hoe start ik mijn eigen bedrijf?

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 2649 woorden
  • 1 oktober 2007
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inhoud

Blz. 2 de inleiding
Blz. 3/9 het stappenplan van starters

Christy’s industry

Voor deze onderneming kies ik de marktvorm van de eenmanszaak, omdat ik als enige eigenaar het bedrijf run. Het is een groot risico om een bedrijf te beginnen in deze tijden maar ik heb zelf geld bij elkaar gespaard om een eigen bedrijf op te starten. Ik neem geen naam over van een bestaand bedrijf waardoor ik mijn eigen naam moet maken. Ik ben dus zelf privé aansprakelijk voor eventuele schulden. Maar een eenmanszaak brengt ook zijn voordelen mee zoals: geen last hebben van anderen bij belangrijke beslissingen en ik houd de winst voor mijzelf. Als eerste ga ik kijken welke informatie ik moet winnen en de verplichtingen die erbij horen.

Ik heb al een deal gesloten met de skihut, ik lever daar boarden van 1,50 tot en met 1,90 meter. De boarden worden in sets van 14 boarden, 2 boarden per 5 cm verschil geleverd, dus:1,60 2x, 1,65 2x, 1,70 2x, 1,75 2x, 1,80 2x, 1,85 2x, 1,90 2x. In totaal zal ik 42 boarden leveren in de maand. Voor de duidelijkheid verkoop ik alleen de boarden, de bindingen zitten hier niet bij inbegrepen!
Maar dit bedrijf kan ik niet in mijn eentje runnen, daarom heb ik advertenties geplaatst en heb hieruit vier werknemers aangenomen. Trudy is een specialist in het maken van snowboards, zij kan precies bepalen welke soort boarden en lagen samengeteld moeten worden. John kan goed omgaan met machines en Marijke maakt de versieringen op de boards wat het kaartje van het bedrijf maakt. En ten slotte de boekhouder, Theo. Hij zorgt voor de boekhouding van het bedrijf.
Mijn eerste stap wordt het oriënteren op het ondernemerschap, we gaan vooral praten over de plannen en het verzamelen van informatie voor het opstarten van het bedrijf. Bij deze instanties kan ik informatie winnen:
 brancheorganisaties
 gemeente
 belastingdienst
 ondernemers uit uw omgeving,
 potentiële klanten en leveranciers
 Uitvoering Werknemersverzekeringen (UWV) – als u start vanuit WW of WAO of als u personeel in dienst neemt.
 kamer van koophandel
Het is handig als je je laat adviseren, als je niet helemaal verstand van de zaak hebt. Daarom kan je voor een starterpakket gekozen worden, maar het seminar geeft ook oriëntatiebijeenkomst voor starters. Er kan ook voor een individuele voorlichting en een gesprek gekozen worden bij de kamer van koophandel.
Mijn tweede stap wordt het verdiepen in de vergunningen, diploma’s en de registratie. Er moet rekening gehouden worden met de regels, wetten en vergunningen. Soms heb je bepaalde diploma’s nodig, maar dit hangt af van het soort bedrijf. De benodigde vergunningen en papieren voor startende ondernemers liggen helaas niet klaar op het gemeentehuis, daarom beslissen commissies en diverse personen vaak over opstartende bedrijven. Bij de kamer van koophandel kan geïnformeerd worden over noodzakelijke vergunningen en diploma’s. Hieronder staan belangrijke verplichtingen waarmee je te maken kunt krijgen:
 Vestigingsvergunning
 Markthandel
 Bouwvergunning
 Milieuvergunning
 Horeca
 Bestemmingsplan
 Winkeltijden
 personeelsvergunning
 Detailhandel, ambachtsbedrijven en horeca
Per bedrijf kan het verschillen aan welke eisen je moet voldoen. De registratie is heel erg belangrijk niet alleen voor het belang van de organisatie maar ook voor de zekerheid van de organisatie. Inschrijven bij bijvoorbeeld de kamer van koophandel, de belastingdienst, productschappen, het handelsregister en bedrijfsschappen zijn een aantal instanties waar je als bedrijf in moet schrijven.
De derde stap wordt het aanpassen van het product aan de behoefte van de consument en het product uiteraard winstgevend te verkopen. Het centraal stellen van de behoefte van de klant en het maken tot een complete bedrijfsformule noemen we een marketingplan. Het onderscheiden van een bedrijf van andere bedrijven in de markt kan je op verschillende manieren.
Door de markt/branche te kennen waar je gaat intreden. Verzamel daarom gegevens zoals: - informatie over de omzetten
- wie de belangrijkste aanbieders zijn
- hoe worden de producten en diensten aangeboden
- wat zijn de ontwikkelingen( in zowel de afgelopen als toekomstige periode)
De omgeving te analyseren, partijen kunnen invloed uitoefenen op mijn zaak. Met deze partijen worden de klanten, concurrenten, leveranciers, de gemeente, de bank, de accountant, ook wel marktonderzoek genoemd. Je kunt zelf op onderzoek uit gaan of het uit bestaande onderzoeken en informatie halen.
De vier P’s in de marketingmix

