Groot-Brittanië

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 3398 woorden
  • 28 september 2005
  • 339 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 339 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Inleiding
Dit werkstuk gaat over Groot-Brittannië.
De officiële naam is Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.
Het volkslied van Groot-Brittannië heet: God save the Queen.
De vlag noemt men De Union Flag (De eenheidsvlag), beter bekend als de Union Jack. De eenheidsvlag is een combinatie van;
· Het St.-Joriskruis van Engeland
· Het St.-Andrieskruis van Schotland
· Het St.-Patrickskruis van Ierland

Inhoud

· Kaart Groot-Brittannië

· Geschiedenis van Groot-Brittannië
· Het koningshuis
· Londen
· York
· Het klimaat van Groot-Brittannië
· Het monster van Loch Ness
· Eindconclusie

De Geschiedenis van Groot-Brittannië.
6500 voor Christus wordt Engeland afgesneden van het vaste land van Europa. Wanneer het Nauw van Calais volstroomt door stijging van het zeeniveau.

In 3200 tot 200 voor Christus wordt Stonehenge gebouwd, een beroemd prehistorische monument in Engeland.

Stonehenge
In 55 voor Christus vond de eerste expeditie van Julius Caesar naar Engeland plaats.

De Romeinen kwamen in 43 na Christus Engeland binnen. Bijna vier eeuwen lang overheersten ze het land. Ze veroverde ook delen van Wales, maar Schotland en Ierland bleven vrij.


In het jaar 50 na Christus bouwen de Romeinen Londinium, het latere Londen.

In het jaar 1066 viel Willem de Veroveraar vanuit Frankrijk, Engeland binnen. Hij werd koning Willem I van Engeland. Gedurende middeleeuwen speelden kloosters en abdijen een belangrijke rol.

Van 1485 tot 1603 regeerden de Tudors over Engeland. Hendrik VIII ging weg van de katholieke kerk en liet talloze kloosters verwoesten.

In 1603 werd Jacob Stuart koning van Schotland en Engeland. Zijn zoon Karel I werd tijdens de Engelse burgeroorlog onthoofd. Zijn kleinzoon
Karel II herstelde het Britse koningschap in 1660.

Hendrik VIII

Groot-Brittannië was het eerste land met een belangrijke industrie. Tot de achttiende eeuw leefden de meeste mensen van de landbouw.

1714-1837: Groot-Brittannië werd gedurende die tijd machtig en rijk. George I had de macht vanaf 1714. Hij werd opgevolgd door George II, III en IV, en daarna door Willem IV.

In het jaar 1800 woonden er ongeveer 10 miljoen mensen in Groot-Brittannië. In het jaar 1900 waren het er meer dan 38 miljoen en het aantal groeide nog steeds. Dat kwam vooral door de betere voeding en gezondheidszorg.

Koningin Victoria regeerde van 1837 tot 1901. In die tijd werden er veel industrieën gebouwd. Ook verhuisden er veel mensen van het platteland naar de stad om werk te vinden.

Het Britse rijk werd in de negentiende eeuw steeds groter. Groot-Brittannië veroverde veel landen. Uit die landen haalde men goedkoop de grondstoffen voor de fabrieken. Dankzij de handel ontstond zo het grootste rijk ter wereld.
Koningin Victoria

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en de bondgenoten tegen Duitsland en Oostenrijk. De oorlog werd overwonnen, maar het was een bittere overwinning. De soldaten was verteld dat ze in Frankrijk gingen vechten voor de vrijheid van Groot-Brittannië. Ook was hun verteld dat Groot-Brittannië goed voor zijn helden zou zorgen. Maar ze kwamen terug in een land van armoede en werkloosheid. De oorlog had heel veel geld gekost. En de Britse fabrieken waren verouderd in vergelijking met andere landen. Groot-Brittannië liep toen een grote achterstand op. Eigenlijk is die achterstand altijd gebleven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht Groot-Brittannië (onder leiding van premier Churchill) en de bondgenoten tegen Duitsland en Japan. De oorlog heeft Groot-Brittannië veel ellende gebracht er waren veel doden en sommige Britse steden werden zo zwaar gebombardeerd, dat ze na de oorlog herbouwd moesten worden.

