee delen weegt meer dan 1000 ton en is voorzien van een tegengewicht.
De prins van Wales opende de brug in 1894. Ze is 265 meter lang en kostte de destijds enorm van 800.000 pond. Liften brengen de bezoekers tegenwoordig naar het Tower Bridge Museum. Hier is een tentoonstelling over de brug te zien. Hier bevindt zich ook de machinekamer, waarvan de kolenketels het hydraulische systeem aandreven tot de elektrificatie in 1976.

Hoe werkt de brug toen en nu


De Tower Bridge was de grootste en meest geavanceerde wip- of basculebrug die ooit werd gebouwd. Het was door waterkracht bediende brug waarvan de gigantische gemalen door stoom werden aangedreven. De opgewekte energie werd hierna in zes massieve accumulatoren (dat zijn toestellen om elektriciteit te bewaren) opgeslagen zodat de stoom vereist voor de bediening van de brug onmiddellijk beschikbaar was. De accumulatoren voedden de aandrijfmotoren die de vallen van de brug omhoog- en dichtklapten. Ondanks het ingewikkelde systeem, stegen de vallen in slechts één minuut naar hun maximale stand van 86 graden.
De vallen worden vandaag de dag nog steeds door hydraulische energie bediend maar worden sinds 1976 door olie en elektriciteit in plaats van stoom aangedreven. De oorspronkelijke gemalen, accumulatoren en stoomketels maken deel uit van de Tower Bridge tentoonstelling en u kunt de huidige machines en bedieningsruimten tijdens een Kijkje achter de schermen bezoek zien.

De machine kamers

De historische machinekamers uit de Victoriaanse tijd is perfect onderhouden, door steenkool aangedreven machines die vroeger werden gebruikt voor de bediening van de brug. Ze vormen nu het perfecte decor voor uitzonderlijke evenementen, zoals: bruiloften, verjaardagsfeesten, bedrijfsfeesten enz.
De machinekamers bieden een intieme en sfeervolle atmosfeer terwijl uw gasten met elkaar praten naast de prachtige machines en de geëxposeerde collectie. Dus een perfecte plaats voor uw feestjes.

Welke functie had de Tower Bridge en welke functie heeft het nu

De Tower Bridge werd gebruikt als brug voor verkeer en voetgangers, dat was vroeger zo en nu nog steeds. Het waterverkeer gaat voor het andere verkeer, het andere verkeer moet zich aanpassen aan het waterverkeer. Tot in 1976 werd het hefmechanisme aangedreven door stoom. Nu vormen de torens met pinakels en de loopbrug het hefmechanisme voor het optillen van het brugdek als er een groot schip langs moet. Het drukke scheepvaartverkeer is bijna verdwenen en de brug hoeft alleen nog ter gelegenheid van de vriendschapsbezoeken van marineschepen geopend te worden of voor een speciale gelegenheid.

Welke bouwstijl heeft de Tower Bridge, wat zijn de kenmerken en heeft de stijl iets met de functie te maken.

De Tower bridge is gebouwd in de neo gotische stijl, de kenmerken van de neo gotische stijl zijn: neo betekent herhalen, ze herhaalden de gotische stijl, de gotische stijl deed denken aan de Middeleeuwen. De gotische Bouwstijl is ontstaan in de kerkelijke bouwkunst rond Parijs. Een algemeen kenmerk van de gotische bouwstijl is het doordacht en logische steun- en constructiesysteem, waarin dragende voorwerpen (bijvoorbeeld: zuilen) een belangrijke rol spelen. Bij gotische gebouwen is de buitenkant meestal rijk versierd. De buitenkant van de Tower Bridge is vrij rijk versierd. De neo gotische stijl heeft niet met de functie van de Tower Bridge te maken.

Zijn er elementen gebruikt die iets moeten symboliseren

Ze wilden dat de Tower Bridge een oude brug leek het moest geen moderne brug worden, door hem oud te laten lijken gebruikten ze de neo gotische stijl, ze gebruikten geen moderne materialen ze gebruikten, steen en staal. De brug werd in 1894 voltooid en als ophaalbrug en ingang voor de Londense haven werd hij zo'n 5 keer per dag geopend. Nu is de haven verplaatst en kunnen mensen in de brug een museum vinden dat verteld over de geschiedenis van de brug en kan men over de verbinding lopen tussen de twee torens voor een overzicht over de rivier. De brug wordt nu alleen geopend bij speciale gelegenheden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.