Jongeren en geld

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2208 woorden
  • 15 januari 2002
  • 177 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
177 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE

Wat zou je het liefste doen?

Maak een keuze en ontdek welke opleiding bij jou past!

Inleiding

Je vindt in dit werkstuk allerlei informatie over geldzaken. Van zakgeld tot bijbaantjes, van geld uitgeven tot geld krijgen
De laatste tijd hoor je dat jongeren steeds meer geld uit geven aan onnodige dingen. In Nederland wonen ongeveer 2 miljoen jongeren tussen de 12 en 20 jaar die jongeren gebruiken meer geld dan dat ze nodig hebben.

Zo komen ze vaak geld tekort. Zeventig procent van jongeren zegt wel eens, of vaak geld tekort te komen. Het tekort wordt opgelost door geld te lenen, de spaarrekening aan te spreken of te snoeien in de uitgaven. Bij ouders en vrienden worden kleine bedragen geleend. Voor grote bedragen gaan ze naar de bank. Uitwonende jongeren lenen tweemaal zovaak geld van de bank dan hun thuiswonende collega’s, die vaker bij ouders of vrienden aankloppen.

Zo hebben jongeren vaak vele bijbaantjes om hun behoeften te kunnen bekostigen
Zij verdienen hier zo’n 460 gulden per maand mee. Opmerkelijk is dat bijna een kwart van de werkende jongeren ook nog geld van thuis krijgt, ruim 160 gulden per maand. Als beide ouders werken zijn de jongeren het beste af. Deze ouders spekken de portemonnee van hun kind maandelijks met 180 gulden. Naarmate het inkomen van de jongeren stijgt, neemt het aantal af dat nog geld krijgt van zijn ouders.

Geld uitgeven

Geld uitgeven is leuk. Maar geef niet meer uit dan nodig.

Problemen met geld
Het kan voorkomen dat je soms iets meer uitgeeft dan je eigenlijk hebt. Je leent bijvoorbeeld een keer wat geld van je ouders of van vrienden en dat betaal je snel weer terug. Dit overkomt bijna iedereen wel eens en is gemakkelijk op te lossen.. Er kan wel een probleem ontstaan als je steeds teveel blijft uitgeven, zodat je het geleende geld niet meer kunt teruggeven. Of als je een roodstand op de bank hebt die almaar groter wordt.

Grote uitgaven
Er zijn spullen, die je vaak niet zomaar kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan een scooter, een stereo of een mobiele telefoon. Dit zijn vaak uitgaven waar je geld voor opzij moet zetten. Maar vaak ben je er niet met alleen de aanschafkosten. Want wat dacht je van de kosten van de verzekering of de kosten van het telefoonabonnement?

Een scooter
Aan een scooter ben je meer kwijt dan alleen de kosten van de aanschaf. Een scooterverzekering kost ongeveer f 110,- per maand. Benzine en olie kosten je ongeveer 7 cent per kilometer. Voor reparatie en onderhoud moet je ongeveer 4 cent per kilometer rekenen. Als je wilt weten wat je scooter jou kost, ga dan na hoeveel kilometer jij in een jaar rijdt. Aantal kilometers per jaar Kosten per jaar Kosten per kilometer
3.000 f 2400,- € 1089.07 f 0,80 € 0.36
6.000 f 2760,- € 1252.43 f 0,46 € 0.21
10.000 f 3300,- € 1361.34 f 0,33 € 0.15
Je kunt een scooter in één keer of in termijnen betalen. In dat laatste geval leen je het geld voor de scooter. Voordeel is dat je 'm eerder kunt kopen. Maar het nadeel is dat je uiteindelijk duurder uit bent. Dat komt doordat je rente betaalt over de lening. Als je het uitrekent, kom je daardoor op een hoger bedrag uit dan het bedrag dat je in één keer had moeten betalen.

Een mobiele telefoon
Als je een mobieltje gaat aanschaffen, kun je kiezen tussen een telefoon met abonnement of een telefoon met een telefoonkaart (prepaid). Het voordeel van een prepaid telefoon is dat je precies weet wat je verbelt. Dat betaal je namelijk vooraf. Vooral als je zelf bereikbaar wilt zijn, is een prepaid telefoon voordelig. Wanneer je toch liever een abonnement hebt, kun je uit veel mogelijkheden kiezen. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat hoe goedkoper het abonnement is, hoe meer je betaalt voor de gesprekskosten. Pas wel op, want je krijgt de rekening achteraf! Er zijn erg veel verschillende aanbieders, tarieven en mogelijkheden voor mobiele telefoons.

