Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Computer Programmeur

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 3865 woorden
  • 12 juni 2003
  • 130 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
130 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Inspiratie nodig voor je profielwerkstuk?

Ben jij op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk, maar weet je niet waar te beginnen? Bij de Universiteit Twente vind je volop inspiratie. Van organen op chips tot fast fashion tot het programmeren van een robot – er is altijd wel een onderwerp dat bij jouw interesses past.

Lees meer!
Inhoudsopgave:

Welk beroep kies ik?
Waarom kies ik dit beroep?
Wat houd het beroep in?
Welk profiel heb ik nodig?
Wat voor vervolgopleiding?
Wat ga ik verdienen?
Wat zijn mijn mogelijkheden?
Arbeidsvoorwaarden
Arbeidsmarktsituatie
Folders
Interview

Welk beroep heb ik gekozen?

Ik heb gekozen voor het beroep Computer Programmeur (ict’er)

Voordelen:
Kantoorbaan
Met de computer werken
Nadelen:
Kans op RSI (muisarm)
Niet altijd evenveel werkgelegenheid
Waarom heb ik dit beroep gekozen?

Ik heb dit beroep gekozen, omdat ik het leuk vind om met computers te werken en het mij leuk lijkt om in de informatica te werken. Ik vind het ook leuk om zelf een beetje met programma’s op de computer te “knutselen” , dus ze een beetje te veranderen zodat ze er bijvoorbeeld iets anders gaan uitzien. Ook vind ik het leuk om websites te maken, dus misschien wil ik ook wel website-designer worden, maar ik denk dat ik toch liever computer programmeur word, maar daar heb ik nog de tijd voor om erover te denken.

Wat houd het beroep in?

Een programmeur (software-engineer) moet in staat zijn om alle werkzaamheden in de ontwikkeling van een systeem uit te voeren. Alle werkzaamheden zijn door de opdrachtgever bepaald en je hebt zelf een onderzoek gedaan naar de wensen van de opdrachtgever en de uiteindelijke gebruiker. Aan de hand van deze analyse moet men een oplossing “het systeem” vinden dat alle wensen zo goed mogelijk voldoet. Men moet daarvoor een ‘bouwplan’ maken en vervolgens het plan uitvoeren met behulp van beschikbare systeemontwikkelapparatuur, zoals bestaande software om software te maken, maar ook systemen als een computer of embedded systeem. Het beroep programmeur zijnde is niet zoals veel mensen denken: een computerdeskundige die de gehele dag achter zijn bureau zit en geheel afgezonderd van zijn/haar collegae. En dat men de gehele dag code zit te breien. Dat is het juist niet! Het werk houdt in dat men voortdurend op zoek is naar betere oplossingen voor hun toepassingen. Bijna 50% van hun werktijd is researchwerk, werk waar men op internet en in de kranten informatie moet zoeken wat voor hun resultaat van het product van belang is.
Men zal daarom ook meer bij de klant te vinden zijn dan achter het bureau met de computer en een bak koffie. Het werk programmeur houdt zich niet bij deze werkzaamheden, men test natuurlijk zijn product en kiest mensen uit die de toekomstige klanten vormen. Zodra de testen afgerond zijn, zal er veel documentatie moeten worden geschreven. Dat is belangrijk, omdat nu nog alleen de testers en de programmeur zelf weet hoe het programmatuur werkt. In groepsverbanden werken is hierbij niet weg te denken, zeker wanneer de ‘klant’ een groot firma is die de programmeur(s) het opdracht hebben gegeven om een systeem te ontwikkelen.

