Verzekeringen vergelijken

Beoordeling 0
Foto van Emma
 • Werkstuk door Emma
 • 2e klas havo | 475 woorden
 • 18 september 2019
 • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Hoofdstuk 1: Inleiding

Mijn werkstuk gaat over het vergelijken van verzekeringen. Mijn ouders zijn namelijk ieder jaar druk bezig om veel geld te besparen. Dit doen ze door jaarlijks over te stappen naar een andere verzekering. Ik snapte hier niks van en vond dit veel gedoe. Daarom ben ik in de wereld van verzekeringen gedoken om te kijken waarom mijn ouders ieder jaar overstappen.


Hoofdstuk 2: Wat zijn verzekeringen?

Een verzekering is een overeenkomst tussen een verzekeraar en een klant. Met een verzekering dekt de klant bepaalde financiële risico’s af. Zodra er een schade is die binnen de dekking van de verzekering valt zal de verzekeraar de schade vergoeden. Er zijn verschillende soorten verzekeringen, zoals schadeverzekeringen en levensverzekeringen.

Schadeverzekeringen

Een schadeverzekering is een overeenkomst waarbij een verzekerde, in het geval van schade, schadeloos wordt gesteld. De verzekerde ontvangt een uitkering van de verzekeraar. Er zijn verschillende soorten schadeverzekeringen, zoals:

 • Autoverzekering
 • Opstalverzekering
 • Inboedelverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Scooterverzekering
 • Fietsverzekering

Levensverzekeringen

Een levensverzekering verzekerd het leven van een verzekerde. Levensverzekeringen keren uit als een verzekerde komt te overlijden. De uitkering van een levensverzekering gaat in de meeste gevallen naar de nabestaanden van de overledene.

Voorbeelden van levensverzekeringen zijn:

 • Uitvaartverzekering
 • Overlijdensrisicoverzekering

Hoofdstuk 3: Welke verzekeringen zijn verplicht?

In Nederland zijn er slechts twee verplichte verzekeringen, namelijk de basis zorgverzekering en de wa verzekering voor motorvoertuigen. Ondanks dat er maar twee verplicht zijn verzekeren Nederlanders zich voor alles wat los en vast zit.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat een Nederlander van 18 jaar of ouder gemiddeld acht verzekeringen heeft.

Hoofdstuk 4: Verzekeringen vergelijken

In Nederland zijn veel vergelijkingssites op het gebied van verzekeren. Deze vergelijkingssites zijn van grote waarde omdat er veel premieverschillen zijn tussen verzekeringen met precies dezelfde dekking. Door goed te vergelijken kun je soms wel honderden euro’s per jaar besparen op één verzekering.

Dit wil je ook lezen:

Omdat veel mensen nog via een tussenpersoon verzekerd zijn en al jaren bij dezelfde maatschappij zitten laten ze ieder jaar veel geld liggen. Het vergelijken is namelijk makkelijker dan je denkt. Ik heb verschillende vergelijkingssites gebruikt om te testen. De website Totaalbesparen.com vond ik erg handig omdat je daar naast verzekeringen ook direct energie kunt vergelijken.

Bij het vergelijken van scooterverzekeringen kwam ik grote premieverschillen tegen, terwijl de dekking precies hetzelfde was. Toen ik met de duurdere verzekeraar belde om te vragen hoe dat kwam konden ze daar geen antwoord op geven. Dat was voor mij de bevestiging dat het vergelijken van verzekeringen super belangrijk is.

Hoofdstuk 5: Hoeveel mensen switchen van verzekeraar

Voor mijn ouders is switchen van verzekering een fluitje van een cent. Ze doen het namelijk ieder jaar en hebben zo al duizenden euro’s bespaard. Toch stapt ieder jaar slechts 7% van de Nederlanders over van zorgverzekering.

Hoofdstuk 6: Bronnen

Onderzoek NRC
Opstalverzekeringvergelijken.com
Verzekeringsgids – Consumentenbond (Uitgever: consumentenbond, 2000, eerste druk, ISBN 90 215 8689 4 )
Scooterverzekering vergelijken

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.