inleiding.
Mijn hoofdvraag is: “Welke vormen van reclame kom je vooral in dagbladen en tijdschriften tegen?”
Mijn deelvragen zijn: 1* welke voorbeelden van informatieve reclame kom je in dagbladen en tijdschriften tegen?
2*welke voorbeelden van verleidende reclame kom je in dagbladen en tijdschriften tegen?
3*welke voorbeelden van misleidende reclame kom je in dagbladen en tijdschriften tegen?
4*welke voorbeelden van sluikreclame kom je in dagbladen en tijdschriften tegen?
5*waarom reclame? En heeft reclame eigenlijk veel invloed op de mensen?
6*wat is Sire en de stichting reclame code commissie en wat doen ze eigenlijk?
Mijn werkwijze van het onderzoek:
A- Ik wil dit werkstuk zelfstandig uitvoeren
B- Dat is deelvraag 5* heeft reclame veel invloed op de mens?en 6* wat is Sire?
C- Oké.
D- oke.
E- Informatieve reclame- het komt bijna nooit op de commerciele zenders, maar wel vaak op de publieke zenders.
Verleidende reclame- komt heel vaak voor, ze beweren vaak dat je er gelukkiger, mooier, slanker enz. van word als je het product koopt en gebruikt. En dit komt ook voor op de publieke zenders.
Misleidende reclame- komt ook vaak voor, ze doen ze beter voor dan dat het is. Bijvoorbeeld die reclame’s van die stylingproducten een veeg door je haar en je haar zit in de krul.
Sluikreclame – komt redelijk vaak voor, kijk bijvoorbeeld naar de soaps of de voetbalwedstrijden.
F- voor luxe- komt natuurlijk vaak voor je kan zo veel niet bedenken en het is niet helemaal nodig. De reclame’s over de playstation over luxe mobieltjes enz.
primaire- komt minder vaak voor dan luxe goederen, maar toch ook vaak denk bijvoorbeeld dan aan levensmiddelen enz.
G- gedaan. Zie aan het eind van de paragraven.
H- komt na de samenvatting (g).
I- het zit erin.
J- Ja, zal ik doen.
Welke voorbeelden van informatieve reclame kom je in dagbladen en tijdschriften tegen?
Informatieve reclame is reclame met alleen maar info over een bepaald product. Dus als je naar tijdschriften en dagbladen kijkt, zal dat wel bijvoorbeeld de reclames over de Kindertelefoon gaan, over veilig vrijen enzovoort. Het gaat alleen om hetgeen waar ze jou mee helpen om het te gebruiken of natuurlijk om het product te verkopen.
Maar de Kindertelefoon en de informatie over veilig vrijen zijn natuurlijk geen producten die je verkoopt. Bij producten kun je bijvoorbeeld kijken naar die dingen op Tellsell ze geven alleen maar informatie, en hoe je het moet gebruiken.
Het nut van deze reclames is het informeren van mensen het gaat er niet zo zeer om hoe het verkoopt (alhoewel bij tellsell is dat anders) maar om gewoon meer te weten te komen over het product. En wat je dus ziet bij de Kindertelefoon helemaal gratis, maar je kan er wel informatie krijgen over allerlei dingen die van pas kunnen komen.
Welke voorbeelden van verleidende reclame kom je in dagbladen en tijdschriften tegen?
Verleidende reclame is reclame die mensen sneller aanzetten tot het kopen van dat product, dan zeggen ze bijvoorbeeld dat je er veel mooier uit gaat zien zoals het plaatje hierboven, voor mooie handen deze pen, jaja alsof het zo is als me oma met die pen schrijft dat ze in een keer rimpelloze handen krijgt. Of dat je in een keer gelukkiger word als je deze foto camera zal kopen, echt van die onzinnige dingen.
Als je dan gaat kijken welke verleidende reclame in kranten en tijdschriften zal tegen komen is dat denk ik wel heel wat, al denk ik dat dat in de krant wel wat minder veel is dan in tijdschriften. Vooral als je bijvoorbeeld in die meiden tijdschriften kijkt, met al die crèmepjes en al die lipglossjes.
