Bremen

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 1764 woorden
  • 5 februari 2002
  • 328 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
328 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Algemeen

Stad met in 1994 een inwoneraantal van 647.300, 404 vierkante kilometer, in het noordwesten van Duitsland, bij de rivier de Weser. Vooral bekend onder de naam: Vrije Handelsstad Bremen. Het is Duitslands’ grootste haven na Hamburg en is een commercieel en industrieel centrum van handel in katoen, wol, tabak en koper. De producten van de stad zijn zoal schepen, vliegtuigen, staal, machines, high-tech spullen, textiel, bier en voeding. De helft van de werknemers van Bremen werken in de handel, transport en de dienstensector. Bremen heeft de oudste haven van Duitsland, uit 845. Belangrijke, oude gebouwen die ook de Tweede Wereldoorlog hebben doorstaan zijn: Gothische stadhuis (1409). Het beeld van Roland (1404), als teken van de vrijheid van de stad. De kathedraal (1043), een mix van Romeinse en Gothische stijlen. En twee kerken: Liebfrauenkirche (13e eeuw) en de Johanneskirche (14e eeuw). De stad heeft ook nog een groot kunstmuseum. De twee aparte steden (Bremen en Bremerhaven) kwamen in 1947 bij elkaar.

Geschiedenis

Bremen werd in 787 gesticht als hoofdstad van het gelijknamige kerkelijke gebied, dat later het aartsbisdom Bremen werd. Omstreeks het midden van de 13de eeuw werd Bremen lid van de Hanze, waarvan het tot het eind toe een van de machtigste leden was. In de loop van de 16de eeuw legde de stad beslag op bepaalde delen van het mondingsgebied van de Weser, met het oog op de belangen van de zeehandel. De verzanding van de Weser werd aanleiding tot de aanleg van de voorhaven Vegesack, even ten noorden van het Bremer stadsgebied (1618). In 1646 verhief keizer Ferdinand III Bremen tot vrije rijksstad, maar Zweden, dat in 1648 beslag legde op het aartsbisdom Bremen, erkende deze beschikking pas in ruil voor afstand van de gebieden aan de Beneden-Weser, die van de stad waren. In 1815 werd Bremen als Vrije Hanzestad Bremen zelfstandig lid van de Duitse Bond, waarvan het de kleinste staat was, waaraan in 1830 Bremerhaven werd toegevoegd. In 1867 werd Bremen lid van de Noord-Duitse Bond, in 1871 van het Duitse Rijk en in 1888 van de Zollverein. In de verwarring na de Eerste Wereldoorlog was een Onafhankelijke Socialistische Republiek een kort leven voorbestemd. Vanaf 1919 tot 1933 was Bremen opnieuw een vrijstaat. Ondanks de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de haveninstallaties relatief weinig beschadigd. Ook bleven de meeste architectonisch en historisch belangrijke gebouwen zoals de Sankt Petri-dom, het 16de-eeuwse gildenhuis (het Schütting), en het stadshuis vrijwel onbeschadigd. De stad werd de haven van de Amerikaanse bezettingszone en werd daarom in hoog tempo weer opgebouwd. In 1949 werd de vrijstaat Bremen als Land Bremen onderdeel van de Bondsrepubliek Duitsland.

Bremen nu

Door Bremen’s historische stadscentrum, met zijn beroemde Market Square, het Schnoor Quarter en Böttcherstrasse, kom je langs vestingen van 1.200 jaar van stadse historie. En voor mensen die van wat meer futuristische kenmerken houden, zijn er gebouwen vormgegeven door ene Astrium.

Voor kunst-liefhebbers zijn er verschillende theaters, musea, voorstellingen en concert-hallen. Langs de rivier de Weser kunt u in een van de vele barretjes een glaasje (goede kwaliteits, daar staat men om bekend) wijn drinken.

Om de omgeving van Bremen goed te leren kennen kunt u een cruise maken, een van de vele fietsroutes volgen. Verder is er het Weser Stadion, de Bremen Zes Daagse (een wielrennerwedstrijd), het Bremen Freimarkt Festival of de lokale Kerstmarkt, Bremen’s casino.