Omdat bedrijven hun producten willen verkopen hebben ze op de markt meestal te maken met concurrentie. Ze proberen dan ook zo goed als mogelijk naar de wens van de klant te produceren. In deze concurrentie strijd gebruiken de bedrijven verschillende ‘wapens’, ook wel marketingmix genoemd. In deze marketingmix worden een aantal instrumenten ingezet.
 De prijs, hoe goedkoper des te meer klanten een bedrijf aantrekt
 productiebeleid, aantrekkelijk maken voor de klant. Door het product een speciale eigenschap te geven en een goede kwaliteit
 promotiebeleid, doormiddel van reclame en verkoopacties
 plaatsbeleid, via Internet, in de winkel, belangrijk is hierbij de winkelformule - hoe de winkel is ingericht

Stap 4 huisvesting. Waar wil ik het bedrijf starten? Eerst kijk ik naar de financiële mogelijkheden. Dan kijk ik of het wil huren of kopen. Of de eisen die ik verwacht voldoen aan het gebouw. Ik besluit om het gebouw te huren, in het huurrecht worden verschillende soorten bedrijfsruimten onderscheiden. Voor een winkel- of horecaruimte gelden andere regels dan voor kantoorruimte.

Zodra ik dit bedrijf wil gebruiken voor productie heb ik t maken met het bestemmingsplan van de gemeente waar ik mijn bedrijf vestig. In het bestemmingsplan staat beschreven welke activiteiten op een bepaalde locatie mogen plaatsvinden.

De 5de stap, het personeel. Als ik personeel in dienst wil nemen, moet ik arbeidsovereenkomsten sluiten met deze persoon en rekening houden met de CAO. Het is voor het eerst dat ik een werknemer in dienst neem, dus moet ik als werkgever deze aan melden bij de belastingdienst. Elke werknemer moet dan ook een loonbelastingverklaring invullen. Er zijn ook voor veel bedrijfstakken verplichte bedrijfstakpensioenfondsen, waar het personeel zich bij moet aanmelden.

Het is ook heel belangrijk om voor het aannemen van werknemers rekening te houden met de kosten, dit kan naast het loon berekend worden door loonheffing, werknemersverzekeringen, overige kosten, vakantie, ziekte, pensioen bij elkaar op te tellen.
Loonadministratie is noodzakelijk om op te zetten, de loonadministratie moet aan een aantal voorwaarden voldoen van de Belastingdienst en UWV. Je kan het ook bij laten houden bij de administratiekantoren.
Met de arbowetgeving moet ook rekening mee gehouden worden. De veiligheid- gezondheid eisen voor een werknemer.
Stap 6, rechtsvorm
Er is bij dit bedrijf voor een eenmanszaak gekozen, maar er bestaan verschillende soorten ondernemingsvormen: vennootschap onder firma (Vof), besloten vennootschap (BV), naamloze vennootschap (NV) en de eenmanszaak.