Het werk van informatici, vanaf de vraag van de klant, via het maken van een werkend informatiesysteem (groot computerprogramma) tot en met het werkend houden van het systeem, wordt ook wel informatiseringcyclus genoemd.
Om het werk tot een goed eind te brengen zal men analyserend en systematisch moeten kunnen werken. Als men dit beheerst is het de truc om ook snel en helder verbanden met verschillende feiten te leggen, en daar de conclusie uit moet kunnen trekken. Deze fase van onderzoek naar de informatiebehoefte van de gebruikers van het te ontwikkelen systeem noemt men de 'informatieanalyse'.
Als informatici eenmaal weten wat de klant (en gebruiker) wil, gaan zij een oplossing bedenken. Hoe moet het informatiesysteem of programma gaan werken? Uit welke delen kan het worden opgebouwd? Wat voor computer heb je ervoor nodig? Samengevat ... je gaat puzzelen en geeft aan hoe het programma gemaakt moet worden. Dit noemt men het 'ontwerp van een informatiesysteem'.
Vanuit dit ontwerp gaan informatici in projectteam aan het werk en zorgen zij ervoor, dat er een werkende set programma's komt. Zo ontwikkelen en maken zij een systeem, dat doet wat de klanten willen. Ze moeten er ook voor zorgen, dat alle gebruikers het informatiesysteem eenvoudig kunnen (leren) bedienen. Deze activiteiten noemt men de 'realisatie en invoering van informatiesystemen'.
Naast dit alles, zal men ook bij het project blijven totdat het tot een in een volwassen stadium verkeerd. Dit omdat de opdrachtgever dat vraagt of omdat een programmeur zichzelf wilt bewijzen. Conclusie: als programmeur (software-engineer) ben je gespecialiseerd op drie terreinen namelijk analyse, ontwerp, realisatie en invoering.
Capaciteiten:
Je hebt een behoorlijke kennis van organisaties. Je bent in staat een goede analyse uit te voeren en aan de hand daarvan een goed ontwerp te maken. De beschikking over kennis van ontwikkelomgevingen is van belang voor de bouw van een systeem. Je verricht een groot deel van de ontwikkelingsactiviteiten en kunt de ontwikkelingsfasen goed overzien. Goed kunnen communiceren met gebruikers is van belang in de eerste fase, terwijl kennis van informatica en van software ter ondersteuning van de systeemontwikkeling tijdens de ontwerp- en realisatiefase onontbeerlijk is. Tijdens de diverse fasen maak je gebruik van allerlei beschrijvingstechnieken, zodat je uiteindelijk een goed en goed gedocumenteerd systeem oplevert. Je draagt veel verantwoordelijkheid voor het uiteindelijke resultaat.
Werkomstandigheden
Je werkt voor een deel zittend achter een computer op kantoor. Als je bij een softwarebedrijf werkt betekent het dat je soms tijdelijk gaat werken bij een ander bedrijf. Je maakt meestal deel uit van een projectgroep die het hele ontwikkeltraject doorloopt. Je bent betrokken bij een groot deel van de fasen. Het komt nogal eens voor dat je moet werken onder tijdsdruk omdat een opdracht snel klaar moet, stressbestendigheid is dan van belang.
Welk profiel heb je nodig?

Ik heb op een site gekeken wat te toelatingeisen zijn voor de opleiding HBO informatica, en die heb ik hieronder in een tabel gezet.

TI BI I
Natuur & Techniek * * *
Natuur & Gezondheid * * *
Economie & Maatschappij * Wisk b1 *
Cultuur & Maatschappij * Wisk b1 *
Zoals te zien is kan je met elk profiel de opleidingen Informatica, Technische Informatica en Bedrijfskundige informatica volgen. Alleen bij Technische Informatica heb je bij de profielen EM en CM wiskunde B1 nodig, dat je dan als extra vak kan kiezen.
*= rechtstreeks toelatingsrecht zonder aanvullende eisen
# = dit profiel geeft geen toelatingsrecht voor de betreffende opleiding
Het hekje zijn we bij deze opleidingen niet tegengekomen, je kan dus, zoals ik al eerder zei met elk profiel deze 3 opleidingen doen.
Als je je afvraagt wat het verschil is tussen de 3 opleidingen, daar komen we in het volgende hoofdstuk op terug.
Wat voor vervolgopleiding heb je nodig?