Koningin Elizabeth II bestijgt de troon in 1952.

Groot-Brittannië sluit zich in het jaar 1973 bij de Europese Gemeenschap aan.

In 1994 verbindt de Kanaaltunnel Parijs en Londen.

Het koningshuis
George VI leefde van 1895 tot 1952. Zijn vrouw was Elizabeth Bowes-Lyon, die ook wel de Queen Mum wordt genoemd. Zij kregen twee kinderen: koningin Elizabeth II en prinses Margaret. De eerste was koningin Elizabeth II. Zij is geboren op 21 april 1926 in Londen als Elizabeth Alexandra Mary Windsor.
Prinses Margaret is in 1930 geboren.

In 1947 trouwde koningin Elizabeth II met prins Philip. Prins Philip is de zoon van Prins Andrew van Griekenland. Koningin Koningin Elizabeth II Elizabeth II en prins Philip kregen vier kinderen: prins Charles, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward. Ook hebben ze zes kleinkinderen: Peter en Zara Philips, prins Wiliam en prins Henry van Wales, prinses Beatrice en prinses Eguenie van York. Op 6 februari in 1952 is koningin Elizabeth II gekroond. In 2002 vierde koningin Elizabeth II haar 50 jarig jubileum. Ook is de koningin het Hoofd van de Kerk van Engeland.
Prins Philip en Koningin Elizabeth II

Prins Charles
Prins Charles van Wales werd op 14 november 1948 geboren als Charles Philip Arthur George Windsor. Hij is de oudste zoon van prins Philip en koningin Elizabeth II. Het is de Britse kroonprins, Prins van Wales, hertog van Cornwall, hertog van Rothesay, graaf van Carrick, baron van Renfrew, heer van de eilanden, prins en opperhofmeester van Schotland, graaf van Chester, ridder van de Kouseband, kolonel van het leger van Wales vice
admiraal van de koninklijke marine, vice- Prins Charles maarschalk bij de koninklijke luchtmacht en generaal-majoor in het leger. Hij is dus erg belangrijk.Op 19 juli trouwde prins Charles met Diana Spencer. Ze kregen twee kinderen: prins William geboren in 1982 en prins Henry geboren in 1984. Ze scheidden in 1996. Diana kwam in 1997 om bij een auto-ongeluk in Parijs.

Prinses Anne
Dochter van koningin Elizabeth II en prins Philip. Geboren in 1950.
Ze is getrouwd met Captain Mark Philips en kreeg twee kinderen:
Peter Philips, geboren in 1977 en Zara Philips, geboren in 1981 en getrouwd met commandeur Timothy Laurence. In 1992 zijn Anne en Mark gescheiden.

Prins Andrew
Zoon van koningin Elizabeth II en prins Philip. Hij is geboren in 1960 en getrouwd met Sarah Ferguson. Ze hebben twee kinderen: prinses Beatrice, geboren in 1988 en prinses Eugenie, geboren in 1990. Ze zijn in 1996 gescheiden.

Prins Edward
Zoon van koningin Elizabeth II en prins Philip. plaatje
Hij is geboren in 1964 en getrouwd en Sophie Rys Jones. Sophie
De vrouw van prins Edward is nu in verwachting. De baby komt in december. Het is het eerste kind van Edward en Sophie.
Prinses Margaret was getrouwd met Antony en zij kregen twee kinderen. In 1978 zijn ze gescheiden. De kinderen heten: David, geboren in 1961 en getrouwd met Serena Stanhope. En Sarah, die is geboren in 1964 getrouwd met Daniel Chatto. Zij hebben twee kinderen: Samuel geboren in 1996 en Arthur geboren in 1999.

Troonopvolging
In Engeland hebben ze andere wetten dan in Nederland als het gaat om wie de troon mag bestijgen als de huidige koning of koningin aftreedt of dood gaat. Net als in Nederland wordt het oudste kind koning of koningin,
maar in Engeland gaan jongens voor. De oudste zoon van een koning of koningin wordt altijd koning, ook als hij oudere zussen heeft. Een vrouw kan dus alleen koningin worden als ze geen broers heeft.