Ik zal alle ondernemingsvormen hieronder beschrijven.

Een stichting heeft in tegenstelling tot de rest van deze ondernemingsvormen geen commercieel doel. De inkomens komen uit donaties, subsidies. Het bestuur is de baas, er zijn geen leden, bij inschrijving bij de Kamer van koophandel is het bestuur niet persoonlijk aansprakelijk.

De eenmanszaak waarvoor ik gekozen heb. Heeft een eigenaar, deze eigenaar is zowel zakelijk als privé aansprakelijk voor eventuele schulden. Een eenmanszaak kan wel meer dan 100 man personeel in dienst hebben. Bij het beginnen van het bedrijf moet je zelf voor genoeg startvermogen zorgen. Voordelen zijn dat je zelf belangrijke beslissingen kan nemen zonder overleg en de winst voor jezelf kan houden. De nadelen liggen bij de eigenaar, als deze dood gaat is het bedrijf in moeilijkheden. De eigenaar moet ook van alle markten thuis zijn o.a: inkoop, verkoop, financiering, administratie.

De Vennootschap onder firma (Vof), heeft meerdere eigenaren, die elk voor eventuele schulden privé aansprakelijk zijn bij een schuldeiser. Er kan ook een eigenaar privé aansprakelijk zijn en bij een schuld zou deze de hele schuld alleen moeten betalen. Nog een nadeel: er moet overlegd worden bij beslissingen, dit kan ruzies veroorzaken.

Een besloten vennootschap, de eigenaren zijn aandeelhouders. De aandelen staan op naam van deze aandeelhouders, een aandeel is een eigendomsbewijs van een bedrijf. Er is een leiding maar die is niet verantwoordelijk voor eventuele schulden. Bij eventuele schulden wordt het zakelijke vermogen opgebruikt, maar aandeelhouders zijn hoofdelijk niet aansprakelijk. Als eigenaar ben je verzekerd voor de werknemersverzekeringen (WW, ZFW, WAO). Bij de BV zijn de eigenaren juridisch zelfstandig, het bedrijf kan voor de rechter gesleept worden zonder daarbij de eigenaren aan te klagen. Meestal is een BV in handen van één of enkele directeuren-grootaandeelhouders. Als aandeelhouders zijn zij de eigenaren van de BV, maar zij hebben als directeur ook de dagelijkse leiding over het bedrijf. Bij winst krijgt iedere aandeelhouder zijn deel winst van het aandeel wat hij gekocht heeft,ook wel dividend genoemd. Dit verschilt in de grote van het ingelegde geld.

Naamloze vennootschap, de eigenaren zijn de aandeelhouders. De aandelen staan niet op naam, ze zijn vrij verhandelbaar. Een aantal bedrijven hiervan zijn: Shell, ABN AMRO. Een NV kan uit duizenden of miljoenen aandeelhouders bestaan, de inleg kan verschillen van enkele tientjes tot duizenden euro’s. De raad van commissarissen controleert het bedrijf namens de aandeelhouders. De winst wordt verdeeld onder de aandeelhouders, dividend. De aandeelhouders bemoeien zich nauwelijks met het bedrijf. 1 keer per jaar komen de aandeelhouder bij een op een vergadering. Elke aandeelhouder heeft één stemrecht. De aandeelhouders worden vertegenwoordigd door de Raad van Commissarissen. Zij controleren de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur heeft de dagelijkse leiding van het bedrijf en zijn de werknemers van het bedrijf. Als de aandelen in trek zijn stijgt de koers(is de prijs), dit gebeurt als een bedrijf winst maakt. Door verkoop van de aandelen kunnen de aandeelhouders dan koerswinst maken.