Nou dat zijn dus al verschillende voorbeelden van verleidende reclame.
Welke voorbeelden van misleidende reclame kom je in dagbladen en tijdschriften tegen?
Misleidende reclame is reclame met onwaarheden, dus met dingen die gewoon niet waar zijn en die gewoon niet kunnen, maar omdat ze zo leuk klinken, vaak zie je ze met dat gel weet je wel van ‘met een veeg door je haar is je haar weer krul vrij.’ Nou dat geloof je toch echt niet. En wat ook een voorbeeld is van misleidende reclame is bijvoorbeeld die zender Tellsell wat ik ook hier boven noemde met informatieve reclame, natuurlijk geeft het informatie maar dat doen ze wel zo dat het lijkt dat het product perfect is wat je dus zeker moet hebben, ze zetten aan zodat jij dat product gaat kopen. En vooral omdat ze dan zegge als je nu binnen een kwartier belt krijg je 10 euro korting. Wat natuurlijk extra aanzet tot kopen.
Welke voorbeelden van sluik reclame kom je in dagbladen en tijdschriften tegen?
Sluik reclame is reclame waarvoor niet betaald is om het op tb te krijgen denk dan bijvoorbeeld aan die voetbalwedstrijden waar je altijd die borden langs het veld ziet. Je denkt dan ik ga ff een potje voetbal kijken. Feyenoord - ajax . wint ajax ben je sowieso al chagrijnig en dan moet je ook nog is alleen maar van die reclame borden zien. Verder zie je dat ook bij soaps, vooral nu heel erg bij gtst. Nu heeft yasmin een koffiehuis en nu zie je de hele tijd douwe egbets.
Als je nu gaat kijken of je dat terug ziet komen in tijdschriften en dagbladen. Zie je dat natuurlijk ook wel denk bijvoorbeeld aan de afdeling sport allemaal die verslagen van voetballers die dat op hun truitje en broekje hebben staan. En in tijdschriften zoals in de Hitkrant bijvoorbeeld heb je de sterren die allemaal diesel broeken dragen. Wat dus ook weer extra reclame geeft wat niet over de ster gaat.
Waarom reclame? En heeft reclame eigenlijk veel invloed op de mens?
Waarom reclame? Dat vragen we nog wel eens af, zit je net lekker een film te kijken komt er weer van die irritante reclames tussen. En wat is dan weer het nut van die reclame? Het irriteert toch alleen maar? En heeft het ook dan echt invloed op ons?
Nou waarom reclame? Dat is eigenlijk al wel redelijk duidelijk namelijk: om een product te verkopen, om informatie over een product te geven, om te laten weten dat er een nieuw product is enzovoort.
Maar heeft het nou echt invloed op de mens om zoveel reclames op tv, in de krant op de radio in tijdschriften te lezen/horen?
Om dat te weten te komen heb ik een kleine enquête gemaakt en dat laten maken door 10 mensen. Zie die enquête hieronder.
Enquête over reclame.
1*- Wat vind U eigenlijk van reclames?
a- Interessant.
b- een handige plaspauze.
c- Irritant, vooral als je net een programma/film aan het kijken bent.
d- Zwaar irritant!!
2*- Als U een reclame ziet over een afgeprijsd product, 20 % korting zal U dat product dan gaan kopen?
a- gelijk! Alles wat een koopje is koop ik!
b- Ligt eraan of ik het echt nodig heb.
c- Nee, dat stomme gedoe! Ze maken het eerst duurder om er vervolgens goedkoper te laten lijken.
d- Ik denk het wel, elke korting is mee genomen!
3*- Gelooft U alles wat men zegt over een bepaald product?
a- ja, natuurlijk ze zullen toch niet liegen
b- ehm het ligt er aan waar het over gaat
c- nee, ze kramen alleen maar onzin uit om hun product beter te kunnen verkopen!
d- Ja, vaak wel
4*- Als U een reclame ziet, denkt U dan vaak van: ‘he dat kan ik ook wel kopen?’en heeft U dat dan ook echt gedaan?
a- ja, best wel vaak ja
b- nee, eigenlijk nooit
c- soms
d- nee, ik koop alleen maar wat ik echt nodig heb
5*- Bent U wel eens de mist in gegaan.? Dat U dacht van “ hè shit op de reclame lukte het veel beter !”
a- regelmatig.
b- Nee, nooit ik kies gewoon de producten uit op kwaliteit en niet op hoe leuk de reclame is.
c- Ehm. Tot nu toe nog niet…
d- Ja wel eens
Uitslagen.