LONDEN
Londen werd door de Romeinen in 43 voor Christus gesticht.
Het is de hoofdstad van Groot-Brittannië en ook de grootste stad. Londen heeft zeven miljoen inwoners. De regering zetelt er en het is het middelpunt van handel en cultuur. Ook is het één van de grootste toeristische trekpleisters, want er zijn veel bezienswaardigheden en Londen is voor veel mensen winkelstad nummer één.
Het oudste deel van de stad is de City. Tegenwoordig is dit een zakencentrum. Er staan veel kantoren en bedrijven.

De Theems
De Theems is de belangrijkste rivier van Engeland en vormt de belangrijkste watervoorziening van Londen. Over de Theems ligt de Tower Bridge die 2301 meter lang is. Deze brug is ontworpen door Horace Jones en is gebouwd door John Wolfe Barry. In 1894 toen de Tower Bridge klaar was, was het de enige bewegende brug over de rivier de Theems. De TowerBridge
De Tower of London
Vanaf het jaar 1078 staat aan de noordoever van de Theems de Tower of London. Dit gebouw werd eerst afwisselend gebruikt als fort, koninklijk paleis en als staatgevangenis. Nu is de Tower of London een museum waar Britse kroonjuwelen worden bewaard.

Het Houses of Parliament
In het Houses of Parliament zetelt de Britse regering. Het gebouw is tussen 1840 en 1850 gebouwd en verdeelt in het House of Lords (de eerste kamer) en het House of Commons (de tweede kamer). De 635 leden van de eerste kamer worden door het volk gekozen. De regeringsleider is de leider van de grootste politieke partij. Hij of zij benoemt ook de ministers. Het gebouw heet officieel Palace of Westminster. De toren aan de oostkant van de parlementsgebouwen heeft de beroemde klok de ‘Big Ben’ die vernoemd is naar Sir Benjamin Hall, een dikke staatsman. De grote wijzer van de klok is 7,5 meter lang, en de kleine wijzer is 4,25 meter lang. Het bulderende geluid van de 13195 kilo zware klok was in 1858 voor het eerst te horen.

De St Paul’s kathedraal
De St Paul’s kathedraal was de eerste protestantse kathedraal ter wereld. De bouw van deze kathedraal begon nadat de vorige kathedraal in 1666 door de Grote Brand van Londen werd verwoest. Boven in de kathedraal heb je één van de beste uitzichten op Londen. De St Paul’s kathedraal

Buckingham Palace
In 1703 is Buckingham Palace, de woning van de koninklijke familie gebouwd. Er werken ruim 300 mensen, waaronder de hofhouding en het paleispersoneel. Het paleis is twee maanden per jaar geopend voor publiek, maar er worden maar 18 van de 600 kamers tentoon gesteld. Als de vlag wappert op de toren van Buckingham Palace is de koningin thuis. Het bijzonderste van Buckingham Palace is de wisseling van de wacht.
Een wachter van Buckingham Palace

Westminster Abbey
Dit gebouw komt uit de 13e en 16e eeuw en staat op de plaats van een klooster dat Edward Belijder (koning van 1043 tot 1066) probeerde te vergroten, dichtbij zijn Palace of Westminster. In Westminster Abbey zijn alle Britse vorsten gekroond sinds de sinds de tijd van Willem de Veroveraar, behalve Edward V en Edward VIII. Het Wordt nog steeds als kerk gebruikt en meer dan 3000 mensen liggen hier begraven of worden herdacht. De beste monumenten liggen achter het koorhek, om ze te zien moet je toegangsprijs betalen.

British Museum
Dit eerste openbare museum ter wereld is in 1685 door P. Puget gebouwd.
Het museum bezit één van de rijkste collecties ter wereld, en is het grootste museum van Groot-Brittannië. Het museum dankt zijn ontstaan aan Hans Sloane, die zijn verzameling kunstwerken en zijn bibliotheek aan de Britse regering naliet toen hij in 1753 stierf. Het museum breidde uit door aankoop en schenkingen.In 1759 werd het museum officieel geopend. Het museum verhuisde in 1823 het museum naar een andere plaats en bevat ruim zes miljoen voorwerpen.

