Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Fusie en overname

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 986 woorden
  • 10 februari 2002
  • 115 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
115 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Voorwoord.

De reden dat ik het onderwerp fusie en overname heb gekozen is omdat ik er nog niet veel over weet. Ik weet wel dat er verschillen zitten tussen fusie en overname, maar wat die precies zijn weet ik ook niet. Omdat ik een actueel onderwerp moet kiezen kies ik Pepsi die Quaker Oats overneemt. Ik heb hier ook een aantal kranteartikelen over gevonden en het leek me wel interessant.

Hoofdstuk 1. Wat is fusie?

Fusie wordt vaak verward met samenwerking, maar dat is dus niet hetzelfde. Bij een samenwerking van twee bedrijven hou je twee aparte bedrijven. Bij een fusie worden twee bedrijven een bedrijf. Fusie is dus hetzelfde als samenvoegen. Er wordt een nieuw bedrijf gevormd met een nieuwe naam, de technieken kunnen uitgewisseld worden en de aandelen worden gedeeld. Er wordt ook een hele nieuwe directie samengesteld uit de twee bedrijven. Je zorgt samen voor een goed eindproduct. Een voorbeeld is De ABN-AMRO bank, eerst was er de Amro Bank en de ABN Bank. Zij zijn gefuseerd tot de ABN-AMRO, er is nu een nieuwe directie gevormd uit de twee directies die er voorheen waren.

Hoofdstuk 2. Wat is overname?

Bij een overname gaat het heel anders. Als er een bedrijf wordt overgenomen zal het geen of weinig inspraak meer hebben. Het bedrijf dat hen overneemt zal dezelfde directeur houden en zal zeggen hoe het verder moet met het bedrijf. Bij zo’n overname krijgt het ene bedrijf de aandelen van het andere bedrijf erbij, dit zorgt ervoor dat zij sterk staan op de beurs en op de markt. Bij Pepsi en Quaker Oats gaat dat ongeveer ook zo. Quaker Oats had een sportdrankje, Gatorade, deze was zeer populair bij sporters. Acht van de tien sporters dronken het. Voor Quaker Oats was het kostenplaatje om het drankje internationaal door te laten breken te groot. Doordat Pepsi Quaker Oats overneemt kan dit wel.

Bij fusie worden de aandelen gedeeld en bij overname koopt het ene bedrijf alle aandelen van het kleinere bedrijf op. Dit overkopen kan op twee verschillende manieren met een vriendelijk of vijandigbod. Bij een vriendelijk bod worden de aandelen verkocht in overeenstemming. Bij een vijandig bod gaat het anders. Een voorbeeld is Reed Elsevier en Wolters Kluwers. Wolters Kluwers hadden geld nodig en hebben aandelen ter verkoop aangeboden op de beurs. Reed Elsevier heeft ze toen allemaal voor een zeer hoge prijs gekocht, op deze manier hadden zij meer aandelen in handen dan Wolters en Kluwers zelf. Zij zijn toen een bedrijf geworden genaamd: Elsevier-Wolters Kluwers. Wolters en Kluwers hadden dit niet verwacht en daarom is het een vijandige overname.

Hoofdstuk 3. De voordelen en de nadelen.

De voordelen van een fusie kunnen zijn dat productiviteit hoger wordt, de lonen kunnen stijgen, inkomensvoordeel. Ook kunnen zij technologie uitwisselen zodat hun kennis groter wordt.

Bij overname zijn de voordelen ongeveer hetzelfde als bij fusie zoals hogere productiviteit en er zijn meer aandelen aanwezig. Bij Pepsi zorgde het ervoor dat de concurrentie minder werd, omdat zij het drankje nu bezitten. Het marktaandeel werd ook groter, zij stegen van 18 procent naar 33 procent. Coca Cola’s marktaandeel voor niet koolzuurhoudende drankjes is 21 procent. Het is dus een goede vooruitgang voor Pepsi.

