1. Inhoudsopgave
1. Inhoudsopgave
2. Voorwoord
3. Indonesië voor de komst van de Europeanen
4. De Portugese periode in Indonesië
5. Wat veranderde in Indonesië door de komst van de Nederlanders?
6. Hoe kwam er een eind aan de koloniale overheersing in Indonesië?
7. In hoeverre heeft Nederland nog invloed op Indonesië?
8. Het Indonesië van nu
9. Conclusie
10. Eigen mening
11. Bronnenlijst
2. Voorwoord
Ons werkstuk gaat, zoals u waarschijnlijk op de voorkant heeft gezien, over Indonesië. We hebben dit land gekozen omdat het een heel bekende geschiedenis heeft en omdat het een hele mooie natuur heeft. We hebben niet alleen naar de economische kant van Indonesië gekeken maar ook naar de historische kant waardoor je er snel achter komt dat economie ook veel met geschiedenis te maken heeft. Bij een land, in dit geval Indonesië, zie je dat de geschiedenis erg veel invloed heeft op de economie van nu. Door bepaalde gebeurtenissen als oorlogen, wordt de economie beïnvloed doordat het dan hele slechte tijden zijn voor de economie. Dit zie je dan ook gelijk terug. Wij hopen dat U dit werkstuk met veel plezier zult lezen en dat u misschien nog iets te weten komt wat u nog niet wist.
3. Indonesië voordat de Europeanen kwamen.
In de tijd voor de komst van de Europeanen bestond het gebied dat nu Indonesië heet uit tientallen grote en kleine vorstendommen. De grond en de boeren die er leefden behoorden tot de vorst. De boeren moeten een deel van de oogst aan hun vorst afstaan. De vorst en de hofhouding leven in grote rijkdom, terwijl de boeren erg arm zijn. Er zijn vaak oorlogen tussen de vorstendommen. Langs de kust zijn vorstendommen die leven van de handel en de visserij. Handelaren uit China en India brengen vanaf de 7e eeuw het hindoeïsme en het boeddhisme mee en vanaf de 14e eeuw kwam uit Perzië en India de islam.
4. De Portugese periode in Indonesië.
De Portugese periode was van ongeveer 1511 tot 1662. Zij waren degene die de Europese beschaving naar Indonesië brachten, zoals het rooms-katholicisme en de Europese taal. De Europese taal was in de 16e eeuw de handelstaal in Indonesië. Opmerkelijk was wel dat de Portugese zich volledig op de handel richten en het verspreiden van het christendom en niet met veroveren van gebieden, maar de Portugese hadden lang niet zoveel invloed op de internationale handelsweg zoals later de Hollanders. De grote invloed was vooral te merken bij onder andere de taal, de muziek, de invoer van tabak en het ontwerpen en bouwen van schepen.
5. Wat veranderde er in Indonesië door de komst van de Nederlanders?
Tijdens de Nederlandse bezetting van Indonesië veranderde er aardig wat. Bijvoorbeeld om de koloniale bezittingen winstgevend te maken ontwikkelde gouverneur-generaal Johannes van den Bosch het cultuurstelsel. Doel van dit systeem was de door de producten van Java de Nederlandse schatkist te vullen. De bevolking op Java werd gedwongen tropische gewassen, zoals koffie, suiker en indigo te verbouwen en af te staan aan het koloniale gouvernement. In ruil hiervoor kreeg zij een vast plantloon. Een plantloon is dat je geld krijgt voor elke plant die je hebt geplant. Nederlandse bestuursambtenaren en de regenten in Indonesië werden beloond met stukken grond, om hen aan te zetten de productie op te voeren. Het cultuurstelsel was ongeveer een voortzetting van het systeem van gedwongen leveranties dat de VOC had toegepast op de Molukken en delen van Java. Het werd toegepast in de gebieden onder Nederlandse overheersing op Java. In de overige delen van de archipel, de zogenaamde Buitengewesten, bleef de Nederlandse invloed beperkt.
De gedachte achter het cultuurstelsel was Java beter te koloniseren en winstgevend te maken. Het feit dat de Javaanse boer verplicht producten moest leveren aan het gouvernement vond men in die tijd niet zo vreemd; in het buitenland oogstte de winstgevendheid van het cultuurstelsel zelfs veel bewondering.
Naast de gewassen die ze moesten verbouwen, moesten de Javaanse dorpen verplichte herendiensten voor het gouvernement doen, bijvoorbeeld helpen bij de aanleg van wegen en havens. Verder moesten de Javaanse boeren sinds het begin van de negentiende eeuw landrente betalen, een soort belasting op de rijstoogst.
Door het cultuurstelsel nam onder de Javaanse bevolking de werkdruk sterk toe. Als gevolg hiervan konden de eigen gronden soms niet bewerkt worden. De suikercultuur putte de grond uit. De regeling dat de regenten grond kregen leidden soms tot misbruik; de boeren werden dan gedwongen hun beste grond af te staan.
