Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Pop Art

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 966 woorden
  • 11 april 2003
  • 929 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 929 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
· Wat is Pop Art?
Pop Art is een beweging die ontstond midden in de jaren vijftig. Het kwam op in de Verenigde Staten en in Engeland. Deze nieuwe kunstrichting wilde terug naar de ’’populaire’’ kunst, die een weerspiegeling kon zijn van de beelden van het moderne leven. Je kunt het uitdrukken met de volgende steekwoorden: populair, vergankelijk, verbruikbaar, goedkoop, massaproductie, jong, geestig, sexy, handig, elegant en big business.
De inspiratie was afgeleid van de consumptiemaatschappij en de populaire strips. Advertenties en massaproducten speelden daarbij een belangrijke rol. De naam Pop Art is afkomstig van de Britse criticus Lawrence Alloway, die hem in 1954 gebruikte als afkorting van het begrip ‘popular culture’.

Pop Art kan worden gezien als een uitvloeisel van de westerse samenleving die, na zware inspanningen in de loop van de jaren vijftig, een nieuw welvaartsniveau had bereikt. Nadrukkelijk wilde Pop Art ook een reactie vormen op de verwijdering tussen de moderne kunst en de samenleving. De Pop Art kunstenaars wilden een duidelijke relatie tussen kunst en dagelijkse realiteit, een eigentijdse realiteit met eigentijdse symbolen en iconen.

· Waar komt het voor, welk land?

Pop Art ontstond in Amerika maar het sloeg al snel over naar Europa en andere delen van de wereld. Het hoogtepunt van de Pop Art is in Amerika en Engeland. Daar waren ze helemaal in de ban van deze nieuwe kunstvorm.


· Wat zijn de kenmerken van Pop Art, waaraan kun je het herkennen.

Je kunt Pop Art herkennen aan de ontwerpen die worden benadrukt door de scherpomlijnde, fotoachtige weergave en grote aandacht voor het detail. Ook worden de ontwerpen in één kunstwerk meerdere keren herhaald. Typerend voor de Pop Art is dat de objecten in geweldig grote afmetingen of in een ongewoon perspectief worden weergegeven. De Pop Art kunstenaars maken vaak gebruik van mechanische druktechnieken uit de reclamekunst, zoals de zeefdruk en het werken met rasters en fotografische afbeeldingen. Ze schilderen bij voorkeur met fel gekleurde plastic-, metaal- of emailverven.

· De Nederlandse bijdrage aan Pop Art

In de jaren zestig bereikte de belangstelling voor de Pop Art in ons land een hoogtepunt. Een groep getalenteerde jonge kunstenaars heeft kortere of langere tijd onder invloed van deze kunstrichting gewerkt. Woody Amen, Gustave Asselbergs, Sam Middleton, Rik van Bentum, Daan van Golden, Lucassen, Peter Blokhuis Wim Schippers en Jacob Zekveld hebben een opmerkelijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse Pop Art. Pop Art kunstenaars hebben zonder uitzondering in latere jaren erkenning gekregen en hun werk is in belangrijke museumcollecties opgenomen. Als je het werk wilt bezichtigen kun je naar één van de volgende musea gaan:

- Museum Booijmans Van Beuningen in Rotterdam;
- Museum Commanderie van Sint-Jan in Nijmegen;
- Stadsgalerij in Heerlen;
- Stedelijk Museum in Amsterdam;
- Kunstcentrum ’t Venster in Rotterdam;
- Museum Fodor in Amsterdam;
- Het Andy Warhol Museum in Pittsburgh (USA).


· Wanneer is de Pop Art?

De Pop Art ontstond rond 1954.

