Wat is kunst?

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 493 woorden
  • 7 juni 2003
  • 181 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
181 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Letterlijke betekenis van kunst volgens het Wolters woordenboek: Kunst is het vermogen om schoonheid te scheppen en esthetisch genot op te wekken. Dit is namelijk een algemeen begrip, maar kunst heeft lang niet bij ieder individu dezelfde betekenis. Iedere persoon kan op zijn/haar eigen manier kunst interpreteren. Kunst is een zeer breed begrip. Je kunt kunst terugzien in tal van gebieden, te denken valt aan schilder-en beeldhoudkunst, muziek, architectuur, sport, mode, dans, film, cabaret en toneel, maar ook literatuur is een zekere vorm van kunst. Men staat vaak niet bij stil dat kunst ook in de bovengenoemde elementen op de voorgrond treedt. Bij het horen van het woordje kunst denken de meeste niet-kunstzinnigen alleen aan bijvoorbeeld de schilder-en/of beeldhoudkunst, maar zijn niet bewust dat kunst ook een belangrijke rol speelt op tal van andere gebieden.

Naar mijn mening wekt kunst een bijzonder gevoel op, wat voor jou bijzonder is hoeft niet bij een ander te gelden. In principe ben ik zelf niet kunstzinnig aangelegd, waardoor het fenomeen kunst een niet al te brede betekenis voor me heeft. Vaak begrijp ik niet waarom iemand een bepaald werk als kunst kan beschouwen. Maar zoals ik al eerder naar voren heb gebracht, wat voor iemand kunst is hoeft niet bij jou ook dezelfde gevoelens op te wekken. Kunst bevredigt een bepaald gevoel bij een persoon; bij het bewonderen van een kunstwerk worden bepaalde ‘emoties’ opgewekt. Kunst vormt bovendien een bron van recreatie, denk maar aan een bezoek aan musea, toneelvoorstelling, een pop of opera concert, bioscoop en noem maar op, het komt op hetzelfde neer, het is allemaal amusement.

Maar voor veel mensen is het uitoefenen van kunst een noodzaak, zij hebben een bepaald talent en maken hiervan gretig gebruik, als bron van inkomen. Deze kunstenaars bieden hun product(kunstwerk) aan het publiek en willen hiervoor natuurlijk ook een “beloning”. Hetzij een kunstschilder met zijn/haar schilderijen, een popzanger met zijn/haar cd’s(muziekkunst),een balletdanseres, een kunstschaatster,een stand-up comedian, een acteur, zelfs een architect kunnen beschouwd worden als kunstenaars. Maar hoe bepaal je nou de prijs voor een kunstwerk? Dat verloopt namelijk volgens het vraag-en-aanbod principe, er is voornamelijk veel vraag naar het werk van een of ander beroemde kunstenaar. Vanzelfsprekend moet het publiek hiervoor een nogal hoge prijs betalen. Hoe hoger de vraag naar iets, des te prijziger het aanbod. Maar wanneer is er nou veel vraag naar het kunstwerk? Er moet natuurlijk een bijzondere ‘touch’ in het werk aanwezig zijn, wat veel mensen aantrekt, waardoor er ook een grotere vraag naar is. Daar zorgen voornamelijk de (kunst)critici voor, zij beoordelen het product en bieden het aan het publiek met de bijhorende commentaren. Bovendien zorgt kunst voor een bepaalde status. Veel mensen willen hun status bewijzen/aantonen door het bezitten van tal van specifieke kunstwerken. Denk maar het hebben van vele prijzige beroemde schilderijen/beeldhouwerken in huizen als ‘decoratie’, of het dragen van ‘designer’ kleren, zoals Gucci, Versace enz.

REACTIES

R.

R.

dank... je hebt me zeer geholpen met het project waar ik nu mee bezig ben "wat is kunst". Eindelijk iemand die helder formuleert wat kunst inhoud. De groeten...

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.