Londen
Londen is de hoofdstad van Engeland en ook de grootste stad van zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk. Londen is 1.577,3 km2 groot en heeft 8.674.713 inwoners. Tussen 1831 en 1925 was Loden de grootste stad ter wereld. Londen is het politieke, economische en culturele centrum van het land. In Europa en de wereld vervult Engeland belangrijke functies. Londen wordt ook beschouwd als een van de alfawereldsteden, samen met Parijs, Tokio en New York. Londen telt vier plaatsen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO: de Tower of Londen , de historische nederzetting van Greenwich, de Kew Gardens, en een gezamenlijke inschrijving voor het Palace of Westminster, Westminster Abbey en Saint Margaret’s Church.
Geschiedenis
In de Prehistorie werdt volgens de mythologie van Geoffrey van Monmouth werd Londen gesticht door Brutus van Troje. Maar er zijn geen bewijzen gevonden van een voorhistorische Britse stad. Gedurende de prehistorie was London een landbouwgebied. In dat gebied waren de handelsposten Egham en Brentford gevestigd. Ze zijn niet uitgegroeid tot steden omdat er een gebrek was aan communicatieomelijkheden. Rond het jaar 50 werd de stad als Londinium gesticht op de noordoever van de Theems door de Romeinse keizer Claudius. Maar in 61 werd het ‘Londen’ helemaal verwoest, maar groeide snel uit tot een van de grooste steden van het Romeinse Rijk. Na 410, toen de Romeinen waren vertrokken, raakte de stad in verval. In de middeleeuwen werd de stad regelmatig geplunderd door Vikingen. Maar naar een tijdje versloeg Alfred de Grote de Vikingen na vele veldslagen. Toen kon de stad weer groot worden. London werd groter en groter. In 1100 had de stad 40.000 inwoners en in 1300 waren dat er al bijna 100.000. Vanwege het rijkdom van de stad werd London steeds zelfstandiger. Loden werdt al vroeg een financieel handelscentrum. Maar toen troffen 2 rampen Londen kort na elkaar. In 1665 was er een pestepidemie, die ongeveer 100.000 slachtoffers eiste, en in 1666 de grote brand van Londen, die van 2 tot 5 september woede en een groot deel verwoeste. Waarbij ook de St Paul’s Cathedral in vlammen opging. Tegelijkertijd was de Tweede Engelse-Nederlandse Oorlog aan de gang. Alles moest weer opgebouwd worden. Ze bouwde het Palace of Whitehall weer op, maar in 1698 branden het weer af. Aan het eind van de zeventiende eeuw sticht Willem III met het Nederlandse kapitaal, de Bank of England op. In de achttiende eeuw was Londen een welvarende stad, waarin Amsterdam een rol had. In de negentiende eeuw werd er een grootschalig rioolstelsel aangelegd. Hiermee was Londen de eerste stad ter wereld die op deze manier de levensstandaard en gezondheid van de bevolking verbeterde.
Voor- en na de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Twee Wereldoorlog werd Londen zwaar getroffen door Duitse bombardementen, waarbij er ongeveer 20.000 mensen overleden. Vanuit de Cabinet War Rooms leidde Winston Churchill het rijk. Na de Tweede Wereldoorlog is Londen meerdere malen bedreigd voor overstromingen (1952 en 1962). De stad zakt 30 cm per eeuw, wat de aanleg van de Thames Barrier noodzakelijk maakte bij Woolwich in de Theems. Londen is al vaak vanwege haar status het doelwit van van terrorisme geweest. In 1939 en 1940 en tussen 1973 en 2001 werd er door Provisional Irish Republican Army een grote hoeveelheid bomaanslagen gepleegd. De ernstigste was op 7 juli 2005. Bij drie verschillende metrostellen werden bomaanslagen geleegd/ daarbij vielen 39 slachtoffers. Ook werdt er een bus opgeblazen daar vielen 13 doden. Twee weken later mislukte een serie soortgelijke aanslagen. Op vrijdag 29 juni 2017 werd ternauwernood een aanslag met bomauto’s voorkomen.