Vraag 1- A- 0%
B- 10%
C- 60%
D- 30%
Vraag 2- A- 0%
B -70%
C -30%
D- 0%
Vraag 3- A- 0%
B- 50%
C-30%
D- 10%
Vraag 4- A- 20%
B- 40%
C- 30%
D- 10%
Vraag 5- A- 0%
B- 30%
C- 30%
D- 40%
Hieruit blijkt dus dat reclames irritant zijn vooral als je net een leuke film kijkt of een leuk programma.
En dat de mensen zich niet zo snel laten wijs maken door een reclame korting stunt maar eerst kijken of ze het wel echt nodig hebben en ze geloven ook lang niet alles wat gezegd word over dat product. En dat ze ook niet vaak denken van als ze een reclame zien van hè dat kan ik ook wel eens kopen. Maar toch zijn ze wel eens de mist in gegaan. En dachten ze van hè dit gaat op de reclame veel beter.
Wat is Sire en de stichting reclame code commissie en wat doen ze eigenlijk?
Op 30 augustus 1967 werd de Stichting Ideële Reclame, SIRE, officieel opgericht. De oprichters waren: Frits Baylé, Louk van Haastrecht, Henny Janssen, Jos Kluiters, Paul Mertz en Joop Roomer.
Stichting SIRE is een organisatie die alleen ideële reclame maakt. Bijvoorbeeld: “Denk ruimer dan in hokjes.” of “Je bent een rund als je met vuurwerk stunt.”Sire is een onafhankelijke stichting die aandacht stelt aan onderwerpen, die voor de mensen belangrijk zijn maar niet door andere partijen worden opgepakt,en bespreekbaar zijn. We doen dat door het maken van ideële, dus niet commerciële campagnes. SIRE heeft geen banden met de overheid of andere organisaties.
Door de samenstelling van ons bestuur en ons netwerk zijn we in staat om via de massamedia een scala van ideeën en idealen onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Sinds onze oprichting in 1967 zijn dat meer dan 80 campagnes, zoals bijvoorbeeld de maatschappij dat ben jij, je bent een rund als je met vuurwerk stunt, drugs, eenzaamheid, rouwverwerking en dyslexie. SIRE werkt zonder geld. Dat wil zeggen dat SIRE anderen vraagt om op vrijwillige basis medewerking te verlenen aan een campagne.
als ze dan gaan kiezen welke van de onderwerpen ze onder de aandacht van de mensen brengen laat het bestuur van SIRE zich leiden door de volgende regels:
*het onderwerp moet actueel en van algemeen belang zijn;
*het mag geen politieke of godsdienstige achtergrond hebben;
*het moet geschikt zijn voor massacommunicatie;
*het moet geaccepteerd kunnen worden door de media;
*het mag geen directe leden- of fondsenwerving beogen;
*het moet met algemene stemmen aanvaard worden door het bestuur;
*er mogen geen publiciteitsfondsen en middelen voor het onderwerp beschikbaar zijn.
De organisatie van SIRE bestaat uit een bestuur, een college van toezicht en advies en een secretariaat. In het bestuur zitten mensen uit het communicatievak. De bestuursleden werken bij reclame-, pr- en onderzoekbureaus, zijn communicatiemedewerker bij adverteerders, of komen uit de kranten-, tijdschriften- of televisiewereld. Deze bestuursleden zijn niet zelf de makers van de campagne. Zij maken alleen een keuze uit de onderwerpen die voor een campagne in aanmerking komen.
De Stichting Reclame Code, waarin 7 organisaties meewerken die bij het maken van reclame zijn betrokken, heeft tot doel ervoor te zorgen dat in Nederland op verantwoorde en goede wijze reclame wordt gemaakt.
