Inhoudsopgave
Onderwerp
Titelpagina
Inhoudsopgave
Inleiding
Wat zijn de voordelen van de Euro?
Wat zijn de nadelen van de Euro?
De Geschiedenis van de Euro?
Enquete
Grafieken van de enquete
Conclusie en mening
Bronvermelding
Inleiding
Mijn werkstuk gaat over de Euro. Eerst wou ik het over de economie in de derde wereld doen maar toen ik er in de vakantie mee bezig was. Merkte ik na 2 kantjes dat ik het niet genoeg met economie kon betrekken. Daarom heb ik gekozen voor de Euro omdat het een en al economie is en omdat je er nu dagelijks mee te maken krijgt. Zelf wou ik er ook nog wel wat meer over weten, omdat je over een tijdje alleen nog maar in Euro’s kan betalen. En daarom wou ik ook vooral de voordelen en de nadelen uitgebreid behandelen.
Wat zijn de voordelen van de Euro?
De Euro zou natuurlijk niet worden ingevoerd als er niet een aantal grote voordelen aan zouden zitten. Die voordelen zijn in te delen in 2 hoofdgroepen: de voordelen voor het bedrijfsleven (economische voordelen) en de voordelen voor de consumenten.
De economische voordelen van de Euro.
De economische voordelen zijn heel erg groot. Europa zal door de Euro een stuk beter kunnen concurreren met de Verenigde Staten en Japan. De onderlinge handel, maar ook de handel naar buiten toe wordt ernstig belemmert door de verschillende valuta’s die er in Europa zijn. Dit is niet gunstig voor de handel want de verschillende valuta moeten steeds worden omgerekend naar een andere munteenheid, en dat kost tijd en geld. Met de Euro zal de handel, waarschijnlijk, veel vlotter verlopen omdat alles gewoon in dezelfde munteenheid kan worden afgerekend. Dit is natuurlijk een erg positieve ontwikkeling voor de Europese economie.
Een ander groot voordeel voor de Europese landen is dat een groot gedeelte van de wereldhandel nu waarschijnlijk in Euro's gaat plaatsvinden, zoals dat nu het geval is met de Amerikaanse dollar en de yen. De Euro is in bijna alle landen van de wereld bekend. De kans dat ze de Euro, in tegenstelling tot de onbekende Nederlandse Gulden, ook in landen buiten Europa accepteren is daardoor erg groot. Het voordeel hiervan is dat de Europese landen nu bijna nergens in de wereld geld meer hoeven te wisselen, omdat zij een sterkere valuta hebben. Hierdoor besparen zij erg veel geld, omdat bij het wisselen van geld altijd een gedeelte naar de bank gaat, zie voordelen consument.
Een andere handicap ten opzichte van Japan en de Verenigde Staten was altijd het hoge wisselkoersrisico. In de landen die sinds 1 januari 1999 deel uitmaken van de EMU, bestaat geen onderling wisselkoers risico meer. Hierdoor is de handel tussen deze landen een stuk eenvoudiger geworden.
Voordelen voor de gewone burger (de consument).
Natuurlijk zitten er niet alleen voor het bedrijfsleven, maar ook voor de gewone burgers, voordelen aan de invoering van de Euro. De consument moest in eerder als hij op reis ging, van bijvoorbeeld Nederland naar Portugal, in elk land waar hij kwam met een andere valuta betalen. Dit kostte natuurlijk erg veel tijd omdat men van tevoren voor de verschillende munteenheden moest zorgen, of bij aankomst in het land bij een wisselbureau geld gaan wisselen. Daardoor raakt je ook veel geld kwijt, omdat de bank bij het wisselen van geld commissie vroeg. Zo kon het dus voorkomen dat, wanneer je voor duizend gulden aan Portugese Escudo's wou kopen, je maar 970 gulden kreeg. Je kreeg dus gemiddeld drie procent minder geld dan waar je voor betaald had, maar met de invoering van de Euro komt dit niet meer voor.
Een ander voordeel van de Euro voor de consument is dat de prijzen in de verschillende Eurolanden veel beter te vergelijken zijn. Vooral als je op vakantie bent in een ander Euroland is het erg handig dat de prijzen daar op dezelfde manier worden weergeven. In het verleden moest iemand die op vakantie ging de prijzen van bijvoorbeeld zijn vakantiehuisje nog helemaal omrekenen naar de valuta van zijn land. Dit leidde vaak tot misverstanden, omdat de prijs vaak hoger uitviel dan verwacht. Maar ook in de gewone winkels kan je door de Euro de prijzen veel beter vergelijken. Zo zie je het gelijk wanneer hetzelfde ijsje in een ander land opeens drie keer zoveel kost.
Voor verzamelaars zit er ook nog een leuke kant aan de Euro. Omdat in ieder land met alle Euromunten mag worden betaald, dus ook die uit een ander euroland, gaan deze munten over heel Europa circuleren. Als je bij een winkel bijvoorbeeld een Portugese Euro krijgt, weet je dat deze helemaal uit Portugal in Nederland terecht is gekomen. Er zijn 96 verschillende munten te verzamelen.
Wat zijn de nadelen van de euro?
Naast al die voordelen zijn er ook nadelen aan de euro. De nadelen staan in volgorde van nadelen op kortere termijn en daarna de nadelen op de lange termijn.
De kosten van de invoering van de Euro zijn enorm hoog. Er worden miljarden gestoken in het produceren en distribueren van voorlichtingsmateriaal, het bijwerken van software, maar ook het aanpassen van automaten waar nu nog guldens in moeten. Er moet voor worden gezorgd dat er vanaf 1 januari 2001 overal in Nederland Euro's uit de automaten komen en de winkels wisselgeld in euro's geven. Omdat er na de jaarwisseling een enorm bedrag aan geld in winkels aanwezig is, de guldens waarmee betaald wordt mogen namelijk niet worden teruggegeven, maar daar moeten de Euro's voor worden gebruikt, is er extra beveiliging nodig. Ook het gratis setje euro's wat iedere Nederlander in december 2001 met een waardebon kon afhalen heeft veel gekost. Geschat wordt dat al deze kosten bij elkaar opgeteld voor het bedrijfsleven (exclusief het bankwezen) ongeveer 5 miljard gulden gekost heeft. Dit is buiten de kosten die de overheid maakt. Deze kosten zijn onbekend en kunnen niet worden geschat, maar ze zullen zeker in de miljarden zijn.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
T.
T.
ik vind dit interessant zeg goed hoor
11 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Dit vindt ik heel interessant dankjewel man! Ik ben hier superblij mee nu hoef ik zelf geen verslag meer te maken maar kan ik de joune kopiëren:)!!
9 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
slecht
7 jaar geleden
Antwoorden