Na 1845 leidde een reeks slechte oogsten tot hongersnood onder de Indonesischebevolking. Als gevolg hiervan vond in 1850 een verandering van het cultuurstelsel plaats. Deze verandering hield onder andere in dat de niet rendabele indigo cultuur werd afgeschaft en andere gronden werden kleiner gemaakt omdat ze een te grote druk op de bevolking legden. De controle op arbeid en op het binnenlandse bestuur werd verbeterd en er werden nieuwe landbouwmethoden toegepast. Naast het cultuurstelsel bleef er een in Indonesië de economie bestaan die gericht was op zelfvoorziening en regionale handel.
De cultuurproducten werden naar de Nederlandse Handel-Maatschappij (NHM) gebracht, die zorgde voor vervoer en verkoop. De geleverde producten werden op veilingen in Nederland verkocht en de opbrengst kwam ten goede aan de Nederlandse schatkist.
Het cultuurstelsel bouwde voort op het systeem van leveringen uit de VOC-periode. In bestuurlijk opzicht sloot het aan bij het bestaande feodaal-agrarische systeem. De Javaanse adel kreeg een rol bij de organisatie van het cultuurstelsel. Er werd een dualistisch bestuursstelsel ingevoerd; het Nederlandse en het Indonesische bestuur functioneerden naast elkaar. Aan het hoofd van het Binnenlandse Bestuur stond de Gouverneur-Generaal; de residenten bestuurden provincies, daarin bijgestaan door assistent-residenten en administrateurs/controleurs. Het Inlands Bestuur werd uitgeoefend door regenten, inheemse vorsten die regeerden met behulp van de plaatselijke hoofden.
De hogere bestuursfuncties voor het Indonesische bestuur werden erfelijk. In de loop van de tijd werden de regenten steeds meer uitvoerders van het Nederlandse beleid, maar in de ogen van het volk bleven zij soevereine vorsten.
Cultureel-mentale veranderingen in de Indonesische samenleving ten gevolge van het cultuurstelsel zijn moeilijk te identificeren. Er was relatief weinig culturele invloed op de Javaanse leefwijze. Opvallens is dat de Javaanse bevolking eigenlijk nauwelijks protesteerde tegen het cultuurstelsel.
De nieuwe bestuursvorm had een grotere afstand tussen de Europeaan en de Indonesische bevolking als gevolg. De groeiende groep Nederlandse koloniale bestuurders nam wel allerlei Indonesische leefgewoonten over. Naar buiten vertoonde deze meer Europese kenmerken, zoals westerse kleding en taal. In het huiselijk leven was de levenswijze meer Aziatisch.
6. Hoe kwam er een eind aan de koloniale overheersing in Indonesië?
De eerste overheersers van Indonesië waren de Portugezen, zij regeerden 130 jaar over Indonesië. Maar de Portugezen werden uiteindelijk verdreven door de Nederlanders.
Dat ging langere tijd goed. Tot ongeveer de laatste decennia van de 19e eeuw. De bemoeienis van de Nederlands werd steeds groter. De Indonesiërs kregen steeds minder kans om hoger op te komen in de politiek enz. Daardoor voelde de Indonesiërs steeds meer dat de Nederlanders de overheersers waren. Er werden partijen opgericht tegen de overheersers. In 1926-1934 kwamen de leiders van de onafhankelijk naar voren. Dat waren de heren :
Hatta, Soekarno en Sjahrir.
Soekarno Sjahrir
Zij verzetten zich zo dat een van de leiders, Soekarno, werd verbannen naar het eiland Flores.
Maar het begin van de Tweede Wereld Oorlog zat er aan te komen en in het begin van de Tweede Wereld Oorlog, het voorjaar van 1942 werd Indonesië bezet door de Japanners. De Nederlanders in Indonesie werden door de Japanners in kampen gezet waarvan de meeste overleden. De Japanse leiders hadden ondertussen de leiders Hatta en Soekarno vrijgelaten. Maar de economische situatie verslechterde snel in Indonesië. Veel landbouwbedrijven kwamen stil te liggen. De Japanners besloten zich over te geven en op 17 augustus 1945 riepen Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. De terugkerende Nederlanders probeerden hun bewind te herstellen, maar zij stuitten op heftige tegenstand vooral op de eilanden Java en Sumatra. Ze kregen meer last van bende jongeren dan het leger.
Op 21 juni 1948 begon Nederland zijn eerste politieke actie maar die werd door de Verenigde Naties gestaakt. Daardoor kwam de echte onafhankelijkheid van Indonesië. Dat was op 27 december 1949. Alleen in de Zuid- Molukken was dat later, in 1950.
Zo kwam er dus een einde aan de overheersing van Portugal, Nederland en Japan.
7. In hoeverre heeft Nederland nog invloed op Indonesië?
Nederland heeft op dit moment heel weinig invloed op zaken die zich nu in Indonesië afspelen. Maar er toch heeft Nederland nog een klein beetje invloed op Indonesië. Dit komt door de Molukken. De Molukken is een eilandengroep bij Indonesië. De Molukken wil onafhankelijk worden van Indonesië, maar Indonesië wil dit niet. Op dit moment zit deze regering in ballingsschap. De regering heeft zijn uitvalsbasis in Nederland. Nederland kan wel invloed uitoefenen door bijvoorbeeld bij een bijeenkomst van diplomaten, dingen te bespreken zoals mensenrechten. Maar zoals al eerder in dit stukje is vermeld, heeft Nederland net zoals de rest van de wereld heel weinig invloed op Indonesië.
