Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Oranje

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 3157 woorden
  • 30 september 2010
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Oranje

Deze bloemlezing gaat over de ander. Als ik denk aan de ander kom ik uit op de kleur oranje. Oranje is dus de kleur die mij doet denken aan de ander. Oranje is bijvoorbeeld de kleur van de sinaasappelen, maar ook is oranje de kleur van Nederland.

Oranje is de kleur van een mandarijn. Mandarijnen groeien is Spanje net als si-naasappelen, in Spanje groeien dus oranje sinaasappelen en mandarijnen. Als de sinasappelen niet oranje zouden zijn zou er ook geen sinterklaasliedje bestaan over de sinaasappelen van oranje. Sinterklaas komt uit Spanje net als de sinaas-appelen en mandarijnen. Je zou dus wel kunnen zeggen dat er geen sinterklaas zou bestaan als er geen oranje mandarijnen waren, want sinterklaas neemt deze nou eenmaal mee uit Spanje. Dit betekent dus dat oranje heel belangrijk is voor mij, maar ook voor al die anderen, want zonder sinterklaas is het leven een brok ellende. Als al die anderen, de kinderen geen cadeautjes krijgen op 5 december zijn de kinderen een stuk ongelukkiger. Omdat de kinderen dan ongelukkig zijn, zijn de ouders ook ongelukkig. Dit betekent weer dat de ouders opzoek moeten naar een andere kleur die de kinderen weer gelukkig maakt. Dit kan bijvoorbeeld paars zijn, maarja welke droplul neemt er nou paarse sinaasappelen mee uit Spanje om die dan in Nederland uit te delen.

Die oranje sinaasappelen zijn niet alleen om kindertjes blij mee te maken, maar natuurlijk ook om sinaasappelsap te maken. Dit sinaasappelsap gemaakt van si-naasappelen is net als de sinaasappelen dus oranje. Als de sinaasappelen paars zijn wordt het sinaasappelsap ook paars. Dat het sinaasappelsap ook paars wordt is natuurlijk niet de bedoeling. Paarse sinaasappelsap is niet lekker.

Wat ook niet lekker is, is oranjeboom. Oranje boom is een biermerk. Oranjeboom is een beetje oranje, maarja alle bieren zijn een beetje oranje. Het sop van het bier is natuurlijk niet oranje, want het sop is wit. Dat het bier oranjeboom wordt genoemd is maar een beetje vreemd. Wie heeft er ooit bier aan een oranjeboom zien groeien? En natuurlijk al helemaal geen oranjeboombier. Als ik aan oranje-boombier denk, denk ik aan bier. Als ik aan bier denk, denk ik aan alcohol. Als ik aan alcohol denk, denk ik aan drank. Als ik aan drank denk, denk ik aan oranjebit-ter. Ook oranje bitter is oranje, anders zou het geen oranjebitter heten. Dat oranje bitter oranje is, is dus heel logisch. Maar waarom zou oranjebitter oran-jebitter genoemd zijn. Misschien omdat het oranje is?

Om even terug te komen op oranje in de vorm van fruit, ga ik het hebben over mis-pels. Mispels lijken op abrikozen. Ze lijken erop, omdat ze allebei oranje zijn en ook allebei rond. Abrikozen zijn oranje vruchten met een pit. Deze pit is voor de stevigheid. Het kan zijn dat de pit niet voor de stevigheid is, maar dan zal hij waarschijnlijk wel voor de oranje kleur zorgen. Want die mooie kleur moet toch ergens vandaan komen. Als de kleur niet uit de pit komt dan komt hij waarschijnlijk wel uit de schil. Bij een abrikoos kan de kleur uit de schil komen, maar bij een mispel niet. Dat dat bij een mispel niet kan is heel simpel want een mispel is aan de buitenkant ook heel vaak zwart. Men zegt niet voor niks "zo rot als een mispel".

Naast sinaasappelen, mandarijnen, mispels en abrikozen, zijn ook kumquats oranje. Een kumquat is een oranje klein vruchtje. Eigelijk is het gewoon een mininatuur si-naasappel.

Dit was dus het verhaal over oranje in de vorm van fruit.