Je kan, als je programmeur worden verschillende opleidingen volgen. Hieronder zie je er 3 van:

Informatica:

Een informaticus ontwerpt en bouwt grote, complexe software, informatie- en computersystemen en voert deze systemen in. Het vak ontwikkelt zich snel en speelt in elke branche een belangrijke rol. De nieuwe informaticus is deskundig en bezit goede sociaal-communicatieve vaardigheden. Je moet effectief kunnen samenwerken en communiceren met management, collega's en relaties. Daarom werk je vanaf het begin van je studie aan je persoonlijke professionele ontwikkeling (ppo). Het studieprogramma is gesplitst in een kernprogramma van 70% en een keuzeprogramma van 30%.

Propedeuse

In het eerste en tweede jaar voer je zes themaopdrachten uit, waarin je telkens een werkende softwaretoepassing maakt. Als eerste themaopdracht leer je gestructureerd programmeren in de computertaal C en maak je een eenvoudig computerspelletje. In het tweede blok (tien weken) bouw je een kleine databasetoepassing voor gebruik in een kantooromgeving. Vervolgens leer je een groot programma ontwerpen en bouw je in Java een cliënt-serverapplicatie. Aan het einde van het eerste jaar kan je allerlei koppelingen maken tussen windowsapplicaties en leer je de 'binnenkant' van Windows kennen. Je werkt projectmatig met als voordeel dat je de samenhang tussen de verschillende vakken ziet. Je volgt ter ondersteuning verplichte relevante vakken, zoals besturingssystemen, analyse van gegevensstructuren en computernetwerken.

Postpropedeuse

De benodigde beroepscompetenties verwerf je door het uitvoeren van externe praktijkopdrachten op het gebied van ict. Naarmate de studie vordert, nemen omvang en zwaarte van de opdrachten toe. Je stelt zelf een groot deel van je studieprogramma samen aan de hand van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan. Naast de onderdelen informatica en Persoonlijke Professionele Ontwikkeling specialiseer je je in je eigen interessegebied.
Het onderwijs varieert van presentatiecursussen tot een cursus programmeren. En er is een breed aanbod aan Hogeschool keuzemodulen. Na je tweede studiejaar kun je kiezen voor de duale opleiding (combinatie van studeren en een betaalde baan).

Je toekomst

De opleiding leidt niet op voor een duidelijk afgebakend beroep. Het werkveld van de informaticus is volop in ontwikkeling. Soms werk je zelfstandig als vakbekwaam specialist, een andere keer werk je samen met anderen binnen een projectgroep.
Functies voor de informaticus kunnen zijn: software engineer, systeemontwerper, ict - consultant, C-ontwerper/programmeur, beheerder infrastructuur, applicatieontwikkelaar, database specialist, systeemprogrammeur, systeembeheerder.
Ook is het mogelijk door te studeren aan een universiteit.

Technische informatica:
In je directe omgeving vind je naast de computer die je gebruikt voor studie en vrije tijd ook andere computersystemen. Bijvoorbeeld de computergestuurde ontsteking in een auto, de instelling van de wasmachine, hartbewakingsapparatuur, enzovoort. Ook in de industrie speelt de computer een belangrijke rol: het herkennen van vormen, een computergestuurde draaibank, een netwerk voor het opvragen van gegevens, de besturing van een lopende band of robot of het regelen van de temperatuur.
Als technisch informaticus ontwerp en bouw je producten met micro-elektronische componenten en je koppelt deze aan elkaar. In de beroepspraktijk krijg je te maken met collega's, met gebruikers van een te bouwen systeem en met teamleden. De samenwerking en communicatie met anderen is een essentieel aspect van de werkzaamheden.