Politiek

Er zijn in Bremen twee kiesdistricten: Bremen en Bremerhaven. Er is een regel dat je minstens vijf procent meer moet hebben dan je tegenstander, om de verkiezingen te winnen. De 80 aangestelde afgevaardigden vormen gelijktijdig het parlement van de deelstaat Bremen en de gemeenteraad. De gemeenteraad bestaat uit 100 zetels (80 voor Bremen; 20 voor Bremerhaven). De kiezers hebben bij de verkiezingen maar 1 stem. Tot nu toe was de SPD steeds de partij met de meeste stemmen en vormde een coalitie met de Liberalen (tot 1971), tussendoor ook met de CDU (van 1951 tot 1959), Van 1971 tot 1991 kon de SPD alleen een coalitie vormen. In 1995 verloor de SPD veel stemmen, maar wist toch nog voor de CDU te eindigen, en die vormden samen een coalitie. In de verkiezingen van 1999 eindigde de SPD traditiegetrouw als eerste met 42,6% van de stemmen, de CDU had 37,1% van de stemmen, die Grune hadden 9% van de stemmen en F.D.P. en AfB haalden allebei nog geen vijf procent van de stemmen. De burgemeester werd wederom Henning Scherf, en de coalitie werd weer gevormd door de SPD en de CDU.

Cultuur

Van Bremen kan zondermeer gezegd worden dat het een cultuurstad is. Er zijn allerlei culturele evenementen zoals: klassieke concerten, grootschalige theaters, drama workshops, enz., enz. Hier volgen een paar categorieën en met elk een paar voorbeelden:

Musea

Net naast het centraal station van Bremen staat het Ubersee-museum. Hier zijn een heleboel exotische dingen verzameld, die ooit meegenomen zijn vanuit de Duitse koloniën. Het museum nodigt je uit om een kijkje te nemen in overzeese culturen, en andere gebieden van buiten Europa. De tentoonstelling wordt gepresenteerd in verschillende ruimten, die elk anders zijn ingericht, variërend van een Japanse tuin tot een Afrikaans dorp. Omdat in de geschiedenis van Bremen de scheepvaart zo’n belangrijke rol heeft gespeeld, zijn er ook veel musea die dat als een van de onderwerpen hebben. Een daarvan is het Duitse Maritieme Museum in Bremerhaven. Daar zijn replica’s te zien van oude schepen. Het Museum van Kunst en Cultuurhistorie in Bremen gaat verder in op de geschiedenis van Bremen. Hier zijn bijvoorbeeld oude ambachten te bewonderen, en kun je zien hoe Bremen zich door de eeuwen heen ontwikkeld heeft tot een internationale haven.

Theater

De term ‘Bremen Stijl’ herinnert aan de orginaliteit van de theaterproducties uit Bremen. Ze zijn bijna altijd spectaculairder dan ergens anders, meestal ambitieuzer en soms ook controversieel. Opera, drama en ballet hebben zowel een klassiek als een experimenteel repertoire. Ook zijn de stukken van Shakespeare duidelijk aanwezig in Bremen. Er is zelfs een theater geheel aan hem toegewijd.

Kunstcollecties

In het Neues Museum Weserberg zijn een heleboel schilderijen verzameld uit een van de grootse privé-collecties met hedendaagse kunst. Het museum geeft een goed beeld van de verschillende stromingen binnen de moderne kunst. Een ander museum dat gehuisvest is in de Böttcherstrasse, laat het beste werk zien van Paula Becker-Modersohn, Heinrich Vogeler en Bernhard Hoetger.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

In het Neues Museum Weserberg zijn een heleboel schilderijen verzameld uit een van de grootse privé-collecties met hedendaagse kunst. Het museum geeft een goed beeld van de verschillende stromingen binnen de moderne kunst. Een ander museum dat gehuisvest is in de Böttcherstrasse, laat het beste werk zien van Paula Becker-Modersohn, Heinrich Vogeler en Bernhard Hoetger.

Muziek

Beethoven gaf in 1802 de impuls voor Bremen als muziekstad, hij gaf er de wereldpremière van zijn eerste symfonie, en daarna volgden er nog meer van zijn beroemde symfonieën. Muzikale traditie wordt gekoesterd in Bremen – door bijvoorbeeld het Philharmonische Staatsorchester en het Deutsche Kammerphilharmonie een bijzonder voornaam gezelschap dat van een wereldwijde reputatie geniet op het gebied van kamermuziek. Nog een voorbeeld van internationale faam is het Bremen Muziek Festival. Dit hoogtepunt van het muziekseizoen in Bremen wordt ieder jaar in de herfst gehouden en ieder jaar zijn er de meest briljante orkesten, de meest beroemde dirigenten en solisten.

Economie

In de ruimtevaartindustrie neemt Bremen een belangrijke plaats in met het DASA-ruimtevaart, deze geeft vorm aan en produceert belangrijke onderdelen voor ruimtevaartslaboratoria, raketten en satellietsystemen. Voor de rest heeft Bremen een uitstekende positie op het gebied van luxe voeding en drank, zoals koffie: Jacobs, Eduscho, Melitta en HAG of het beroemde Kellog’s ontbijt, chocolade van Hachez, bier van the Becks group. Bremen’s voedsel, drank en tabak industrie zorgt voor 13.000 banen en levert jaarlijks acht biljoen Duitse mark op. Bremen heeft ook een hoge collectie van kleine en middelgrote bedrijven bezig met technologie. Atlas Elektronik, Siemens, Philips staan garant voor hoge kwaliteitsproducten. Deze high-tech producten garanderen een veilige economische toekomst voor Bremen.

