Bezoek aan Het Rijksmuseum
Opdracht 1: Vooronderzoek ter voorbereiding op de culture activiteit.
Ik kies nummer 11; Geef de essentie van het impressionisme aan. Geef informatie over “de Amsterdamseschool” + in het bijzonder over de schilder Breitner. Ik kies deze omdat ik het schilderij van George Hendrik Breitner, De Singelbrug bij de Paleisstraat te Amsterdam,heel bijzonder vind.
Impressionisme
Het Impressionisme met de daarop volgende stromingen kunnen gezien worden als het uitleggen van de zichtbare werkelijkheid. Het Impressionisme is een stijl van schilderen die tussen 1860 en 1870 is ontstaan in Frankrijk. Belangrijke kenmerken voor het Impressionisme zijn licht en kleur en het weergeven van een momentopname. De manier van schilderen droeg bij tot het creëren van een indruk van een bepaald moment. De veranderende atmosfeer van de natuur was een veel gekozen thema. Dat was bijzonder want daarvoor maakte men buiten schetsen en werd het binnen in het atelier geschilderd.
De Amsterdamse school
Het hoofdkenmerk van de Amsterdamse School is het gebruik van veel baksteen en het toepassen van versieringen in de gevels, in baksteen of gebeeldhouwd natuursteen. Vaak zijn de gevels plastisch met laddervensters en worden ze bekroond met steile daken en soms worden ze met torentjes versierd. Het plastische karakter en de soms symbolisch aangebrachte draagconstructie veroorzaakte soms nogal wat problemen in het aanbrengen van de werkelijke draagconstructie.
Gebouwen uit de Amsterdamse School-periode zijn met name grote woningbouwprojecten, scholen en enkele utilitaire werken. Door de plastische gevels en de speelse indeling hiervan is er binnen deze stijl zelden sprake van massiviteit in de gebouwen. Zij zijn wel groot, maar ogen toch menselijk.
De concentratie van Amsterdamse School-gebouwen vindt men in Amsterdam en buiten Amsterdam.
Breitner
George Breitner noemde zichzelf ‘de schilder van het volk’. Hij staat bekend om zijn impressionistische Amsterdamse stadsgezichten en zijn fotografie.
George Breitner werd in geboren in Rotterdam. Op zijn 14e verliet hij de school en ging werken op kantoor. Hij volgde tekenles in zijn vrije tijd bij de Rotterdamse tekenleraar Neurdenberg. Breitner vertrok naar Parijs in 1884 en werkte op het atelier van Cormon. Na Parijs verhuisde hij naar Amsterdam. In Amsterdam ontstonden zijn belangrijkste werken waardoor hij de grote uitbeelder van de stad en het Amsterdamse leven is geworden. Hij werkte hard en had succes. Amsterdam breidde zich snel uit en dat kon je vaak zien op de schilderijen. Naast zijn Amsterdamse schilderijen liet ook nog portretten en interieurs na. Breitner wordt als de grootste vertegenwoordiger van het Nederlands impressionisme beschouwd. Hieronder zie je één van de bekendste schilderijen van Breitner.
G. Breitner; De Singelbrug bij de Paleisstraat te Amsterdam
De eerste foto’s van Breitner dateren uit het begin van de Amsterdamse jaren. Hij fotografeerde verschillende dingen, soms de stad en soms buurten. Hij liet mensen bijna nooit poseren.
Opdracht 2: Actieve deelname aan de culturele activiteit.
1. De speurtochtroute zit voorin het mapje.
2. De twee schilderijen waarvoor ik kies zijn:
- Anton Mauve, ‘Morgenrit langs het strand’
- Rembrandt van Rijn, ‘De nachtwacht’
Schilderij 1
Voorstelling
Je ziet vier paarden lopen waarop rijke, deftige mannen zitten en op een zit een vrouw. Een van de mannen rijdt vooruit. Ze rijden een pad af tussen de duinen richting de zee. Je ziet ook nog 2 witte ‘karretjes’. Aan de rand van de zee zie je ook nog wat mensen.
Titel: ‘Morgenrit langs het strand’
Gemaakt door: Anton Mauve (1838 – 1888)
Jaartal: 1876
Werkelijke grote: 45 X 70 cm
Vormgeving:
Materiaal: Er is met olieverf op een doek geschilderd.
Vorm: De vormen zijn natuurgetrouw weergegeven. Er zijn niet zoveel details.
Kleur: De kleuren zijn natuurgetrouw weergegeven. Er is een klein beetje licht-donker contrast gebruikt. Het heeft de functie dat de mannen met de paarden erg opvallen (donker) in de rest van het schilderij (licht)
Ruimtesuggestie: Er is gebruik gemaakt van afsnijding, overlapping, slagschaduw, eigenschaduw en groot-klein perspectief.
Licht: Het zonlicht komt van linksboven ietsjes van achter. Door het lichtgebruik wordt er een beeld creëert waarbij het lijkt alsof het een lentedag is met een beetje zon. Het is niet echt vel licht maar ook niet heel zacht. Het geeft een hele rustige sfeer.
Eindoordeel:
Ik vind het een heel mooi schilderij. Ik weet niet precies waarom maar het spreekt mij aan.