Om dit voor elkaar te krijgen heeft dit doel heeft de Stichting regels opgesteld waaraan reclame moet voldoen: de Nederlandse Reclame Code (hierna: de Reclame Code).
Hier een paar regels:
*Onder reclame wordt verstaan: iedere openbare aanprijzing van goederen, diensten, of denkbeelden (tezamen: producten). Onder reclame wordt mede verstaan het vragen van diensten.
*Reclame dient in overeenstemming te zijn met de wet, de waarheid, de goede smaak en het fatsoen.
* Reclame mag niet strijdig zijn met het algemeen belang, de openbare orde of de goede zeden. Enzovoort enzovoort.
Om te controleren dat ze zich aan alle regels houden die van de Reclame Code wordt uitgeoefend door de Reclame Code Commissie en door het College van Beroep.
Iedereen die denkt dat een reclame tegen de regel in gaat, kan een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie. De Reclame Code is van toepassing op alle reclame
De werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep is vastgelegd in een Reglement.
Samenvatting.
Reclame kent iedereen sommige vinden het handig sommige haten het gewoon. Er zijn verschillende soorten reclames je hebt: commerciële reclame dat is dan reclame die er is om iets te verkopen. Je hebt informatieve reclame dat is reclame met alleen informatie over een product. Misleidende reclame is er ook dat is dan reclame met onwaarheden. We hebben ook ideële reclame en dat is reclame met een boodschap om iets te doen of juist niet te doen bijvoorbeeld ritsen, vuurwerk en roken. Je hebt ook verleidende reclame dat is reclame die mensen snel aanzetten tot het kopen van een product, je zou er dan gelukkiger van worden, en als laatste hebben we nog de sluikreclames dat zijn reclame waarvoor niet betaald is om het op tv te krijgen zie bijvoorbeeld de voetbalwedstrijden.
Als je een klacht hebt over een bepaalde reclame dan kan je terecht bij de Stichting reclame code commissie of bij Sire.
Ik heb dus ook een enquête gehouden van wat mensen nou eigenlijk van de reclames vinden en daar is dit uitgekomen: Hieruit blijkt dus dat reclames irritant zijn vooral als je net een leuke film kijkt of een leuk programma.
En dat de mensen zich niet zo snel laten wijs maken door een reclame korting stunt maar eerst kijken of ze het wel echt nodig hebben en ze geloven ook lang niet alles wat gezegd word over dat product. En dat ze ook niet vaak denken van als ze een reclame zien van hè dat kan ik ook wel eens kopen. Maar toch zijn ze wel eens de mist in gegaan. En dachten ze van hè dit gaat op de reclame veel beter.
Wat ik zelf van reclame vind is eigenlijk, zwaar irritant! Vooral als je een leuke film of programma kijkt dan word het spannend en dan is het, maar eerst naar de reclame, echt irritant! Maar dit werkstukje vond ik wel grappig om te maken, maar ik weet niet of ik veel van heb geleerd want ik wist de meeste dingen al wel, behalve dan over Sire en de reclame code commissie.
Mijn antwoord op de hoofdvraag ( welke vormen van reclame kom je vooral in dagbladen en tijdschriften tegen?)is: denk ik verleidende reclame omdat als je in de krant of in dagbladen kijkt dat het toch wel het vaakst voorkomt, ze maken immers reclame omdat ze hun product willen verkopen en dan hebben ze er altijd van die leuke kreetjes bij van zoals: koop dit voor een gladde huid. En op tv zie je dat vaak dat een bekende persoon de reclame maakt dus als jij het koopt word je net zo mooi als haar of hem.
Bronvermelding.
www.google.nl
www.google.nl/afbeeldingen.nl]
www.reclamecode.nl
www.sire.nl
www.reclame.pagina.nl
Het kan best zijn dat ik meer heb gebruikt maar dat weet ik dan niet meer, en dan zal het ook wel niet belangrijk zijn.
REACTIES
1 seconde geleden
G.
G.
Eej we hebben je werkstuk gebruikt bij die presentatie van economie, ik wou je even vragen wat voor punt jij hiervoor had>?
20 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
mooi verslag :) dankk
19 jaar geleden
Antwoorden