Natural History Museum
De kathedraal waarin dit museum is te vinden is even indrukwekkend als het tentoongestelde. In het museum kun je onder andere dinosauriërs zien. Het museum is zeer populair bij kinderen, en anders dan een gewoon natuurhistorisch museum.

Museum of London
Dit museum gaat over de geschiedenis van Londen.

Madame Tussaud
Madame Tussaud is een wassenbeelden museum in Londen.

Piccadilly Circus
Dit is een plein met grote winkelstraten.

Docklands Piccadily Circus
Door het containervervoer is het traditionele centrum van de Londense handel, de enorme dokhaven, in verval geraakt. Twintig jaar lang lag dit deel van Londen er vervallen bij, tot in de jaren 1980 een bouwmaatschappij werd opgericht om woningen en kantoren te bouwen. Het middelpunt is de Canary Wharf-toren, met 244 meter het
hoogste gebouw van Engeland, ontworpen door Cesar Peli. Het gebied is met het centrum van Londen verbonden via de Docklands Light Railway (DLR) met de bijzondere treinen zonder machinist.

St James’s Park
Dit is het oudste en het mooiste park van de parken in het centrum en is in de jaren 1530 aangelegd in opdracht van Hendrik VIII.

Hyde Park
Hyde Park is het grootste en beroemdste park van Londen. In Hyde Park is de Speaker’s Corner een plek voor voordrachten. Bij de ingang is een herdenking van de Slag van Waterloo, die heet Constitution Arch.

Greenwich
In dit park zijn fraaie gebouwen en het is één van de mooiste parken van Londen, en het ligt 10 kilometer ten oosten van het centrum van Londen.
Je kunt het, het beste bereiken per boot of met de Dockland Light Railway. Greenwich is ook de plaats waar de Millennium Koepel staat,
het is ook de plek die wij gebruiken als de nulmeridiaan.

Millennium Koepel
De millennium koepel is gebouwd op een terrein waar eerst een gasfabriek stond. Deze koepel met een doorsnede van 320 meter is aan 12 stalen masten van 100 meter opgehangen. De koepel bevat diverse tentoonstellingen en ruimtes voor optredens. De koepel is gebouwd om het nieuwe millennium te vieren.

The Monument
The Monument is een gedenkteken. Het herinnert aan de Grote Brand in 1666 in Londen.

Trafalgar Square
Trafalgar Square is het hart van Londen. Waarvan alle afstanden worden gemeten. Het werd in de jaren 1830 ontworpen door Lord Nelson na zijn overwinning in de Slag van Trafalgar in 1805. Trafalgar Square is bekend om de vele duiven en het standbeeld van Nelson dat 57 meter hoog is, en is opgericht tussen 1839 en 1842.
Dichtbij bevindt zich de Church of St Martin-in-the-Fields, een aantrekkelijk gebouw, beroemd om zijn concerten en zijn welzijnsafdeling.
Er is een kunstgalerij in een de ondergrondse ruimte, en buiten is er dagelijks een kleding- en kunstnijverheidsmarkt.
Trafalgar Square met The Monument

National Gallery
De National Gallery neemt de hele noordzijde van Trafalgar Square in beslag. Er hangen meer dan 2000 schilderijen, een van de beste en meest uitgebreide collecties van westerse kunst ter wereld.

De London Pass
Deze pas is een voordeelkaart die te gebruiken is in meer dan 60 attracties in Londen. Je hoeft maar 2 attracties te bezoeken om het geld er al weer uit te hebben.
De London Pass

York
De bouw van York is in het 71 na Christus begonnen door de Romeinen, het werd een belangrijke stad die zij Eboracum noemden. In 406 behoorde de stad bij de Angelsaksen
en werd de hoofdstad van het koninkrijk Northumbria. De Denen veroverden de stad in 867 en behielden haar als hoofdstad onder de naam Yorkvik. Nu hoort York bij het graafschap Noord Yorkshire.

York is één van de weinige steden die er nog steeds middeleeuws uitzien. Vooral de straten Stonegate, Groodramgate en de Shambles zien er zien er zeer middeleeuws uit. In die straten woonden in de middeleeuwen belangrijke handelslieden. Ook zijn er nog 18 middeleeuwse kerken in York.

