De Marokkaanse gastarbeiders in Nederland en hun achtergrond
Begin jaren zestig vertrokken vele Marokkanen om zich als gastarbeider te gaan vestigen in Nederland. In de jaren '70 werd er een representatieve steekproef gehouden en er bleek dat slechts 13% van de geëmigreerde Marokkanen door de officiële gastarbeider werving was gekomen. De Marokkanen in Nederland zijn voor 70% afkomstig uit het Rif dat een zeer onderontwikkeld gebied is en dat zich dicht bij de cannabis-cultuur bevindt. Ongeveer 80% van de Marokkaanse gastarbeiders heeft de lagere school niet gevolgd.
De Marokkaanse gastarbeider bleef zich erg verbonden voelen met zijn moederland Marokko. Uit figuur 9.6 blijkt dat de grootste bron van inkomsten van Marokko vanuit de gastarbeid komen. Er werd vooral vanuit de rurale gebieden naar Europa geëmigreerd. De twee armste gebieden, Rif en Sous, kennen nu dankzij de inkomsten van de gastarbeiders in Europa zelfs een hoger consumptieniveau dan de rest van de stedelijke bevolking.
De Marokkaanse beroepsbevolking in Nederland en hun achtergrond
Slechts een kwart van de Marokkaanse beroepsbevolking in Nederland heeft een baan waarbij de vrouwen al vrijwel helemaal niet werken. Dit heeft vooral te maken met de traditionele opvattingen over de rol van de vrouw in Marokko. Tweederde deel van de (vooral) mannen die werken is werkzaam in de slechtst verdienende banen. Toch behoren de Marokkanen niet tot de laagste inkomensgroep, maar dit komt doordat ze door het hoge kindertal hoge kinderbijslag ontvangen. De inkomsten van de uitkeringen zijn hoger dan de arbeidersinkomsten en de werklozen verdienen bijna evenveel als de werkenden (Zie figuur 10.6 a&b). Doordat ze weinig geld kunnen besteden leven ze veelal in goedkope huizen en slechte buurten.
Zulke slechte maatschappelijke omstandigheden en het lage schoolniveau zijn vaak een voedingsbodem voor criminaliteit. De jongeren belanden vaak in de drugshandel en sommigen ontwikkelen zich tot professionele criminelen.
De georganiseerde Marokkaanse misdaad in Nederland
Een deel van de inkomsten van Marokko komt uit de misdaad. Ongeveer twee derde deel van de inkomsten van de export en ongeveer een tiende deel van de inkomsten van Marokko zijn afkomstig uit de drugshandel. Ruim 100.000 gezinnen zijn afhankelijk van de inkomsten van de drugshandel (minister van Binnenlandse Zaken van Marokko).
Voorbeelden van verschillende soorten georganiseerde misdaad zijn te vinden op bijlage IV.7. "Georganiseerde misdaad onder Marokkanen in Nederland."
- Heling van goederen (door Marokkanen of niet-Marokkanen) die worden geruild tegen drugs en goederen en vervolgens naar Marokko worden gebracht.
- Marokkaanse vrouwen in Nederland of Marokko worden benaderd om in de Nederlandse prostitutie te gaan.
- Marokkaanse cannabis wordt naar Nederland gebracht.In 1991 werd er een grote Marokkaanse hash-handelorganistatie opgerold. De vreemdelingen- dienst bekeek de sociale achtergrond van de mensen. Het ging om Marokkaanse arbeiders die in de jaren '70 naar Nederland geëmigreerd waren. De meesten waren analfabeet en een groot deel dat uit het arbeidsproces was getreden was werkloos.
Het geld werd op verschillende manieren naar Marokko overgebracht: via de banken of gewoon ouderwets wegstoppen in een kledingsstuk en overbrengen naar Marokko.
Met het geld dat vanuit Nederland naar Marokko wordt gebracht gebracht wordt worden vooral mooie dure auto's, stukken grond, onroerend goed en winkels gekocht. In het Rif, waar de Marokkanen uit Nederland grotendeels vandaan komen, is grote bouwactiviteit vastgesteld. De economische groeicijfers zijn enorm en er worden luxe villa's, jachthavens en hotels gebouwd.
Het is duidelijk dat dergelijke luxeprojecten nauwelijks vanuit het salaris potje van de slecht verdienende Marokkaan in Nederland afkomstig zijn.
Tot nu toe waren de geldzendingen van gastarbeiders uit het buitenland de voornaamste bron van inkomsten, maar tegenwoordig nemen de investeringen van de drugshandelaren deze voornaamste bron van inkomsten over.
Conclusie
De invloed van de Marokkaanse bevolkingsgroep in Nederland op de economie van Marokko is zeer groot.
De grootste bron van inkomsten komt vanuit de gastarbeid.
Tweederde deel van de inkomsten van de import zijn afkomstig van de export uit onder andere Nederland.
Ongeveer een tiende deel van de inkomsten van de import zijn afkomstig uit de drugshandel. Ongeveer 100.000 gezinnen zijn afhankelijk van de drugshandel die zich onder de Marokkaanse bevolkingsgroep in Nederland bevindt.
Gebruikte bronnen
De van Traa rapporten
NRC artikel: reactie op de van Traa rapporten
REACTIES
1 seconde geleden
N.
N.
Een goed werkstuk.Er stond in de tekst dat je de bijlage IV.7 hebt gebruikt.Waar kan ik die bijlage vinden?
Groeten Nadia
23 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Hallo Anna,
Dat 10% van de marokkaanse bevolking in drugs handelt is onzin.Dit is nauw typische het domweg overnemen van subjectieve "Feite" uit de media,zonder enig concreet bewijz daarvan te hebben gezien!.
Groetjes,
Ibrahim
23 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
ik vond het een briljante werkstuk
ik vond dat je goed voor je zelf uitkwam
ik hoop meer van jou werkstukken gebruik te kunnen maken tot dan
23 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
hey anne,
ik weet niet wanneer je dit hebt geschreven maar het slaat nergens op ok.Ik dacht er zal wel iets in staat wat de moeite waard is om te leze,maar nee. Ik ben zelf marokaans en ik kan hieruit alleen mar conculderen dat je rasist ben. Het klopt voor geen meter. En de rif onderontwikkeld echt niet!
Ze zijn slimmer dan de arabieren , maar ja hoe kan jij dat nou weten!
de groeten
van een onderontwikkeld arm drugsdealende marokaans meisje
23 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Thnxxx!! Goed bruikbaar!
groetjes Anne
22 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
ey anne moet je ff goed luisteren dat met marokkanen en drugs handel dat slaat helemaal nergens op
misschien dat je oma of je moeder dat doet daar kan ik ook nix aan doen jaa?
dus let voortaan gewoon een beetje op je woorden
jullie hebben zelf die marokkanen naar NL gehaald om hier te werken en dan willen jullie ze terug sturen ben je wel helemaal lekker !!!!!!!!!!!
LATERSSSS
21 jaar geleden
Antwoorden