Bij stap 7, weet ik wat ik aan wil bieden, waar mijn bedrijf staat en hoe mijn bedrijf eruit gaat zien. Nu ga ik kijken waarin ik mijn geld ga investeren en waar het geld vandaan moet komen.
Op basis van het marktonderzoek probeer ik een conclusie te trekken van de omzet. Door de totale kosten te berekenen kan ik ook de winst bepalen. Meestal lenen bedrijven om het bedrijf te financieren, ook als er geen financier nodig is moet de minimum omzet berekent worden.
Een compleet financieel plan bestaat uit een aantal begrotingen:
De balans
- invetseringsplan: wat heeft u nodig voor de start?
- financieringsplan: waar komt het geld vandaan?
De balans is een momentopname van de bezittingen van een bedrijf (activa) en de vermogensbronnen waarmee de bezittingen mee zijn betaald (passiva). Deze gegevens worden in een balans gezet.

activa Balans Passiva

In de resultatenrekening is te zien of het bedrijf winst of verlies draait in een bepaalde periode. Hierin staan alle opbrengsten en kosten.

Kosten resultatenrekening opbrengsten
Inkoopwaarde grond –en omzet
Hulpstoffen
loon
huur
rente
pacht
(saldo) (saldo)
totaal totaal

Daarnaast heb je de privé-specificatie (overzicht van privé-uitgaven en inkomsten) en de liquiditeitsprognose (overzicht van de in-en uitgaande geldstromingen per maand)

Deze overzichten worden doorgaans voor de eerste twee jaar gemaakt.

De 8ste stap: belastingen en administratie
Een ondernemer is verantwoordelijk voor een correcte administratie.
Als er personeel aangenomen wordt, zijn er een aantal administratieve verplichtingen vereist:
- loonheffing betalen voor het personeel
- premies voor de werknemersverzekeringen afdragen
- loonadministratie bijhouden.

De loonheffing bestaat uit loonbelasting en premies voor de volksverzekeringen. De volksverzekingen zijn:
- Algemene Ouderdomswet (de AOW)
- de Algemene Nabestaandenwet (de ANW)
- de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)
- de Algemene Kinderbijslagwet (AKW)
werknemersverzekeringen: premies voor werknemersverzekeringen, zoals de Werkloosheidswet (WW) en de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)
de loonadministratie moeten voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst en het UWV.

In een goede administratie wordt er vastgelegd wat er in een onderneming gebeurt. Zo wordt er een overzicht gehouden over de ontwikkelingen en kan er op tijd beslissingen genomen worden. Het is ook wettelijk verplicht om de administratie bij te houden. De boekhouding bevat belangrijke informatie over een bedrijf, hierin staan de kosten, de winst, de kostprijs van het product, het debiteurenbeheer, de ontwikkeling van de liquiditeiten.

In de administratie moeten bezittingen, schulden en verplichtingen van de onderneming vastgelegd zijn. Een ondernmer is verplicht de administratie zeven jaar te bewaren. Gegevens van onroerende zaken moet u tien jaar bewaren.
Bij een administratie moeten de onderstaande zaken bewaard worden:
- kasadministratie en kassabonnen
- inkoop- en verkoopboek
- ontvangen facturen en kopieën van verzonden facturen
- bank- en giroafschriften
- contracten, overeenkomsten en andere afspraken
- software en databestanden
- agenda´s en afsprakenoverzichten

De administratie kan zelf gedaan worden maar een boekhouder of accountant kan hiervoor ook aangenomen worden.

Een eenmanszaak of een Vof hebben te maken met inkomstenbelasting en BTW (omzetbelasting)
De belastingdienst heeft een grote rol bij de belastingen.