Propedeuse

In de eerste anderhalf jaar voer je zes themaopdrachten uit. In de eerste tien weken leer je gestructureerd programmeren in de computertaal C en maak je een programma om bijvoorbeeld op afstand de temperatuur van iets te meten. In het tweede blok bouw je een klein embedded systeem waarmee je de snelheid van een auto kunt meten. Vervolgens gaat het over transport van onderdelen in een fabriek. Ook leer je hoe je een robot moet programmeren met Java. Aan het eind van het eerste jaar ontwerp en bouw je software waarmee je aan de lopende band kwaliteitsmetingen aan onderdelen kunt uitvoeren. Je werkt projectmatig met als voordeel dat je de samenhang tussen de verschillende vakken leert zien. In het blok waarin je aan het project werkt, volg je ter ondersteuning verplichte relevante vakken, zoals besturingssystemen, databases en computernetwerken.

Postpropedeuse
De benodigde beroepscompetenties verwerf je door het uitvoeren van externe praktijkopdrachten op het gebied van ict. Naarmate de studie vordert, nemen omvang en zwaarte van de opdrachten toe. Je stelt zelf een groot deel van je studieprogramma samen aan de hand van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan. Naast de onderdelen informatica, techniek en Persoonlijke Professionele Ontwikkeling specialiseer je je in je eigen interessegebied. Het onderwijs varieert van presentatiecursussen tot een cursus programmeren. En er is een breed aanbod aan Hogeschool keuzemodulen. Na je tweede studiejaar kun je kiezen voor de duale opleiding (combinatie van studeren en een betaalde baan).

Toekomst

De arbeidsmarkt biedt uitstekende kansen voor TI-afgestudeerden. Nieuwe technische mogelijkheden en ontwikkelingen op informaticagebied vragen om goed opgeleide werknemers die gemotiveerd zijn en zelfstandig kunnen werken. Na je afstuderen kun je aan de slag als: systeemontwerper of systeemprogrammeur voor elektrotechnische apparaten, systeemspecialist, technisch automatiseerder, technisch ict-specialist, technisch ontwerper, embedded software engineer of control engineer.

Bedrijfskundige informatica:
De moderne automatiseerder is een bedrijfskundige met kennis van techniek. De opleiding bestaat uit een combinatie van informatica, bedrijfskunde en persoonlijke professionele ontwikkeling (ppo). Tijdens je studie leer je bedrijfsprocessen analyseren en verbeteren en bedrijfskundige informatiesystemen ontwerpen. Pure techniek heeft in de opleiding een ondergeschikte rol.
Je leert doelgericht samenwerken en onderhandelen. Je ziet hoe bedrijven hun werk organiseren. Je werkt voortdurend aan je persoonlijke ontwikkeling.

Propedeuse

In de eerste anderhalf jaar voer je zes themaopdrachten uit. Als eerste themaopdracht ontwikkel en bouw je een webapplicatie. De ontwikkeling betreft zowel de bedrijfskundige als de programmatechnische onderdelen. Tien weken werk je aan het project. In de andere themaopdrachten van het eerste jaar beschrijf en analyseer je een bedrijfsproces, bouw je een accesapplicatie en schrijf je een adviesrapport over de inrichting van een netwerk voor een grote organisatie. Bij elk thema staat het project centraal. Projectmatig werken biedt als voordeel dat je de samenhang tussen de verschillende vakken leert zien. Tijdens je aan het project, volg je ter ondersteuning verplichte relevante vakken.

Postpropedeuse

De benodigde beroepscompetenties verwerf je door het uitvoeren van externe praktijkopdrachten op het gebied van ict. Naarmate de studie vordert, nemen omvang en zwaarte van de opdrachten toe. Je stelt zelf een groot deel van je studieprogramma samen aan de hand van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan. Naast de onderdelen bedrijfskunde, informatica en Persoonlijke Professionele Ontwikkeling specialiseer je je in je eigen interessegebied. Het onderwijs varieert van presentatiecursussen tot een cursus programmeren. En er is een breed aanbod aan Hogeschool keuzemodulen.
Na je tweede studiejaar kun je kiezen voor de duale opleiding (combinatie van studeren en een betaalde baan).

