Berlijn

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2309 woorden
  • 14 oktober 2007
  • 161 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
161 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
H1, Inwoners
Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Duitsland heeft in totaal 82.431.390 inwoners waarvan er 3.396.990 mensen uit Berlijn komen. Dus Berlijn is een grote stad. In Berlijn zijn natuurlijk de meeste inwoners Duits. Er zijn ook buitenlanders in totaal 8,5% van heel de bevolking (vooral veel Turken). Berlijn is de grootste "Turkse stad" na Istanboel: er wonen er bijna 300.000. Dit komt mede door de oude Duitse regeling dat buitenlanders minstens 15 jaar in Duitsland moesten wonen voor ze het Duitse staatsburgerschap konden krijgen. Ook kinderen van buitenlandse ouders die toch in Berlijn (en heel West-Duitsland) werden geboren kregen niet de Duitse nationaliteit. Een nieuwe wet heeft de termijn van 15 jaar inmiddels verkort tot 8 jaar en in Duitsland geboren kinderen krijgen automatisch de Duitse nationaliteit en moeten eenmaal (tussen hun 18de en 23ste jaar) beslissen of ze Duitser willen blijven of de nationaliteit van hun ouders willen krijgen.
H2, Ligging

Berlijn ligt in het oosten van Duitsland. Als je vanaf Odulphus naar Berlijn rijdt is dat 675,4 km. Dat duurt dus ongeveer 6 uur en 26 minuten. Dat is best wel een eind rijden. Als je op de kaart kijkt en ziet dat Nederland en Duitsland dicht bij elkaar liggen.
De oppervlakte van Berlijn is 891.82 km². Per km² wonen er 3812 inwoners.

H3, functie van Berlijn (3 paragrafen)

§1 Industrie
De industrie in Berlijn wordt gekenmerkt door kleine en middelgrote ondernemingen. Van de 149.890 ondernemingen heeft 94 procent minder dan 200 werknemers in dienst. De grootste werkgever is de Deutsche Bahn AG (19.400 werknemers). Het hoofdkantoor is daarvan in Berlijn. Natuurlijk zijn er nog meerdere hoofdkantoren van grote bedrijven in Berlijn gevestiged zoals Sony, Debis, Siemens en Coca-Cola. Belangrijke productiebedrijven in Berlijn zijn: BMW, Mercedes, Daimler-Chrysler, Gilette, Philip Morris en Samsung.

§2 Regering
De senaat is de regering van de Duitse hoofdstad Berlijn. Omdat de gemeente Berlijn een zelfstandige deelstaat vormt, heeft de Berlijnse senaat een dubbelfunctie als stadsbestuur en als deelstaatsregering. De senaat bestaat uit acht senatoren en staat onder leiding van de Regierender Bürgermeister, de burgemeester van Berlijn. De Berlijnse senaat houdt de vergaderingen in het Rotes Rathaus.
De senatoren worden benoemd door de Regierender Bürgemeister, die zelf gekozen wordt door het parlement van Berlijn (= Abgeordnetenhaus). De Regierender Bürgermeister wijst daarnaast twee senatoren aan als plaatsvervanger, de zogenaamde Bürgermeister. Dit bestaat pas sinds de verandering van de Berlijnse grondwet in 2006.
Vóór de laatste Berlijnse parlementsverkiezingen (17 september 2006) werden alle leden van de senaat gekozen door het Abgeordnetenhaus. Het parlement verkoos de Regierender Bürgemeister rechtstreeks, terwijl de senatoren en de Bürgermeister op voordracht van de Regierender Bürgermeister gekozen werden. Het Abgeordnetenhaus bepaalde ook de verdeling van de regeringstaken over de deelstaatsministeries (Senatsverwaltungen). De Berlijnse regering trad pas in functie na de verkiezing van de laatste senator.
Sinds 23 november 2006 is de senaat Wowereit III in functie. Naast burgemeester Klaus Wowereit bestaat deze regering uit vijf senatoren van de SPD en drie van de Linkspartei. Ook voor de verkiezing van het Abgeordnetenhaus van 17 september 2006 was een coalitie van SPD en Linkspartei aan de macht in Berlijn.