Je krijgt als ondernemer een BTW- nummer van de belasting. Op dit BTW-nummer wordt je elke drie maanden aangeslagen. De belastingdienst bepaalt of er sprake is van een onderneming en welke belastingen van toepassing zijn. Een bedrijf kan van inkomstenbelasting spreken als de volgende punten aan de orde komen:

-BTW (Omzetbelasting)
De waarde van de BTW hangt af van het product of dienst die er geleverd wordt, er is de 19%, de 6% en 0% BTW-tarief.
Een 0% BTW-tarief geldt bij
- kinderdagverblijven en medische diensten
- ondernemers die zaken doen met het buitenland
een 6% BTW-tarief geldt bij
- verkoop van eten en drinken, geneesmiddelen, agrarische producten, kappersbedrijven, herstellers van schoenen, fietsen, kleding en optredens van uitvoerende kunstenaars.

De BTW van de klant gaat naar de Belastingdienst, de belasting die er aan de leveranciers is betaald mag er van afgetrokken worden. Hoe vaak er in een maand, week, jaar aan BTW betaald wordt hangt af van het type bedrijf en de hoogte van de omzet.

-Een Kleineondernemersregeling geldt als er weinig of geen BTW betaald wordt. Er zijn wel een aantal voorwaarden:
- er wordt in 1 jaar per saldo maximaal €1.883,- aan BTW aan de Belastingdienst betaalt.
- Er is sprake van een eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF), maatschap of commanditaire vennootschap (CV);
- Er wordt voldaan aan administratieve verplichtingen voor de BTW.

In de eerste 2 jaar wordt je door de belastingdienst met rust gelaten in verband met de inkomstenbelasting maar in het 3de jaar wordt dit verrekend.
Over de nettowinst moet de ondernemer inkomstenbelasting (IB) betaalt worden. De belastingdienst stuurt daarvoor elk jaar een aangiftebiljet.

Aangiftebiljet de inkomsten:
a) winst uit onderneming €
b) opbrengst uit vermogen € +
onzuiver inkomen €

c) persoonlijke verplichtingen €
d) giften €
e) rente-/dividendvrijstelling €
f) aftrekposten bij winst uit
onderneming € + (af)
belastbaar inkomen €

Bij deze onderneming heb ik voor een eenmanszaak gekozen, ook dan moet er over de nettowinst IB betaalt worden. Het tarief van de IB stijgt in procent naar mate het inkomen stijgt. Als dit percentage hoog oploopt kan ik besluiten om over te gaan op een vennootschap, want hiervoor geldt een lager tarief.

Stap 9 gaat om zeker zaken doen.
Om het geen risico’s te nemen laat ik mij verzekeren dit kan bij de bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid, juridische problemen, brand en diefstal, ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Contracten
Als ondernemer sluit ik overeenkomsten met leveranciers en klanten, waardoor rechten en plichten ontstaan. Voordat ik een overeenkomst aanga, is het belangrijk om te weten wanneer een overeenkomst geldig is en welke regels er gelden.
Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden zijn de regels die ik standaard wilt laten gelden voor de overeenkomsten. Dit is een stuk makkelijker werken. Dan moet wel de zakenpartner hier wel mee akkoord gaan.

Debiteurenbeheer
Doordat klanten slecht betalen of niet, en lange belastingstermijnen kan een onderneming veel schade oplopen, denk hieraan. Een bebiteurenbeleid kan de schade beperken. Voor het starten een onderneming moet er gekozen worden voor een handelsnaam.

Het beschermen van ideeën is in Nederland wettelijk beschermt, maar dan moet wel aangetoond worden dat dit product wel orgineel is. In Nederland zijn er vier wetten die dit beschermen:
-De auteursrecht
-Merken
-Tekeningen en modellen
-Technische uitvindingen

De laatste stap, stap 10. Het bedrijf gaat starten, het is belangrijk dat het bedrijf goed draait.
Door goed te blijven draaien moet er regelmatig contact worden gehouden met de klant. Via het handelsregister kan ik mijn eigen adressenselecties voor marketingacties samenstellen.
Door contact te hebben met ander ondernemers via netwerken kunnen de slagingskans voor een bedrijf in het eerste jaar groter maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.