Vesta gebouw

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 1270 woorden
  • 14 mei 2002
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Wat is de Westermeijer Groep? De Westermeijer groep is een zelfstandig familiebedrijf dat ruim 30 jaar ervaring heeft op het gebied van commercieel onroerend goed. Door middel van een succesvolle geïntegreerde dienstverlening leveren zij in deze branche een toegevoegde waarde aan hun klantenkring die bestaat uit zowel nationale als internationale institutionele en particuliere beleggers, eigenaren, en gebruikers van vastgoed. Deze toegevoegde waarde en een gemotiveerd team van vakbekwame en gespecialiseerde medewerkers hebben de opbouw van een zeer omvangrijke beleggingsportefeuille mogelijk gemaakt. Daarnaast hebben zij onder andere met de aankoop en renovatie van markante oudere kantoorgebouwen grote landelijke bekendheid verworven. Schitterende voorbeelden hiervan zijn: ‘Het witte huis’ en het ‘Hulstkamp-gebouw’ in Rotterdam het belastingskantoor ‘Westpoint’ in Apeldoorn. ‘De Nederlandse bank’ tegenover Paleis Noordeinde in Den haag en het ‘Vesta’ gebouw in Arnhem (hoofdkantoor Westermeijer Groep). Ten behoeve van de eigen portfolio beschikt de Westermeijer groep overeen architectenbureau en een onderhoudsdienst. Beide dienstverlenende bedrijven-100% dochter- werken exclusief voor de Westermeijer Groep. Daar zij deze technische expertise in huis hebben kunnen zij enerzijds snel en onafhankelijk de technische staat van vastgoed beoordelen en anderzijds in ruime mate aandacht besteden aan projectbegeleiding bij nieuwbouw of renovatie. De zorgvuldig opgebouwde relaties met leveranciers zorgen daarnaast voor een betrouwbare levering van diensten met een uitstekende verhouding tussen investering en kwaliteit
De portfolio bestaat voor het grootste deel uit kantoorgebouwen bedrijfsruimten winkels en winkelcentra. Daarnaast maken ze grote woningbouwprojecten appartementen-complexen en grootschalige recreatieprojecten zoals bungalowparken. De Westermeijer Groep is sponsor van diverse op muziek en/of kunst gerichte projecten. Musicals: Josephine Baker Miss Saigon Phantom of the opera en Eliabeth. Naast genoemde selectie van musicals startte de Westermeijer Groep in 1999 met de uitruiking van de Tommy Award.

Het Vesta gebouw van buiten De levens geschiedenis van de verzekeringsmaatschappij ‘Vesta’ (Vesta is de godin van het haardvuur) leest als een succesverhaal. Toen de panden Jansbuitensingel 3 en 5 werden gekocht waren het sierlijke herenhuizen. Omdat de herenhuizen niet aan de organisatie capaciteit voldeden werd er besloten het helemaal af te breken en er een groot gebouw voor in de plaats te zetten. Het gebouw is ontworpen door de Arnhemse stadsarchitect Willem Diehl. Ander werk van Willem Diehl is het Luxor Theater aan het Willemsplein (1915). De kleuren die je ziet op het gebouw zijn bruin, groen en wit. Aan beide kanten van de voordeur zijn 6 ramen met op de tweede verdieping erboven weer 6 ramen.Boven de deur zijn 3 ramen en daarboven weer op drie hoog zes kleine raampjes. Daarboven staat Vesta. Aan beide kanten van Vesta staat een beeld. Daarboven is een groen torentje met een vlag erop. Boven de voordeur staat met groene letters Westermeijer. Boven de drie raampjes staat het teken van de Westermeijer Groep in het groen. Op 18 mei 1932 werd het nieuwe Vesta gebouw officieel geopend. De Vesta was het eerste gebouw van de neoclassicistische wand. Het gebouw valt onder monumentenzorg. Dat houdt in dat er aan de buitengevel niets veranderd mag worden. Hoewel de Vesta allang uit het pand is verdwenen staat de naam voor ‘eeuwig’ op de gevel. Natuurlijk is de naam van de nieuwe firma nu ook duidelijk aanwezig op het gebouw. Omdat er naast het Vesta gebouw panden gesloopt zijn in verband met de uitbreidding van het station, komt het gebouw veel beter tot zijn recht, er is nu weer een zijgevel zichtbaar en een deel van de achterkant. Toen Westermeijer het gebouw kocht in 1989 heeft hij voor 2.500.000 gulden gerestaureerd. Het oorspronkelijke karakter werd bewaard gebleven. De oppervlakte van de kantoor ruimte is 2865 vierkante meter. Het is gebouwd in 1932. De stad Arnhem was er toen al en het gebouw is dus in de stad gebouwd. Voor het gebouw staan een paar kleine boompjes. De gemeente wil die waarschijnlijk weg halen in verband met de uitbreiding van de weg. “Wij van de Westermeijer Groep hopen dat de boompjes blijven staan” aldus meneer van Roekel die daar werkt. De beglazing in het trappenhuis boven en aan weerszijden van de voordeur is van de ontwerper/glazenier Jaap Gidding. Boven de voordeur zijn zes kleine verticale rechthoekige gebrandschilderde glas-in-loodramen aangebracht. De voorstellingen zijn fel van kleur en expressief. Aan alle twee de kanten van de voordeur zijn ook 2 vensters aangebracht van dezelfde afmetingen en techniek. Alleen is het kleurgebruik wat somberder. Links van de deur is een ouder kale man, gekleed in een kostuum te zien. Hij heeft een wandelstok in zijn hand. De achtergrond bestaat uit sterren en een nachtelijke hemel. Rechts van de deur staat een oude vrouw met een breiwerkje in haar handen zonder een veelzeggende achtergrond
Boven de toegangs deur kun je het kunstwerk “de zes Vestaalse maagden” vinden. Wat een personeelscadeau was vanwege het 50 jarig bestaan. Deze beelden en de 2 beelden boven op het gebouw zijn ontworpen door de toen bekende beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hof.