Oranje komt veel meer voor dan alleen bij mandarijnen en sinaasappelen, ook in de voetbal komt de kleur oranje voor. Zo is bijvoorbeeld het Nederlandse voetbal team oranje, nouja eigelijk zijn hun shirts oranje. De geschiedenis van het 'oranje' voetbal begint in 1905. De allereerste interland werd toen afgewerkt tegen de Belgen.(1-4 winst) Sindsdien volgden er nog vele wedstrijden. De internationals droegen vanaf die tijd bijna altijd het oranje shirt, waarschijnlijk omdat ze het heel mooi vonden. Bij de andere koningshuizen in Europa: België, Denemarken, Engeland, Noorwegen en zweden liggen de zaken heel anders, die hebben zomaar een kleurtje verzonnen. Dankzij de voetbal is op het moment eigelijk heel Nederland oranje. Als je om je heen kijkt, zie je altijd wel ergens iets oranjes. Als je dus iets oranjes ziet ben je om je heen aan het kijken en weet je dat er op het moment iets te doen is. Hetgeen dat er dan te doen is, is meestal dan voetbal, omdat die oranje shirts dragen. De winkels doen er massaal mee aan de oranjegekte. Ze kopen alles in wat oranje is, omdat de consument dat wil hebben. Ze willen die oranje dingen hebben omdat ze dan denken dat ze het Nederlandse voetbalteam steunen vanwege die oranje kleur. De winkels verkopen de meest rare oranje dingen. zoals: Oranje sokken, oranje mutsen, oranje handschoenen, oranje vlaggen, oranje shirts, oranje bekers, oranje dekkleden, oranje stoelen, oranje wc-brillen, oranje helmen, oranje overalls, oranje verf, oranje bussen Pringles en natuurlijk oranje sinaasappelen. Al deze dingen zijn oranje vanwege de voetbal.

Ook komt oranje in liedjes voor zing dit bijvoorbeeld maar eens.

Ron Brandsteder: Hand in hand achter Oranje:

Ons kleine land kan groot zijn in z'n daden

Want dat bewijst de leeuw al lange tijd

Wij steunen eensgezind en vastberaden

De leeuw, die ons naar de victorie leidt

refr.:

Hand in hand staan wij achter Oranje

Hand in hand, als een groot legioen

Hand in hand staan wij achter Oranje

Ja, achter onze leeuw, de ware kampioen

't Rood-wit-blauw straalt van de tribunes

Waardoor de leeuw weer wonderen gaat doen

refr.(2x)

Hand in hand staan wij achter Oranje

Ja, achter onze leeuw, de ware kampioen

Peter Koulewijn: Oranje is oranje blijft:

Geel is de kleur

Van te weinig beheersing

Geel is de kleur van de straf

Rood is de greep naar de noodrem

Rood is de kleur van de raf

Groen is de kleur van de perfecte sliding

Groen in de kleur van de mat

En wit is de kleur van dat scheelde maar weinig

Wit is de kleur van de lat

Blauw is de kleur van het gat in de lucht

Blauw is de kleur van die zat

refr.:

Maar de mooiste kleur van allemaal

Dat blijft nog steeds oranje

En kampioen op Wembley

He Nederland dat kan je

En zingen of juichen wij

Of stel je ons teleur

Oranje is oranje blijft de allermooiste kleur

Grijs is de kleur van het gelaat van de trainer

Grijs is de kleur van de stress

Goud is de kleur van het winnende doelpunt

Goud is de kleur van succes

Zwart is de kleur van er veel te hard in gaan

Zwart is de kleur van de pijn

Maar zilver de kleur van de eindoverwinning

Zilver de kleur van er zijn

refr.(2x)

Bladeren van bomen en planten zijn oranje, je zou misschien denken dat ik gek ben, maar echt waar, bladeren zijn oranje. Niet alle bladeren zijn natuurlijk oranje en ook niet altijd, maar in de herfst zijn er wel heel veel blaadjes oranje. Misschien dat er wel meer dan een miljard blaadjes oranje zijn op de hele wereld. Behalve nu dan, want nu is het geen herfst, maar lente en bijna zomer. In de lente en de zomer zijn de blaadjes groen. Groen is een stuk minder mooi dan oranje. Bij groen denk ik bijvoorbeeld aan soldaten met groene uniformen. Bij deze soldaten denk ik weer aan oorlog. Als ik aan oorlog denk, denk ik aan haat, macht en geweld. Deze drie dingen zijn slecht. Oranje daarentegen is een vrolijke kleur, bij deze kleur denk je aan de zoete sappige mandarijntjes. Oranje is dus mooier dan groen. Hieruit blijkt dat de herfst beter is dan de zomer, want is de herfst zijn de blaadjes oranje en in de zomer groen, wat minder mooi is.

