Zurich

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1081 woorden
  • 25 maart 2004
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1. inleiding.

Hallo, Ik doe mijn werkstuk over de stad: Zürich
Ik zal eerst eens even een klein stukje vertellen over Zürich.

Zürich ligt in het noorden van Zwitserland, dichtbij de Duitse grens. Hoewel Bern de hoofdstad van het land is, wordt Zürich een beetje als hoofdstad van Zwitserland beschouwd. Met zo’n 410.000 inwoners is Zürich Zwitserland’s grootste stad. Qua mogelijkheden een echte wereldstad, maar door de gezellige en relaxte sfeer die er hangt, lijkt het meer een groot dorp. Midden in het winkelcentrum ligt de Paradeplatz: daar is het heel druk met al dat tramverkeer. Dit is een goed startpunt voor een verkenningstocht door de overzichtelijke stad.

Voor het shoppen moet je naar de Bahnhofstrasse. Een sjieke winkelstraat in het centrum van de stad, waar je alle juwelierszaken en modehuizen vindt. Het is ook meteen de duurste winkelstraat van Zürich. Kreis 5 was ooit een oude vervallen wijk, maar wordt steeds meer opgeknapt. Inmiddels is het de favoriete woon- en shopwijk voor het hippe Zürichse volk. De stad wordt gesplitst door de rivier de Limmat, die er zó uitnodigend uitziet, dat het geen wonder is dat er in Zürich een echte badcultuur hangt. Als het lekker weer is, verzamelt iedereen zich aan de oevers van de rivier om lekker te genieten van de zon, het water en een drankje. Ook op cultureel gebied heeft Zürich veel te bieden. Zo zijn er bijvoorbeeld alleen al zo’n 50 bioscopen in de stad. Veel filmhuizen hebben in de zomer een openluchtbioscoop.

Een klein stukje geschiedenis.

Zürich stamt uit de tijd van de paalwoningen dus de jonge steentijd (3000 v. Chr.). rond 500 v Chr. Woonde de Keltische Helvetiërs in dit gebied. Rond 60 v Chr. Vestigde de Romeinen en Alemannen zich in dit gebied. Zij vestigde in 15 v Chr. het Romeinse tolstation: Ricum op een plek die tegenwoordig bekend staat als de Lindenhof. Onder invloed van Karel de Grote werd Zürich in 1218 een vrije stad en trad in 1351 tot het eedgenootschap toe. Ullrich Zwingly een geestelijke, zorgde er voor dat in 1519 Zurich een leidende rol ging spelen in de religieuze beweging. Zwitserland werd in twee elkaar bestrijdende kampen verdeeld: de protestante en de katholieken (de traditionelen). Goed geschoolden aanhangers van de reformatie emigreerde vanuit het katholieken Italie en Frankrijk naar Zurich. Vervolgens brachten handel en industie de strategisch gunstig gelegen stad tot bloei.

2. de bezienswaardigheden.

- altstadt. De oude stad van Zurich bevind zich op beide oevers van de limmat, ten noorden van de Bahnhofstrasse. De torens en spitsen van de Grossmunster.de St.Peterskirche en de Fraumunster domineren het silhouet van de oude stad.

- grossmunster
De 2 torens van de Grossmunster uit de 15de eeuw met bekroningen uit 1787 beheersen het stadsbeeld ten noorden van de Limmat. De kerk zelf komt uit de 12e en 13e eeuw en is gebouwd in de romeinse stijl. Op die plek had eerder een ander bouwwerk gestaan; de crypte is namelijk van voor het jaar 1100. het gebedshuis heeft een noordelijke poortaal met veel beelden. In het interieur zijn nog kapitalen van de zuilen bewaard gebleven. Helaas zijn veel schilderingen tijdens de reformatie overgeschilderd.