§3 Toerisme
Maar 13 procent van alle mensen die in Duitsland overnachten zijn buitenlandse gasten. Dat is weinig in vergelijking met andere West-Europese landen. In Nederland zijn dat er een stuk meer: 31,2 procent.
Het aantal overnachtingen van buitenlanders in Duitsland neemt sinds 1993 weer geleidelijk toe. Van alle acht miljoen mensen die er overnacht hebben in Berlijn (2004), is Nederland het belangrijkste land waaruit de meeste kwamen.

H4, Bezienswaardigheden

Brandenburger Tor:
Het Brandenburger Tor werd in de achttiende eeuw gebouwd voor koning Frederik Wilhelm van Pruisen. Het Brandenburger Tor is een van de beroemdste oude bouwwerken van Berlijn. Bovenop het Brandenburger Tor staat een door paarden getrokken strijdwagen, wat het symbool is van de overwinning. In de oorlog was het Brandenburger Tor een overgang van oost- en west-Berlijn, vlak voor het Tor stond het bekende Checkpoint Charlie.

Tiergarten:
Der Tiergarten is Berlijns grootste park, en middenin staat de Siegessäule, een grote zuil van 67 meter hoog, en heeft 285 treden die naar de top leidden. Het park strekt zich uit van de Brandenburger Tor tot aan de beroemde dierentuin van Berlijn.

Gedächtniskirche:
Een verwoeste toren is het enige deel van de beroemde Gedächtniskirche dat de bombardementen tijdens de oorlog heeft overleefd. Het is een van de beroemdste monumenten van de stad.

Kürfurstendamm:
De Kürfurstendamm is de mooiste straat van Berlijn. Aan beide kanten staan winkels, cafés en theaters. Aan het einde van de Kürfurstendamm staat de ‘Keizer Wilhelm Herdenkingskerk’. De kerk is na de oorlog niet hersteld om de mensen aan de vreselijke oorlog te herinneren.

Charlottenburg:
Charlottenburg is een prachtig koninklijk paleis en bestaat sinds 1695. Het ligt in een mooi park en bewaart mooie schilderijen en wandkleden.

Marienkirche:
De Marienkirche ligt in het oostelijk deel van Berlijn en is de oudste parochiekerk van de stad. De kerk staat aan de Karl Liebknechtstrasse die genoemd is naar de revolutionaire socialistische leider.

H5, Gerechten

Als je in Berlijn bent moet je natuurlijk ook Duits gaan eten. Het kost wel wat moeite om echte Duitse restaurants te vinden, want het stikt er van de Italianen, de Kroaten, de Thaise restaurants, enzovoorts. Maar als je er dan eenmaal een hebt gevonden, is het zeker de moeite waard!
Hieronder staan een paar restauranttips:
Anderes Ufer American Sector
Duits Noord Amerikaans
Hauptstraße 157 - Berlijn Mainzer Straße 8 - Berlijn

Amico Angkor Wat
Italiaans Asiatisch
Goethestraße 78 - Berlijn Paulstraße 22 - Berlijn

Angora Alcatraz II
Mediterraan Mexicaans
Schlüterstraße 29 - Berlijn Bundesplatz 6 - Berlijn

Aigner
Oostenrijks
Französische Straße 25 - Berlijn

Natuurlijk zijn er nog veel meer, maar dat zijn er te veel om op te schrijven.

Een bekend gerecht uit Berlijn is natuurlijk de Currywurst. Dat is een braadworst met een saus bestaande uit tomatenpuree, kerriepoeder en Worcesterhiresauce, erg lekker dus!
Ook een lekker gerecht is de Berliner Eisbein. Dat is een stuk gekookte varkenspoot met het vel er nog omheen, geserveerd op een buitensporig groot bord, met zuurkool. Héél veel lekker vlees dus. Het heet Eisbein omdat van het stuk bot in dat deel van de varkenspoot vroeger simpele schaatsen werden gemaakt. Een variant van de Berliner Eisbein is de Schweinehaxe, dat is hetzelfde stuk varkenspoot, maar dan gegrild.
Berliner Bol
Is een rond lekkernij gemaakt van gefrituurd gistdeeg. Vreemd genoeg kennen de meeste Duitsers hen als 'Berliner', behalve in Berlijn zelf. Daar worden ze (Berlijnse) 'pannekoeken' genoemd. De meeste variaties worden gemaakt van bloem, gist, melk, suiker, ei(wit), boter en zout. Deze worden allen gemengd waarna het deeg een klein half uurtje omhoog komt. Hiervan worden bolletjes gemaakt en optioneel gevuld met bijvoorbeeld confituur of vanillepudding. De bollen worden enkele minuten in heet frituurvet gelegd. Bovenop wordt bloemsuiker gestrooid.

