Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

De invoering van de euro

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1098 woorden
  • 1 april 2002
  • 178 keer beoordeeld
Cijfer 6
178 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina
Inleiding: Op 1 januari 2002 is de euro ingevoerd in twaalf landen van de Europese Unie. Deze invoering gaat niet vanzelf.. Hierdoor wordt het makkelijker voor bedrijven om internationaal te handelen. En voor de bewoners van de Eu landen wordt het ook makkelijker om te kunnen reizen, omdat je niet steeds je geld hoeft te wisselen. Bij de komst moest een heleboel worden aangepast. De meeste bedrijven zijn hier vroeg mee begonnen. Er moest nog een heleboel gebeuren als gevolg van de Euro.Over deze gevolgen gaat mijn werkstuk. Waarom is de euro ingevoerd ? De eerste reden waarom de euro is ingevoerd, is dat er veel verschillende wisselkoersen waren onder de verschillende muntensoorten. Als een wisselkoers stijgt dan kan dat problemen opleveren voor o.a. bedrijven omdat ze dan ineens meer moeten betalen. De bedrijven konden zich hiervoor verzekeren maar de kosten werden doorgerekend aan de consument. De prijs van de producten gingen hierdoor omhoog. De tweede reden reden is doordat veel landen de euro gaan gebruiken het snel een sterke munt zou opleveren en het makkelijker wordt om goed prijzen te kunnen vergelijken. De waarde van de euro (€) is in januari 2002 vastgestegd op € 2.20371 deze waarde verandert dus ook niet meer. Deze waarde is tot stand gekomen door de ECU (Europeaan currency unit). Dit was geen munt maar Europese reken- eenheid. De waarde hiervan was het gemiddelde van een aantal Europese munten. En hiervan hebben ze op 1 januari 2002 de waarde van de euro bepaald.
De economische gevolgen van de Euro: Door de invoering van de euro ontstaan veel verschillende mogelijkheden voor bedrijven. Er ontstaan voordelen en nadelen. De voordelen: Europa zal beter kunnen concurreren met de VS en Japan. Er is een betere internationale handel, binnen de landen waar de euro is ingevoerd. Zo kan Europa beter produceren en handeldrijven. Dus een betere concurrentiepositie ten opzichte van de VS en Japan. De handel ging voor de euro nog vaak met de dollar of de yen. Omdat de euro in bijna alle landen bekend is, is er grote kans dat de euro ook in landen buiten Europa geaccepteerd gaat worden. Hierdoor besparen zij veel geld omdat ze geen rekening hoeven te houden met wisselkoersen. Een voordeel zou dan kunnen zijn dat door een hogere productie de omzet en werkgelegenheid kan stijgen. De nadelen: Het grootste nadeel is dat de waarde van de euro niet stabiel is. Als je kijkt naar de dollar en omdat deze nog steeds zakt heeft Nederland in het beging een onstabiele euro. Terwijl ze eerst een zeer stabiele gulden hadden. Natuurlijk zijn er nog wel meer nadelen op te noemen, maar de mensen die er verstand van hebben (economen, ministers, regeringsleiders, zeggen dat de nadelen op de lange termijn niet opwegen tegen de voordelen. De gevolgen voor de consument: Voor de consument of beter gezegd de gewone burgers als wij, wordt het er eigenlijk alleen maar beter en makkelijker voor. Moest je eerst in elk land met een nieuwe munt betalen. Dan kun je nu (tenzij het land niet meedoet aan de euro) gewoon met je euro’s betalen. En na afloop van vakanties, zakenreizen etc. hoef je de vreemde munten niet meer in te wisselen tegen de Nederlandse gulden. Een ander voordeel is dat je de prijzen makkelijk kunt vergelijken in een Euroland. Dus hoef je niet meer moeilijk te doen met omrekenen. Dus dit is super makkelijk om uit te rekenen of je belazerd wordt of niet. Ook kun je besluiten als een product in een ander Euroland goedkoper is, om het daar te kopen. Hieronder zie je kaartje waar de landen op staan die meedoen aan de euro. - Ierland - België - Frankrijk - Portugal - Spanje - Italië - Griekenland - Oostenrijk - Duitsland - Finland - Luxemburg 4. Onder welke voorwaarden mochten landen meedoen aan de euro: Omdat de euro een stabiele munt moet worden. Moeten de landen ook stabiel zijn. De voorwaarden zijn bij de oprichting van de euro in een verdrag opgenomen. Dit is het verdrag van Maastricht. Hieronder zie je de voorwaarden voor de landen die mee wilden doen aan de euro. 1. Een lage inflatie; 2. Een lage rente: De rente mag niet hoger zijn dan 2% boven de rente van de drie EU-landen met de laagste inflatie

3. Het begrotingstekort moet lager zijn dan 3 % van het nationaal-inkomen; 4. De overheidsschuld moet lager zijn dan 60% van het nationaal inkomen; 5. Een stabiele wisselkoers. Pas na deze voorwaarden wordt je aangenomen en mag je meedoen met de euro. Wat heeft de euro voor gevolgen voor de bedrijven? Bij bedrijven moet veel veranderen door de invoering van de Euro. Er moet vooral veel worden aangepast aan de gebruiksgoederen die met geld te maken (giraal en chartaal). Om deze ondernemers te hulp te komen heeft de overheid een checklist gemaakt waar ondernemers rekening mee moeten houden. Hieronder vind je een samenvatting in eigen woorden. a. Salarisadministratie: Omdat de salarissen eerst in guldens werden betaald moeten ze nu in euro’s (€) worden omgerekend. In december 2001 hebben veel mensen twee salarisstroken ontvangen, één in guldens en één in Euro’s. b. Software: Programma’s voor boekhouden, het maken van ballansen en resultantenrekeningen. Omdat deze programma’s eerst met de guldens werden gerekend. c. Contracten met bedrijven buiten de Europese unie: Eerst kregen deze bedrijven de prijs van het product in guldens aangevoerd maar moeten deze nu in euro’s krijgen en omrekenen naar hun eigen munt. d. Kassa’s, geldautomaten en apparaten voor pin en chipbetaling: Deze zijn voor de invoering van de Euro omgebouwd, omdat deze machines eerst alleen met guldens werkten en vanaf 1 januari 2002 met Euro’s. De klanten moeten betalen in euro’s en de klanten moeten kunnen betalen met hun pinpas. Deze maatregelen moesten voor 1 januari 2002 klaar zijn. Om de klant tevreden te stellen maar het liefst nog eerder. De afspraak was eigenlijk dat bedrijven vanaf 1 januari 2002 de prijzen dubbel moesten vermelden. Conclusie - Nawoord : De invoering van de euro brengt veel voordelen met zich mee. Zowel voor het bedrijfsleven als voor de consument. De bedrijven hebben voor 1 januari 2002 erg hard moeten werken om op tijd klaar te zijn voor de euro. De consumenten hebben zich ook moeten voorbereiden op de euro en met het invoeren van de euro hebben zij er aan moeten wennen. Ook voor de anderen landen zal het nu moeilijk worden om aan de eisen te voldoen. Maar uiteindelijk zal het veel voordelen opleveren. Ik heb met veel plezier aan dit werkstuk gewerkt en er zelf ook van geleerd.
9.Bronvermelding 1. www.euro.nl
2. Platvorm voor voorlichting
3. Economisch bekeken deel 2
4. www.scholieren.nl
5. www.kennisnet.nl/vakwijzer
6. www.abnamro.nl
7. Nos Journaal

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.