- Fraumünster
Op de oever van de Limmat, tegenover de Grossmunster, staat de Fraumunster uit de 13e tot 15de eeuw aan de hand van oorkonden weet en dat de kerk al in 853 in gebruik was. Het was voor meerdere eeuwen een vrouwen klooster, totdat de laatste abdis de reformator Zwingli volgde en het klooster en haar eigendommen aan de stad Zurich overdroeg. Het klooster werd in 1898 afgebroken voor de bouw van het Stadthaus. Alleen een Romeinse kruisgang bleef bewaard. De kerk heeft een eenvoudig interieur met kleurrijke vensters die Marc Chagall op oudere leeftijd maakte. De ramen tonen taferelen voor uit het Oude Testament, alleen het groene middelste raam heeft een afbeelding van Jezus van Nazareth en stamt dus uit het Nieuwe Testament. Groen is de kleur van de hoop. Het ronde blauwe raam, de schepping van
de wereld, maakte Chagall toen hij 90 jaar oud was.

- St. Peterskirche
Vlak bij de Fraumunster ook op de oever van de Limmat, staat de St. Peterskirche. Het gebouw van nu stamt uit de 13e eeuw. De wijzerplaat van de klok uit 1538 is de grootste van Europa en heeft een doorsnede van 8,7 m.

3. recreatieve mogelijkheden.

Er is veel te doen in Zurich. Zo kan je lekker wakeboarden of zeilen op de Zurichsee. Waar je zeker even naartoe moet is de openluchtbioscoop aan de rivier de Limmat. Dit is de verzamelspot voor heel hip Zurich. Het heeft een oud zwembad in de 60er jaren stijl en een bar van oude treinwagons. ’s Middags ligt iedereen hier lekker in de zon en ’s avonds gaat het los aan de bar en kan je een film bekijken. Ook leuk is Xenix, een andere openluchtbioscoop. Op zaterdagochtend is er een grote rommelmarkt in de buurt van Xenix. Stappen doe je in Kaufleuten (groot, hip, trendy en decadent) en Rote Fabrik, Barfussbar (waar iedereen op blote voeten danst) of housedisco Supermarkt.

- dierentuin. Op de Zurichberg (675 m) bevind zich de hoogst gelegen dierentuin van Europa. De onderkomens van ± 2000 dieren liggen verspreid in een boomrijk park. Je komt daar met de kabelbaan of met de tram of bus.

- wandeling. Het hoogste punt beven de stad zurich is de Uetliberg (871 m). hier kun je vanaf een opservatie toren de stad zien, het meer en de bosrijke omgeving. Uetliberg is te berijken via een wandelpad dat in verbinding staat met Felsenegg (804 m). de wandeling van Uetliberg naar Feltsenegg over de planeten weg duurt wel 2 uur. Met een kabelbaan kun je weer via Felsenegg naar het dorp Adliswil. Vanaf hier kun je met de trein terug naar Zurich.

4. eigen mening over de stad.

Het lijkt me fantastisch om hier een keer naar toe te gaan er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden en ze zeggen ook dat het een hippe stad is en dat bevalt mij wel. Ik vind het alleen niet zo interessant om naar die kerken te gaan. Het is misschien wel leuk om
er een keer binnen te lopen maar daar blijft het dan ook bij. En ik vind het ook altijd belangrijk als de mensen vriendelijk zijn en het eten lekker is maar ik denk wel dat dat zo is. Ik had ook op internet nog veel meer foto’s gezien en die vond ik allemaal heel leuk en kleurrijk met allemaal vlaggetjes in de straten enzo dat lijkt me gewoon kei tof!!!

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het lijkt me fantastisch om hier een keer naar toe te gaan er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden en ze zeggen ook dat het een hippe stad is en dat bevalt mij wel. Ik vind het alleen niet zo interessant om naar die kerken te gaan. Het is misschien wel leuk om
er een keer binnen te lopen maar daar blijft het dan ook bij. En ik vind het ook altijd belangrijk als de mensen vriendelijk zijn en het eten lekker is maar ik denk wel dat dat zo is. Ik had ook op internet nog veel meer foto’s gezien en die vond ik allemaal heel leuk en kleurrijk met allemaal vlaggetjes in de straten enzo dat lijkt me gewoon kei tof!!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.