Je toekomst

De BI-opleiding leidt niet op voor een duidelijk afgebakend beroep. Het werkveld van de informaticus is volop in ontwikkeling. Soms werk je zelfstandig als vakbekwaam specialist, een andere keer werk je samen met anderen binnen een projectgroep.
Een greep uit de functies van een bedrijfskundig informaticus: adviseur organisatie en informatie, analist / programmeur, applicatie-ontwikkelaar, beheerder applicaties en informatiesystemen, informatie - analist, ict-organisatieadviseur. Je kunt ook doorstuderen aan een universiteit.
Wat ga ik verdienen?

Wat je gaat verdienen, hang van een aantal omstandigheden af.

o Ten eerste: je leeftijd; een oudere programmeur verdient meer dan een junior programmeur
o Ten tweede: Wat voor soort werk je doet; je kan software maken voor één bepaald bedrijf, maar je kan ook spelletjes maken die in de winkel verkocht gaat worden
Ik heb niet het bruto loon kunnen vinden, daarom heb ik het netto loon gedaan
· Voor bedrijven met als taak het ontwikkelen van software in opdracht van derden:
Gemiddeld netto inkomen van een junior programmeur EUR 2.000 p/m
Gemiddeld netto inkomen van een programmeur EUR 2.400 p/m
Gemiddeld netto inkomen van een senior programmeur EUR 3.000 p/m
· Voor bedrijven met als taak het ontwikkelen van software voor verkoop (bv. Exact, Davilex, etc.):
Gemiddeld netto inkomen van een junior programmeur EUR 1.500 p/m
Gemiddeld netto inkomen van een programmeur EUR 1.800 p/m
Gemiddeld netto inkomen van een senior programmeur EUR 2.200 p/m
· Voor overige bedrijven waar software voor eigen gebruik ontwikkeld wordt (bv. Banken)
Gemiddeld netto inkomen van een junior programmeur EUR 1.500 p/m
Gemiddeld netto inkomen van een programmeur EUR 1.700 p/m
Gemiddeld netto inkomen van een senior programmeur EUR 2.000 p/m

Carriere mogelijkheden:
Er zijn veel mogelijkheden voor een programmeur, als er in een periode veel vraag is, kan een programmeur hogerop komen, je kan dan bijvoorbeeld projectleider worden, dat is wel vaak iemand die minstens 5 jaar als programmeur heeft gewerkt. Het is dan wel belangrijk wat voor opleiding je gehad hebt, en hoeveel ervaring je hebt.
Wat zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden?

De primaire & secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per bedrijf. Hieronder staan voorbeelden van arbeidsvoorwaarden:

Primaire arbeidsvoorwaarden
· Salaris
· Vakantietoeslag
Secundaire arbeidsvoorwaarden
· Overwerktoeslag
· Ploegentoeslag
· Eindejaarsuitkering/dertiende maand
· Reiskostenvergoeding
· Winstdeling/bonus
· Collectieve ziektekostenverzekering
· Pensioenvoorziening
· Spaarloonregeling
· Lease-auto
· Mobiele telefoon
· Onkostenvergoeding
· Representatiekosten
Wat is de arbeidsmarktsituatie?