Het Vesta-gebouw van binnen Als je binnenkomt zie je een mooie trap gemaakt van zwart marmer. Er is veel teakhout gebruikt donker van kleur en glas-in-lood. In een kamer staat een mooie vleugel. In een andere kamer is een mooie schouw te zien. Het ziet er allemaal erg klassiek uit. De muren hebben een groene tint. De vloerbedekking in de aparte kamers is roodkleurig. De gordijnen zijn geel van kleur. De meubels zijn van leer en er staat een glazen tafel. Je ziet veel grote sierlijke lampen met glas erin verwerkt en beelden. Onder het trappenhuis tegenover de ingang is een ingelegd mozaïek met de voorstelling van de Romeinse god Vesta. Er is veel met asymmetrie gewerkt net zoals aan de buitenkant van het gebouw te zien is. De indeling van de vertrekken is bij de restauratie in 1989 aangepast aan de tegenwoordige eisen; een immens kantoor.

Ik vind... Ik vind het Vesta-gebouw een mooi gebouw en ik denk dat het de omgeving een meerwaarde verleent, omdat het gebouw in een mooie stijl is gebouwd. Jammer genoeg zijn er niet veel van dit soort mooie gebouwen in de stad te vinden. Ik vind het een mooi ontworpen gebouw omdat, ik zelf ook van asymmetrisch hou en ik de combinatie van de strakke lijnen met de gevormde lichamen erg mooi vind. De glas en lood raampjes naast de voordeur geven het gebouw een eigen gezicht. Net zoals de beelden boven de voordeur en de beelden bij de letters Vesta. Ook zie je alles in het aantal zes of drie. Zes ramen rechts, zes ramen links. En per drie ramen een zonnenscherm. Zes beelden. De kleur groen vind ik in het algemeen geen mooie kleur, maar met het donkerbruine steen vind ik het wel mooi. Het marmer wat we in de gang aantreffen vind ik ook erg mooi. Marmer geeft een erg dure en nette uitstraling. Ik vond het moeilijk om dit werkstuk te maken. Zoiets als dit heb ik nog nooit gemaakt. De website van De Westermeijer Groep was wel heel erg mooi maar, had een nadeel. De tekst en de plaatjes kon ik niet van de site afhalen. Alles wat bruikbaar was heb ik overgetypt. Alleen zonde van de plaatjes want, er was een plaatje van het gebouw rond de kerst. Dan staat er een hele grote kerstboom op hun gebouw. En een foto dat de zon schijnt en dat alles zonnenschermen dicht zijn. Ik ben niet binnen in het gebouw geweest maar, heb op hun site een rondleiding gekregen en heb toen kunnen zien hoe het eruit zag. Alleen weet ik niet of ik alle kamers heb gezien. Om informatie te krijgen over het gebouw heb ik het Vesta-gebouw maar gebeld. Ik heb een paar vragen gesteld en ze hebben me informatie opgestuurd. Omdat ik die vrijdag pas kreeg lever ik dit werkstuk later in.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Ik vind... Ik vind het Vesta-gebouw een mooi gebouw en ik denk dat het de omgeving een meerwaarde verleent, omdat het gebouw in een mooie stijl is gebouwd. Jammer genoeg zijn er niet veel van dit soort mooie gebouwen in de stad te vinden. Ik vind het een mooi ontworpen gebouw omdat, ik zelf ook van asymmetrisch hou en ik de combinatie van de strakke lijnen met de gevormde lichamen erg mooi vind. De glas en lood raampjes naast de voordeur geven het gebouw een eigen gezicht. Net zoals de beelden boven de voordeur en de beelden bij de letters Vesta. Ook zie je alles in het aantal zes of drie. Zes ramen rechts, zes ramen links. En per drie ramen een zonnenscherm. Zes beelden. De kleur groen vind ik in het algemeen geen mooie kleur, maar met het donkerbruine steen vind ik het wel mooi. Het marmer wat we in de gang aantreffen vind ik ook erg mooi. Marmer geeft een erg dure en nette uitstraling. Ik vond het moeilijk om dit werkstuk te maken. Zoiets als dit heb ik nog nooit gemaakt. De website van De Westermeijer Groep was wel heel erg mooi maar, had een nadeel. De tekst en de plaatjes kon ik niet van de site afhalen. Alles wat bruikbaar was heb ik overgetypt. Alleen zonde van de plaatjes want, er was een plaatje van het gebouw rond de kerst. Dan staat er een hele grote kerstboom op hun gebouw. En een foto dat de zon schijnt en dat alles zonnenschermen dicht zijn. Ik ben niet binnen in het gebouw geweest maar, heb op hun site een rondleiding gekregen en heb toen kunnen zien hoe het eruit zag. Alleen weet ik niet of ik alle kamers heb gezien. Om informatie te krijgen over het gebouw heb ik het Vesta-gebouw maar gebeld. Ik heb een paar vragen gesteld en ze hebben me informatie opgestuurd. Omdat ik die vrijdag pas kreeg lever ik dit werkstuk later in.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.