Schilderij 2:
Voorstelling
Het korporaalschap van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch, bekend als de 'Nachtwacht'. Er staan allemaal schutters. De namen staan op een schild. Tussen de soldaten links staat een meisje met een dode kip om de middel, rechts een blaffende hond.
Titel: ‘Nachtwacht’
Gemaakt door: Rembrandt van Rijn (1606 – 1669)
Jaartal: 1642
Werkelijke grote: 363 X 437 cm
Vormgeving
Materiaal: Er is met olieverf op een doek geschilderd.
Vorm: De vormen zijn natuurgetrouw weergegeven. Met heel veel details.
Kleur: De kleuren zijn natuurgetrouw weergegeven. Er is sterk licht-donker contrast gebruikt waardoor kapitein Frans Banning Cocq, luitenant Willem van Ruytenburch en het meisje goed te zien zijn. Ze vallen meer op dan het korporaal, dat is gedaan omdat hun belangrijker waren.
Ruimtesuggestie: Er is gebruik gemaakt van afsnijding, overlapping, slagschaduw en eigenschaduw.
Licht: Het licht komt van linksboven van voren. Het is volgens mij natuurlijk licht uit ramen. Het is vel licht. Er wordt een gezellige sfeer weergegeven door het licht.
Eindoordeel
Het schilderij trekt heel erg de aandacht en is heel mooi uitgewerkt tot in de details. Ik vind hem erg mooi.
Opdracht 3: Het vastleggen van ervaringen: reflectie.
1. Mijn verwachting:
Ik verwachtte dat ik het bezoek aan het rijksmuseum als heel saai zou beschouwen. Het leek mij oninteressant en burgerlijk. Ik had deze verwachting doordat ik andere ervaringen had met museums en deze meestal erg saai vond. Mijn verwachting klopte niet want ik vond het erg mooi en indrukwekkend.
2. Mijn totaalindruk na afloop over het hele rijksmuseum:
Dit is een tabel. De ‘onderwerpen’ (Spannend, overtuigend enz.) konden niet links aast de kolommen geplaatst worden dus heb ik het zo gedaan. Ik hoop dat het zo te begrijpen is.
helemaal niet Een klein beetje Neutraal Tamelijk Heel erg
Spannend
X
Overtuigend
X
Fantasierijk
X
Modern, actueel
X
Origineel
X
Mooi
X
Ontroerend
X
Geloofwaardig
X
Oppervlakkig
X
Erotisch
X
Nuttig
X
Grappig/gek
X
Schokkend
X
Chaotisch
X
Dynamisch
X
Het belangrijkste uit deze tabel vind ik ‘mooi’ want als je het bij het Rijksmuseum de meeste schilderijen niet mooi vind is het niet leuk om naartoe te gaan.
3. Het gevoel tijdens of na het rijksmuseum:
Helemaal niet Een klein beetje Neutraal Tamelijk Heel erg
A. plezier
X
B. Verveling
X
C. Ontroering
X
D. Verwondering
X
E. Eenzaamheid
X
F. Medelijden
X
G. Afschuw
X
H. Rust
X
I. Bewondering
X
J. Anders, namelijk
X
A; Tamelijk omdat ik het wel leuk vond.
B; Helemaal niet omdat ik het interessant vond en we moesten zo’n boekje invullen.
C; Een klein beetje omdat er soms hele mooie schilderijen waren.
D; Ik had het heel anders verwacht, alleen hoe weet ik niet.
E; Helemaal niet omdat er veel mensen waren.
F; Helemaal niet omdat ik nergens medelijden mee had.
G; Een klein beetje omdat ik sommige schilderijen heel lelijk vond.
H; Een klein beetje omdat sommige schilderijen veel rust uitstraalden.
I; Tamelijk omdat ik het heel knap vond hoe je zulke mooie en grote schilderijen kunt maken.
J; Helemaal niet omdat ik geen andere gevoelens heb.
4. Wat vind je van dit genre en waarom? Zou je vaker naar iets dergelijks willen gaan?
Het is niet de eerste keer dat ik deze vorm van kunst bezoek.
Een aantal jaren geleden op vakantie heb ik ook zo’n museum bezocht alleen dan veel kleiner. Ik vind dit genre wel gaan omdat ik niet het gevoel heb van ‘Daar wil ik nog een keer naar toe!’ maar ook niet het gevoel van ‘Daar wil ik nooit meer naar toe!’ Ik heb er een neutrale mening over. Ik zou het niet erg vinden om nog een keer naar iets dergelijks te gaan maar ik sta er ook niet om te ‘springen’.
5. Is je houding ten opzichte van deze vorm van kunst veranderd?
Ja, eerder vond ik het altijd erg saai maar nu heb ik gezien dat het ook heel mooi kan zijn.
6. Wat is je mening?
Ik vond het rijksmuseum heel mooi en indrukwekkend omdat het zo groot was en ik het nog nooit had gezien in het echt. Ik vond het jammer dat je ongeveer een uurtje de tijd voor kreeg om de schilderijen te bekijken. Daardoor moest je haast door het museum ‘rennen’ om alle schilderijen die verplicht waren te zien.
7. Zou je meer van deze kunstenaar/dit gezelschap willen zien?
Nee voorlopig niet, ik heb het rijksmuseum nu gezien (al was dit in een korte tijd). Misschien dat ik over een paar jaar het wel nog een keer wil bezoeken.
REACTIES
1 seconde geleden