Sparen voor je uitgaven
Wil je iets kopen waar je niet genoeg geld voor hebt, dan kun je twee dingen doen. Je kunt je aankoop uitstellen en ervoor sparen. Tips om te sparen zijn: • Zet alle inkomsten die je niet iedere week of maand ontvangt, direct op een spaarrekening. Dan geef je het niet ongemerkt uit. • Houd je iedere maand wat geld over, spaar dan automatisch. Open een spaarrekening speciaal voor wat je wilt kopen. Dan weet je waarvoor je spaart, en hoeveel je al hebt. • Over geld op een spaarrekening ontvang je rente. Over het algemeen krijg je meer rente als je je geld voor langere tijd vastzet.

Lenen voor je uitgaven
Wil je iets kopen waar niet genoeg geld voor hebt, dan kun je twee dingen doen. Je kunt je aankoop uitstellen en ervoor sparen. Of je kunt geld lenen. Dat kan bij een bank of via de verkoper, bij een financieringsmaatschappij. Ben je onder de 18, dan mag je alleen geld lenen, als je ouders daarvoor toestemming hebben gegeven.

Zelf geld verdienen
Ongeveer de helft van alle scholieren heeft een bijbaantje. Van de 12-jarigen ongeveer 22% en van de 17-jarigen 68%. Met bijbaantjes kun je best veel verdienen. Vanaf je 15e heb je recht op het minimumjeugdloon. Je krijgt dan ook te maken met belasting. En misschien verandert er iets in je ziektekostenverzekering. Er zijn wettelijke regels voor werk door jongeren. Je mag niet werken zoveel als je wilt en je mag ook niet altijd doen wat je wilt.

Hoeveel uur mag ik werken? Steeds meer scholieren hebben een baantje. Dit kan een bijbaantje zijn na schooltijd, vakantiewerk of allebei. Je mag niet onbeperkt werken: Dit zijn de regels waar jongeren zich aan moeten houden
Voor alle jongeren onder de 18 geldt, dat ze geen gevaarlijk werk mogen doen. Voor jongeren van 13-14 jaar geld • Op een schooldag mag je niet meer dan twee uur werken; • Op vrije dagen mag je niet meer dan zes uur per dag werken; • Per week mag je niet meer dan twaalf uur werken; • In de vakantie mag je niet meer dan zeven uur per dag werken, en niet meer dan 35 uur per week) Tot en met je 14e mag je alleen klusjes in je eigen omgeving te doen. Dus bijvoorbeeld folders rondbrengen, oppassen en auto’s wassen.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Voor jongeren van 15 jaar geld • Op een schooldag mag je maximaal 2 uur werken; • Op een vrije dag mag je maximaal 8 uur per dag werken; • Per week mag je maximaal 12 uur werken; • In de vakantie mag je maximaal 40 uur per week werken. Voor jongeren van 16-17 jaar geld • Je mag net zoveel werken als een volwassenen • Dus maximaal 9 uur per dag en maximaal 45 uur per week. Gemiddeld mag je echter niet meer dan 40 uur per week werken. Wat is gevaarlijk werk • Werken met schadelijke (chemische) stoffen of werk waarbij gevaar voor een ernstige infectie bestaat • Werken op plaatsen met te veel lawaai (meer dan 90 dB) of werken met werktuigen die veel trilling op het lichaam veroorzaken • Veelvuldig zwaar tillen en het langdurig moeten aannemen van een verkeerde lichaamshouding • Werk aan een lopende band • Werk met gevaarlijke machines en heiwerk • Werk waarbij gevaar voor een ernstige val aanwezig is • Sloopwerk of werk waarbij je gevaar loopt getroffen te worden door bomen of voorwerpen of bedolven te worden • Werken met gevaarlijke dieren • Werken in gesloten ruimtes, zoals silo´s, tanks en ketels • Werken met elektrische installaties met een hoog voltage (meer dan 42 V wisselspanning; meer dan 110 V gelijkspanning) • Werk met explosiegevaar • Werk dat slecht is voor je ontwikkeling: eenzijdig, slecht geventileerd, onvoldoende licht
Hoeveel geld ga ik verdienen? Ga je werken, dan wil je natuurlijk weten wat je kunt verdienen. Vanaf je 15e heb je in ieder geval recht op het minimumjeugdloon.

