Zwarte markt

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 929 woorden
  • 5 augustus 2001
  • 116 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
116 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Inleiding

Wat is de zwarte markt? Wat is de geschiedenis ervan? Waar komt het voor? Wanneer komt het voor? Wat zijn de voor- en nadelen van de zwarte markt? Wat kan er tegen gedaan worden? Op deze vragen zal ik in mijn werkstuk antwoord geven.

Wat is de zwarte markt?

Zwarte markt is het illegaal verkopen van goederen, geld en diensten. De wetten over rantsoenering en vaste prijzen worden overtreden. Het illegaal verkopen van goederen:

1. Minder geld vragen voor goederen dan dat er in de winkel voor wordt gevraagd. Bijvoorbeeld: als er in een winkel 150 gulden voor een walkman wordt gevraagd wordt er op de zwarte markt rond de 50 a 100 gulden voor een gestolen walkman gevraagd.

2. Meer geld vragen voor goederen dan dat er in de winkel voor wordt gevraagd. Bijvoorbeeld: toen er in Nederland een groot gebrek aan aardappelen was, in de tweede Wereld oorlog, verkochten zwarthandelaren deze aardappelen tegen een veel hogere prijs. Het illegaal verkopen van geld: minder geld vragen voor het wisselen van buitenlands geld dan officieel toegestaan is. Bijvoorbeeld: de bank koopt 1 dollar voor 20 Afrikaanse shillingen. Dit is de officiële wisselkoers. Zwarthandelaren kopen 1 dollar voor veel meer shillingen, bijvoorbeeld 40. Dit is de zwarte koers. Dat doen ze omdat ze dollars goed kwijt kunnen bij iemand anders. Het illegaal verkopen van diensten: werken zonder belasting te betalen over je inkomen. Bijvoorbeeld: Iemand die veel bij mensen thuis schoonmaakt en dus goedkoper werken, maar het geld dat ze verdienen geven ze niet op aan de belasting. Zij verdienen “zwart geld”. Dat geld kan je “wit” maken door er iets voor te kopen waar je wel belasting over betaald. Dat heet “het witwassen van geld”.

Wat is de geschiedenis van de zwarte markt?

Het verchijnsel bestond al eeuwen, maar de naam “zwarte markt” is ontstaan in de Eerste Wereldoorlog in Europa.De introductie van rantsoenering in landen in oorlog verleidde sommige mensen om gerantsoeneerde spullen tegen hoge prijzen te verkopen. Dat waren meestal boeren die die spullen zelf verbouwden, dus konden ze alles wat ze verbouwden verkopen voor veel geld aan rijke mensen. Die hadden dat geld er wel voor over, omdat ze met een rantsoenbonnetje veel minder kregen dan ze gewend waren.

Waar en wanneer komt het voor?

Zwarte markt komt vooral voor in tijden van crisis. De zwarte markt bloeit op als een grote gebrek aan goederen is. Een regering kan dan besluiten om deze goederen te rantsoeneren en een vaste prijs te bepalen. Dit is een manier om de goederen eerlijk te verdelen. Op zo’n moment willen sommige mensen abnormaal hoge prijzen betalen voor deze zeldzame goederen. Sommige profiteurs zijn bereid om risico’s te lopen om deze goederen op te kopen en te verkopen tegen hoge prijzen. In Nederland bestond er een zwarte markt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Etenswaren en andere goederen werden verkocht voor veel geld of geruild tegen kostbare goederen ( gouden ringen, zilverwaar, diamanten, lakens enz…). Zo’n zwarte markt komt nog steeds voor in landen waar op het moment het rantsoensysteem in gebruik is. Zoals de voormalige socialistische landen en Cuba. De wapenhandel speelt zich vaak op de zwarte markt af. Wapenhandelaren mogen geen wapens verkopen aan landen zoals Libië, Irak en het vroegere Joegoslavië. Per jaar wordt de zwarte wapenhandel geschat op 9000 miljoen dollar. Ook illegale verkoop van geld wordt ook zwarte markt genoemd. Deze zwarte markt ontwikkelt zich als de officiele wisselkoers niet de echte waarde is. Een wisselkoers is de verhouding tussen twee verschillende geldsoorten.

Wie hebben voordeel en wie hebben nadeel van een zwarte markt?

Eigenlijk zijn de enige personen die voordeel hebben aan een zwarte markt de mensen die die goederen illegaal verkopen en, hoewel ze toch iets illegaals doen, de klanten van die mensen. De mensen die illegaal goederen of geld verkopen ( zwarthandelaren ) hebben er voordeel aan omdat ze winst maken door veel minder dan de prijs in de winkel te vragen voor spullen die ze erg goedkoop hebben gekocht ( of gestolen ). Of bijvoorbeeld als ze goedkoop geld wisselen dan kunnen ze dat geruilde geld weer voor meer geld bij iemand anders verkopen. De mensen die nadeel hebben van een zwarte markt is iedereen behalve de personen die ik eerder noemde. De mensen die er het meest last van hebben in tijd van crisis zijn de arme mensen die niet zoveel kunnen betalen. Ook de winkeliers of bankiers waar mensen van weg lopen om naar de ( goedkopere ) zwarthandelaren toe te gaan hebben er last van, maar zij hebben er ook last van als er geen crisis is.

Wat kan ertegen gedaan worden?

De dingen die er tegen gedaan worden zijn vaste prijzen maken en in tijd van crisis rantsoen opleggen. Dit helpt alleen vaak niet. Misschien kunnen ze er strenger tegen optreden. Nederland heeft gelukkig niet zoveel last van een zwarte markt.

Waarom heb ik dit onderwerp gekozen?

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er wel meer van wou weten en omdat het mij wel interessant leek. En omdat ik dacht dat het wel een goed onderwerp zou zijn in verband met economie en geld.

Doelstelling

Mijn doel met dit werkstuk is dat ik er zelf wat wijzer van wordt en dat mensen met het lezen van mijn werkstuk ook leren wat een zwarte markt is.

Eigen mening

Mijn mening over de zwarte markt is dat ik het in tijden van crisis gemeen vindt, want dan kunnen de mensen met heel weinig geld bijna geen voedsel krijgen en de mensen met veel geld kunnen veel voedsel kopen en dat is ongelijkheid, waar ik tegen ben.

Bronvermelding

- Microsoft Encarta 98 encyclopedie (cd-rom)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.