Het beroep programmeur (ook wel software-engineer genoemd) behoort tot de beroepsgroep Hogere administratieve beroepen De arbeidsmarktsituatie voor deze beroepsgroep nu en in de toekomst:
Computers en geautomatiseerde informatiesystemen hebben het bedrijfsleven in Nederland totaal veranderd. Het aantal mogelijkheden op het gebied van tekstverwerken, tekenen, illustreren, communicatie en drukken zijn in korte tijd enorm toegenomen. Er worden voortdurend nieuwe programma's geschreven. Veel bedrijven huren IT'ers of speciale adviesbureaus in om hun netwerken en programma's te installeren en te onderhouden. Grote organisaties en bedrijven hebben vaak een eigen 'helpdesk' waar iedereen met computerproblemen terecht kan. Steeds meer bedrijven willen het Internet op en daarvoor worden steeds meer ingehuurd. Deze bureaus hebben het nu razend druk en hebben steeds meer mensen nodig. momenteel is er niet zoveel vraag naar reclame en een eigen site op internet, er zijn minder bedrijven geïnteresseerd in het reclame maken op internet, omdat er programma’s gemaakt zijn waardoor mensen geen reclame meer te zien krijgen, en omdat ook het surfen van de mensen is veranderd. Doordat er in de laatste jaren er zo ontzettend veel aanbod was aan reclame en adviesbureaus en in die tijd te veel ideeën openbaar werd. Is er nu in de IT-sector weinig vernieuwingen te zien. Veel bedrijven namen te veel mensen aan en leden verlies door lage inkomsten, er werden snel mensen ontslagen.
De ICT- sector is vooral een ondersteunend onderdeel van de economie, want zonder technologie voor handel en communicatiesystemen was de wereld van vandaag niet zo.

Foldermateriaal

Hier heb ik een brochure met verschillende cursussen

Of u nu beginnende IT-er bent, programmeur, project manager, consultant of andere professional: IBM Learning Services heeft voor iedereen geschikte trainingen om thuis teraken in WebSphere en WebSphere MQ. In deze brochure zijn de nieuwe trainingen vanbeide software producten weergegeven.
W e b S p h e r e A p p l i c a t i o n S e r v e r V 4 . 0 f o r z / O S a n dO S / 3 9 0 I m p l e m e n t a t i o n (ES68)Alles over het installeren en implementeren van deWebSphere Application Server V4.0 leert u als IT-professionaltijdens deze praktijkgerichte cursus. Daarbij maakt u gebruikvan Enterprise Java Beans (EJB) op een Enterprise EditionServer (J2EE). Startdata: 22 juli 2002Cursusduur: 5 dagen
M Q S e r i e s f o r O S / 3 9 0 S y s t e m A d m i n i s t r a t i o n I I(MQ31)Diepgaande cursus voor de gevorderde beheerder vanMQSeries voor OS/390 of z/OS. Met onder meer aandachtvoor de cluster faciliteit van MQSeries en de Queue SharingGroup functie als sysplex support van MQSeries.Startdatum: op aanvraagCursusduur: 3 dagen
M Q S e r i e s P r o g r a m m i n g U s i n g t h e J M S (MQ14)Praktische cursus voor Java programmeurs die willen lerenhoe ze basis MQSeries applicaties kunnen maken in Javamet behulp van JMS.Startdatum: 23 september 2002Cursusduur: 3 dagen
W e b S p h e r e M Q I n t e g r a t o r V 2 . 1 N e w F u n c t i o n s(MQ60)Korte, efficiënte cursus om snel op de hoogte te zijn van denieuwe mogelijkheden in WebSphere MQ Integrator V2.1.Startdatum: 19 augustus en 2 oktober 2002Cursusduur: 1 dag
A d m i n i s t r a t i o n o f W e b S p h e r e A p p l i c a t i o n S e r v e rV 4 . 0 ( A d v a n c e d E d i t i o n ) (WF38)Bent u een webmaster of System Administrator, die systemengaat installeren, configureren, en/of onderhouden met gebruikvan WebSphere Application Server V4.0 Advanced Edition?Dan is deze cursus echt iets voor u, want dat komt allemaalaan de orde. Ook maakt u kennis met de vele nieuwe engewijzigde mogelijkheden van deze versie.Startdata: 22 juli, 26 augustus, 10 september en 8 oktober 2002Cursusduur: 4 dagen
E n t e r p r i s e J a v a B e a n ( E J B ) D e v e l o p m e n t f o rW e b S p h e r e u s i n g W S A D V 4 . 0 . 2 (WF35)Ook bij deze cursus leert u hoe u server-side applicaties testen programmeert met gebruik van WebSphere tools. Denadruk ligt hier echter bij Enterprise Java Beans. Bent u alsJava ontwikkelaar/programmeur dus betrokken bij businesslogic en persistence van server-side applicaties, dan steekt ueen hoop op van deze training!Startdata: 12 augustus, 23 september en 28 oktober 2002Cursusduur: 5 dagen
1066 VH AmsterdamPostadresPostbus 99991006 CE Amsterdamwww.ibm.com/services/learning/nlLet op: informatie over certificering verandert met de dag. Kijk dus altijd op de internetsite voor de laatste stand van zaken.