Haven

Bremen voldoet aan alle voorwaarden van een internationale haven: plaats voor doorgeven van goederen van alle vier de hoeken van de wereld, centraal adres voor wereldschepen. Het is de op een na grootste haven van Duitsland en ligt aan de rivier de Weser. Verder is een op de drie banen in Duitsland direct of indirect verbonden met de haven. Elk jaar worden er bijna 30 miljoen ton goederen met een totale waarde van meer dan 70 biljoen Duitse marken vervoerd. De import en export van auto’s is erg veel in de Bremerhaven, meer dan 750.000 auto’s per jaar.

De haven van Bremen heeft twee grote voordelen:

Ø De havens liggen 60 kilometer van zee, geen enkel andere haven ligt zover landinwaarts. Het voordeel is dus de snelle verbinding met het achterland / binnenland. Ø Bremerhaven heeft aan de andere kant ook water diep genoeg voor grote schepen.

Bremerhaven is ook:

Duitslands’ grootste stad aan de Noordzeekust, Europa’s belangrijkste visserijhaven, lid van een exclusieve club van de wereldwijd leidende container-overslaghavens. De geschiedenis van de Bremerhaven begon in 1827; de stad Bremen stichtte toen een nieuwe stad als Voor-haven in zeeschip-diep water. De Bremerhaven is dus een deel van het staatje “Freie Hansestadt Bremen”, de enige Duitse twee-steden-staat. Je hebt dus twee gezamenlijke steden: Bremen en Bremerhaven.

Rond de haven zijn veel winkels, boetiekjes en kroegen waar veel mensen komen als dagje uit om te winkelen en onder het genot van een drankje naar de activiteiten en schepen in de haven te kijken.

Het Vliegveld

De oorsprong van het vliegen in Bremen gaat terug naar het jaar 1909. Het begin van het vliegveld dateert echter uit het jaar 1913. Toen gaf de Breemse Senaat de Breemse vereniging voor luchtvaart toestemming voor het gebruik van een vliegsteunpunt. Vliegen was tachtig jaar geleden nog een avontuur, het vliegtuig was nog geen gebruikelijke manier om je te verplaatsen / vervoermiddel. Pas in de twintiger jaren werd het vliegtuig een erkend vervoermiddel. KLM vloog al in 1920 van Amsterdam via Bremen naar Hamburg en Kopenhagen.

In de loop van de twintiger jaren ontwikkelde zich voor Bremen een uitstekend luchtnet. Alle grote steden in Europa waren goed te bereiken vanaf Bremen. In de jaren dertig kwamen er grotere vliegtuigen en moest er meer comfort voor de passagiers worden gerealiseerd. Daarom nam het vliegveld Bremen maatregelen, zoals vier nieuwe start en landingsbanen, een supermoderne communicatietoren, nachtvliegen werd mogelijk gemaakt en een slechtweerlandsysteem (Lorenzbake).

De oorlog onderbrak het burgerlijke luchtverkeer. In 1949 kreeg Bremen het vliegveld weer terug van de Amerikanen en om het hoofd boven water te houden werden er toen motor- en racewedstrijden gehouden. In de vijftiger jaren kwamen New York en Rio als bestemming vanaf het vliegveld bereikbaar. Langzaamaan kwam het vliegveld weer in het luchtnet voor. Door de geluidsoverlast benoemde de Breemse Senaat in 1973 het vliegveld alleen voor korte- en middellange vluchten. In de zeventiger jaren werd het vliegtuig een massavervoersmiddel. In 1989 wordt voor het eerst meer dan een miljoen passagiers per jaar geregistreerd.

In dat jaar wordt ook een investering van DM 390 miljoen / 199,4 miljoen €uro gedaan en daardoor kwamen er in de loop van de tijd allerlei bedrijven om het vliegveld heen om hun diensten aan te bieden (transport).

REACTIES

L.

L.

eeeh thanks he kan ik helemaal kopieren voor me duits werkstuk. :)

11 jaar geleden

M.

M.

Bedankt! Ik heb binnenkort een presentatie over Bremen. Overal heb ik geprobeerd te vinden hoe het nou komt dat Bremen en Bremerhaven zo ver uit elkaar liggen en bij dezelfde deelstaat horen, maar het stond nergens! Behalve hier. Nogmaals bedankt!

10 jaar geleden

C.

C.

Dit is allemaal kut

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.