Bestuurlijke indeling
Londen bestaat uit dertien deelgemeenten van Inner London: de City of London en twaalf direct omliggende deelgemeenten, omringt door Outer London. De deelgemeenten zijn ook Weerd opgedeeld in wijken. In totaal zijn dat er 33.
Klimaat
In Londen is er een gematigd zeeklimaat. Daardoor is er relatief gezien niet veel regen en sneeuw. Maar in februari 2009 was er toch een sneeuwstorm.
Bevolkingssamenstelling
In Londen wonen meer dan 100 verschillende nationaliteiten, en er worden meer dan 300 talen gesproken. De meeste mensen die in Londen wonen komen uit het Verenigd Koninkrijk, 5.230.155. Maar er wonen ook veel mensen die uit: India, Ierland, Bangladesh, Nigeria, Pakistan en Kenia komen. En nog veel mer andere landen.
Ontwikkeling van het inwonersaantal
Sinds 1939 is het inwoners aantal gedaald. Maar de laatste jaren neemt het aantal weer toe.
Religie
58,2% va de Londenaren noemt zichzelf christen. 15,8% zegt dat ze nergens in geloven. 8,5% is moslims, 4,1% is hindoes, 2,1% is joods, 1,5% is Sikhs, 0,8% is boeddhistisch, 0,3% is paganistisch en 0,2% zijn overige geloven. 8,7% van de bewoners hebben geen antwoord gegeven op deze vraag.
Bestuur
Het lokale bestuur van Londen is verdeelt over twee niveaus. Het hoogste niveau is de Greater London Authority, dat bestaat ook weer uit twee groepen. De burgemeester van Londen en de London Assembly. Hun hoofdkantoor is in de moderne City Hall, lang de rivier de Theems. Het lagere niveau heet het Londense lokale bestuur, dat wordt gevormd door 33 plaatselijke overheden: de rand van de 32 Londense deelgemeenten, en de City of London Corporation. Zij zijn verantwoordelijk voor de plaatselijke dingen, zoals onderwijs, sociale voorziening en afvalinzameling.
Hulpdiensten
De Metropolitian Police Service is verantwoordelijk voor de veiligheid in Groot-Londen, behalve de City of Londen. Die staat onder toezicht van de Metrpolitian Police Authority. En de City heeft ook een eigen politie, de City of London Police. Voor de veiligheid van de National Rail en de Underground, dat is de metro van Londen. Die wordt weer beheert door de London Transport Police. Natuurlijk heb je ook een brandweer nodig, dat is de London Fire Brigade. De is actief in heel Groor-Londen, inclusief de City. De London Fire Brigade gehoort tot de grootste brandweerkorpsen ter wereld. De ambulancedienst wordt verzorgt door de London Ambulance Service. Her Majesty’s Coastguard en de Royal Lifeboat Insitution zijn beide actief op de Theems als reddingsdienst.
Bezienswaardigheden
In Londen staan veel bekende gebouwen. Een icoon voor Londen is natuurlijk de klokkentoren van de Big Ben, dat onderdeel is van het Palace of Westminster, ook wel bekent als House of Parliament. De Tower of London is een historische plek. Je denk dat het een toren is, maar dat is het niet, maar het is een grote vesting. De oudste stuken zijn van de elfde eeuw. Vroeger had het de functie als koninklijk paleis, maar ook als gevangenis waar tegenstanders van de kroon werden gehouden. Nu is het een museum waar onderandere kroonjuwelen liggen. Tower Bridge ligt naast de Tower of London, dus daaraan heeft de brug zijn naam te danken. Dagelijks passeren 40.000 voertuigen, maar ook voetgangers deze brug. Tower Bridge is een van de grootste toeristische attractie’s. Het paleis Buckingham Palace is de Londense residentie van koningin Elizabeth II en haar man prins Philip. Er zijn nog veel meer koninklijke gebouwen, zoals: Frogmore, Hampton Court Palace, Kensington Palace en Windsor Castle. Het reuzenrad London Eye behoort tot een van de nieuwste attractie’s van Londen. Met een prachtig uitzicht over een groot deel van de stad.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden