Stonehenge

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 849 woorden
  • 4 oktober 2003
  • 169 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
169 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Over Stonehenge

Stonehenge is een plaats in Wiltshire, Groot-Brittannië. Het is een bouwwerk bestaande uit alleen maar stenen. Men zegt dat het gebouwd is door Druïden, Grieken of Feniciërs. De tijd wanneer het gebouwd is wordt in verschillende bronnen verschillend vermeld. Maar het komt er op neer dat de bouw rond 3000-3500 voor Christus is begonnen.

Het is begonnen met een ronde greppel en een aardhoop er om heen. Ook waren er 56 gaten in de grond waar de stenen in zouden komen. De eerste steen die is geplaatst is de "Heel Stone". Deze heeft een aparte plek en staat niet in de cirkel waar de andere stenen wel staan. 200 jaar later waren er 80 stenen vanuit een steenhoeve naar de plek waar Stonehenge staat vervoerd. Dit werd vooral gedaan daar de stenen op vloten langs de kust van Welsh en op locale rivieren te vervoeren. Het laatste stuk werden ze over het land gesleept.

Het is tot op de dag van vandaag nog steeds een raadsel hoe dat laatste is gedaan, de zwaarste stenen waren rond de 45 ton. Misschien hebben ze het laten rollen op grote boomstammen. Er moesten veel mensen aan te pas komen om de stenen op de goede plek te krijgen en vooral om ze recht op te krijgen.

Waarom nou juist Stonehenge zo bijzonder is, is niet helemaal zeker, rond de tijd dat Stonehenge is gebouwd zijn er nog veel meer bouwwerken gemaakt, maar die zijn veel minder bekend en/of minder speciaal. Maar volgens Christopher Witcombe, een professor aan de Sweet Briar College in Virginia kan het komen door de stand van de stenen. Hij vindt het een speciale en ‘knappe’ constructie en hij denkt zelfs dat het misschien wel door een architect uit die tijd gebouwd kan zijn.

Hieronder zie je een plattegrond van Stonehenge. Dit is een vergroting van het stuk waar de cirkels stenen staan. De zwarte rondjes zijn de stenen die er nu nog staan, de grijze zijn de stenen die gevallen zijn en de witte rondjes zijn de stenen die weg zijn.

Verhalen over Stonehenge.

Veel mensen zeggen dat ze een vreemd gevoel krijgen als ze Stonehenge naderen en er rondlopen, er is iets magisch aan de hand zeggen ze. Er gaan verhalen dat Stonehenge door de druïden werd gebruikt om menselijke offers te brengen. Zo is er een graf gevonden van een (waarschijnlijk) 32 jaar oude vrouw 3 km ten noord-oosten van Stonehenge. Haar lichaam was ‘netjes’ in tweeën gespleten door een bijl.

Of bijvoorbeeld het lichaam van een 14-jarige tiener, het lag in een grafheuvel in een nette rechte lijn met delen van Stonehenge. Een ander beroemd lichaam is de ‘Stonehenge moord’. In 1978 was het lichaam van een 27 jaar oude man gevonden in greppel van het bouwwerk. Hij had 3 koppen van pijlen in zijn lichaam, een in zijn borstbeen, en de andere in zijn ribben. Hij is van dichtbij neergeschoten. Stonehenge is voor druïden altijd al een bijzondere plek geweest, dit komt ook door deze verhalen over menselijke offers.

Er wordt gesuggereerd dat Stonehenge een tempel voor druïden is. Sinds 1985 mochten de druïden geen ceremonies meer uitoefenen in Stonehenge. Dit was voor hun verschrikkelijk, maar sinds 21 Juni 1998 mag het weer.

Ook denkt men dat Stonehenge een symbolische poort is voor de toegang naar het hiernamaals, de hemel. Of dat Stonehenge genezende krachten bezit. In de 17e eeuw werd gesuggereerd dat Stonehenge is gebouwd door druïden, maar later bleek dat Stonehenge al veel langer bestaat als de druïden, die ‘pas ontstonden’ in 600 voor Christus. Druïden, en ook andere mensen van deze tijd, zijn geïnteresseerd in Stonehenge omdat je op midzomerdag, 21 Juni, de zon ziet opkomen recht boven de Heel Stone. Maar ook in andere tijden van het jaar zijn er bijzondere dingen te zien.

Sterrenkunde & Stonehenge.

Stonehenge werd door de Kelten gebruikt om de positie van de zon en de maan ten opzichte van de aarde te bepalen. Zo konden ze hun kalender en seizoenen bepalen. Dit deden ze door twee assen die loodrecht op elkaar stonden. Deze assen liepen van het NO tot het ZW van Stonehenge en van het NW naar het ZO.

Op het plaatje hiernaast zie je heel duidelijk de as die van NO naar ZW loopt. In het NO komt in de zomer de zon op, en aan de andere kant van de as, in het ZW gaat in de winter de zon onder. Op de andere as gaat in het NW de midzomerzon onder en in het ZO de midwinterzon op. In het heden kunnen we m.b.v. Stonehenge zonsverduisteringen voorspellen.

Eigen mening

Dit wil je ook lezen:

De reden dat ik dit onderwerp heb gekozen is omdat ik het iets heel indrukwekkends vind. Net zoals piramides is het mysterieus. Ik wist er zelf niet zo veel van af en daarom vond ik dit een goede reden om wat meer over Stonehenge te weten te komen. Dat is in ieder geval gelukt. Ik vond het niet erg moeilijk om te maken omdat er vrij veel informatie over dit onderwerp te vinden is op internet en in de bibliotheek.

REACTIES

M.

M.

eeeeyyy, bedankt voor alle info die je me heb gegeven, ik heb er heel veel aan gehad.
er was nog zo een spreekbeurt, maar die was gemaakt door een mavo-er, en aangezien dat ik zelf vwo doe, is dat nie zo handig....:p
naja, latzzzz

19 jaar geleden

E.

E.

hej.. dankjuh wel van het sgrijfen! jij bent off! ikku ga hem ook gebruiken! dankjuh daaaag daaag daaag daaag

19 jaar geleden

G.

G.

ik vindt het heel goed gedaan,
ik had hier ook een spreekbeurt over maar ik moest het wel in engels vertalen en zeggen dus
10/10 krijg jij van mij

16 jaar geleden

C.

C.

Heb je die toevallig nog? Ik moet ook een maken ! Maar ben namelijk erg slecht in Engels

9 jaar geleden

I.

I.

Bedankt dat je dit onderwerp online gezet hebt. We hebben het nodig voor een spreekbeurt en het heeft me geweldig geholpen! Dankje!

12 jaar geleden

B.

B.

hee super voor deze info vind het geweldig

12 jaar geleden

F.

F.

ik vind het fijn zo iets als dit maar zou je als het een engels onderwerp is het ook in het engels kunnen doen

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.