Interview

Ik heb een interview gehouden met mijn neef, Rick, die Programmeur is.

Hoe ben je programmeur geworden?
Ik ben gelijk na de HAVO, ik heb nog havo oude stijl gedaan, bij een bedrijf terechtgekomen. Binnen het bedrijf heb ik nog een aparte cursus gevolgt, die behoorlijk wat geld kostte. Gelukkig betaalde mijn bedrijf het, maar ik moest wel een contract tekenen dat ik minimaal 3 jaar bij hun bleef werken.

Wilde je altijd al iets met computers doen?
Ja, ik ben altijd al met computers bezig geweest. Dat kwam ook grotendeels omdat mijn vader ook in de computerbusiness zit, dus ik denk dat ik het van hem heb, Toen ik een een jaar of 12 was was ik zelf al bezig om met computers te prutsen, tja als je het computers kan noemen want die dingen bestonden toen nog maar net, en dat te bedenken dat ze nu niet meer weg te denken zijn…..

Bent je tevreden bij het bedrijf waar u werkt?
Ja hoor, ik heb fijne collega’s en ik heb ook een auto , laptop en een mobiele telefoon van de zaak, dat is wel handig, die laptop omdat ik thuis dan ook kan werken, die telefoon en de auto omdat ik die ook voor privé mag gebruiken. Niet te veel natuurlijk, je mag tot een bepaald bedrag bellen en benzine gebruiken. Daarna moet je het zelf betalen(als het privé is dan)

Zit je de hele dag achter een pc en op kantoor?
Nee, ik moet ook wel eens langs klanten van mijn bedrijf om daar problemen op te lossen, en ik werk ook vaak thuis. Dan log ik gewoon via internet in op het netwerk van mijn bedrijf, en zo kan ik toch van alles doen terwijl ik dan kan eten en drinken wanneer ik wil.

Werken er ook vrouwen als programmeur bij jou op je werk?
Nee, bij mij op het werk zijn geen vrouwen als programmeur, dat is soms best wel jammer, maar met mannen onder elkaar gaat het ook wel goed hoor. Het is wel jammer dat er zo weinig vrouwen in de ICT sector werken, terwijl het toch een hele leuke sector is. Het is wel een vermoeiende sector want je moet vaak overuren maken om iets af te krijgen.

Werken er in jou bedrijf vooral jonge mensen of oudere mensen?
In het bedrijf waar ik werk, is het gemiddeld denk ik, de laatste tijd zijn er een paar jonge mensen bijgekomen, omdat er wat oudere met pensioen gingen.

Is er veel werkgelegenheid in de sector?
Tja, dat verschilt nogal, het ligt eraan wat voor soort programmeur je bent, of er veel vraag naar is, en dat soort dingen, maar op dit moment kan je wel bij een aantal bedrijven terecht.

Wat zijn je werktijden?
Ik heb geen vaste werktijden, bijvoorbeeld van 9 tot 5, maar het ligt eraan met wat voor project we bezig zijn. De ene keer moet je er half 8 s’morgens zijn, en een andere keer hoef je er pas om 12 uur te zijn!

Denk je dat je altijd in deze sector blijft werken?
Ja, zoals het er nu naar uitziet denk ik dat ik wel in deze sector blijf werken, ik vind het leuk, en ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen!

Oké, bedankt voor het interview.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.