Yorkminster
De kathedraal Yorkminster is het belangrijkste bouwwerk van York, en het grootste gotische gebouw van Groot-Brittanië. Op de plaats waar de kathedraal staat, stond in de 7de eeuw al een kerk. Maar van die kerk is alleen een ondergrondse ruimte overgebleven. In de 12de en 13de eeuw begon men aan de bouw van de kathedraal die in de 15de eeuw klaar was. Yorkminster is wereldberoemd vanwege de glasramen met bijbelse afbeeldingen. Op de tower top heb je een prachtig uitziet van York.

Yorkpas
De Yorkpas kun je één, twee of drie dagen gebruiken om gratis entree bij dertig favoriete attracties. Dit kun je kopen bij de York Tourist Information Centre of bestellen via internet.

York toptien:
1. York Minster met de ondergrondse ruimte.

2. Het National Railway Museum, een Europees museum van het jaar 2001. Daar kun je de geschiedenis van de trein zien.

3. De vinkingstad Jorvik, is een museum van hoe York eruit zag in het jaar 975. Je kunt de geluiden horen en de geur van het vikingleven ruiken. Ook kun je zien hoe mensen er toen uit zagen. Dit beleef je allemaal in een treinrit de achteruit gaat.

4. Het Castle Museum van de Edwardiaanse en Victoriaanse tijd. Ontdek het leven van elke dag door een reis van 600 jaar geleden.

5. De stadsmuren.

6. Betty’s Tea Rooms, typisch Yorkshire. Betty’s Tea Rooms is een Engels thee huis dat er erg gezellig uit ziet.

7. Een ritje met een open
dubbeldekker door de stad. Deze rit duurt 45 minuten en tijdens de rit krijg je uitleg van veel gebouwen.

8. York Dungeon is een museum waar enge verhalen van de geschiedenis van York kunnen daar beleeft worden. Bijvoorbeeld Dick Turpin.

9. Clifford’s Tower is een overblijfsel van een middeleeuws kasteel. Deze toren is genoemd naar een aristocraat die zich opgehangen had aan de muren in 1322.

10. Merchant Adventurers’ Hall.

Klimaat
De zomers van Groot-Brittannië zijn koel, de winters zacht en regen valt er het hele jaar door. Het klimaat is wisselvallig, het weer verandert met de dag wat het voorspellen heel moeilijk maakt.
Het klimaat is ook gematigd, wat betekend dat het land over het algemeen geen lange periodes met hele hoge of met hele lage temperaturen kent of langdurige periodes met regen.
Het zuidwesten van Engeland heeft het zachtste klimaat van heel Groot-Brittannië. In het westen regent en sneeuwt het meer dan in het zuiden en het oosten. Dat komt door de zuidwesten die water aanvoeren uit de Atlantische Oceaan. Het westen last met van het teveel aan water terwijl het zuiden en oosten tekort aan water hebben. Om dit probleem op te lossen zijn er in gebieden waterreservoirs aangelegd die via pijpleidingen water leveren aan steden in het zuidoosten van het land.

Zomer- en wintertemperaturen
De gemiddelde temperatuur bedraagt 15 graden Celsius in de zomer en 5 graden Celsius in de winter. Uitschieters naar 30 en –10 graden Celsius komen zelden voor.
In juli liggen de temperaturen in het zuiden van Groot-Brittannië hoger dan in het noorden. De zonnige zuidkust is dan ook bij velen een geliefd vakantiegebied. ’s Winters is het in het westen warmer dan in het oosten.
Dat komt door de Golfstroom die van Mexico over de Atlantische Oceaan
richting Europa gaat. De Golfstroom houdt havens ijsvrij en zorgt ervoor dat de sneeuw nooit lang blijft liggen.

Stijgende temperaturen
Groot-Brittannië krijgt een steeds warmer klimaat. Sinds 1850 zijn de gemiddelde temperaturen met 0,5 gestegen. Dat is voldoende om het ijs op de Noord- en Zuidpool langzaam te laten smelten. Als het ijs blijft smelten zullen grote delen in het zuiden en oosten in de toekomst onder water komen te staan.