H6, musea

Jüdisches Museum
Het Joodsmuseum (of Jüdisches Museum) in Berlijn werd in september 2001 geopend. De architect van het gebouw, Daniel Libeskind, heeft het gebouw eruit laten zien als een gebroken davidster. De bedoeling van het Joodsmuseum is de bezoekers laten nadenken over antisemitisme en de Jodenvervolging. Het was een hele erge tijd, daarom is het belangrijk dat je nog steeds kunt kijken hoe het toen allemaal ging.
Wij vinden dat je naar dit museum moet gaan, omdat het erg indrukwekkend is en zeker niet onbelangrijk!

Ägyptisches Museum
Het Egyptische Museum is een van de meest populaire musea van Berlijn. Het bevindt zich in de buurt bij Schloß Charlottenburg. Het is vooral bekend om de Egyptische koningin Nefertiti. Dit kunstwerk is gemaakt in 1350 v. Chr. Het heeft meer dan 3000 jaar onder de grond gelegen. Het beeld werd in 1900 opgegraven door Duitse archeologen.
Nefertiti heeft haar eigen ruimte op de tweede etage. Op het gebied van de archeologie heeft het museum een goede naam opgebouwd. Vaak worden ook archeologen gestuurd naar een opgraafplaats om kennis op te doen. Zo krijgt het museum weer geld binnen om de collectie verder uit te breiden. Het museum is echt de moeite waard, als je veel van kunst houd. Er staan in dat museum mooie kunstwerken en beelden uit Egypte. Zeker de moeite waard dus!

Het Pergamon museum
Het Pergamon museum is gebouwd tussen 1910 en 1930 naar een ontwerp van de architect Alfred Messel. Het staat op het museuminsel (museumeiland). Het museum is genoemd naar zijn mooiste bezit: het complete altaar (van wit marmer) van de goden Zeus en Athene uit 180 v.Chr. uit Pergamon (dat nu Bergama genoemd wordt) in Turkije. Ook zijn de Marktpoort van Miletus (een hoge Romeinse poort uit het jaar 120, deze gaf toegang tot de markt), de Poort van Ishtar en de Babylonische Processie Straat in het museum te zien.
Er komen meer dan 600.000 bezoekers per jaar. Het is een van ’s werelds belangrijkste archeologische musea.
Het gebouw is speciaal ontworpen voor gebruik als museum, maar het lijkt wel alsof het gebouw om de werken die erin staan heen is gebouwd. Dat komt omdat er gigantisch grote kunstwerken instaan die net in de zalen passen.
Het gebouw huisvest een van de beroemdste verzamelingen van antieke kunst in Europa. De collectie is bijeengebracht na Duitse archeologische opgravingen in het Midden-Oosten aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. De tentoonstelling of alle dingen die daar gewoon vast staan in het museum waren vooral Grieks. Er zijn enorme zuilen en ook heel erg veel beelden van krijgers en goden. Om je al een beetje een idee te geven van wat je krijgt te zien hebben we er een plaatje van de poort van Babylon bij geplaatst.

H7, uitgaan

In Berlijn heb je vol op uitgaansmogelijkheden. Je kunt gezellig naar een restaurant, club of naar een bar toe.
In Berlijn is er heel weinig verschil tussen een club en een bar. Vaak gaat de bar later dicht dan de disco. Alleen wat betreft oppervlakte zijn de meeste disco's groter. Verder hebben de meeste clubs portiers werken en draait er elke avond een vaste dj, de zogenaamde resident.
Berlijn is natuurlijk bekend bij het grote clubpubliek door de Loveparade. Tijdens de Loveparade hebben een aantal grote clubs een wagen rijden in de stoet. Er zijn in Berlijn zo'n 100 discotheken. De bekendste zijn de Tresor en WMF Club Berlin.
SchwuZ is een discotheek speciaal voor homoseksuele. Elke week is er weer een ander thema, onder namen als ‘Bootylicious en L-Tunes.’ Er wordt leuke muziek gedraaid en er is een gezellige sfeer. SchwuZ is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag.
Martrix
Voor een goede party moet je bij de Matrix zijn! Matrix is een club voor mensen boven de achttien en heeft veel dansvloeren waar verschillende muziek wordt gedraaid. Er is een loungezwembad en een cocktailbar waar ze lekkere drankjes verkopen tegen een goede prijs. Matrix is geopend van maandag t/m zaterdag.