Weer even terug naar de kleur oranje. Oranje is de kleur van het koningshuis. Het koningshuis is in het echt natuurlijk niet oranje, want dat zal er niet uitzien, maar denkbeeldig is het koningshuis wel oranje. Deze kleur hebben ze natuurlijk niet te danken aan de kleur van het nederlands elftal, maar het nederlands elftal juist aan het koningshuis. Het koningshuis is denkbeeldig oranje, omdat lang geleden er eens een man leefde die Willem van Oranje heette. Hij heette zo, niet omdat zijn ouders hem zo genoemd hadden, maar om een heel andere reden. In 1544, als Willem elf jaar oud is, overlijdt zijn oom, René van Châlon, prins van Oranje. Omdat het hu-welijk tussen René van Châlon en Anna van Lotharingen kinderloos is, erft Willem alle goederen en titels van zijn oom, inclusief de titel "Prins van Oranje". Deze naam is nog steeds bewaard gebleven, doordat hij van generatie op generatie werd doorgegeven. Koningin Beatrix heet daarom nog steeds Beatrix van Oranje Nassau. Oranje is dus de kleur van Nederland. Omdat oranje de kleur is van Nederland en oranje niet in de vlag van Nederland voorkomt heeft er iemand bedacht dat er nog een extra deel aan de vlag moest komen, en dat is de wimpel. De wimpel is oranje. De wimpel is een oranje lint. De wimpel is een oranje lint van wel een paar meter. De wimpel is een oranje lint van wel een paar meter, maar soms is hij ook veel kleiner of groter. De lengte van de oranje wimpel heeft te maken met de grootte van de niet oranje vlag. Als deze vlag wel oranje was zou de wimpel heel klein zijn, zelfs oneindig klein, want as de vlag oranje zou zijn geweest dan moest er geen wimpel zijn. Zonder wimpel aan de vlag zou het eigenlijk geen Nederlandse vlag zijn. Als ik aan de ander denk, denk ik aan oranje. Als ik dan aan oranje denk, denk ik soms over een gestreepte vlag met een heel mooi lint eraan dat dan oranje is. Dit geval, dus die rare vlag met dat mooie lint eraan, doet me dan weer denken aan Nederland.

Als ik dus aan de ander denk, denk ik aan Nederland. Eigenlijk denk ik dan aan best veel andere, want in Nederland wonen toch wel heel veel anderen. Om wat nauwkeuriger te zijn, zijn die andere met meer dan 16miljoen. Om aan zestien miljoen anderen te denken moet je heel hard en veel denken. Om dit denken te voorkomen kan je al die anderen samenvoegen tot een geheel, namelijk aan Ne-derland met die mooie wimpel aan de vlag. Eigenlijk denk je dus aan de wimpel als je aan alle andere Nederlanders denkt. Wie weet is die wimpel dan wel uitgevonden om aan alle Nederlanders te denken.

Bij het koningshuis en natuurlijk ook weer bij de voetbal hoort een mooi lied. Dit lied is zo mooi omdat het over oranje gaat. Natuurlijk gaat het niet zomaar over oranje maar met een speciale betekenis. Deze betekenis heeft alles te maken met dat oranje koningshuis. Hier even een voor proefje op het mooie liedje.

De oude Versie:                                    De nieuwe versie

Een Nieu Christelick Liedt                  Een nieuw christelijk lied

Wilhelmus van Nassouwe                  Wilhelmus van Nassouwe

Ben ick van Duytschen bloet,              ben ik, van Duitsen bloed,

Den Vaderlant getrouwe                      den vaderland getrouwe

Blyf ick tot in den doot:                          blijf ik tot in den dood.

Een Prince van Oraengien                  Een Prinse van Oranje

Ben ick vrij onverveert,                          ben ik, vrij onverveerd,

Den Coninck van Hispaengien          den Koning van Hispanje

Heb ick altijt gheeert.                            heb ik altijd geëerd.

In Godes vrees te leven In Godes vrees te leven

Heb ick altyt betracht, heb ik altijd betracht,

Daerom ben ick verdreven daarom ben ik verdreven,

Om Landt om Luyd ghebracht: om land, om luid gebracht.

Maer God sal mij regeren Maar God zal mij regeren

Als een goet Instrument, als een goed instrument,

Dat ick zal wederkeeren dat ik zal wederkeren

In mijnen Regiment. in mijnen regiment.