Het nadeel is dat er eventueel een overschot aan personeel komt, hierdoor moeten er helaas mensen worden ontslagen. Ze zullen dit proberen tegen te gaan door mensen een andere functie aan te bieden of door natuurlijk verloop. Bij natuurlijk verloop word er gekeken naar bijvoorbeeld het personeel dat bijna 65 is, zij kunnen met vervroegd pensioen en worden dan niet vervangen. Op deze manier hoeft er niemand ontslagen te worden.

Hoofdstuk 4. Hoe zit het met het kostenplaatje?

De reden om te gaan fuseren of een bedrijf over te nemen is vaak om financiële redenen, de bedrijven hopen natuurlijk op den duur winst te gaan maken, maar in het begin zal dit juist niet zo zijn. Dit komt doordat er tijdens de overgangsperiode aan veel dingen gedacht moeten worden. Bijvoorbeeld; er moet een nieuwe naam komen zoals bij ABN-AMRO, zij moeten dan ook alles waar dit logo opstaat veranderen. Er moeten reklames gemaakt worden om mensen te informeren over wat dit nieuwe bedrijf allemaal doet. Op lange termijn werkt het kosten besparend en winstgevend. Het werkt kostenbesparend doordat er machines van het andere bedrijf bijkomen, machines kunnen daardoor ook overbodig worden en weer worden verkocht, dat is winstgevend.

Nawoord.

Ik heb met veel plezier aan dit werkstuk gewerkt. Ik weet nu veel meer over fusie en overname en de verschillen ertussen. Ik heb op al mijn vragen antwoord gekregen deze zijn:

Hoofdvraag: Waarom neemt Pepsi het sportdrankje van Quaker Oats over?

Voor Quaker Oats was het kostenplaatje om het sportdrankje internationaal op de markt te brengen te groot, met de hulp van Pepsi lukt dit wel. Het zorgt er ook voor dat Pepsi meer winst maakt en dat de marktaandelen stijgen.

Deelvragen: -Wat is het verschil tussen fusie en overname?

Bij een fusie worden twee bedrijven samengevoegd en wordt er een nieuwe directie gevormd uit de twee bestaande directies, er wordt een nieuw logo gemaakt enz.. bij overname koopt een groot bedrijf een kleiner bedrijf. Het grote bedrijf houd zijn eigen directie en het logo blijft hetzelfde enz..

-Hoe gaan de twee bedrijven verder na een fusie of overname?

In beidde gevallen gaan ze verder al een bedrijf alleen het proces is verschillend.

-Hoe zit het met het kostenplaatje?

Tijdens de over de overgangsperiode zal er nog geen sprake zijn van winst het kost dan alleen geld. Op den duur zal het bedrijf er wel baat bij hebben.

Ik heb mijn informatie uit boeken van de Bibliotheek en van mijn zus. Ik heb op Internet gezocht maar daar kon ik niks vinden.

Bronvermelding

Titel Auteur Uitgeverij

De kern van de Economie Dr. A. Heertje, Dr. W. Kanning EPN
Management en Organisatie Dr. D. Keuning, Stenfert Kroese
Theorie en Toepassing Dr. D. J. Eppink
Concurrentiestrategie Michael Porter Wolters-Noordhoff Groningen

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

De kern van de Economie Dr. A. Heertje, Dr. W. Kanning EPN
Management en Organisatie Dr. D. Keuning, Stenfert Kroese
Theorie en Toepassing Dr. D. J. Eppink
Concurrentiestrategie Michael Porter Wolters-Noordhoff Groningen

REACTIES

L.

L.

Ik heb jou werkstuk bekeken en heb enkele zinssneden/delen gebruikt.
Hopelijk heb je daartegen geen bezwaar en geef je alsnog je goedkeuring.
De informatie is gewoon kort en bondig,niet omslachtig, helder en leesbaar.
Alvast bedankt.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.