· Noem een aantal kunstenaars:

Andy Warhol
Claes Oldenburg
Roy Lichtenstein
Richard Hamilton
Jones en David Hockney.
Milan Kunc


· De belangrijkste Pop Art artiest:

De belangrijkste Pop Art artiest is zondermeer Andy Warhol. Eigenlijk heet hij Andrew Warhola. Hij is geboren in de sloppenwijk van Pittsburgh, als kind van een arm mijnwerkersgezin van Tsjechische immigranten. Hij volgde een opleiding tot grafisch ontwerper en begon als reclameschilder maar groeide snel uit tot een bekend artiest. Andy Warhol stierf in 1987. Dat was ook gelijk het eind van zijn Amerikaans succesverhaal: ‘van bedelaar tot miljonair’.


· Het begrip Pop Art.

Pop Art is gebaseerd op populaire cultuur. Alles wat met de populaire cultuur te maken heeft, werd in de Pop Art toegepast. Massaal geproduceerde producten, zoals consumptieartikelen, beelden uit de massamedia, popmuziek, film, televisie en stripverhalen werden opgenomen in de kunst.
Pop Art introduceerde nieuwe thema’s in de kunst: namelijk de populaire cultuur en middle class lifestyle (manier van leven van de middenklasse).

· Pop Art in Amerika.

De Amerikaanse Pop Art is ruwweg onder te verdelen in twee stijlrichtingen: aan de ene kant de reclameachtige gladde stijl en aan de ander kant de meer expressionistische rauwe stijl.

· Pop Art in Engeland.

Engeland speelde Pop Art niet zo’n centrale rol in de kunstwereld als in Amerika. Bovendien was er geen sprake van overheersende stijlrichtingen. Het ontstaan van de Engelse Pop Art had dan ook een ander verloop. De belangrijkste redenen voor de doorbraak van deze kunststroming waren: de groeiende onvrede in de kunstwereld met de kunstopvattingen van de gevestigde klasse én de armoede van het Britse kunstonderwijssysteem.

Eigen mening

Ik vind de stroming Pop Art een van de leukste kunstrichtingen, want je kunt er je eigen fantasie in toepassen. Het is wel een aparte vorm van kunst. De kunstwerken zijn meestal vrolijk en kleurrijk en ook zijn de beelden erg duidelijk. Je weet wat de kunstenaar wil laten zien en wat er bedoeld wordt met een kunstwerk. Zelf houd ik niet echt van schilderijen van bijv. Rembrand. Dat vind ik zo precies geschilderd en het heeft een sombere uitstraling. Als je dat in je huis hebt hangen geeft dat een hele andere sfeer dan wanneer je een kunstwerk van Pop Art aan de muur hangt. Bij ons thuis hebben we niets hangen van Pop Art, maar ik zou later in mijn eigen huis best een grote poster van Marilyn Monroe willen hebben hangen. Ik denk dat je van deze kunststroming moet houden en dat de meningen hier over erg verdeeld zijn. Iemand die een ouderwetse stijl heeft in zijn huis zal zeker geen kunstwerk van Andy Warhol in zijn huis hangen. En omgekeerd zal iemand die zijn huis in de stijl van de jaren vijftig heeft ingericht geen schilderij (reproductie) van Rembrand aan de muur hangen. Ik zelf vind de schilderijen van Marilyn Monroe erg leuk vooral als je er drie of vier van bij elkaar hangt. De herhaling spreekt mij erg aan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.


Heel erg bedankt echt een top werkstuk

18 jaar geleden

A.

A.

Thx rhanks best werkstuk

9 jaar geleden

A.

A.

bedankt voor deze informatie over pop-art.
ik volg al een aantal jaren kunstgeschiedenis (en heb dit nodig voor een toets). in het begin had ik ook dezelfde mening als jij hebt, dat de schilderijen van van Gogh niet mooi waren en die van tegenwoordig wel, maar als je er in het museum er recht voor staat vraag je je wel af hoe iemand zo mooi kan schilderen, en meestal ook nog eens héél erg gedetailleerd

6 jaar geleden

V.

V.

top!

5 jaar geleden

L.

L.

leuk gedaan thanks voor de info

6 jaar geleden

H.

H.

je stinkt ik heb een 3,8

4 jaar geleden

L.

L.

hoi

4 jaar geleden