Lydt u myn Ondersaten Lijdt u, mijn onderzaten

Die oprecht zyn van aert, die oprecht zijt van aard,

Godt sal u niet verlaten God zal u niet verlaten,

Al zijt ghy nu beswaert: al zijt gij nu bezwaard.

Die vroom begheert te leven Die vroom begeert te leven,

Bidt Godt nacht ende dach, bidt God nacht ende dag,

Dat hy my cracht wil gheven dat Hij mij kracht zal geven,

Dat ick u helpen mach. dat ik u helpen mag.

Lyf en goet al te samen Lijf en goed al te samen

Heb ick u niet verschoont, heb ik u niet verschoond,

Mijn broeders hooch van Namen mijn broeders hoog van namen

Hebbent u oock vertoont: hebben 't u ook vertoond:

Graef Adolff is ghebleven Graaf Adolf is gebleven

In Vriesland in den slaech, in Friesland in den slag,

Syn Siel int ewich Leven zijn ziel in 't eeuwig leven

Verwacht den Jongsten dach. verwacht den jongsten dag.

Edel en Hooch gheboren Edel en hooggeboren,

Van Keyserlicken Stam: van keizerlijken stam,

Een Vorst des Rijcks vercoren een vorst des rijks verkoren,

Als een vroom Christen man, als een vroom christenman,

Voor Godes Woort ghepreesen voor Godes woord geprezen,

Heb ick vrij onversaecht, heb ik, vrij onversaagd,

Als een Helt sonder vreesen als een held zonder vreden

Mijn edel bloet ghewaecht. mijn edel bloed gewaagd.

Mijn Schilt ende betrouwen Mijn schild ende betrouwen

Sijt ghy, o Godt mijn Heer, zijt Gij, o God mijn Heer,

Op u soo wil ick bouwen op U zo wil ik bouwen,

Verlaet mij nimmermeer: Verlaat mij nimmermeer.

Dat ick doch vroom mach blijven Dat ik doch vroom mag blijven,

V dienaer taller stondt, uw dienaar t'aller stond,

Die Tyranny verdrijven, de tirannie verdrijven

Die my mijn hert doorwondt. die mij mijn hart doorwondt.

Van al die my beswaren, Van al die mij bezwaren

End mijn Vervolghers zijn, en mijn vervolgers zijn,

Mijn Godt wilt doch bewaren mijn God, wil doch bewaren

Den trouwen dienaer dijn: den trouwen dienaar dijn,

Dat sy my niet verrasschen dat zij mij niet verassen

In haren boosen moet, in hunnen bozen moed,

Haer handen niet en wasschen hun handen niet en wassen

In mijn onschuldich bloet. in mijn onschuldig bloed.

Als David moeste vluchten Als David moeste vluchten

Voor Saul den Tyran: voor Sauel den tiran,

Soo heb ick moeten suchten zo heb ik moeten zuchten

Met menich Edelman: als menig edelman.

Maer Godt heeft hem verheven Maar God heeft hem verheven,

Verlost uit alder noot, verlost uit alder nood,

Een Coninckrijk ghegheven een koninkrijk gegeven

In Israel seer groot. in Israël zeer groot.

Na tsuer sal ick ontfanghen Na 't zuur zal ik ontvangen

Van Godt mijn Heer dat soet, van God mijn Heer dat zoet,

Daer na so doet verlanghen daarna zo doet verlangen

Mijn Vorstelick ghemoet: mijn vorstelijk gemoed:

Dat is dat ick mach sterven dat is, dat ik mag sterven

Met eeren in dat Velt, met eren in dat veld,

Een eewich Rijck verwerven een eeuwig rijk verwerven

Als een ghetrouwe Helt. als een getrouwen held.

Niet doet my meer erbarmen Niet doet mij meer erbarmen

In mijnen wederspoet, in mijnen wederspoed

Dan dat men siet verarmen dan dat men ziet verarmen

Des Conincks Landen goet, des Konings landen goed.

Dat v de Spaengiaerts crencken Dat u de Spanjaards krenken,

O Edel Neerlandt soet, o edel Neerland zoet,

Als ick daer aen ghedencke als ik daaraan gedenke,

Mijn Edel hert dat bloet. mijn edel hart dat bloedt.