8. Het Indonesië van nu
60% van de bevolking werkt op het land. Daar verdienen ze dan ook het merendeel van de inkomsten mee. Ze verbouwen rijst, maïs en groenten. Ook hebben ze plantages waar koffie en palmolie vanaf komen. Het ruilen in Indonesië is nog veel meer aan de gang dan in andere landen. Dit moet ook wel om de gezondheidszorg, het onderwijs, het vervoer en de defensie van te kunnen betalen. Ze voeren hun grondstoffen en eindproducten uit in ruil voor geld of andere producten die op dat moment nodig zijn. Indonesië is de grootste aardgas winnaar en hier maken ze handig gebruik van. Ze exporteren namelijk veel aardgas naar Japan. Ook exporteren ze veel in rubber, hoewel dit meer naar de Europese landen gaat.
Een andere inkomsten factor is het toerisme. De traditionele producten zoals rieten mandjes die gemaakt worden zijn nog erg populair bij de buitenlandse toeristen.
Sinds de vijfde eeuw zijn er verschillende godsdiensten in Indonesië gekomen. Op dit moment zijn er vier verschillende godsdiensten in Indonesië, dit zijn; het Hindoeïsme (2,5%), het Boeddhisme (1,5%), de Islam (87%) en het christendom (9%). Dit zijn met uitzondering tot het Jodendom, alle wereldgodsdiensten. Door de verschillende godsdiensten zijn er ook een aantal cultuurverschillen waardoor er verschillende groepen ontstaan. Er zijn zo’n 300 verschillende etnische groepen in Indonesië die soms met elkaar de strijd aangaan. Hierdoor is het ook niet altijd veilig in Indonesië en heeft de regering hier veel problemen mee. En als je nagaat dat er naar schatting 213 miljoen mensen in Indonesië wonen is dit dus een hele grote taak. In Indonesië is nu een democratie. Hoewel het er af en toe hard aan toe gaat is dit heel goed voor het land. De uitvoerende macht ligt bij de president en zijn adviseurs. Het Indonesische parlement heeft twee kamers, bestaande uit het Volkscongres en de Volksvertegenwoordiging, die beide voor 5 jaar worden gekozen.
9. Conclusie
Uit dit werkstuk hebben wij op kunnen maken dat Indonesië vroeger een moeilijke economische start heeft gemaakt. Dit is een tijdje zo gebleven, hoewel de economie de laatste jaren eindelijk op gang begint te komen door het toerisme wat me grote groepen hierheen komt. Terwijl de economie nog niet helemaal goed is zal dit vast nog wel verbeteren.
10. Eigen Mening
Qua natuur vinden wij Indonesië een heel mooi land. Je zou als je naar de natuur kijkt nooit verwachten dat dit land zo’n moeilijk en hard verleden heeft gehad vol met oorlogen en politieke problemen. Wel is het jammer om te zien dat er nog zulke grote verschillen tussen arm en rijk zijn. Dit komt waarschijnlijk ook omdat de economische groei niet zo groot is. Wij hopen dat u dit werkstuk met veel plezier gelezen heeft. We hebben er met vele plezier aan gewerkt en hebben er erg veel van opgestoken.
11. Taakverdeling en bronvermelding
We zullen beginnen met de taakverdeling. De voorkant is gemaakt door Kelly en Denise zij zijn ook naar de bieb gegaan. De inhoudsopgave, het voorwoord, de conclusie, de eigen mening de taakverdeling en bronvermelding zijn geschreven door Maud en Aniek. Indonesië voor de komst van de Europeanen en de Portugese periode in Indonesië, zijn geschreven door Denise. Wat veranderde in Indonesië door de komst van de Nederlanders?, is geschreven door Bas. Hij heeft ook informatie op internet gezocht. Hoe kwam er een eind aan de koloniale overheersing in Indonesië?, is geschreven door Aniek. In hoeverre heeft Nederland nog invloed op Indonesië?, is geschreven door Kelly, en het Indonesië van nu is geschreven door Maud. Denise en Aniek hebben hun eigen plaatjes erbij gezocht. De rest van de plaatjes is opgezocht en verwerkt door Aniek en Maud. Wel hebben we allemaal op internet gezocht en als we daarbij iets tegenkwamen wat misschien bruikbaar was voor iemand anders, dit naar diegene toe gemaild.
De bronvermelding
- de boeken uit de bieb over Indonesië
- Internet
REACTIES
1 seconde geleden
C.
C.
ik en een vriendin hebben voor de opendeurdag ook indonesie gekozen maar we heben nog veel informatie nodig
14 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
raar werkstuk maar wel veel info
11 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Veel info, heb er veel aan gehad!
7 jaar geleden
Antwoorden