Leeftijd Hoeveel per uur 12 jaar Onbekend
13 jaar Onbekend
14 jaar Onbekend
15 jaar 4,50 bruto per uur € 2,03
16 jaar 5,18 bruto per uur € 2,35
17 jaar 5,93 bruto per uur € 2,69
18 jaar 6,83 bruto per uur € 3,10
19 jaar 7,88 bruto per uur € 3,58
20 jaar 9,23 bruto per uur € 4,19

Deze bedragen per uur. Je moet er nog belasting over betalen, maar die belasting kun je vaak weer terug krijgen. Ook heb je recht op vakantiegeld. Dit is meestal 8% van je totale brutoloon. Dit bedrag wordt één keer per jaar uitbetaald. Als je alleen in de schoolvakantie een bijbaantje hebt, moet je er goed op letten dat je je vakantiegeld krijgt, zodra je dit baantje opzegt.

Kinderbijslag Tot je 18e krijgen je ouders kinderbijslag voor je. Je mag niet onbeperkt bijverdienen. Verdien je in drie maanden meer dan f 2405,-, dan krijgen je ouders geen kinderbijslag meer voor jou. In de maanden juni, juli of augustus mag je nog eens f 2100,- verdienen met je vakantiebaantje, zonder dat de kinderbijslag in gevaar komt. Dit geldt alleen als je dit baantje de rest van het jaar niet hebt.

Wat zijn de leukste baantjes? Welke bijbaantjes hebben jouw leeftijdsgenoten naast school. Hier volgt de top 10 van jongens en meisjes van 15 en 16. Top 10 van Jongens 16 jaar
1. Krantenwijk 6. Winkel 2. Winkel 7. Horeca
3. Horeca 8. Agrarisch 4. Agrarisch 9. Klusjes doen
5. Babysitten 10. Thuis in de zaak Top 10 van Meisjes van 16
1. Winkel 6. Agrarisch
2. Babysitten 7. Thuis in de zaak
3. Horeca 8. Auto’s wassen
4. Krantenwijk 9. Artiest
5. Schoonmaken 10. Lessen

Belasting Belasting wordt automatisch ingehouden op je loon. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je het hele jaar werkt. Daarom betaal je meestal te veel. Betaal je in een jaar meer dan f 26,- belasting te veel, dan kun je dit terugvragen bij de Belastingdienst. Je hebt hiervoor een speciaal formulier nodig (T-biljet) dat je kunt opvragen bij de Belastingdienst. Verdien je per kwartaal minder dan ongeveer f 2700,- dan hoef je geen belasting te betalen. Dit is een speciale regeling voor scholieren. Wil je hier gebruik van maken, dan moet je ieder kwartaal, samen met je werkgever, een aanvraag indienen bij de Belastingdienst.

Hoe zit het met de ziektekostenverzekering? Als je een vast baantje hebt, dan zit je in het ziekenfonds. Wat een vast baantje is, is moeilijk aan te geven. Zeker als je oproepbasis of zo werkt, is het lang niet zeker dat je het ziekenfonds in moet. Informeer bij je werkgever en het ziekenfonds. Vaak is het ziekenfonds goedkoper dan een particuliere ziektekostenverzekering. Je betaalt een vast percentage van je loon aan het ziekenfonds. Vanaf 1 juni 2001 hoef je niet meer de vaste maandelijkse premie te betalen. Ten minste, als je nog geen 18 bent. Ben je ouder, dan kost dat je ongeveer 30 gulden per maand. Ook als je tijdens de vakantie een baantje hebt, ben je verplicht verzekerd via het ziekenfonds. Wanneer je dubbel verzekerd bent, kun je de betaalde premie van je particuliere ziektekostenverzekering terugvragen. Hiervoor moet je een formulier aanvragen bij het ziekenfonds. Binnen zes maanden na het kwartaal waarin je het baantje had, moet je de premie hebben teruggevraagd.