Aantal uren zon
Het gemiddelde aantal uren zon varieert in de zomer van vijf in Noord-Schotland tot acht op het eiland Wight, in het zuiden van Engeland in Het Kanaal. En in de winter één uur zon in het noorden tot twee in het zuiden. In Londen is juli de warmste maand (13 tot 22 graden Celsius).
De koudste maand is daar januari (2 tot 6 graden Celsius). De droogtste maanden in Londen zijn maart en april. De natste is daar november.

Neerslag
De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt meer dan 1600 mm in de bergachtige gebieden in het noorden en het westen, en 800 mm in het midden en oosten van het land. De neerslag valt in alle seizoenen, maar gemiddeld is de periode van maart tot juni het droogst en die van september tot januari het natst.
Ierland is het groenste land van de wereld, vanwege de dagelijkse regen.

Veranderlijk gedrag van het weer
Eens in de zoveel jaar wordt Groot-Brittannië door droogte getroffen. Zo zakte in 1976, 1984 en 1995 het waterpeil in de reservoirs en in de rivieren zo sterk dat er voor huizen, kantoren en fabrieken een ernstig tekort aan water dreigde.
Mistvorming treedt meestal in de herfst en in de winter op; bij mist moeten vliegtuigen aan de grond blijven of uitwijken naar andere vliegvelden. Door de mist gebeuren vaak ernstige ongelukken op snelwegen. Ook vorst kan de boel ’s winters flink in de wat sturen.
Door gladheid kunnen wegen onbegaanbaar worden en door vorst kunnen in het voorjaar de knoppen van de fruitbomen bevriezen.
IJs en sneeuw kunnen ’s winters het noorden van Groot-Brittannië flink in de problemen brengen. Door sneeuwval kunnen het trein- en wegverkeer stilgelegd. Ook zijn er vaak zware stormen in Groot-Brittannië. Bij zware stormen op zee ontstaan soms huizenhoge golven waardoor grote gebieden langs de kust onder water komen te staan.

Het Monster van Loch Ness.

De legende van het Monster van Loch Ness bestaat al veertien eeuwen. In 1933 werd er een snelweg geopend vlakbij het donkere water van Loch Ness. Doordat steeds meer mensen beweerden dat ze “Nessie” hadden gezien, stroomden veel toeristen en nieuwsgierigen naar de oevers van het Loch.

“Heel wat mensen hebben hem gezien,” zeggen sommige. “Kletskoek! Dat komt gewoon door de whisky,” zeggen anderen. “We hebben hem op de foto staan,” beweren de echte gelovigen.
“Maar de negatieven zijn zo onscherp en van zo'n slechte kwaliteit dat je er alles in kunt zien” zeggen anderen. Plaatje van het Monster van Loch Ness

Zo blijft het een vraag of de legende waar is. Maar dat vinden de Schotten
niet erg, want er komen veel toeristen op het water af.

Voor mensen die niet in het watermonster geloven is Loch Ness toch de moeite van een omweg waard. Het ligt weggedoken tussen bosrijke oevers waarlangs geheimzinnige kastelen opduiken. Het water is diepgrijs van de turf. Veel mensen zeggen “als hier het monster leeft, dan heeft hij zijn schuilhol goed gekozen.”

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

ik vind het een mooie site alleen de taal vind ik moeilijk om te begrijpen

11 jaar geleden

S.

S.

cool

7 jaar geleden

C.

C.

Misschien is het leuk om het volkslied er bij te zetten :
God save the Queen
God behoede de Koningin
God save our gracious Queen,
Long live our noble Queen,
God save the Queen:
Send her victorious,
Happy and glorious,
Long to reign over us:
God save the Queen.
(Vertaling volgt)
O Lord, our God, arise,
Scatter her enemies,
And make them fall.
Confound their politics,
Frustrate their knavish tricks,
On thee our hopes we fix:
God save the Queen.

Thy choicest gifts in store,
On her be pleased to pour;
Long may she reign:
May she defend our laws,
And ever give us cause
To sing with heart and voice
God save the Queen.xxx,
Catharina Maria Sophie


6 jaar geleden

S.

S.

waar is de eindconclusie???????????/

5 jaar geleden