H8, wat je zeker niet mag missen

Je bent in een ander land, je moet dus zoveel mogelijk andere dingen doen dan die je normaal in Nederland doet. Eten is bijvoorbeeld al heel anders als in Nederland, dus een restaurantje is niet verkeerd! Ook moet je zeker naar de Berlijnse muur gaan, want was er vroeger allemaal wel niet met Berlijn en de rest van Duitland is gebeurd is gewoon niet in woorden te beschrijven. Je moet zelf dus zien hoe het er aan toe ging. Berlijnse muur:
In 1961 werd de Berlijnse muur gebouwd. 28 jaar lang heeft hij de stad in tweeën verdeeld. De lengte van de muur was 165 kilometer en de hoogte was vier meter. De muur was van beton gemaakt, hij had een afgeronde top zodat het moeilijker was om eroverheen te klimmen. Veel mensen probeerden toch illegaal de muur over te steken en werden dan doodgeschoten.
Oost-Berlijn werd bezet door het Russische Rode Leger, en West-Berlijn werd bezet door de Britse, Franse en Amerikaanse troepen.
De muur werd omschreven als een ‘antifascistische verdedigingswal’ omdat er aan de Oostkant allemaal mijnen lagen, er liepen bewakers rond met honden en er stonden wachttorens met machinegeweren. Het doel van de muur was dat de Oost-duitsers niet naar het westelijke deel mochten vluchten en de West-duitsers niet naar het Oostelijke deel. De West-Berlijners mochten allleen naar de andere kant als ze hun paspoort vertoonden en een verplicht vastgesteld bedrag omwisselden, terwijl de Oost- Berlijners allen op bezoek in West-Berlijn mochten als ze gepensioneerd waren of voor een officieel zakenbezoek waren uitgenodigd. Van 1952 tot 1971 bestonden er geen directe.
Elk mens is anders, dus elk mens houdt van iets anders. Daarom komt het goed uit dat er zoveel verschillende musea in Berlijn zijn. Er zit vast wel een museum tussen die je aanspreekt. Je moet ook zeker 1 avondje uitgaan. Dan merk je vanzelf wel dat dat (meestal) heel anders is als in Nederland.

H9, Geschiedenis berlijn

Berlijn ontstond in de twaalfde eeuw uit de twee handelssteden Berlin en Kölln, aan de rivier de Spree. In de zeventiende eeuw begon Berlijn zelf goederen te maken. De eeuwen daarvoor was het vooral een handelsstad.
Tegen de achttiende eeuw was het een welvarend handelscentrum.
Het werd belangrijk als hoofdstad van de machtige staat Pruisen.
Berlijn stond vroeger bekend om de elektrische en chemische producten, fijne textiel en porselein. In de negentiende eeuw stond Berlijn vooral bekend om de zware machines die er gemaakt werden. Daardoor nam het inwonersaantal zwaar toe; van 150.000 in 1786 ging het naar 1.9 miljoen in 1890. In 1871 werden de afzonderlijke Duitse staten verenigd en werd Berlijn uitgeroepen tot de hoofdstad en bleef dat tot 1945. In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw was Berlijn één van de belangrijkste industrie- en cultuursteden in Europa.
In 1939 begon de tweede wereldoorlog, en in 1945 vielen Sovjettanks Berlijn binnen en gaf Duitsland zich over. Na de tweede wereldoorlog werd Berlijn in vier zones verdeeld die onder controle van geallieerden stonden. In 1949 werd Berlijn net als de rest van Duitsland verdeeld in oost en west. Telefoonverbindingen tussen de beide delen van Berlijn.
In 1989 werd de Berlijnse muur gesloopt. Veel mensen hielpen een handje mee.
De inwoners van Berlijn vierden feest toen hun stad eindelijk herenigd werd.
In 1990 werd Berlijn de hoofdstad van de nieuwe Bondsrepubliek Duitsland.

DAT WAS HET...

Succes ermee!!!

REACTIES

R.

R.

Ha ha,,,, funnig dit heb ik overgeschreven als strafwerk

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.