Als een Prins op gheseten Als een prins opgezeten

Met mijner Heyres cracht, met mijner heires-kracht,

Van den Tyran vermeten van den tiran vermeten

Heb ick den Slach verwacht, heb ik den slag verwacht,

Die by Maestricht begraven die, bij Maastricht begraven,

Bevreesde mijn ghewelt, bevreesde mijn geweld;

Mijn ruyters sach men draven. mijn ruiters zag men draven

Seer moedich door dat Velt. zeer moedig door dat veld.

Soo het den wille des Heeren Zo het den wil des Heren

Op die tyt had gheweest, op dien tijd had geweest,

Had ick gheern willen keeren had ik geern willen keren

Van v dit swaer tempeest: van u dit zwaar tempeest.

Maer de Heer van hier boven Maar de Heer van hierboven,

Die alle dinck regeert. die alle ding regeert,

Diemen altijd moet loven die men altijd moet loven,

En heeftet niet begheert. en heeft het niet begeerd.

Seer Prinslick was ghedreven Zeer christlijk was gedreven

Mijn Princelick ghemoet, mijn prinselijk gemoed,

Stantvastich is ghebleven standvastig is gebleven

Mijn hert in teghenspoet, mijn hart in tegenspoed.

Den Heer heb ick ghebeden Den Heer heb ik gebeden

Van mijnes herten gront, uit mijnes harten grond,

Dat hy mijn saeck wil reden, dat Hij mijn zaak wil redden,

Mijn onschult doen bekant. mijn onschuld maken kond.

Oorlof mijn arme Schapen Oorlof, mijn arme schapen

Die zijt in grooten noot, die zijt in groten nood,

V Herder sal niet slapen uw herder zal niet slapen,

Al zijt ghy nu verstroyt: al zijt gij nu verstrooid.

Tot Godt wilt v begheven, Tot God wilt u begeven,

Syn heylsaem Woort neemt aen, zijn heilzaam woord neemt aan,

Als vrome Christen leven, als vrome christen leven,-

Tsal hier haest zijn ghedaen. 't zal hier haast zijn gedaan.

Voor Godt wil ick belijden Voor God wil ik belijden

End zijner grooter Macht, en zijner groten macht,

Dat ick tot gheenen tijden dat ik tot genen tijden

Den Coninck heb veracht: den Koning heb veracht,

Dan dat ick Godt den Heere dan dat ik God den Heere,

Der hoochster Maiesteyt, der hoogsten Majesteit,

Heb moeten obedieren, heb moeten obediëren

Inder gherechticheyt. in der gerechtigheid.

Ook de school, het Zeldenrust Steeland College, is deels oranje. Oranje is een van de kleuren van de verf dat is gebruikt om de muren van het Zeldenrust Steeland College mee te verven. Door deze verf heeft de school nu allemaal verschillende kleuren, ze hebben namelijk met deze gekleurde verf niet alleen de muren, maar ook de kozijnen en deuren geverfd. Als je nu naar de school kijkt, zie je allemaal verschillende kleuren, waarvan ik oranje de mooiste kleur vind. Anderen zeggen dat die "mooie", "vrolijke" school zo mooi en vrolijk is door de andere kleuren, bijvoorbeeld door de gele verf, maar daar klopt geen barst van.

Nu heb ik al en paar voorbeelden van de kleur oranje gegeven, maar ik heb nog niet uitgelegd wat oranje nou eigelijk is. Om uit te leggen wat oranje is zal ik er eerst een plaatje van laten zien:

Dit is oranje, maar eigelijk is het ook weer niet de oranje, want de oranje bestaat niet. Als de oranje niet betstaat zou je misschien denken waar gaat deze bloemlezing dan over, misschien over niks? Dat deze lezing over niks gaat is totaal niet waar. Deze lezing gaat juist over heel veel, want dan bestaat 'de' oranje wel niet, maar toch bestaat er wel heel veel oranje. Oranje is namelijk een verzameling van allerlei kleuren die op elkaar lijken. Al deze oranjes zijn gemaakt uit weer andere kleuren, namelijk geel en rood. Nu denk je misschien, ja 'de' geel en 'de' rood bestaan ook niet, geel en rood bestaan ook weer uit allemaal verschillende rood en gelen, maar geel en rood zijn primaire kleuren dus 'de' rood en 'de' geel bestaan wel. Dat geel en rood primair zijn wil zeggen dat ze niet uit twee andere kleuren zijn gemaakt. Oranje daarentegen is een secundaire kleur en bestaat wel uit twee andere kleuren. Omdat je deze twee kleuren, rood en geel, in verschillende verhoudingen kan mengen bestaan er oneindig veel oranjes.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.