Geld van je ouders Je ouders betalen een heleboel voor de jeugd zoals: Verzekeringen, het eten, kleding, enzovoort. Zij zijn dus onze belangrijkste 'inkomstenbron'. Misschien krijg je ook zakgeld. en kleedgeld. Dat is geld waarover je dan zelf mag beslissen wat je er precies meedoet.

Zakgeld
Vraag een paar vrienden. Hoeveel zakgeld zij krijgen. Dat verschilt per ouders en per gezin. Maar wat moeten hun er allemaal van betalen of doen? De één mag alles vrij besteden. De ander moet er schoolspullen of de sportclub van betalen. Hoeveel zakgeld je krijgt, hangt dus af van wat je ervan moet betalen. Het gemiddelde zakgeld wat je krijgt in Nederland staat hieronder in de tabel weergegeven

Leeftijd Hoeveel Zakgeld? 12 jaar 25,- per maand € 11,34
13 jaar 33,- per maand € 14,97
14 jaar 40,- per maand € 18,15
15 jaar 45,- per maand € 20,42
16 jaar 50,- per maand € 22,69
17 jaar 55,- per maand € 24,96
18 jaar 59,- per maand € 26,77
19 jaar Onbekend
20 jaar Onbekend

Kleedgeld Ongeveer een kwart van alle scholieren krijgt kleedgeld. Dat is handig voor jezelf en voor je ouders. • Je zit niet meer vast aan de smaak van je ouders. Je krijgt nu gewoon geld waarvan je koopt wat je zelf mooi vindt. • Je ouders hoeven niet meer met jou mee om kleren te kopen. Ze kunnen lekker thuis blijven en iets anders doen terwijl jij winkelt; • Je "leert" een beetje hoe het is om met een bepaald budget rond te komen. Kleedgeld is een vast bedrag per maand. Dat kan je maar één keer uitgeven. Hieronder staat in een tabel gegeven wat nou precies jongens en meisjes krijg aan kleedgeld in de maand

Kleedgeld Ongeveer een kwart van alle scholieren krijgt kleedgeld. Dat is handig voor jezelf en voor je ouders. • Je zit niet meer vast aan de smaak van je ouders. Je krijgt nu gewoon geld waarvan je koopt wat je zelf mooi vindt. • Je ouders hoeven niet meer met jou mee om kleren te kopen. Ze kunnen lekker thuis blijven en iets anders doen terwijl jij winkelt; • Je "leert" een beetje hoe het is om met een bepaald budget rond te komen. Kleedgeld is een vast bedrag per maand. Dat kan je maar één keer uitgeven. Hieronder staat in een tabel gegeven wat nou precies jongens en meisjes krijg aan kleedgeld in de maand

Leeftijd Hoeveel krijgen jongens? Hoeveel krijgen meisjes? 12 jaar 75,- per maand € 34,03 84,- per maand € 38,12
13 jaar 70,- per maand € 31,76 100,- per maand € 45,38
14 jaar 100,- per maand € 45,38 100,- per maand € 45,38
15 jaar 100,- per maand € 45,38 100,- per maand € 45,38
16 jaar 100,- per maand € 45,38 100,- per maand € 45,38
17 jaar 100,- per maand € 45,38 100,- per maand € 45,38
18 jaar 100,- per maand € 45,38 100,- per maand € 45,38
19 jaar Onbekend Onbekend
20 jaar Onbekend Onbekend

Bronvermelding

- Internet - Dagelijkse kranten - Bibliotheek - Folders van het Nibud - Site van Ministerie van Economische Zaken

Conclusie

Een deel van de groep werkende jongeren heeft geen grip op zijn financiën. Het geld dat zij te besteden hebben, gaat in zijn geheel op aan leuke dingen. Zo maken zij schulden bij ouders en vrienden maar die zijn zo hoog om van wakker te liggen. Maar ze proberen zo veel mogelijk geld zelf te verdienen door middel van bijbaantjes e.d

Eigen Mening(en)

Wij hebben van dit werkstuk veel opgestoken want wij passen zelf ook bij die gemiddelde groep wij hebben geen schulden maar wij moeten ook veel werken om onze behoeften te voorzien zoals: mobiele telefoon, uitgaan, en naar de stad

Maar wij wisten niet dat jongeren soms zo’n grote bedragen schuld hebben/hadden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.